BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e30] cO OZNACZAJA SYMBOLE NA DESCE ROZDZIELCZEJ E30

Tropek89 - 2008-08-04, 15:45
Temat postu: [e30] cO OZNACZAJA SYMBOLE NA DESCE ROZDZIELCZEJ E30
Mam pytanie do posiadzaczy E30 . Nie wiem co oznaczaja nastepujace symbole na desce rozdzielczej . napisc INSPECTION , oraz taki okrÄ…g a dwiema jakby tarczami na bokacz(dol tablicy) .... Wie ktos moze?? bo pali mi sie i pali ,az strach jezdzic... dawny wlasciciel mowi ze ten okrag podporzadkowany jest pod hamulca...jednak z hamulacmi wszystko ok.... :help:

orzel811 - 2008-08-04, 15:49

wystarczało użyć opcji "szukaj " to byś znalazł co to oznacza
pozdrawiam

Mlody - 2008-08-04, 15:55

Szukaj a znajdziesz :roll:

Tropek89 - 2008-08-04, 23:46

No dzieki ,ale szukalem i nie moglem znalezc w necie... jesli to takie proste to ja nie rozumiem jak to sie stalo ... :P dziekowka ... :brawo:
Bob(E)k(30) - 2008-08-05, 09:42

ja mam jeszcze pytanie ... pod kontrolkÄ… CHECK jest pasek z kwadracikami
od lewej strony jest kilka kwadracików zielonych. po zielonych jest pomarańczowy a potem czerwony co to jest??

Kruczek - 2008-08-05, 10:28

to jest inspekcja olejowa
im blizej wymiany oleju tym mniej się ich świeci, później zapala się napis inspection czy jakoś tak.
kasuje się to poprzez zwarcie pinów w złączu diagnostycznym :P

Bob(E)k(30) - 2008-08-05, 10:46

wymienilem pare dni temu olej i dalej sie siweci ale o jedno mniej
Kruczek - 2008-08-05, 10:50

bo trzeba skasować inspekcję
na forum gdzieś to było opisane

Tropek89 - 2008-08-05, 13:08

Slyszalem ze kosztuje to 150pln. ;P
adrian e30 - 2008-08-05, 13:51

poszukajcie na forum przeciez o kasowaniu inspekcji bylo miliony razy...
Pietrek - 2008-08-08, 13:24

Tropek89 napisa³/a:
Slyszalem ze kosztuje to 150pln. ;P

Zrobie Ci to za browar :mg:

10 sekund szukanai w googlu:

Do skasowania będziecie potrzebować jakieś 10-15 cm przewodu i 5 minut czasu. Przewód należy zaopatrzyć w jakiś bezpiecznik, o wartości rzędu 100mA lub po prostu w 5 watową zarówke . A więc po kolei
co robić:
Najpierw musicie znaleźć gniazdo diagnostyczne komputera wtrysku. W modelach do rocznika 1987 znajduje się ono przy kolektorze dolotowym i jest zatkane czerwonym kapturkiem :)

W modelach po 1987 duże czarne gniazdo umieszczono przy bagnecie do pomiaru poziomu oleju w silnikach 6-cylindrowych (M20) lub przy grodzi od strony kierowcy w silnikach 4-cylindrowych (M40).

Zdejmijcie lub odkręćcie pokrywkę i zależnie od typu gniazda przerysujcie sobie ponizsze rysunki:

* Zależnie od typu gniazda znajdźcie wyprowadzenia zaznaczone na czerwono.
* Wyłaczcie samochód.
* Za pomocą przewodu połaczcie znalezione wcześniej wyprowadzenia (te na czerwono na rysunku!)
* Wsiadacie za kółko, przekręcacie stacyjkę w pozycję "ON" ale nie zapalacie silnika i gapicie się na linijkę diodową kontrolek serwisowych wymiany oleju i kontrolkę inspekcji w tablicy.
Kiedy 5 diodek z linijki się zaświeci (po 3-4 sekundach) możecie wyłączyć stacyjkę (kontrolki wymiany oleju już skasowane) ale o wiele lepiej jest poczekać jescze ze 6-7 sekund to skasujecie także inspekcję. Uwaga!!! Czasy te mogą być czasami dłuższe i dochodzic nawet do 12 sek - olej i 16-20 - inspekcja.
* WyciÄ…gacie kabelek i zamykacie gniazdko dekielkiem.

Uwaga!!! W niektórych modelach należy NAJPIERW właczyć zapłon a dopiero potem robić zworkę i czekać na efekt.

Nie pomylcie wyprowadzeń które trzeba zewrzeć!

O ile w przypadku gniazdka z płaskim bokiem o pomyłkę ciężko to w przypadku okrągłego gniazdka najlepiej orientować się według pinu centralnego tego w kształcie Pac-mana :) .
I na koniec jeszcze jedna uwaga - jeśli nie możecie skasować kontrolek lub zapalają sie ponownie po kilku dniach oznacza to ze prawdopodobnie musicie jeszcze wymienić akumulatorki podtrzymujące zasilanie komputerka wewnątrz tablicy z zegarami.

Sosen - 2008-08-09, 01:37

Myślę, że Pietrek wyczerpał temat. Zatem zamykam.
Pozdro
Sosen