BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - ABS pierwsze starcie - odłączać czy zostawic ?!

duchPW - 2004-12-08, 08:48

skoro się pali - znaczy, że system i tak nie działa - u mnie był pęknięty czujnik - wystarczyło go podkleić distalem i jest oki - jeśli wymiana, to gra raaczej nie warta świeczki, ale ogolnie system się może przydać - zwłaszcza zimą -mi parę razy uratował przedni zderzak, bo można spokojnie kierować i nie zawracać sobię głowy dbaniem o to, żeby się koła nie zblokowały do poślizgu

... poza tym masz relaksujący masaż stopy :wink:

slawo - 2004-12-08, 09:40

Wyczysc czujniki i sprawdz czy nie jest przetarty ktorys przewod - bo to naczestsza przyczyna
KUKI - 2004-12-08, 10:46

ABS potrzebny jest juz nieraz mi przód auta uratował hehe
ostatni latarnia by zagosciła po srodku maski ! ale w hebel i auto skrecało i chamowało zarazem !! !

loko - 2004-12-08, 12:58

jesli juz maszto zostaw... wyjmowanie oplaca sie tylko przy ekstremalnej redukcji masy (pompa jest ciezka) ale musisz wiedziec ze np. piasty musisz kupowac do wersji z absem a te sa drozsze... i to sporo
bachus - 2004-12-08, 13:22

ja Darku na Twoim miejscu bym zostawił !! scigać się tym nie będziesz w drifcie pewnie więc zostaw w oryginale wszysciutko ;]

A powiedzcie koledzy czy jak seryjnie nie było ABSu mozna dodac od modelu który je ma ??

loko - 2004-12-08, 13:24

chcesz tylko odpowiedzi tak lub nie? to napisze ze TAK 8)

potrzebujesz pompe, piasty, czujniki i przewodu hamulcowe :-) + elektryka :-)

duchPW - 2004-12-08, 16:20

no nie tylko.... jeszcze musisz mieć komp sterujący ABSem, bez niego ani róż (chyba, że ująłeś go w elektryce :P )
bachus - 2004-12-08, 18:04

To dam se spokój, chyba ze trafi mi sie tanio z ABSem to pokombinuje i wrzuce do siebie 8)
Gepard - 2004-12-09, 00:49

No to mamy ten sam prodlem nie mam chwilki sie do tego zabrac ale wsplnymi silami damy rade jak by co to mozemy z moje wyciagac czujniki na probe sterownik itp moze choc jedna bedzie miala sprawny :)
Rafał - 2004-12-09, 04:39

wracajac do tematu to tem abs mozna chyba stestowac jakos przez peceta?

jakis programik!
interfejs ma MAXie232!
i do dzieła !

a moze ktos ma takie ustrojstwo ?? ???

Łukasz - 2004-12-09, 18:56

Po kilkukrotnym zblokowaniu kół żałuję, że nie mam abs-u, więc chyba sobie zostaw.....
Sosen - 2004-12-09, 20:22

Jeśli chodzi o mnie to osobiście nie lubię ABS'u chociaż nie powiem, jest to napewno dobra rzecz. Po prostu nie lubię jak auto robi coś za mnie, lubię mieć jak największą kontrolę nad wszystkim co dzieje się w aucie, z hamowaniem włącznie. Gdybym miał ABS i byłby sprawny to bym go raczej nie ruszał ale nie mam ABS'u i nie mam tego problemu.