| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - cały czas jest na zapłonie. Pomocy
Toots - 2008-08-31, 08:06 Temat postu: cały czas jest na zapłonie. Pomocy Witam
Mam dziwny problem z e30 318 m10
Nie wiem jakim sposobem ale cały czas stoi na zapłonie mimo, że kluczyk nie jest włożony w stacyjkę. Pali się kontrolka od oleju, inspekcji i pokazuje poziom temp. i paliwa. Jak ją odpalę, to nie można jej zgasić, a jak wyciągnę kluczyk ze stacyjki to i tak cały czas samochód chodzi.
Do tej pory sprawdziłem kostkę stacyjki i jest dobra (kupiłem drugą i objawy są takie same),
Masę silnika też sprawdziłem i wygląda, że są dobre (znalazłem tylko 2, od pokrywy zaworów oraz od miski olejowej) jest gdzieś jeszcze masa w silniku m10?
Akumulator również został sprawdzony (jest dobry)
Mój kłopot zrobił się sam z siebie, tzn. nic nie grzebałem przy aucie i nie nie kombinowałem. Po prostu zaparkowałem auto, a gdy po 2H do niego wsiadałem to już stał za zapłonie.
Dla mnie ta sytuacja jest niezrozumiała.
Czy spotkał się już ktoś z taką sytuacją?
Proszę o jakieś wskazówki co może być przyczyną i jak to można naprawić, ponieważ ciągłe odłączanie i podłączanie akumulatora nie jest rozwiązaniem.
Pozdrawiam
toots
Rafał - 2008-08-31, 10:16
hopaku pewnie ci sie przekażnik zawiesił
diagnostyka bardzo prosta
gdzies musza byc przekazniki odpowiedzalne za zaplon pompe paliwa itd
nie mam pojecia gdzie one znajduja sie w m10, w m20,m30,m40 znajduja sie one w komorze silnika mysle ze w m10 tez gdzies tam sÄ…
nalezy po koleji wyciagac przekazniki az zaplon ci zgasnie
jak znajdziesz wymień (tylko na taki sam) i po klopocie
Toots - 2008-08-31, 10:42
Właśnie sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i przekaźniki i są dobre.
Chyba będzie trzeba auto zostawić u elektromechanika, no chyba że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły.
mattim_bmw - 2008-08-31, 10:53
| Toots napisa³/a: | | Nie wiem jakim sposobem ale caÅ‚y czas stoi na zapÅ‚onie mimo, że kluczyk nie jest wÅ‚ożony w stacyjkÄ™. Pali siÄ™ kontrolka od oleju, inspekcji i pokazuje poziom temp. i paliwa. Jak jÄ… odpalÄ™, to nie można jej zgasić, a jak wyciÄ…gnÄ™ kluczyk ze stacyjki to i tak caÅ‚y czas samochód chodzi. |
Miałem kiedys identycznie!!!
A stało mi sie to po spawaniu wydechu (aku było odłączone)
A auto gasło po wyłaczeniu swiateł
Nie wiem co ci poradzic bo do dzis nie wiem co było grane, a przeszło samo na drugi dzien
|
|