BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E39 525 tds dymi na czarno przy 3800obr

prezes_ber - 2008-08-30, 17:04
Temat postu: E39 525 tds dymi na czarno przy 3800obr
Witam. To mój debiut na forum tak że proszę o wyrozumiałość w razie jakby coś. Mam problem ze swoja E39 2,5 TDS. :? Przy 3800-4000 obr zaczyna pojawiać się czarny dym z wydechu, na niższych obrotach nawet jak raptownie dodaje gazu nic się nie dzieje. Mam wrażenie ze ostatnio odrobinę osłabła. Jak jej przycisne na 2 biegu to zostaje za mną czarny placek dymu na asfalcie. Czytałem gdzieś o jakiś zaworach że rzekomo je sie czyści ale nie potrafię ich zlokalizować. Co może być przyczyną tego dymienia? Bardzo proszę o pomoc.
LUKAS - 2008-08-30, 18:31

Przeczyść zawór EGR.

Nr.4 http://bmwfans.info/origi...11/ill-11_1551/

I na wstępie wymień separator bo o tym zapomina 99% użytkowników diesli ... :maruda:

PZDR!

mariusz730 - 2008-08-30, 21:18

LUKAS napisa³/a:
Przeczyść zawór EGR.

Nr.4 http://bmwfans.info/origi...11/ill-11_1551/

I na wstępie wymień separator bo o tym zapomina 99% użytkowników diesli ... :maruda:

PZDR!

a gdzie u licha jest separator w tds-ie :shock:

prezes_ber - 2008-08-30, 22:00

Dzięki Lukas ale mógłbyś jeszcze napisać gdzie jest ten separator jak on wygląda i co separuje :?: Pierwsze słyszę o czymś takim i nie mam o tym bladego pojęcia.
LUKAS - 2008-08-31, 01:41

mariusz730, hmmm fakt w ETK niemogę go znaleść, sam w 324td mam separator i zalozylem z góry ze tds tez powinien go miec, az dziw mnie bierze zeniemogę tego znaleść ... :|
reso - 2008-08-31, 12:54

Najpierw zaślep EGR(auto może zacząć troszkę bardziej twardo chodzić, ale nie przejmuj sie) i zobacz czy jest poprawa, sprawdz czy niema jakiejś nieszczelności w dolocie(to jest bardzo ważne bo jak jest to auto dymi jak batory).
prezes_ber - 2008-09-01, 22:41

Przeczyściłem zawór i faktycznie trochę się poprawiło ale obawiam się ze turbina poszła w czorty, jak zdjąłem gumowe kolano to w dolocie z turbiny było widać olej na ściankach. Ciekawy jestem tylko czy z turbiny złom, czy jeszcze da sie uratować albo przynajmniej zrobić coś żeby choć odrobinę przedłużyć jej życie :?: Dziwi mnie tylko to, ze w sobotę wymieniałem olej i stan był identyczny jak przy poprzedniej wymianie a przecież przy uszkodzonej turbinie powinno go sporo ubyć :?
Może mi ktoś udzielić sensownej odpowiedzi bo ja już wyczerpałem wszystkie warianty.

ARAS E30 - 2008-09-02, 16:31

Jakaś tam ilość oleju zawsze będzie w dolocie w Tdieslu.Jak nie ubywa na bagnecie i auto nie dostaje samozapłonu :D to nie ma co się przejmować.Tak ja już koledzy pisali sprawdz dokładnie szczelność dolotu za turbiną.Filtr powietrza masz wymieniony?
prezes_ber - 2008-09-02, 22:17

[ Dodano: 2008-09-22, 20:24 ]
Wymieniłem turbinę, była zatarta. jednym słowem wirnik nie obracał się luźno. Po zamontowaniu dymienie zmniejszyło się ale chyba nieuniknione będzie zaślepienie zaworu EGR ale w zasadzie nie w tej sprawie piszę. Nurtuje mnie co mogło być powodem zatarcia się turbiny. Czy jest może w TDS-e jakiś filterek który oczyszcza olej który smaruje turbinę? Bo strasznie był brudny ten olej a nie dalej jak 2-3 tygodnie temu wymieniałem. Jak składałem turbo (bo przysłali mi turbo z żeliwem nie pasującym do mojego tłumika) cięgło otwierające klapkę było trochę naparte, za krótkie, czy nie będzie to przeszkadzać w pracy turbiny i czy otwarcie klapki powoduje wyłączenie turbiny?