BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Smugi na przedniej szybie - od wewnatrz

Opto - 2008-08-25, 14:28
Temat postu: Smugi na przedniej szybie - od wewnatrz
Czym i w jaki sposób pozbyć sie smug z przedniej szyby?? Stosowałem już chyba wszystko od środków do mycia okien po denaturat i ciepłą wodę z detergentami różnej maści :cry: .

W aucie jest sucho, płynu chłodniczego nie ubywa, grzeje jak talala. Jak czyszcę autko w środku to specyfiki najpierw na szmatkę i później wycieram żeby nie pyliło na szybki.

pomocy ludziska bo dostaje szału ;)

Piter_325i - 2008-08-25, 15:00

wiem, że głupie, ale jak nic nie pomoże a dalej Cię będzie wkurzać to... wymień szybę :P
MARAS - 2008-08-25, 18:22

tłuste tęczowe smugi na szybie powstają od:

palenie w aucie...
długa jazda za zdezelowanym dieslem
wycieki płynu chłodniczego z nagrzewnicy wycieki i parownie
wycieki płynu hamulcowego wycieki z pompki pedału sprzegła samo cieknie na dywanik i parując osadza się na szybach
nieszczelność zaslepek podłogi wilgoć pod wykładziną
nieszczelność na przegrodzi czołowej osłona-uszczelka układu wentylatora częściowo zaciąga opary z komory silnika i :cenzura: do wnętrza
brak uszczelki na krawędzi komory silnika pod maską efekt jak wyżej

P.S. Pytanie do moda kto zdecydował że wyraz W-D-M-U-C-H-U-J-E jest obraźliwy i musi być ocenzurowany.... :|

sowin19 - 2008-08-25, 20:18

Z zewnątrz czy wewnątrz :?: Z zewnątrz smużenie powstaje również po umyciu auta szamponem z woskiem-wyczyść pióra wycieraczek :idea: .
Druga sprawa to to, czy masz szybę całą tzn czy nie ma żadnych odprysków, bo woda (wilgoć) może sie dostawać "między szyby" (jak wiadomo jest klejona), więc jeśli jest odprysk to raczej wymiana szyby (można kleić zaraz jak jest świeży, później to już lipa)

cichecki0511 - 2008-08-25, 20:32

U mnie też tak jest od wewnątrz, za żadne skarby nie mogę odtłuścić szyby (tylko przedniej). Wycieki płynu hamulcowego, chłodniczego czy od wspomy lub oleju raczej nie wchodzą w grę bo niczego nie ubywa. Może to mieć jakiś związek z nawiewem? Znacie jakieś dobre specyfiki do szyb?
Opto - 2008-08-25, 22:43

MARAS napisa³/a:
o i tutaj moze być pies pogrzebany ;) uszczelka stara jak i cale autko i niestety nie wszędzie dolega wycieki wykluczam bo niedawno rozbierałem cały środek auta i wszędzie sucho, ale żeby od tego aż taki osad na szybie powstawał w aucie nikt nie pali ;) najgorszy osad jest w upalne dni oczywiście to nie jest tak, że zaraz po umyciu powstaje osad. Po tygodniu dwóch znów sie pojawia. Najwyraźniej stare autko rządzi się swoimi prawami ;)

ZrobiÄ™ tÄ… uszczelkÄ™ i napisze co i jak ;)

beryl - 2008-08-25, 22:51

Szybę od środka dobrze jest umyć płynem do szyb z amoniakiem. Przetrzeć najlepiej ze 3 razy dla pewności. Nie pryskać po desce, bo odbarwia się od amoniaku.
Artur C. - 2008-08-26, 08:50

Masz filtr kabinowy ?
Jeśli nie to troszkę przesadzasz - tymbardziej w lato osadu na szybie od środka jest masakryczna ilość i poprostu wystarczy często myć szybę.

cichecki0511 - 2008-08-26, 20:21

Opto napisa³/a:
MARAS napisa³/a:
o i tutaj moze być pies pogrzebany ;) uszczelka stara jak i cale autko i niestety nie wszędzie dolega wycieki wykluczam bo niedawno rozbierałem cały środek auta i wszędzie sucho, ale żeby od tego aż taki osad na szybie powstawał w aucie nikt nie pali ;) najgorszy osad jest w upalne dni oczywiście to nie jest tak, że zaraz po umyciu powstaje osad. Po tygodniu dwóch znów sie pojawia. Najwyraźniej stare autko rządzi się swoimi prawami ;)

ZrobiÄ™ tÄ… uszczelkÄ™ i napisze co i jak ;)

Czy możecie bliżej sprecyzować położenie tej uszczelki - jakiś rysunek, schemacik, fotka może?

Opto - 2008-08-26, 20:26

na fotke juz za późno ale o ile się nie mylę to chodzi o uszczelkęktóa sie znajduje na brzegu komory silnikowej do której powinna dolegać maska ;) jak siedzisz za kierownicą to tak jak byś próbował pod maskę zajrzeć ;)
cichecki0511 - 2008-08-26, 20:32

MARAS napisa³/a:
nieszczelność na przegrodzi czołowej osłona-uszczelka układu wentylatora częściowo zaciąga opary z komory silnika i :cenzura: do wnętrza

A ta z kolei uszczelka gdzie jest?

ChriS - 2008-08-26, 20:46

Jeśli zawodzą środki do mycia szkła,to biorę pastę polerską i gwarantuję ,że wyczyści każdą szybę.
MARAS - 2008-08-27, 06:55

cichecki0511 napisa³/a:
MARAS napisa³/a:

A ta z kolei uszczelka gdzie jest?

...tutaj nr 3

http://bmwfans.info/origi...64/ill-64_0087/

cichecki0511 - 2008-08-27, 20:16

Dzięki MARAS, faktycznie wydaje mi się że nie mam w ogóle tej uszczelki bo z miesiąc temu wymieniałem wentylator i nie przypominam sobie żebym w tym miejscu miał jakąś uszczelkę :D

Chris - z tą pastą polerską to na poważnie?

ANDRU - 2008-08-27, 20:35

Optto najlepiej to zmien cale auto :lol:
Juz myslalem ze dawno se poradziles z ta szyba.
Jedynarada i chyba najprostrza to podczas mycia auta wogole nie myj przedniej szyby i wowczas bedzie dobrze :lol:

ChriS - 2008-08-27, 20:45

cichecki0511 napisa³/a:

Tak.Jestem szklarzem w trzecim pokoleniu więc to nie jest ściema :)
Pasta polerska zetrze wszystkie brudy i naloty.Niektóre pasty są tłuste,więc potem trzeba przetrzeć płynem do mycia szyb.Moja pasta wygląda jak gęste kako i świetnie czyści wszystkie powierzchnie szklane.

MARAS - 2008-08-27, 20:46

a zapomniałbym o jednym wożenie w bagażniku wszelkiego rodzaju płynów w niedomknietych opakowaniach typu płyn hamulcowy, olej do wspomagania podczas upałów też powoduje odkładanie się oparów na szybach... sam tak kiedyś miałem co wyszedłem z pracy kilka godzin auto na słońcu to szyby aż się perliły na tęczowo okazało się że w bagażniku mam otwartą butrlkę z płynem hamulcowym, pojemnik aż napęczniał podczas upału i parował płyn...
może w bagażniku masz jakąś niespodziankę bańkę po oleju, płynie, benzynie, mokre szmaty nie wiem co niektórzy woża różne cuda...
Skoro pojawia się to na szybach notorycznie to jest tego jakaś przyczyna w dwa tygodnie szyba się sama podczas jeżdżenia nie zasyfi...

cichecki0511 - 2008-08-27, 21:02

MARAS napisa³/a:
wożenie w bagażniku wszelkiego rodzaju płynów w niedomknietych opakowaniach typu płyn hamulcowy, olej do wspomagania podczas upałów też powoduje odkładanie się oparów na szybach... sam tak kiedyś miałem co wyszedłem z pracy kilka godzin auto na słońcu to szyby aż się perliły na tęczowo okazało się że w bagażniku mam otwartą butrlkę z płynem hamulcowym, pojemnik aż napęczniał podczas upału i parował płyn...
może w bagażniku masz jakąś niespodziankę bańkę po oleju, płynie, benzynie, mokre szmaty nie wiem co niektórzy woża różne cuda...

Hehe moim przypadku to też może być przyczyną :oops: Niestety w bagażniku mam delikatnie mówiąc bardzo subiektywny porządek :D

[ Dodano: 2008-08-27, 21:04 ]
ChriS napisa³/a:
cichecki0511 napisa³/a:

Tak.Jestem szklarzem w trzecim pokoleniu więc to nie jest ściema :)
Pasta polerska zetrze wszystkie brudy i naloty.Niektóre pasty są tłuste,więc potem trzeba przetrzeć płynem do mycia szyb.Moja pasta wygląda jak gęste kako i świetnie czyści wszystkie powierzchnie szklane.

Zatem najpierw porządki w bagażniku i założenie uszczelki a potem pasta polerska i do dzieła :D Dzięki

MARAS - 2008-08-27, 21:10

cichecki0511 napisa³/a:
Hehe moim przypadku to też może być przyczyną :oops: Niestety w bagażniku mam delikatnie mówiąc bardzo subiektywny porządek :D

to poczekałbym z polerką szyby a zaczął od usuniecia zbędnych rzeczy... może coś właśnie jest mokrego i stąd ta tęcza na szybie...

cichecki0511 - 2008-08-28, 15:56

MARAS napisa³/a:
cichecki0511 napisa³/a:

to poczekałbym z polerką szyby a zaczął od usuniecia zbędnych rzeczy... może coś właśnie jest mokrego i stąd ta tęcza na szybie...

I tak też zrobię. :) A powiedz no ChriS czy obojętnie jaka pasta polerska podejdzie?

Opto - 2008-08-30, 22:47

puki co wyczyscilem szybe plynem do mycia szyb 50/50 z denaturatem widac bylo male mazy ale czysty suchy recznik papierowy dal rade teraz tylko sucha szmatka i bez zadnych srodkow zobacze co i jak bedzie sie dzialo i dam znac ;) w bagazniku banka z olejem szczelnie zamknieta i nic pozatym ;)
uhcats - 2009-01-17, 11:49

witam, czy wie ktos gdzi jest filtr kabinowy w E34 2,4 TD ?? mowili mi ze kolo schowka, zaczelem rozkrecanie i nie znalazlem nic oprocz nowej anteny do radia :) pomozcie
Yabi - 2009-01-17, 12:01

Może to ci coś pomoże http://www.filtron.com.pl...ukcje/1031k.pdf
uhcats - 2009-01-17, 12:46

hmmm, u mnie to troche inaczej wyglada, ale bede probowal dalej, pokopie glebiej mam nadzieje ze nzajde, dzieki wielkie za ten schemat
center - 2009-01-20, 20:35

dokładnie tak to wygląda w e32, więc w e34 będzie bardzo podobnie
ale trzeba przyznać że jest głęboko i trzeba się trochę naspinać żeby go wymienić
ale dasz radę, pogrzeb, poodkręcaj i dasz radę :)
wg tego schematu z filtrona i możesz jeszcze rzucić okiem na to:
http://www.meeknet.co.uk/E32/Microfilter/Index.htm
warto go wymienić, tyle ile syfu się tam zbiera to masakra.. :tak:
pozdrawiam