| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - BMW e34 524TD Brak smarowania
michal_jaw - 2008-08-19, 23:54 Temat postu: BMW e34 524TD Brak smarowania Witam mam taki problem ze kupilem dół silnika, przełożyłem do niego cały osprzet wraz z pompa oleju, gdy odpalilem auto zobaczylem ze swieci mi cisnienie oleju, odkrecilem dekiel od filtra a tam sucho, pompa napewno sie kreci jesty dobrze założona, wiec moje pytanie brzmi: Czy układ smarowania mógł sie zapowietrzyc? Może powstał zator powietrzny i auto musi dłuzej pochodzic żeby pompa to przepchała?? Prosze o jak najszybsze odpowiedzi. Z góry dziekuje
MARAS - 2008-08-20, 11:18
a klawiatura mokra czy sucha? pozatym ciśnienie wytwarzane przez pompę jest na tyle duże że przepchnie powietrze, może smok pompy jest uszkodzony, wygięty i dotyka dna miski olejowej dlatego nie ciągnie oleju?
Cypisek - 2008-08-20, 15:46
mój kolega miał bardzo podobny problem swapował silnik z m20b20 na m20b20 ; ] silnik z drugiego sprawnego auta. wszystko cacy złożone odpalają - nie ma oleju. Przyczyna okazała się bardzo polska, został założony nowy filtr niesamowitej firmy Filtron, tak niesamowity że nie puszczał oleju, założyli stary filtr i auto śmiga jak szalone.
Artur C. - 2008-08-20, 20:06
Miałem takie przypadki z filtrami nie tylko polskimi - obecnie praktycznie wszyscy producenci stosują zawory zapobiegające cofaniu sie oleju do miski niwelują one też wycieki podczas wymiany filtra -przynajmniej tych wkręcanych- ale skutecznie przeszkadzających zwłaszcza w silnikach M21 ( chcesz spuścić olej z filtra a on nie leci) . Jak narazie tylko o ile się nie myle BOSCH jako jedyny nie stosuje tych zaworków w filtrach dla M21 .
Tak jak pisze instrukcja - odpal silnik i zwiększ obroty do okolo 2500 przez max 5 sekund - powinien zassać.
michal_jaw - 2008-08-20, 22:52
Usterka odkryta, zaworek w puszce filtra oleju gdzies sie przytarł i nie puszczał oleju
|
|