BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problem z maglownicÄ… w E30

El Camino - 2008-09-02, 19:57
Temat postu: Problem z maglownicÄ… w E30
Witam,

Maglownica w mojej '90 316i szwankuje od dłuższego czasu.Mój mechanik postanowił diagnozę,że konieczna jest wymiana lub regeneracja.Mam problem z kupnem używanej,może dlatego że wersja ze wspomą jest dość rzadka.Regenracja z kolei dość kosztowna-w Intercarsie krzyczą 800zł.

Słyszałem natomiast,że wchodzi w grę montaż magla od E36.Ale jedni mówią,że trzeba coś przerabiać,inni że nic nie trzeba robić.Może ktoś to przećwiczył?Będę wdzięczny za wszelkie rady.

slawo - 2008-09-02, 20:10

magiel czesto bywa na allegro
a od e36 pasuje bez przerobek

Cypisek - 2008-09-02, 20:15

Tak jak mówi Slawo. Magiel z e36 pasuje bez żadnych przeróbek do e30. Wkładasz cały razem z drążkami i końcówkami. Krzyżak, pompa i przewody zostają z m40. Przy przykręcaniu magla do łoża silnika musisz dać na śruby kilka podkładek żeby zniwelować luz Krzyżak nabijasz na magiel do samego końca (do czarnego plastiku). Z własnego doświadczenia radzę ci zakupić nowe podkładki gumowane w sklepie z hydrauliką siłową.
El Camino - 2008-09-02, 20:37

Panowie,
Dziękuję za tak szybką odpowiedź.Wyjaśnijcie mi tylko jeszcze jedną rzecz:
Czy maglownica z E36 musi być tylko z wersji z M40?a może również z M43?a jak z wersjami sześciocylindrowymi?

slawo - 2008-09-02, 20:49

od 2.8 lub m3 ma lepsze przelozenie ;)
ale kazda bedzie pasic

beryl - 2008-09-03, 22:50
Temat postu: Re: Problem z maglownicÄ… w E30
El Camino napisa³/a:
Witam,

Maglownica w mojej '90 316i szwankuje od dłuższego czasu.Mój mechanik postanowił diagnozę,że konieczna jest wymiana lub regeneracja.Mam problem z kupnem używanej,może dlatego że wersja ze wspomą jest dość rzadka.Regenracja z kolei dość kosztowna-w Intercarsie krzyczą 800zł.

Słyszałem natomiast,że wchodzi w grę montaż magla od E36.Ale jedni mówią,że trzeba coś przerabiać,inni że nic nie trzeba robić.Może ktoś to przećwiczył?Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Możesz jeszcze sam zregenerować. Kupujesz w IC zestaw do maglownicy Febi za 120 zł, rozkręcasz magiel, wymieniasz wszystkie części, polerujesz listwę ewentualnie wymieniasz lub regenerujesz końcówki kulowe wewnętrzne i śmiga jak nowa. Ja zrobiłem to sam i nie rozumiem dlaczego to tyle kosztuje. Oczywiście problem może byc jak listwa jest pordzewiała mocno. Nie napisałeś na czym polega szwankowanie magla.

Rafal_e30 - 2008-09-04, 16:40

U mnie był wyciek oleju z maglownicy. Musiałem dolewac szklankę oleju dziennie ;/ Miałem drugi magiel z przełamaną obudową (bliskie spotkanie z krawężnikiem, poszła razem z miską). Poskładałem z dwóch jedną i jest cacy :wink: Problem pojawia się wtedy gdy jest dużo wżerów i innych takich historii. Wtedy nie ma gwarancji, że będzie szczelna.
ARAS E30 - 2008-09-04, 18:30

Dorażnie na wycieki z magla pomaga zalanie wspomagania zwykłym mineralnym 15W40 :D .Zajeżdża druciarstwem,ale się sprawdza.
MARAS - 2008-09-04, 19:29

ARAS E30 napisa³/a:
Dorażnie na wycieki z magla pomaga zalanie wspomagania zwykłym mineralnym 15W40 :D .Zajeżdża druciarstwem,ale się sprawdza.

...dolewaj oleju silnikowego dolewaj to zaraz i pompy będziesz szukał...

ARAS E30 - 2008-09-04, 21:31

Chyba nie bedzie tak żle,Dziala to w moim szpachlowozie (mazda 626) juz z pół roku,ale ten samochód zniesie wszystko :D .
slawo - 2008-09-04, 21:44

Aras prosze Cie nie rob siary ;)
El Camino - 2008-09-06, 14:29

Mój problem polegał na coraz więszym wycieku z magla.Ostatnio zalanie nowym olejem starczało na ok. tydzień jazdy.Ale udało mi się kupić w środę magiel od E30.a dziś rano wymieniłem.

Ale w każdym razie dzięki wielkie za cenne porady-szczególnie dla slawa i Cypiska :) .
Pozdro.

kris385 - 2008-09-25, 08:42

Niech mi ktoś doradzi, na nie równej drodze ucieka to w prawo to w lewo. Moż pomoże wymiana amora przekładni?
maaaad - 2008-09-25, 09:52

kris385, najpierw kontrola luzów w zawieszeniu, jeśli są - usunąć. Jeśli luzów nie ma - stawiam na nieprawidłową zbieżność.
El Camino, na przyszłość, jakbyś miał problem z maglem - w Intercarsie zdzierają :D Regeneracja maglownicy bez wspomagania kosztuje ok. 250 zł w odpowiednim zakładzie, z wspomaganiem - ok. 500 zł (ja wysłałem nawet pocztą cały magiel, za parę dni dostałem gotowy.
A w ogóle to chłopaki dali Ci dobrą radę z maglem od e36, szkoda, że nie posłuchałeś :D

ogolny - 2008-09-25, 18:54

Ostatnio pojawiły się na Allegro regenerowane magle do e30 po 300zł z gwarancją .Więc poco się męczyć.