BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Znika płyn chłodniczy, czeski film

Cinek - 2008-07-12, 16:14
Temat postu: Znika płyn chłodniczy, czeski film
HELP!!!!! :twisted: [E30 M40] Witam, ostatnio w mojej głowie tylko temat chłodzenia, moja czarna Beatka śni mi się w nocy a ja nonstop coś grzebe przy aucie i czytam forum,szukałem w opcji szukaj, sporo się dowiedziałem ale nie wszystkiego,wydaje mi się że tematu nie było taki jak tutaj zakładam (chodzi o ten przypadek).
Znika mi płyn ze zbiorniczka wyrównczego, musze dolewać co paare dni.ZAZNACZAM ŻĘ:
Autko na wolnych obrotach się nie grzeje tak jak ostatnio - Wiskoza nowa.Termostat sprawdzałem - jest oryginalny - otwiera się.Węże nie puchną ani nie zasysają się.Nie ma absolutnie nigdzie nawet najmniejszego wycieku, sprawdzałęm wszędzie-węże uszczelki,chłodnice obudowe termostatu, przy pompie tęż nie cieknie - pompa wody zresztą nowa. W kabnie dywaniki suche.Autko ma idealną - książkową temperaturę, nie przegrzewa się.JEST NA PEWNO ODPOWIETRZONE - odpowietrzałem nieraz, wiem jak to robić.Ogrzewanie w aucie działa.Płyn poprostu znika co kilkadziesiąt kilometrów dolewka z pół litra.W płynie nie ma szlamu, korek czysty, na korku od wlewu oleju nie ma musztardy, poziom oleju nie podnosi się, z rury nie kapie.Silnik pracuje dobrze.Jedyne co zauwazylem to to że jak silnik jest dobrze ciepły to to że się poci spod korka wlewu płynu na zbiorniczku wyrównawczym a nawet leciutko pluska tam woda i para sie wydobywa z korka ale tylko jak kręce silnik na wysokie obroty,wtedy woda powracajaca do zbiorniczka tą małą dziurką w zbiorniczku tam jakos sie zawirowuje i wylatuje potroszeczku, minimalnie.Jak zakrece lekko korek to nie leci mi woda spod korka, ale mimo to jak jezdze z lekko dokreconym korkiem to i tak po jakims czasie tej wody trzeba dolac.Odparowuje bo za slabo zakrecony i nie ma podcisnienia czy poprostu źródło ubytku jest inne i to pocenie się a czasem lekki wyciek i tak nie ma wpływu na tak duży ubytek płynu? Nie wiem co robic. Korek wadliwy? Mam fotke moze przez ten lekki uszczerbek na oringu sie tak dziać? Wydaje mi sie że po wkreceniu korka ten oring jest i tak ponizej zwężenia zbiorniczka i nie pełni tam funkcji uszczelniającej, chyba że się mylę.Co to wogule oznacza że korek ma 1,4 bara. Tam jest jakas sprężynka? Tak mi sie wydaje, ma tam coś się ruszać,wciskać czy coś w tym stulu? U mnie nic tam nie "działa". dmucham w korek i przewiew jest, nie jest zapchany,leci i wjedną i w drugą stronę. Zna ktos taki przypadek? Poziom wody płynu dolewam tak żeby nie przekraczał połowy zbiorniczka czyli tam gdzie jest ta kreska (oczywiscie na zimnym silniku. W ogóle zauważyłem że jak dodaje gazu no to poziom płynu gwałtownie obniża się w zbiorniczku, a jak puszczam gaz i wskakuje na wolne obroty to powraca do stanu.To normalne?

MARAS - 2008-07-12, 18:05

i tędy gdzie zaznaczyłęś ucieka woda idz kup nowe oringi i wymień problem zniknie... koszt 6pln...