| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - metaliczny stukot z okolic skrzyni/przegubu w e30 m20b25
slizg - 2008-08-15, 15:01 Temat postu: metaliczny stukot z okolic skrzyni/przegubu w e30 m20b25 witam
mam maly problem
po moich perypetiach z wałem, wywazaniem go i wymiana praktycznie wszystkich elementow przeniesiena napedu, nawet niektorych kilkakrotnie dalem sobie spokoj - drgania dalej wystepowaly ale postanowilem z tym jezdzic. wibracje pojawialy sie przy ostrym bucie na pierwszym biegu od 4000obr, a na drugim od około 2500-3000obr. Po jakims czasie pojawil sie dziwny dzwiek/swist/metaliczny swiergot/ocierajacy metal o metal/ wlasnie w zakresie obrotow 2000-2500obr. Dalo sie uslyszec ten swist takze podczas przyspieszania od 1500obr na trzecim biegu dzwiek ten byl slyszalny tylko podczas jazdy i tylko w małym zakresie obrotów. czasami slyszalem ten swist jak wjechalem w jakas dziure. Teraz ten swist/swiergot przeistoczył sie w ŁOMOT z okolic skrzyni biegów/przegubu elastycznego- slychac taki brzęczący metaliczny stukot 3-5 stuknięć. Stuknięcia wystepuja na I, II i III biegu jednak zaczynaja sie od najnizszych obrotów, czyli wrzucam I bieg puszczam sprzeglo bez gazu i kulam sie powolutku majac 1000obr - w tym momencie jakiekolwiek mocniejsze wcisniecie gazu powoduje głośny stukot(3-5stukniec), udaje mi sie ruszac tak zeby nic niestukało ale musze to robic bardzo delikatnie muskajac gaz. Na II i III biegu jest podobnie- ten stuk slychac tylko przy niskich obrotach. Majac 1000obr na Ibiegu podczas wiezdzania pod jakas górke rowniez slysze taki okazjonalny cichszy stuk. Jak przyspieszam z niskich obrotów to do 3000obr czuje delikatne szarpanie przy przyspieszaniu niema tej płynności potem szarpanie ustaje. Powyzej 3000obr auto przyspiesza normalnie bez szmeru na kazdym biegu. Na zimnym silniku ciezej wywołać ten stukot, probowalem dzisiaj i prawie nic nieslychac na zimnym, jednak po kilku kilometrach jak juz sie rozgrzeje stukot powraca(filmik).
Zastanawiam sie czy to niejest wina sprzęgła podczas tych wczesniejszych wymian sprzeglo zostalo okute jednak najprawdopodobniej niewyważone i teraz szarpie okropnie jak sie rozgrzeje. Zastanawialem sie jeszcze nad kołem dwumasowym(wiem ze dwumasa ma zadanie tłumić drgania na niskich obrotach)- wyczytalem ze gdy jest uszkodzone podczas gaszenia auta na luzie bez sprzegła słychać stukot(przysłuchałem sie specjalnie i slysze taki delikatny pojedynczy stuk - nagrałem to ale trzeba sie naprawde dobrze przysluchac i ustawic glosnosc na max) ten stuk jest naprawde cichutki, prawie nieslyszalny
2000km temu wymiana przegubu elastycznego wału na kolejny nowy(lemforder), podpora rowniez OK wymieniana byla z 4000temu
chce wymienic teraz cale sprzeglo na nowe- myslalem o LUKu - ale ta dwumasówka mi zabila klina i niewiem co robic
chcialbym zrobic teraz swap ale wiem ze to czasochłonny proces i nikt mi tego w tydzien niezrobi a kolejka do PUZa pewnie spora
Moze ktos bedzie mial jakis pomysl
oto filmiki jakie nagralem
II Bieg
II Bieg + przyspieszanie
I bieg 1200obr powolutku pod górke
gaszenie silnika na luzie
pozdrawiam
slizg
MrKrYH_e34 - 2008-08-15, 17:11
Dobry filmik .. no cos tam lomota sluchaj a nie mozesz wjechac na rolki na jakiejs stacji diagnostycznej i zobaczyc pod auto co i jak wg mnie to wal gdzies lomota o blache jakas moze o jakas oslone .. jak wejdziesz pod auto ktore jedzie na rolkach to ktos uslyszy gdzie to wali czy skrzynia wal moze dyfer pozdro ...
slizg - 2008-08-15, 18:30
| MrKrYH_e34 napisa/a: | Dobry filmik .. no cos tam lomota sluchaj a nie mozesz wjechac na rolki na jakiejs stacji diagnostycznej i zobaczyc pod auto co i jak wg mnie to wal gdzies lomota o blache jakas moze o jakas oslone .. jak wejdziesz pod auto ktore jedzie na rolkach to ktos uslyszy gdzie to wali czy skrzynia wal moze dyfer pozdro ... |
dyfer odpada -sprawdzony
heh ale przegub byl wymieniany na nowy niedawno a podpora jest ok,
no chyba ze faktycznie tak szybko zdazylo sie rozleciec
(głos słychac takjakby od przegubu)
jest to mozliwe ze przez konczacy sie docisk albo niewywazona tarcze sprzegla(ostro szarpie jak sie rozgrzeje-na wstecznym najbardziej) powstaja takie wibracje i wszystko pozostałe sie rozlatuje?
a moze to jeszcze dwumasa?
mial ktos taki przypadek ze po wymianie sprzegla wibracje ustały?
kavka - 2008-08-15, 21:53
No ale 2.5 nie miało dwumasy ...
slizg - 2008-08-15, 23:00
| kavka napisa/a: | | No ale 2.5 nie miało dwumasy ... |
w/g realoem mam
http://www.realoem.com/bm...935&hg=11&fg=20
|
|