BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Nasze Śmigiełka - [E30] Kafarek ->> 328i Touring

kafarek - 2008-08-03, 23:55
Temat postu: [E30] Kafarek ->> 328i Touring
Zanabyłem wczoraj od szanownego kolegi z Chojnic jego Touringa ;)

318iT z grudnia 91r niektórym dobrze znany ;)

Trochę elektryki, trochę fantów... Generalnie to, co chciałem w E30 mieć... Czarna buda, czarne szyby, czarna nera, black hella no i wycieraczki się trafiły ;) Najważniejsze że buda zdrowa.. Silnik mniej ważny booooooooooooo??????

Jedzie do Puza po m50!!!!!!! Grzecznie ustawiam się w kolejkę ;)

To są najważniejsze zmiany...

- m50b25
- gleba co najmniej -40
- pozycje w kierunki
- audio (muszę zamontować bo jest)
- elektryka w szyby
- wymiana wydechu na cichszy Remusa (dzięki Chris!!!)

lesiek - 2008-08-04, 10:44

Wiem nawet od kogo kupiłeś :P Piekne auto :D
Łukasz - 2008-08-04, 11:41

dlaczego m50? silnik masz gratis? :wink:

wierze ze będzie fajny turing

FAHER 13 - 2008-08-04, 14:37

fajne autko było :( a na pewno będzie jeszcze lepsze dbaj o nią będę obserwował co z nią poczyniaz :wink: do zobaczenia pozdrawiam. :)
ANDRZEJ-BIELAK - 2008-08-04, 15:03

Ładny trumniak, plan zacny. Powodzenia w modach.
P.S. popraw kożenie na korzenie :roll:

kafarek - 2008-08-04, 15:36

Andrew... Poprawione ;)

Łukasz, m50 bo trumna ma się tanim kosztem nieco lepiej odpychać, a właśnie m50 u Puza jest w moim zasięgu.

Co do poprawek, to:

- brewki wyleciały,
- oświetlenie wnętrza naprawione
- wskazówki od zegarów na czerwono poszły ;)
- część audio już założona (w tylne tuby wsadziłem 100 wattowe średniotonówki i gwizdki Alpharda, przygotowałem kostki i kable pod radio Kenwood KDC-W5141UAY, skrzynia z Alphardem SW-1203A pójdzie do bagażnika jak odpalę całość).

ChriS - 2008-08-04, 18:32

Wczoraj myślałem,że wiatr zawodzi,a to Łukasz(FAHER) tęsknił za trumniaczkiem :mg:
Taki żart :spoko:

FAHER 13 - 2008-08-04, 18:46

ChriS napisał/a:
Wczoraj myślałem,że wiatr zawodzi,a to Łukasz(FAHER) tęsknił za trumniaczkiem :mg:
Taki żart :spoko:

dobry żarcik chris nie było tak żle ale czegoś brakuje mi na podwórku jak przez okienko patrzę :) :wink:

pedzels - 2008-08-04, 19:13

i co teraz planujesz kupić Honde? :evil: :twisted:
Miro - 2008-08-04, 19:31

Czyżby sentyment ??
Cypisek - 2008-08-04, 19:47

Kafar, ładne auto. Bardzo zazdroszczę wycieraczek reflektorów ; ]]
slawo - 2008-08-04, 20:07

Cypisek napisał/a:
Kafar, ładne auto. Bardzo zazdroszczę wycieraczek reflektorów ; ]]

ja tez ja tez,....tego jeszcze nie mam ;) chcesz sie pozbyc? hiih

kafarek - 2008-08-05, 14:35

slawo napisał/a:
chcesz sie pozbyc? hiih

Grozisz mi? :twisted: :twisted: :twisted: :wink: :wink: :wink:

Te wycieraczki to na prawdę rewelacja. Tak więc póki mi ich nie zajumają, to tam będą...

slawo - 2008-08-05, 14:53

to nie grozba a oferta handlowa my friend ;) hahahaa
kafarek - 2008-08-05, 16:38

Za elektrykę szyb x4 Ci oddam :D
kafarek - 2008-08-11, 17:03

Troszkę porobiłem, powoli zaczyna to wyglądać jak chcę :P

- podłączyłem pozycje w depo z przodu
- kiera MT I
- audio kompletne (cyka i ryczy konkret)
- kolektor i dekiel na czarno + szlif
- dodatkowe oświetlenie bagażnika (foto później)

W tygodniu zmieniam wydech i mam nadzieję do końca sierpnia rzucić ją na glebę. Wydech i springi "praktycznie" już mam, czasu brakuje jednak na założenie (auto codziennie po 200km robi :/ ) Resztę prac wstrzymał chwilowy brak kasy na cokolwiek :/

Moim problemem jednak i zmorą są felgi.. Niby fajne, ale nie fajne Czegoś brakuje. Poczekam na glebę i zobaczę.. Może środki na czarno, a rant w polerkę? Może inne felgi?

Ja bym widział HR Classic jak Baur.. lub alpina.. :(

pedzels - 2008-08-11, 19:00

słyszałem ze bedziesz chciał sie silniczka pozbyć:D
kafarek - 2008-08-12, 18:45

wszystko w swoim czasie.. ;)

obiecane fotki doswietlenia bagaznika..

I CB zamontowane..

G-R-Z-E-Ś - 2008-08-13, 08:40

Podoba mi sie to podświetlenie w bagażniku :spoko:
Miro - 2008-08-13, 08:49

Ciekawe miejsce na CB. Tylko kabel od mikrofonu bedzie o nogę zawadzał.
kafarek - 2008-08-24, 10:21

Siema!

Co do kabla słuchawki CB, to faktycznie przeszkadza. Ja CB jednak używam tylko w dalekich trasach, więc nie mam potrzeby wieszać gruchy przy nodze. Jak jadę dalej, to podpinam. Inaczej leży w schowku.

A podświetlenie bagażnika się przydaje.. W nocy jest jak w dzień ;)

Nowe foty po małej kosmetyce ;) Następne będą z nowym wydechem i zawiasem :)

I na koniec dylemat... Mam problem, bo mogę się zamienić na felgi. Za swoje 17" ze zdjęć mogę wziąć 15" Borbet T od kumpla. Docelowo widzę tam jednak Borbet A lub Alpinę. Kasy jednak teraz nie mam na takie fanty :/

Co sądzicie o Borbet T w tym wydaniu?

sowin19 - 2008-08-24, 10:33

Zostaw te 17", Lepiej się prezentują, żeby ten borbet miał ciut większy rant, to jeszcze może bym się zastanawiał. No chyba że chcesz trochę komfortu to już inna sprawa. Autko fajne ogólnie no i wycieraczki reflektorów do pozazdroszczenia :spoko: :beer:
kafarek - 2008-08-24, 10:50

Troszkę małe i boję się że zginą na tle całego auta... Pojawiła się też opcja zamiany na Brocki 16" 7,5 cala przód 205/45 i 9,5 cala tył 215/40. A tutaj miło by było gdyby się Wrona wypowiedział czy potrzebuję dystans lub wypychanie nadkoli..
RoboCop - 2008-08-25, 15:52

jak Borbet T ma być "narazie", to bym brał, bo te gwiazdy, żadna rewela... ale męcz temat Brocków - bo to byłoby ekstra...
sarna1 - 2008-08-25, 17:46

o to widze ze juz na moja nie chorujesz :D czy nadal jestes zainteresowany.
kafarek - 2008-08-25, 21:53

Silnikiem i wnętrzem bym nie pogardził ;)
kafarek - 2008-09-26, 18:33

Jutro zabieram się za montaż gratów, które od jakiegoś czasu już czekają na swoją kolej... ;)

Kółka mam już na aucie, ale nie mam oryginalnych foto. Jutro postaram się coś ustrzelić. Mam nadzieję zamontować też dokładkę przednią Alpiny. W tym wszystkim, troszkę mnie brak funduszy na auto blokuje, a mam jeszcze pewne zobowiązania.. Jak już się z tym uporam... Kolej na M52 ;)

urbi - 2008-09-26, 18:40

co to za wybierak ?
adams - 2008-09-26, 22:11

short shifter? 20 znakow
kafarek - 2008-09-26, 22:18

adams napisał/a:
short shifter? 20 znakow
:brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko:
urbi - 2008-09-26, 23:28

no tak ... domyslilem sie ... ale od czego ? z3 ? ponoc pasuje i jest idealny ! czeka mnie to samo wiec sie pytm
kafarek - 2008-09-26, 23:52

Ten akurat SS to garażowe rzemiosło. Koszt SS od Z3 to granica ~300zł i faktyczni pasuje. Na forum jest temat o tym jak przerobić sobie wybierak na mniejszy skok..
kafarek - 2008-09-27, 18:09

Foty gratów (ni wszystkich jeszcze) na aucie...

FAHER 13 - 2008-09-27, 19:11

nom coraz lepiej a co sie stało z starymi kółkami???tak z ciekawości pytam.pozdro. :)
MARAS - 2008-09-27, 19:19

Autko mnie się widzi jest śliczne ale....jak na mój gust zaczynasz się rozmijać z tym co mi mówiłeś do czego zmierzasz...
Nie żeby tam od razu na glebe 80 w dół i czarne szyby znaczki usunąć i nne bzdety...
po pierwsze czemu pozbyłeś się tych siedemnastek nie wiem pięcio ramienna gwiazda w tym rozmiarze wyglądała naprawdę OK> wystarczyło by lekko obniżyć zawias bo był OFFroad...

Te które są teraz jak dla mnie klasyka zdecydowanie lepiej jakoś tak jak fabryka...tylko jakoś nie wiem może poler albo inny odcień lakieru na nich... moze grafit bo buma black przód black to fele tez black albo polerka a tak jakoś szaro od nich bije...

...ta dokładka pod przedni pas OK tylko ten tłoczony napis :help: owszem kształt dokładki ISa jest najlepszy ale ten napis jakoś psuje chcesz mam znaczek ///M na tylną klapę... nie wiem dla mnie nie pasi do rcałości

P.S. O boszeeee.... niewieże....teraz zobaczyłem.... :wow:

Kafar....WYPI.....L ten telefon... komórki nie masz .... dżizas... po co ta radiostacja przy lręcznym za podłokietnik służy?

kiera... a nie lepiej było poszukać MT skoro idziesz z resztą w MT dokładki progi, gała (tak zakładam) masz czasrny sufit potem sportsitze lub recaro...momo z nabą jak dla mnie owszem do driftowozu albo do wybebeszonego auta zdwoma kubłami ale nie do kombi... w stylu MT pozatym jak już to podegnij manetki w stronę kiery lepiej będzie wyglądało i nie będzie może tak raziło to odsadzenie... no chyba że masz palce fortepianisty i sięgasz bez odrywania rąk z kiery a może do tego alu nakładki na pedały, alu gałę i alu nakładka na ręczny :roll: nie zrobisz tego prawda? powiedz, że nie....

co to za gała na lewarku bo nie widzę

Oświetlenie bagażniaka... kapitalny pomysł :spoko:

Wywal gumowe dywaniki włóż ładne z weluru... byle ciemne i bez napisów...

masz załadowany bagażnik czy ona ma sprężyny od sześcio garówki bo jakoś za wysoko ten nos ma zadarty wzgledem tyłu...

końcówka wydechu... no już lepsze to niż ta podwójna orkiestra co miałeś jeszcze w Borsku że niby ma moc.... przybywać al'a Fiesta 16V Bi turbo maxi inetrkuulór 1,25ccm... mit plg...

Na koniec powiem po taka ładną czarną trumienkę 7 razy jeździłem ...za każdym razem przywoziłem jak nie czerwone coupe to sedana albo piątkę w dieslu a jak już udąło mi się znaleźć to ładna była tylko na fotkach a jak ładna była w realu to się Sarna ze sprzedażą zastanawiał... ;/

Ładne autko... nie przetjuninguj jej :beer:

kafarek - 2008-09-27, 19:51

FAHER 13 napisał/a:
nom coraz lepiej a co sie stało z starymi kółkami?

Zimują ;)

MARAS napisał/a:
po pierwsze czemu pozbyłeś się tych siedemnastek nie wiem pięcio ramienna gwiazda w tym rozmiarze wyglądała naprawdę OK

Tutaj są podzielone zdania... Felga sama w sobie ładna, ale nie pasująca chyba do e30.. Bynajmniej mi. Można by kombinować z polerką, malowaniem.... Nie mam na to ani chęci, ani wizji, ani kasy.. Obecne felgi po zimie (bo to na zimę zakup był) będą leżały, aż dojrzeję do decyzji o ich renowacji i malowaniu na srebrny mat (bo tylko tak alpina look wyglądają dobrze).

MARAS napisał/a:
...ta dokładka pod przedni pas OK tylko ten tłoczony napis :help: owszem kształt dokładki ISa jest najlepszy ale ten napis jakoś psuje chcesz mam znaczek ///M na tylną klapę... nie wiem dla mnie nie pasi do rcałości

Dokładka nie jest skończona. Docelowo napis będzie srebrny i foliowany. Przez całość przepuszczone pasy rodem z Alpiny. Na bokach auta przez całą długość też polecą oryginalne oklejenia Alpiny. I to jest koniec modyfikacji wizualnych auta.

MARAS napisał/a:
nie zrobisz tego prawda? powiedz, że nie....

Nie ;)
MARAS napisał/a:
co to za gała na lewarku bo nie widzę

To jest twór który wyleci razem z wybierakiem (bo jest wklejony :/ ) Gałka MT i koniec..

MARAS napisał/a:
Wywal gumowe dywaniki włóż ładne z weluru... byle ciemne i bez napisów...

Pomysł całkiem sensowny.. Nie myślałem o tym nigdy...

MARAS - 2008-09-27, 20:14

a czyli fele zostały czekają na wizję...

no to zewnętrznie rozumiem idziesz w alpinę tylko te fele to chyba raczej Hartge look bo nawet po browarku i nawet jak zamknę jedno oko robię look to ni uja nie widzę podobieństwa do alpiny...

swoją drogą jak dorwiesz ori naklejki albo ktoś je wykona na dokładkę i wzdłuż boków auta to będzie sukces.

co z tą budką telefoniczną pomiedzy fotelami... :|

ANDRZEJ-BIELAK - 2008-09-27, 20:23

Przepaliła ci się żarówka w jednym halogenie, kiera jak zostaje to postaraj się o przycisk klaksonu. Ładna trumna, co do felg, to z polerowanym rantem i ramionami wyglądają ładnie, a i 15 calowa opona tańsza. :P
MARAS napisał/a:
Kafar....WYPI.....L ten telefon... komórki nie masz .... dżizas... po co ta radiostacja przy lręcznym za podłokietnik służy?
MARAS napisał/a:
co z tą budką telefoniczną pomiedzy fotelami...
leże :P :D
MARAS - 2008-09-27, 21:31

dobra odpuszczę mu tego centertela bo jeszcze nartę mi zasunie... może mu go podpier... przy okazji ktoś zbierał na forum renesansowe telefony :)
center - 2008-09-28, 11:30

kafar masz schemat podłączenia tego telefonu gdzieś??
RoboCop - 2008-09-28, 20:00

MARAS napisał/a:
... może mu go podpier... przy okazji ktoś zbierał na forum renesansowe telefony :)

:lol: :lol: :lol: no tak Bob & Belisama zbierają zabytki GSM.

Felga faktycznie, jak już porównywać to look Hartge a nie Alpina - zdajesie firmy MiM -lepsza byłaby RH, według mnie ładniej się prezentuje, ale może skrzywiony jestem, bo akurat ja miałem RH. Tylko, ze te które masz łatwiej wypolerować rant, bo mają przetłoczenie, którego RH nie posiada.

ChriS - 2008-09-28, 20:14

kafarek napisał/a:
Koszt SS od Z3 to granica ~300zł

Raczej ~180zł :)
Do tych felg to bym raczej robił e30 na Hartge look niż na Alpina look.
Ale nie narzucam,jeśli masz wizję to ok.

kafarek - 2008-09-29, 18:14

Cytat:
dobra odpuszczę mu tego centertela bo jeszcze nartę mi zasunie... może mu go podpier... przy okazji ktoś zbierał na forum renesansowe telefony

Budka telefoniczna zostaje :] Ori BMW i działa, więc fakof :P

center napisał/a:
kafar masz schemat podłączenia tego telefonu gdzieś??

Wiesz.. nie wiem, czy można to nazwać schematem podłączenia.. Kasta sterowania z SIM, do tego 12V, wtyka słuchawki, wejście anteny zewn, wyjście na głośnik i mic. To wszystko. Pasuje do każdego auta.

RoboCop napisał/a:
Felga faktycznie, jak już porównywać to look Hartge a nie Alpina - zdajesie firmy MiM -lepsza byłaby RH,

Tak dokładnie jest to MIM.. Skoro mówicie, że do Hartge podobna, to nie będę się kłócił, siedzicie w tym dłużej.. Grunt, że mi się podoba bardziej jak na tych 17" :P Docelowo na lato 2009 będzie oryginał Alpina w 16".

ChriS napisał/a:
Ale nie narzucam,jeśli masz wizję to ok.

Mam sporo gratów na Alpinę. Wrzucę teraz naklejki na boki i dokładkę, licznik stylizowany Alpiny, dodatkowe zegary VDO - temp oleju, ciśnienia i ładowania..
Generalnie zewnętrznie Alpina.. na ile finanse pozwolą oczywiście. Powoli i skutecznie.

Nie chcę festyny w stylu znaczków w masce, dywaników Alpiny czy nakładek na pedały..
Nie chcę też z wnętrza robić choinki i pseudo sportowego auta w stylu kubeł i goła blacha.. Do wożenia tym autem mam żonę i dziecko i to jest dla mnie priorytetem. Nie będzie też mega gleby i taczki. Nie będzie opon o profilu naleśnika... Będzie sprawniejszy motor, by bezpieczniej się poruszać i czasem wyskoczyć na pas do Borska.. Generalnie chce połączyć wizję wizualną auta z użytecznością na tyle na ile to możliwe. Taki jest plan. Już jest dużo zrobione i myślę, że brakuje raczej niewiele (paski i felga) do mojego ideału.. Czyli czarnej trumny stylizowanej na Alpinę.

kafarek - 2008-10-28, 11:37

Kibel trochę..

Dzwon :/ Starszy dziadek w golfinie nadział się dzisiaj żonie na lewe koło z przodu.. Tragedii niby nie ma.. wahacz zgięty, błotnik lewy do wymiany, pas przedni z zderzakiem i dokładką lekko podgięty, ale nie pęknięty. Generalnie poza stresem żadnych poważniejszych szkód cielesnych i materialnych nie było, choć te drugie mogą wyjść po rozebraniu auta.. Strzał poszedł na oś, więc muszę sprawdzić wszystko. Dość konkretnie to musiało być, bo golfina z przodu zmasakrowana i trafiła na lawetę, a kanciaka puściła policja na kołach.

W czwartek porobię fotki i zabiorę się do pracy. Wahacze , sworznie na szczęście miałem zapasowe. No i akurat idealny lewy przedni błotnik pod kolor leży w garażu, tak więc koszta z mojej strony minimalne na dzień dzisiejszy..

Co powinienem jeszcze sprawdzić po takim liniowym strzale w oś? Ściąga mnie lekko na prawą stronę i lewe koło stoi w negatywie..

bono20002 - 2008-10-28, 17:23

Kołyska silnika, kielich , mocowanie w podłużnicy ,a kolumna napewno do wymiany
MARAS - 2008-10-28, 18:42

Jeżeli dostała strzał w skręcone koło to oprócz wachacza często rozrywa gumę w tuleji mocowania wachacza... może być zgięta kolumna uszkodzony drążek kierowniczy, końcówka drążka, dolny swożeń o ile nie miał luzów zazwyczaj wytrzymuje taki strzał ale gnie się kolumna (laga) w okolicy mocowania w zwrotnicy... co zauważysz uszkodzone wymień później na geometrię powinno być ok. w końcu posiadasz Bardzo Mocny Wóz :)
a tak Off to nie lubię dlatego VW... mnie jedną e30 też golfiarz skasował na amen.

kafarek - 2008-10-30, 22:24

MARAS napisał/a:
gnie się kolumna (laga) w okolicy mocowania w zwrotnicy...

Się pogięła :/ Laga od McPhersona wchodząca do piasty.. spociło się olejem troszkę w okolicy. Tak wic grubej lagi szukam do ABS'u i tarcz wentylowanych.. Wahacz i reszta wyglądają spoko.

Porobiłem przy blacharce, młotek w dłoń i są jakieś tymczasowe efekty. Docelowo i tak lakiernik.

Prócz zawiechy mam jeszcze problem ze spasowaniem maski z oboma błotnikami, ale to wina tego, że pas oberwał :/ Golf na lawecie odjechał bo przód totalni rozbił :/

Ca

G-R-Z-E-Ś - 2008-10-31, 21:07

Jak widać to jest bardzo wytrzymały wóz :wink:

Mam nadzieję że doprowadzisz go do idealnego stanu :wink:

kafarek - 2008-11-17, 15:40

ANDRZEJ-BIELAK - 2008-11-17, 19:00

Po stłuczce ani śladu, :roll:
Naklejki Alpiny podobają mi się.
Brak sygnału w kierownicy. :|

kafarek - 2008-11-17, 19:14

ANDRZEJ-BIELAK napisał/a:
Brak sygnału w kierownicy. :|

A po co ma tam być, jak może być pod palcami z drugiej strony kierownicy? ;)

Zaczaiłem się na ori kierownice Alpiny... zobaczy się wkrótce...

No i słuchajta mam pomysła... Tylko nie linczujcie mnie za to...

- co gdyby Black Hella zastąpić Yellow Hella?
- mam możliwość mieć bra na maskę :twisted: Będzie kibel?
- felgi podczas zimowania chcę odnowić i prysnąć na złoto, lub kupić złote turbinki :mg:

Jak to będzie wyglądało? Może Yaku lub Lesiek by się o VT pokusił? :wink:

528_driver - 2008-11-17, 19:29

kafarek napisał/a:
- co gdyby Black Hella zastąpić Yellow Hella?
- mam możliwość mieć bra na maskę Będzie kibel?

Hmm ja na Twoim miejscu z uwagi na sliczny czarny kolorek zostawil bym BM.
Co do BRA...jezeli tylko ma maske to bedzie kozacko wygladac....jezeli na caly "ryjek" - wiesniacko....
Pozatym fajny ten Trumniak......kawal dobrej roboty wlozyles... :brawo:

lesiek - 2008-11-17, 20:00

kafarek napisał/a:
Jak to będzie wyglądało? Może Yaku lub Lesiek by się o VT pokusił?

Jak bede miał neta na swoim kompie to zrobię :)

SzafaTczew - 2008-11-17, 21:19

witam kolege z tczew autko zacne naprawde fajne
G-R-Z-E-Ś - 2008-11-17, 21:25

Ja bym nic już nie zmieniał tak jest idealnie no może na te felgi bym się pokusił :wink:
Melis - 2008-11-17, 22:58

Gratuluje postępu w pracach! Bardzo ładny ten Twój touring :spoko: !! !

Trzeba bedzie kiedyś zrobić spot Trumien bo robi sie ich sporo... i dobrze :mg:

kafarek - 2008-12-05, 17:02

Z nudów założyłem ramki na zegary.. i podłączyłem dodatkowe zegary (dzięki Piotrek za schemat!) i założyłem biało niebieskie śmigła na klapę i maskę (czarne znaczki jakoś mi się nie podobają :P )

Następny krok to bra na maskę ;) :spoko:

Pietrek - 2008-12-05, 18:48

kafarek napisał/a:
podłączyłem dodatkowe zegary (dzięki Piotrek za schemat!)

Pińć złoty ! :lol:
Nie ma sprawy ;)

kafarek - 2008-12-13, 23:15

Nowy nabytek :twisted:

Po powrocie z Wa-wy montaż :brawo:

dzidziusbmw - 2008-12-13, 23:22

zoltek moze fajnie wygladac na czarnym lakierze :spoko:
Sosen - 2008-12-13, 23:46

Rewelka będzie z żółtymi oczkami :spoko:
CyRyL - 2008-12-14, 10:51

niezły komplecik
jeśli nie jest to tajemnica to ile za całość :?: stan widze dobry. może być pw

Miro - 2008-12-14, 11:47

jak idziesz na alpine to może i koła też czy dalej będziesz błądził ??
kafarek - 2008-12-14, 11:52

Powoli! Auto mam od sierpnia ;) Kółka na lato..
Miro - 2008-12-14, 11:55

ok rozumiem. Pytam bo pisałeś że chcesz pomalować te i zakładać. Powodzenia. Fajny touring się robi
kafarek - 2008-12-14, 12:04

Bo MIM'y chcę pomalować na żółto i zostawić na zimę. Teraz niestety nie mam ciaćków na felgi, a zimówki obecnie założone są na 15" RH (srebrny parapet i czarne środki). Dlatego będą MIM' pryśnięte na złoto-żółty kolor (jak paski Alpiny) i będą jeździły następną zimą. Na lato będą albo turbinki z czarnym środkiem (jak Lucas) lub klasyczna Alpina w 16". Innych felg nie widzę na tym aucie...
Pietrek - 2008-12-14, 14:16

Lampy masz z tej e30 która wisiała do sprzedania ? zamieniłeś się lampami ? :)
TheKowal - 2009-01-04, 22:55

kafarek,
Wpadnij na spota po kolejnych modyfikacjach,bom ciekaw jak Ci ten trumniacz teraz wyjrzy ;)

sybir - 2009-01-05, 00:49

No no fajne zegary, ja mam tylko temperaturę oleju ;/ ale wystarczy.
Ale szczerze to i tak E32 bardziej mi się podobało, choć nie wątpię
że wycackasz to E30 na maxa.
sie ma

kafarek - 2009-01-06, 22:56

Nie wytrzymałem i przytargałem z US e-baya, obrysówki do wersji amerykańskiej :P

Będzie paździeż?

sybir - 2009-01-07, 00:09

kafarek napisał/a:
Będzie paździeż?

Są gusta i guściki, ale jak dla mnie kicha.
sie ma

G-R-Z-E-Ś - 2009-01-07, 09:30

Nom mnie tez się takie coś nie podoba ;/
kjubus - 2009-01-07, 10:20

Gdy miałem E30 touring zrobiłem tak samo. Udało mi się kupić w PL oryginalne obrysówki z wersji USA razem z listwami. Wyglądało to naprawdę bardzo dobrze. Przynajmniej ja byłem zachwycony :wink: Inni mówili że zamontowałem lampki na święta :lol: Ale tak naprawdę każdemu sie podobało. Moim zdaniem bardzo oryginalny dodatek :spoko:

Tylko wątpię żeby dobrze komponowały się z białymi kierunkowskazami z przodu :|

alexil - 2009-01-07, 10:25

Zbyt dużo światełek=beeee. Wiele aut w USA to ma i nie udało mi się tam spotkać żadnego, które wyglądałoby z tym dobrze... A do BMW wyjątkowo nie pasują.
No ale jak napisal Sybir każdy ma swój gust.

kafarek - 2009-01-07, 14:32

Jak nie będzie pasować, to się sprzeda :P Co do pasowania z kierunkami, to będzie pasić, bo mam cały przód Yallow Hella.. Lampy, halogeny i kierunki żółte.. Do tego jeszcze bra i będzie bandyta :P

sybir - 2009-01-07, 14:43

Zalożyłeś już żółtki? Wrzuć fotki, ciekawe jaki będzie efekt.
sie ma

kafarek - 2009-01-07, 15:06

Dopiero co zebrałem cały komplet.. Brakowało mi kierunków, ale już są. Teraz montaż.. Same lampy wyglądały srakowato z czarnymi halogenami i kierunkami depo. Teraz będzie efekt :D /jak założę będą foty. Pomyślę wtedy czy zakładać side lights.. Jakieś VT by się nadało..
daniello - 2009-01-07, 17:46

mi lampki usa sie podobaja kiedys mialem zlota woaska lampe 325i wersja usa z tymi lampkami i zderzakami wystajacymi mialo swoj urok mi sie podoba pomysl z tymi obrysowkami
Szajbaa - 2009-01-08, 09:14

mi też obrysówki chyba sie podobaja tlyko żeby nie świeciły tak mocno jak na czarnej z ost zdjęcia bo jak by za mocno w oczy się rzuca
kafarek - 2010-01-25, 15:49

Ponad rok zastoju w temacie to trzeba rzucić świeże info ;)

Zewnętrznie w sumie mało zmian. Wjechał xenon 6k z pozycyjnymi tej samej barwy.. Kupiłem dokładkę IS Lippe, bo wcześniejsza została gdzieś w śniegu :P Ale założę ją dopiero na wiosnę co by zasp śnieżnych nie kusić

Układ hamulcowy i zawieszenie wołało o pomstę do nieba, to dostosowałem je tym razem do motorowni :P

Tarcze Mikoda GT i klocuszki Lucas TRW dedykowane do tarcz, nowe szczęki i sprężynki ręcznego, nowe linki ręcznego, nowe przewody hamulcowe (miedź).

Przy okazji wymieniło się amorki i sprężynki na nieco lepsze niż seria.. ;)
Przód i tył Cofab, do tego nowa sprężyna pod 6 garów na przód i z E36 twardsza na tył od Pawełka ;) . Nowe poduchy amortyzatorów przód i tył, nowe łączniki stabilizatorów, nowe tuleje tylnej belki.. Wszystko Ruvila.
Oczywiście płyta pod silnik w końcu trafiła na swoje miejsce :P

Tak auto wygląda teraz.. (jeszcze przed xenonem i urwaniem dokładki :P )

Wydech z E46, się zmieścił :twisted: Silnik też.. ;)

W tym nowa chłodnica z tds'a, nowe kompletne sprzęgło sachs'a, airbox simoty, wydech zaadoptowany z E46 z katami, sondami itp.. Całość zalana Valvoline VR Racing 10w60. Prócz tego pierdołki typu licznik od 6 garów, OBC 1, dyfer 2.79 na dużej głowie..

W tym momencie chciałbym podziękować wujkowi PUZowi za cierpliwość i poświęcony mi czas.. Odwalił kawał dobrej roboty ze swapem i ogarnięciem auta. Auto jest bardzo przyjemne.. bardzo zadziorne i co najważniejsze dla mnie.. Bardzo niepozorne.. ;)

Żółty - 2010-01-26, 11:31

To musi jeździć :) ) gratulacje za projekt :!:
slawo - 2010-01-26, 11:36

no w koncu sie pochwaliles!
grubo to wyglada...ze szperunkiem bedzie niezla zabawa
graty!

RoboCop - 2010-01-27, 12:03

Brawo! fajny trumniak :spoko: jak się jeździ?
metaldaw - 2010-01-27, 15:29

niezła robota :spoko: :spoko: :spoko: tylko gratulować :spoko: :spoko: :spoko:
kafarek - 2010-01-30, 00:11

slawo napisał/a:
grubo to wyglada...ze szperunkiem bedzie niezla zabawa

Niestety to nie szpera, a jeśli tak to skatowana, bo nie stawia zdecydowanego oporu.. Niby na kobyłkach oba koła kręcą się w tę samą stronę, ale już po opuszczeniu jednej strony czuć opór, ale kręcę kołem bez problemu. :evil:

RoboCop napisał/a:
Brawo! fajny trumniak jak się jeździ?

Porównując drogę prowadząc na swap, a wracając po nim? Nie ma co porównywać ;) Jest zła :twisted: :twisted: A i potrafi być kulturalna.. Spalanko bardzo małe przy spokojnej jeździe.. Przy 120km/h mam niecałe 2000 rpm więc podróż jest miła.. Generalnie bardzo mega zadowolony.. !

G-R-Z-E-Ś - 2010-01-30, 09:19

Kafarek szalejesz :wink: Pięknie zaczynasz nowy rok :!:

Wszystkie zmiany na szóstkę z plusem :spoko:

kris_gtc - 2010-01-30, 10:01

no ma odejscie diabelec udalo mi sie jechac ... Calkiem NICE
kafarek - 2010-02-07, 10:46

TheKowal - 2010-02-07, 12:32

Oczywiście w Niemczech nakręcane :D ?
Miro - 2010-02-07, 13:41

Panie coś miernie to wyglada. szkoda ze nie nagrałem nigdy swojej... Miałem silnik z e36 dyfer 3.07 i o wiele szybciej zamykała szafe.
kafarek - 2010-02-07, 14:01

Touring, zima, laczek 185/14", dyfer 2.79 i brak umiejętności (co widać na filmie) :P na dyferku 3.25 było lepiej, ale się ukręcił :( Jest dobrze, że słabo jak na 328i to widzę, bo widziałem co Henry wyrabiał swoim e30.. wszystko jest do dopracowania.. Z kolesiami od hond będę robił profi pomiary to się zobaczy co to umie ;) Ale i tak jestem zadowolony..
metaldaw - 2010-02-07, 15:05

ładnie te ringi się prezentują... - ale już one widziały jak zamyka się budzik kiedy miałem je u siebie :P

no i czas zgasić inspekcje :P

kafarek - 2010-02-07, 16:21

To nie Twoje ramki ;) Z twojej bety wróciły na pierwotne miejsce do ety :P

Małe latanie pod netto się ćwiczyło :P

I pompa wspomy się standardowo skończyła :P Dlatego klepnąłem już magiel z e36 i nową pompę.. :twisted:

Pietrek - 2010-02-07, 21:00

Nagrzewnica padła że jeździsz w zimowej czapce ? :mg:
kafarek - 2010-02-11, 16:14

Pietrek napisał/a:
Nagrzewnica padła że jeździsz w zimowej czapce ?

Łysy teraz jestem i zimno w dekiel :P

rifresz - 2010-02-13, 16:35

Kafarek pwoiedz cos wiecej o tym wydechu z e46 co dokladnie i jakie pzreszkody byly... duzo giecia?
kafarek - 2010-02-13, 18:40

rifresz napisał/a:
Kafarek pwoiedz cos wiecej o tym wydechu z e46 co dokladnie i jakie pzreszkody byly... duzo giecia?

Najlepiej to porobię foty od spodu i sam zobaczysz :D

Od silnika do 3 i 4 sondy za katami jest tak jak zostało wyjęte z dawcy.. Potem gięcie pod krzywiznę podwozia i tłumik z przyspawanym uchem (dwoma), by pasowało pod mocowania E30.. Tłumik jest duży, ale PUZ tak to zmieścił, że nawet osłona metalowa podłogi została. Nic nie brzęczy i nie obija się.. jak fabryka ;)

rifresz - 2010-02-13, 18:44

Chetnie popatrze na fotki :)
kafarek - 2010-05-06, 17:11

Letnie wydanie ;)

misza - 2010-05-06, 18:00

ładnie ładnie

7,5" na przodzie? jaką masz oponkę ?

będziesz się bawił w kolektor od m54?

pozdro

kafarek - 2010-05-06, 18:09

misza napisał/a:
7,5" na przodzie? jaką masz oponkę ?

Tak 7,5, a guma to 195/45/16 Kumho Ecsta KH11, ale średnio jestem zadowolony.. 185/45 było by lepsze.

misza napisał/a:
będziesz się bawił w kolektor od m54?

Chciałbym, na razie zbieram info i nie wiem co z tego wyjdzie.

kafarek - 2010-06-10, 19:22

Sesja przedsprzedajna ;) Założyłem xeony 5000k do halogenów i w światła mijania, oraz dokładkę tylną MTII. Teraz jeszcze montaż końcówek wydechu z kwasówki i auto będzie skończone.

I już na allegro.
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C13437895

sadek - 2011-06-30, 22:25

ile plaka ci poszło ? ;D ale miło popatrzec jak jest czysto ;D