BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E30] Wymiana amortyzatorów i sprężyn - komplet

yoshi - 2008-08-31, 10:39
Temat postu: [E30] Wymiana amortyzatorów i sprężyn - komplet
Witam.
Muszę wykonać remont zawieszenia w mojej E30 320i Touring co mi potrzeba :?:

1. Amortyzatory przód 51mm + sprężyny
2. Amortyzatory tył + sprężyny cabrio/touring
3. Łożyska amortyzatora przód i tył
4. Okrągłą guma siedząca w gnieździe sprężyny góra dół przód
5. Gumy tylny sprężyn
6. Osłona amortyzatora plastikowa karbowana

coś jeszcze :?: :?: :?:

mattim_bmw - 2008-08-31, 11:00

To zalezy na co cie jeszcze stac, bo mozna równiez łaczniki stabilizatora, gumy stbilizatorów, tuleje wachaczy, poduszki tylnych amorów te górne, tuleje wachaczy i np sworznie z przodu. Poleciłbym tobie sprawdzic co jest konieczne do wymiany a pozniej robic spis, nooo chyba ze chcesz miec miec wszytko brand new :wink:

pozdrooo

yoshi - 2008-08-31, 11:08

mattim_bmw napisa/a:
To zalezy na co cie jeszcze stac, bo mozna równiez łaczniki stabilizatora, gumy stbilizatorów, tuleje wachaczy, poduszki tylnych amorów te górne, tuleje wachaczy i np sworznie z przodu. Poleciłbym tobie sprawdzic co jest konieczne do wymiany a pozniej robic spis, nooo chyba ze chcesz miec miec wszytko brand new :wink:

pozdrooo

wahacze przód nowe, łączniki przód tył nowe, gumy stabilizatora przód tył nowe, jeszcze tylko gumy wahaczy tył będą teraz robione :)

chodzi mi tylko o amorki sprężyny i osprzęt :)

slawo - 2008-08-31, 11:30

nowe nakretki kup!
na swoznie i na amor!

wrona - 2008-08-31, 19:45

i wymien poduchy amorow z tylu bo padaja czesciej niz amory a i tak caly bagaznik bedziesz mial juz rozebrany :wink:

poduchy amorow polecam myle sa wzmocnione i wytrzymuja duzo dluzej nawet na duzej glebie niz standartowe np boge a i cenowo nie jest najgorzej :roll:

cichecki0511 - 2008-08-31, 20:26

Dodam jeszcze odboje amorków przednich, o ile stare nie nadają się już do użytku. I jeśli masz obniżone zawieszenie to trzeba je będzie skrócić (obciąć). Ja u siebie musiałem ściąć 3/4 z każdego (-60 obniżenia).
Rafał - 2008-08-31, 22:29

cichecki0511 napisa/a:
odboje amorków przednich

to toniecznie
bo z tym jest roboty od jasnej cholery zeby tylko to wymienic
wiec warto razem z amorami

yoshi napisa/a:
. Łożyska amortyzatora przód i tył

z przodu sa lozyska i nie koniecznie mususz to wymieniac
z tylu poduszki
wrona napisa/a:
i wymien poduchy amorow z tylu bo padaja czesciej niz amory

taj jak krzysiek pisze lepeij wymienic

yoshi napisa/a:
4. Okrągłą guma siedząca w gnieździe sprężyny góra dół przód
5. Gumy tylny sprężyn

przednie czesto sa w kiepskim stanie tylne natomiast raczej mozesz zostawic

luknij jeszcze przy okazji na wieszaki tlumika jak bedziesz mial tylne lewe kolo zdjete
i wpadnij do nie kiedys to ci pokaze moja klime rozlozona w garazu :)

yoshi - 2008-09-01, 07:02

dzięki chłopaki za pomoc, bo zamawiam na dniach sobie H&R Kit Cup 40/40 i muszę od razu dokupić osprzęt do tego :)

jeszcze tylko nowy lakier i trumna ładna jak się patrzy :P

jackx - 2008-09-01, 14:59

yoshi, jak juz to zamów sobie lepiej 60/40 , jak założysz 40/40 to szybko bedziesz szukał przednich spręzyn -60 , tym bardziej ze masz M20
cichecki0511 - 2008-09-01, 20:23

jackx napisa/a:
yoshi, jak juz to zamów sobie lepiej 60/40 , jak założysz 40/40 to szybko bedziesz szukał przednich spręzyn -60 , tym bardziej ze masz M20

Potwierdzam :D Też popełniłem ten błąd i dwa razy musiałem z przodu zmieniać, a przy m20 -60 to nie jest wcale taki hardcore jak w is-ach, po mieście spokojnie można śmigać.

Grzesiek2290 - 2008-09-01, 22:57

Dobrze mieć taki ściągacz do sworznia wahacza...bo wybijając stracisz sporo sił i nerwów jak zapieczony ;]