| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Chcę dołożyć komputer "CHECK" do E30
kafarek - 2008-08-12, 19:33 Temat postu: Chcę dołożyć komputer "CHECK" do E30 Siema!
Jak w temacie... Mój touring z grudnia 91 nie posiada kompa "CHECK", a powiem że się przyzwyczaiłem do tej opcji. W Ecie z 86 roku miałem takowy. W garażu leży sam moduł (znad lustra). Co jeszcze potrzebuję? Licznik jest dostosowany do tego kompa, bo ma żółte złącze wolne. Czy trzeba dodatkowych czujników, kontrolek, czy może tylko wiązka z licznika nad lustro?
Proszę o pomoc, bo chcę ruszyć z tematem, a nie wiem co mam i czego szukać..
slawo - 2008-08-12, 19:42
wiazka przyjacielu,modul check control...
tu masz na e30.de
http://www.behindmatrix.c...1105/f01105.htm
yoshi - 2008-08-13, 11:11
roboty jest od groma
najlepiej mieć całą wiązkę z auta od check z tym że do M40 będziesz miał problem z 2 czujnikami poziomu oleju (musi być od ix, drogi bardzo) i poziom płynu chłodniczego (zbiorniczek przy chłodnicy a nie zewnętrzny)
jak coś to mam wiązkę od modułu check do puszki bezpieczników
[ Dodano: 2008-08-13, 11:13 ]
| kafarek napisa³/a: | | Licznik jest dostosowany do tego kompa | check nie wymaga podłączenia do złącza
jackx-36 robił to w swoim 316i touring ale osobiście nie widziałem żeby to działało
jackx - 2008-08-13, 14:38
wymagane elementy :
1. oczywiście sam wyswietlacz ( check panel)
2. wiązka ( najlepiej jak bedzie ucięta przy samym progu , ze by nie trzeba było sztukowac przewodów )
3. modół/sterownik jest on odpowiedzialny za testowanie żarówek ( dobrze by było jak by miał wtyczki z kawałkami przewodów )
jest to taka czarna prostokątna puszka montowana w bagażniku przy lewym nadkolu
4. czujnik poziomu oleju z ix-a
5. czujnik poziomu płynu chłodniczego , sam czujnik to nie problem bo mozna go kupic w AS0 ( koszt ok. 70 zł) ale problemem jest sama chłodnica bo nie każda posiada gniazdo od spodu zbiorniczka w które sie wkręca czujnki (koszt chłodnicy oczywiście nowej to ok. 300zł )
6. i jeśli chcesz ze by sprawdzało żarówki od świateł mijania to potrzebna jest cała puszka bezpiecznikowa/przekaznikowa , którą nalezy podmienić
mozna oczywiście pominąć punkt 4 , 5 i 6 , w tym wypadku z tego co pamiętam powinno sie zewrzec przewdy które są doprowadzane do tych czujników bo inaczej bedą sie cały czas palić kontrolki
kafarek - 2008-08-13, 15:25
I właśnie dzięki takim postom jest burdel na forum. Najpierw robią rozpierduchę, potem się żalą że tak jest Hipokryzja w czystej postaci..
WracajÄ…c do tematu.
| Cytat: | check nie wymaga podłączenia do złącza |
To do czego one służy?
jackx - 2008-08-13, 15:55
| kafarek napisa³/a: | I wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki takim postom jest burdel na forum. Najpierw robiÄ… rozpierduchÄ™, potem siÄ™ żalÄ… że tak jest Hipokryzja w czystej postaci..
WracajÄ…c do tematu.
| Cytat: | check nie wymaga podłączenia do złącza |
To do czego one służy? |
żółte jest do OBC
a niebieskie do tempomatu
albo na odwrót , juz nie pamiętam
yoshi - 2008-08-13, 16:13
| jackx napisa³/a: | | żółte jest do OBC |
tak do OBC I, OBC II, zegarka analogowego (czasami tam jest wpięty )
| Cytat: | | a niebieskie do tempomatu |
beezyyyduura
niebieskie i białe jest zawsze zajęte przez czujniki (kontrolki) i wskaźniki (prędkościomierz i obrotomierz)
niebieskie złącze tempomatu idzie do sterownika tempomatu nad schowkiem
jeszcze w zegarach jest opcjonalnie zielona wtyczka do tempomatu, OBC i czegoÅ› tam jeszcze
jackx - 2008-08-13, 17:40
| yoshi napisa³/a: | beezyyyduura
niebieskie i białe jest zawsze zajęte przez czujniki (kontrolki) i wskaźniki (prędkościomierz i obrotomierz) |
taak zgadza sie , popierdzieliło mi sie
yoshi - 2008-08-13, 17:43
| jackx napisa³/a: | | yoshi napisa³/a: | beezyyyduura
niebieskie i białe jest zawsze zajęte przez czujniki (kontrolki) i wskaźniki (prędkościomierz i obrotomierz) |
taak zgadza sie , popierdzieliło mi sie |
najlepszym siÄ™ zdarza
kafarek, najlepiej kup i załóż całą wiązkę z 320/325 touring całkiem poważnie
jackx - 2008-08-13, 22:10
| yoshi napisa³/a: | | kafarek, najlepiej kup i załóż całą wiÄ…zkÄ™ z 320/325 touring caÅ‚kiem poważnie |
jest to dobre wyjście, choć bardzo pracochłonne , moim zdaniem mozna sie obejść bez sprawdzania poziomu płynu chłodniczego i poziomu oleju , a co do świateł przednich to w przypadku założenia np. xenonów ten bajer prawdopodnie sie nie sprawdzi
RoboCop - 2008-08-13, 23:34
Nie spotkałem nikogo komu udałoby się podpiąć Check Control w e30 (chyba Dzikus jak jeszcze miał e30 był bliski, ale nie wiem czy mu się udało). Kafarek załóż Checka i podepnij żeby świecił, bo żeby prowadzić tą całą instalacje to w diabły roboty.
Szkoda, że BMW w nowszych modelach odeszło od tego rozwiązania pod sufitem. Kozacko to wygląda.
kafarek - 2008-08-14, 00:06
Jeśli to ma tylko świecić i nie spełniać swej funkcji, to kicham na to. Wolę wtedy wpakować w to miejsce jakąś lampkę z jupiterkami, bo MT lustro kiepsko świeci..
No to chłopaki mnie podłamaliście troszkę... Ten CHECK to rewelacyjna sprawa, ale skoro tyle z tym babraniny, to dam sobie siana. Może kiedyś... Dzięki chłopaki za pomoc!
BIERNAÅš - 2008-08-25, 20:10
Kafarek ja rozbieram 320i moge Ci wszystko powyciagac jak chcesz
Rafał - 2008-08-25, 22:23
| RoboCop napisa³/a: | | Nie spotkaÅ‚em nikogo komu udaÅ‚oby siÄ™ podpiąć Check Control w e30 |
spotkales ale nie wiesz ze kiedys to zrobilem
a wiec:
moj czek mial kontrole tylnych swiatel pozycyjnych,osw tablicy rejestracyjnej oraz stopu,wystarczylo dolozyc czarna puszke kolo anteny wcinajac sie w istnejaca instalacje
kontrolke niskiego stanu plynu w spryskiwaczu
sprawe plynu w chlodnicy i ile pamietam rozwiazalem wlasnie wkrecajac od dolu po stronie kierowcy w chlodnice czujnik kontaktronowy z plywakiem
nie zdazylem zamontowac poziomu oleju i swiatel mijania bo auto uleglo wypadkowi
mialem oczywiscie mrygajace swiatlo "czek" na desce i dzialal przycisk test,podswietlenie opisów i bledow
generalnie dla srednio zdolnego elektryka sprawa jest banalnie prosta
poziom oleju mozna rozwiazac montyjac sonde poziomu w bagnecie
a przednie lefrektory o ile pamietam sa zroboine tak jak tylne czyli na cewce z kontaktronami i nie trzeba przekladac calej puszki bezpiecznikow czy czegis tam jeszcze
elo lutownica
jackx - 2008-08-25, 22:45
| RafaÅ‚ napisa³/a: | | a przednie lefrektory o ile pamietam sa zroboine tak jak tylne czyli na cewce z kontaktronami i nie trzeba przekladac calej puszki bezpiecznikow czy czegis tam jeszcze |
zgadza sie ale nie do końca , nie wystarczy założyc jakiegos tam dowolnego kontraktronu , wązne sa moce , dla tego w tym pudełku od świateł tylnych jest pare kotrakotnów do każdego rodzaju żarówki
Rafał - 2008-08-25, 23:05
| jackx napisa³/a: | | wÄ…zne sa moce |
no dokladnie tak
zasada jest prosta swiatla zapalaja sie, plynie prÄ…d, kontaktron sie zwiera, "czek" dostaje info ze zapaliles swiatla odczekuje chwilke i sprawdza sygnal z kontaktronu
jak zwarty to nie zapamietuje bledu i jest gitara
jak rozwarty znaczy ze prad plynacy przez cewke jest zbyt maly (jedna z zarówek nie dzala)albo nie plynie wcale (brak odbiorników), nie indukuje sie wystarczajace pole magnetyczne do poruszenia stykiem kontaktronu i mamy migajaca lampke na desce
sygnal ostrzegawczy mozemy skasowac jednak info o bledzie pozostanie dopóki podtrzymywane jest napiecie ukladu czyli dop. nie wylaczymy i pon wlaczymy zaplon
Grzesiek - 2009-11-23, 19:01
Witam odkopie temat bo jestem wIasnie w trakcie uzbrajania mojego sedana, a wiec mam kapletna instalacje z 320 i dzisiaj chcialem wziac sie do zakladania checka i natknolem sie na pewien problem. Nie jestem wybitnym el ektronikiem ale dostrzeglem ze te przekazniki w bagazniku tak jak by zamykaly obwody przewodow do lamp i odrazu nasunel o mi si epytanie czy jak cos popiernicze to przesnana mi swiecic swiatla poprawcie mnie jak sie myle , i czy jest ktos z forum komu udalo sie zalozycz czeka do M40
318Albert - 2009-11-24, 18:50
Jest taka możliwość bo tą czarna skrzyneczkę trzeba wpiąć szeregowo w obwody żarówek w tylnych lampach, a jak dobrze namieszasz to możesz upalić ten panel z diodami. Ja też mam cała instalacje z 320 z autocheckiem blende, panel , skrzynke bezpieczników i czujniki tylko nie mam czasu żeby to założyć do siebie jest trochę roboty ale myślę że warto
|
|