| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - zagwostka z amorami
raven - 2008-08-10, 13:13 Temat postu: zagwostka z amorami Witam
od jakiegoś czasu mam wrażenie, podparte fizycznymi doznaniami, że padły mi przednie amory. Przy hamowaniu na wybojach, auto wprost przelatuje nad nimi, włącza się abs i takie tam. Jakież jednak było moje zdziwienie, gdy po przeglądzie zawiasu i sprawdzeniu amorów okazało się że mają sprawność rzędu 76%
no teraz nie wiem. Możliwe jest by badanie amorów było nieadekwatne do ich zachowania się podczas normalnego użytkowania?
Sprawa nagli, bo jeździ się okropnie i mus coś zrobić.
MARAS - 2008-08-11, 07:01
Skoro masz IS'a to spręzyny powinny być m-techa czyli obniżone.
Prawdopodobnie amory są seryjne a nie skrócoene do zawiasu m-tech i dlatego tak nim kołysze jak pontonem na falach a zwłaszcza na wybojach...miałem kiedyś to samo w IS'ie kupiłem bilsteina ale sprzedali mi serię były dłuższe od ori sachsa którego wymontowałem o 70mm jak je włożyłem w połaczeniu z krótkimi sprężynami auto pływało i podskakiwało jak ponton na drodze...po zmianie na sachsa efekt zniknąl a auto zaczęło się prowadzić jak na ISa przystało...
Ale może być też odwrotna sytuacja skoro załacza się zawcześnie ABS to możliwe że amorki sa krótkie a sprężyny ktoś zwędził i wstawił wysokie... dlatego nurkuje i podskakuje na wybojach pewnie dopiero jak sie sprężyna ugnie to amor dopiero zaczyna działać a normalnie jest cały czas wyciągniety...
Rafał - 2008-08-11, 07:59
a ja bym nie wierzyl w te % tym maszynom na przegladach
kiedys jak mialem malara pokazywaly 60pare % a malar skakal jak pilka
zakladam ze nie masz uszkodzonych tylnych hamulcow bo to wyszlo by na przegladzie
mozna jeszcze sprawdzic opony,mialem kiedys takie syfne tFarde opony ze sie po prosty slizgały i bylo identyko
|
|