BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Regulacja gwintu jak ustawić??

--==maly==-- - 2008-07-16, 09:56
Temat postu: Regulacja gwintu jak ustawić??
Witam
Panowie mam problem. Jeżeli ustawie gwint w obu mcpersonach na taką samą wysokość to mierząc punkty samochodu prawa strona auta jest niżej. Żeby było równo musi być różnica 3 gwintów i teraz sam nie wiem jak to ustawić czy równo na gwintach czy po samochodzie.
Dodam,że każde e36 z jakim miałem styczność stało lekko niżej prawą stroną zwłaszcza tył.
Poprzednie czarne coupe też różnica 1cm sedan mój i mojego brata też są wyraźnie niżej prawą stroną różnicę nie są wielkie ale są nawet na nowych amortyzatorach i sprężynach.
Nie wiem,czy chodzi o to,że kierowca swoją masą wyrównuje tą różnicę czy to ma związek z tym,że zawsze bardziej ciągnie prawe tylne koło najlepiej to widać na lodzie śniegu itd.

fil - 2008-07-16, 10:15

ja bym sprobowal ustawic z roznica, zeby auto bylo rowno a potem zmierzyl nacisk (ciezar) na kazdym kole.gdzieniegdzie robia takie rzeczy.jezeli ciezar sie rozlozy jakos bardzo niesymetrycznie to trza by przemierzyc bude czy wszystko z nia ok..
kiloff - 2008-07-16, 10:27

ustaw zeby bylo rowno ..
Kujon - 2008-07-16, 10:37

wsadź gumę w spręzynę ;) :mg:
mattim_bmw - 2008-07-16, 11:14

Zjedz na maxa w dół obie strony i sprawdz czy da rade jezdzic :D

Ja ustawiałem po gwintach...

SmasherE30 - 2008-07-16, 11:28

Ustaw równo na co do gwintu, Twoja teoria dotycząca ustawienia nadwozia jest poprawna. Ustaw równo i przejedź się na stację diagnostyczną gdzie mierzą nacisk na poszczególne koła. Jak zauważysz jakieś różnice to skoryguj zawieszenie. Na początek jednak ustaw je tak aby z Twoją masą na siedzeniu kierowcy koła w nadkolach siedziały tak samo.

Pozdrawiam

--==maly==-- - 2008-07-16, 14:08

kiloff napisa³/a:
ustaw zeby bylo rowno ..

Ale co ma być równo gwint czy nadwozie?

SmasherE30 napisa³/a:
Ustaw równo na co do gwintu, Twoja teoria dotycząca ustawienia nadwozia jest poprawna. Ustaw równo i przejedź się na stację diagnostyczną gdzie mierzą nacisk na poszczególne koła. Jak zauważysz jakieś różnice to skoryguj zawieszenie. Na początek jednak ustaw je tak aby z Twoją masą na siedzeniu kierowcy koła w nadkolach siedziały tak samo.

Pozdrawiam

Czyli standardem jest,że prawa strona nadwozia jest niżej tak i tak powinienem ustawić gwint?

W tej chwili prawie zniwelowałem tą różnice samochód stoi prawie równo minimalnie jeszcze została ale różnica w gwintach wynosi okolo 3 z lewej jest 5 do końca z prawej chyba 8.

kiloff - 2008-07-16, 14:55

--==maly==-- napisa³/a:
Ale co ma być równo gwint czy nadwozie?

nadwozie - ja tak zrobilem i jezdzilo mi sie dobrze ..

a jak juz chcesz po gwincie ustawiac to nie licz zwojow tylko suwmiarka to zrob !!

--==maly==-- - 2008-07-16, 16:21

Kiloff czyli rozumiem,że u Ciebie ilość gwintów też się nie zgadza i ustawienie jest różne

P.S. Co to za paździoch w podpisie jaki golf??

Shreku - 2008-07-16, 16:32

skąd ja znam to pytanie Mały? :mg:
pogubiłem się... lewa czy prawa strona jest zazwyczaj niżej? i do znawców dlaczego tak jest?

mattim_bmw - 2008-07-16, 17:59

Pewnie temu ze w aucie nie wszytko jest ułozone symetrycznie...
kiloff - 2008-07-16, 18:12

--==maly==-- napisa³/a:
Kiloff czyli rozumiem,że u Ciebie ilość gwintów też się nie zgadza i ustawienie jest różne

P.S. Co to za paździoch w podpisie jaki golf??

tak, u mnie w beemce tez sie nie zgadzaly gwinty - bo jak sie gwinty zgadzaly to stala hadra krzywo ;)

golf ?? jak to jaki .. moj samochod (jedyny)

jaqub - 2008-07-16, 21:44

zmierz sufmiarka gwint/amor... i nie patrz jak stoi buda tylko tak zeby z obydwu stron gwinty byly identycznie!!!!
kiloff - 2008-07-16, 23:07

Shreku napisa³/a:
pogubiłem się... lewa czy prawa strona jest zazwyczaj niżej? i do znawców dlaczego tak jest?

to zamotam ci jeszcze bardziej : wiesz czemu przewaznie pekaja w gwincie sprezyny z prawej strony z przodu ? bo ta strona wiecej dziur wybiera .. ;) ponoc sprawdzone ;)

SmasherE30 - 2008-07-17, 00:56

Ok, od poczÄ…tku.

Beemki stoją niżej prawą stroną, ponieważ gdy za kierownica znajduje się kierowca to wtedy lewa strona przysiada bardziej od prawej i się to rekompensuje ...

A więc od skrajnego położenia gwint kręcić wszędzie o tyle samo, potem władować kogoś o swojej masie za kółko i odległości koło-nadkole.

Potem, ew. podjechać na stację diagnostyczną i sprawdzić naciski na koła i skorygować wedle uznania ale nie uzyska się znaczącej zmiany w rozkładzie mas poprzez nieduże zmiany w wysokości zawieszenia ( a bez sensu robić klin czy motorówkę)

Pozdro

--==maly==-- - 2008-07-19, 13:17

Heh ale ta różnica w pochyłach jest widoczna gołym okiem i glupie to trochę jest.
Ja zostawiłem minimalne różnice bo o ile przy miękkim zawieszeniu jest możliwe ze sie wyrówna pod masą kierowcy o tyle przy twardym nie ma szans. To w ogóle głupota przecież nie zawsze kierowca jedzie sam powinno być równo i koniec.

SmasherE30 - 2008-07-20, 00:29

no i właśnie sęk w tym że jak masz gwint i niezależnie regulowaną wysokosć to możesz sam zdecydować jak auto będzie eksploatowane, jak załadowane i ile towaru i w którym miejscu wożone w środku i wtedy ładnie odpowiednio podkręcić zawias tak jak się Tobie podoba :)
Piotr_1 - 2008-07-20, 00:42

Ale nacisk statyczny na koła nie zależy od regulowalnych czynnkików, jak nie ustawisz, zawsze będzie taki sam
slawo - 2008-07-20, 12:48

ja swoj ustawilem tak samo (suwmiarka z prawej i lewej) i wydaje misie ze auto stoi rowno...
ale ile jest na glebie to nmie mam pojecia,gwint ma obnizenie do -120 podobno,mam ustawione 6cm od poczatku gwitnu prawa i lewa strone

Shreku - 2008-07-20, 13:27

slawo, co Ty masz za gwint że do -120 zjeżdża?
slawo - 2008-07-20, 15:58

Shreku napisa³/a:
slawo, co Ty masz za gwint że do -120 zjeżdża?

ds-motorsport