BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E38 - skrzynia automat

jaarek_V8 - 2008-08-31, 19:10
Temat postu: E38 - skrzynia automat
witam, mam problem, czasami mi sie zdarzy przy wrzucaniu wstecznego biegu (skrzynia automat) szarpniecie auta do tylu, nie jest tak za kazdym razem tylko raz na jakis czas, czy to juz oznaki, ze cos sie zlego dzieje ze skrzynia ?? mial ktos taki problem, prosze o pomoc :help:
slawo - 2008-08-31, 23:31

sprawdzales stan oleju?
kiedy olej byl zmieniany?

jaarek_V8 - 2008-09-01, 06:54

nie, nie sprawdzalem

nie wiem kiedy byl wymieniany kupilem autko 2 tygodnie temu

no ale sprawdze stan moze rzeczywiscie cos z tym (oby) :maruda:

kubus - 2008-10-27, 18:53

jaarek_V8 napisa³/a:
nie, nie sprawdzalem

nie wiem kiedy byl wymieniany kupilem autko 2 tygodnie temu

no ale sprawdze stan moze rzeczywiscie cos z tym (oby) :maruda:

przepraszam za odgrzewańca
po roczniku widze że masz skrzynię 5HP30 i wadą tych skrzyń jest problem z biegiem wstecznych.
kulka w "komputerze skrzyni" odpowiadająca za wysterowanie biegu wstecznego zrobiona jest ze zbyt miękkiego materiału i z biegiem lat sie wyciera, a co za tym idzie zmniejsza sie jej średnica i potrafi sie zacinać.
"ZF" ma w swojej ofercie takową kulkę. Trzeba zdjąc "sterowanie skrzyni" i ją wymienić. problem na 100% zniknie :)

wrona - 2008-10-27, 23:13

kubus, czy ten sam problem moze wystepowac przy automacie 530i z 2001 roku?
mam problem wlasnie ze wstecznym biegiem - w pozycji "R" (pali sie na panelu przy lewarku ale nie na zegarach) poprostu go nie ma, musze lewarek przesunac delikatnie do przodu i wtedy pojawia sie na liczniku "R" swieci na panelu i auto jedzie na wstecznym.

jakies sugestie??

Artur C. - 2008-10-28, 06:25

WRONA - Wyreguluj mechanizm lewarka - konkretniej linkÄ™ przy skrzyni.
jaarek_V8 - 2008-10-29, 20:08

kubus napisa³/a:
przepraszam za odgrzewańca
po roczniku widze że masz skrzynię 5HP30 i wadą tych skrzyń jest problem z biegiem wstecznych.
kulka w "komputerze skrzyni" odpowiadająca za wysterowanie biegu wstecznego zrobiona jest ze zbyt miękkiego materiału i z biegiem lat sie wyciera, a co za tym idzie zmniejsza sie jej średnica i potrafi sie zacinać.
"ZF" ma w swojej ofercie takową kulkę. Trzeba zdjąc "sterowanie skrzyni" i ją wymienić. problem na 100% zniknie :)

ok, a masz moze jakies pojecie jaka moze byc cena tej kulki + wymiana ? :mg: