BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - > [E46] Kody błędów - jak zrozumieć o co chodzi?

arteck - 2008-08-30, 21:02
Temat postu: > [E46] Kody błędów - jak zrozumieć o co chodzi?
Byłem u kolegi, który ma program do diagnostyki Multi-Di@g (wersja programu 8.1.4.0). I tak sobie pomyślałem, co by podpiąć moją Becię (330xd Touring - silnik M57) i sprawdzić, czy coś jej nie dolega...

No i wyskoczyły mi 3 błędy, których nie potrafię zinterpretować. Po kolei:

1. Magistrala CAN - brak połączenia z ECU skrzyni biegów - 1E00 Błąd stały

2. Nieokreślony błąd systemu - 1A22

3. Ogólna usterka systemu wstępnego żażenia - 3505 Błąd ECU Błąd stały

I te błędy nie dają się wykasować...
Jak mam rozumieć te błędy? To coś poważnego?

Z góry dzięki za podpowiedzi i rady...

ARAS E30 - 2008-08-30, 21:14

Auto jest z automatyczną skrzynią?Jeśli tak to błąd magistali CAN pomiędzy sterownikami będzie powodować różne jaja w pracy automatu (szarpania,obniżenie osiągów,nieprawidłowe przerzucanie biegów).
Drugi błąd to nie wiem.
Trzeci -zacznij od sprawdzenia świec żarowych,zobacz czy są oryginalne.
Warto było by zweryfikować te blędy na innym bardziej profesjonalnym sprzęcie.

arteck - 2008-08-30, 21:40

ARAS E30 napisa³/a:
Auto jest z automatyczną skrzynią?Jeśli tak to błąd magistali CAN pomiędzy sterownikami będzie powodować różne jaja w pracy automatu (szarpania,obniżenie osiągów,nieprawidłowe przerzucanie biegów).
Drugi błąd to nie wiem.
Trzeci -zacznij od sprawdzenia świec żarowych,zobacz czy są oryginalne.
Warto było by zweryfikować te blędy na innym bardziej profesjonalnym sprzęcie.

Skrzynia manulana...ale potrafi zaszarpać - choć często udaje mi się bez szarpnięć zmieniać biegi.

Co do świec żarowych..póki co chyba nic się z nimi nie dzieje - auto bez problemu odpala...

Teraz na tydzień wylatuję sobie, ale po powrocie podjadę na jakiś bardziej profesjonalny program...

ARAS E30 - 2008-08-30, 22:07

Jak skrzynia manual to masz żle zakodowany lub niewłaściwy sterownik silnika-jak nic się nie dzieje z autem ,to można olać.Odpalać będzie nawet bez świec żarowych od strzała do minus 5 stopni :D -taka zaleta nowoczesnych diesli na bezpośrednim wtrysku.