BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - szumy, grzechotanie ... padło łozysko oporowe ?

Pietrek - 2008-07-30, 18:54
Temat postu: szumy, grzechotanie ... padło łozysko oporowe ?
Siema !
Z pod samochodu słychać grzechotania, szumy - coś w ten deseń - mniejwięcej z okolic skrzyni, przynajmniej tak mi się wydaje , objaw znika na wciśniętym sprzęgle.
Czy to łożysko już się kończy czy coś innego ?

ARAS E30 - 2008-07-30, 18:56

Skrzynia biegów hałasuje..
Pietrek - 2008-07-30, 19:31

przy otwartym oknie słychać to w środku ... napewno to nic poważnego ? :mg:
reso - 2008-07-30, 20:03

a jak naciśniesz sprzęgło to przestaje?
Pietrek - 2008-07-30, 20:07

tak jak mam wciśnięte sprzęgło to przestaje i jest cisza
henry - 2008-07-30, 20:13
Temat postu: łozysko..
.....Typowe objawy jak padnie łozysko oporowe sprzęgła ............PZDR - henry
Pietrek - 2008-07-30, 20:19

Ok , w takim razie wiem za co się zabrać :) co wymienić przy okazji zeby mieć spokój ?
Będe potrzebował jakieś specjalistyczne narzędzia czy garażowy zestaw wystarczy ?

Jakieś rady jak się za to zabrać ? :)
Muszę podnieść silnik żeby zdjąć skrzynie ?

reso - 2008-07-30, 20:23

teraz doczytałem, jak się ucisza to może być łożysko oporowe
slawo - 2008-07-30, 22:11

a nie czasami kolo dwumasowe?
u mnie to wina kola dwumasowego

Max - 2008-07-30, 22:12

Pietrek napisa/a:
Ok , w takim razie wiem za co się zabrać :) co wymienić przy okazji zeby mieć spokój ?
Będe potrzebował jakieś specjalistyczne narzędzia czy garażowy zestaw wystarczy ?

Jakieś rady jak się za to zabrać ? :)
Muszę podnieść silnik żeby zdjąć skrzynie ?

Będziesz potrzebował torxów, nasadek, dłuuugiej przedłużki, kluczy płaskich.

A jak się zabrać... jak kto woli :P . A najlepiej chyba wyjąć wał, później odkręcić i wyjąć wysprzęglik (2 nakrętki), odkręcić rozrusznik (2 śruby), następnie poduchy skrzyni i dla wygody mocowanie wydechu do skrzyni. Teraz odkręć 4 małe torxy i 4 śruby, żeby zdjąć taki dekiel od dołu skrzyni (pod sprzęgłem). No i została sama skrzynia - 3 duże torxy, jedna duża śruba i taka malutka po prawej stronie skrzyni. Jak to poodkręcasz, zdejmujesz skrzynkę, wyjmujesz łożysko, wkładasz nowe i teraz wszystko powtarzasz, ale od tylca :P

Powodzenia

LUKAS - 2008-07-30, 23:17

Obstawiam łożysko oporowe lu koło dwumasowe.

Tak czy siak po ściągnięciu skrzyni wymien łożysko na nowe (niejest drogie) i sprawdź luz na dwumasowce, powinien wynoscić około 1,5cm od lewej do prawej skrajnej pozycji.

Jarek - 2008-07-31, 18:18

To raczej wina skrzyni.U mnie też tak hałasowało a po wcisnieciu sprzegla przestawalo.A ze sprzego sie skonczylo to wymienilem komplet ale problem nie zniknąl bo okazalo sie zo to cos w skrzyni halasuje.Narazie jej nie wymieniam ale jak już nedzie bardzo mnie to denerwowac to poszukam używki bo jej naprawa chyba jest nie oplacalna.
sowin19 - 2008-07-31, 20:44

Jeśli wciskasz pedał i problem znika to skrzynia lub koło dwumasowe :!: Łożysko oporowe pracuje tylko w momencie kiedy wciskasz pedał :!: Więc jeśli coś "grzechota", a pedał nie jest wciśnięty to na pewno nie jest to łożysko oporowe (nie pracuje) :idea:
ardim - 2008-07-31, 21:28

sowin19 napisa/a:
Jeśli wciskasz pedał i problem znika to skrzynia lub koło dwumasowe :!: Łożysko oporowe pracuje tylko w momencie kiedy wciskasz pedał :!: Więc jeśli coś "grzechota", a pedał nie jest wciśnięty to na pewno nie jest to łożysko oporowe (nie pracuje) :idea:

tak właśnie, hałasuje łożysko wałka atakującego skrzyni, jak wciskasz sprzęgło skrzynia się nie kręci, jak puszczasz sprzęgło wałek atakujący się kręci i to na nim hałasuje łożysko

Pietrek - 2008-08-01, 12:17

Czy wymiana tego łozyska będzie bardzo skomplikowana ? Trzeba rozłożyć całą skrzynie na części ?
Dodam jeszcze że gdy jade na pierwszych 2 biegach , słyc hać takie jakby wycie ... jak w autobusie :lol:

Może lepiej dorwać całą skrzynie ?

kemot324 - 2008-08-01, 13:58

Koło dwumasowe, u znajomego też były takie objawy, po rozebraniu rozleciało się na 2 części...
Jarek - 2008-08-01, 15:49

W e30 występuje kolo dwumasowe czy zamachowe?u nie w w e36 1.8is jest zamachowe i po zdjęciu skrzyni okazalo sie ze jest dobre i to walek sprzeglowy tak halasowal.czy dwumas nie występowal w autach z klimą?ja klimy nie mam
slawo - 2008-08-01, 16:19

eta ma dwumase
kavka - 2008-08-05, 15:53

Pietrek napisa/a:
Dodam jeszcze że gdy jade na pierwszych 2 biegach , słyc hać takie jakby wycie ... jak w autobusie

U mnie jest to samo z tym że u mnie też dyfer hałasuje troche :wink:
slawo napisa/a:
eta ma dwumase

Ktoś kiedyś pisał że ISy z klimą miały dwumase prawda to ?

slawo - 2008-08-05, 15:55

kavka napisa/a:
slawo napisał/a:
eta ma dwumase

Ktoś kiedyś pisał że ISy z klimą miały dwumase prawda to ?

w e36 tak,chodz spotkalem sie ze nie mialo...trudno powiedziec jak to kladli
eta 122PS kazda miala dwumase

kafarek - 2008-08-05, 16:35

A w M50 jest dwumasa czy zamach? Pytam bo to co opisuje Pietrek ma kumpel w swoim E34 m50b25..
slawo - 2008-08-05, 16:43

kafarek napisa/a:
A w M50 jest dwumasa czy zamach? Pytam bo to co opisuje Pietrek ma kumpel w swoim E34 m50b25..

jak ma klime to na 100% dwumasa - przynajmniej kazdy ktory rozbieralem mial dwumase

ARAS E30 - 2008-08-05, 18:05

Dwumasa raczej cichnie przy lekkim nacisku na sprzęgło,przy czym czuć lekkie drganie pedału.Jak cichnie dopiero przy prawie pelnym wciśnięciu to hałasuje skrzynia ,często tylko łożysko na wałku sprzęgłowym.Czasem może tłuc rownież tarcza sprzęgła (na tłumiku drgań) ale to w autach bez dwumasy.
abrover - 2008-08-06, 07:57

Przechodziłem ten temat.

Jeżeli byłoby to łożysko oporowe wałka sprzęgłowego to hałasowałoby na wciśniętym pedale.

Jeżeli natomiast hałasuje na puszczonym, na luzie, to jest to jedno z trzech łożysk w skrzyni, które się skończyło. Naprawa nieopłacalna - skrzynia do wymiany. Ale bez obaw - można na tym pojeździć jeszcze dobre kilka lat.

Jeździć i nie ruszać tego, czekać aż się rozleci - można się tego nawet nie doczekać :)

sarna1 - 2008-08-06, 16:29

ja juz 2 lata jezdze i stuka jak stukalo - nie oplaca sie tego rozbierac no chyba ze ktos ma czas i zrobi to samemu bo na zakladzie cena ok 5 stowek + czesci...
Pietrek - 2008-08-08, 13:16

To ja chyba poczekam na jakąś używaną skrzynia w okazyjnej cenie skoro nieopłacalne jest grzebać się z tym ...
Robił bym to sam lub z ojcem , w garażu kanał mamy, nie za duży ale jest :)
Torxów na stanie raczej nie mam , chyba że jakieś małe ;/ Trzeba będzie się wyposarzyć w jakiś zestaw.
Pozatym chciał bym to zrobić przy okazji zmiany wydechu na dwu rurke - na która itak narazie nie mam kasy ...

Myśle że do końca tego roku uzbieram kase i potrzebne narzędzia. A jak nie, to będzie się tłukło puki nie padnie na środku drogi :/

Sosen - 2008-08-09, 01:42

Spokojnie Pietrek, skrzynia się tak szybko nie rozsypie, to w końcu jest porządny samochód, a nie jakaś padaka! Sama wymiana skrzynki nie nastręcza specjalnych kłopotów także jak już się za to weźmiesz to dasz sobie radę :wink:
Pozdro
Sosen

bzykok - 2008-08-13, 17:37

Witam
Ja mam podobny problem.Jeżdżę już tak ponad 2 lata i na razie bez zmian,szumi cały czas tak samo.NIe dawno byłem u dosłownie 5 mechaników i każdy z nich doradził, żeby jeździć aż całkowicie padnie,nie warto jej reperować.Tydzień temu ruszyłem w dłuższą trasę,mimo strachu o skrzynię, łącznie ok 2 tyś km.Autko sunęło bez żadnych niespodzianek również skrzynia dała rade.Także jeździć aż padnie...
POZDRO