BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Podwójne sprzęgnło w iX?

LuKaSzQ18 - 2004-12-11, 16:33
Temat postu: Podwójne sprzęgnło w iX?
W moim iX stało się coś dziwnego. Z 3 miesiące jeździłem bez wałka przekazującego napęd a więc miałem tylko na tylnie koła napęd , wszystko chodziło jak należy..Wczoraj troszkę ostrzeć potraktowałem moją niunie i były objawy jak by się spaliło sprzęgło.Musieli mnie scholować na chate bo niedało rady jechac obroty rosły a samochod niejechal..Pierwsz diagnoza to sprzęgło.Ale jakos wpadlem na pomysł zeby zalozyc ten wałek co przekazuje naped na przod.Po jego załozeniu samochod chodzi jak dobrze ciagnie wrac z rosnącymui obrotami.ale postanowilem dzis go zdjąc bo wiecej pali na 4 koła...Okazało się ze dalej zachowuje się jak by bylo spalone sprzeglo.Musialem zalozyc i nadal jeźdze na 4 kolka .Czy ten mosik odp przedniego napędu ma jakies sprzęgło a może jakas regulacja? z góry dziekuje za każdą podpowiedzi.

Pozdrawiam

erikson - 2004-12-12, 13:23

sprzegło jest jedno bo jedna jest skrzynia,dopiero za skrzynia jest rozdzielacz(reduktor),moze cos sie stało za reduktorem lub w reuktorze?,odepnij wałek,pusc na bieg i wejdz pod auto , zobacz co sie dzieje,czy wał sie kreci?,moze przegup poszedł?,lub walnoł dyfer?,cos tam zawsze moze wypatrzysz.Z twego opisu wymika ze ciagnie ci tylko przod,tył padł