BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Projekty i realizacja - Marcin BMW E21 323i

Marcin - 2008-09-10, 20:59
Temat postu: Marcin BMW E21 323i
Witam wszystkich w mojej galerii. Przedstawiem w niej niezawodny sposob na wydanie worka pieniedzy i utopienia tysiecy roboczogodzin na siedzenie w garazu :D :twisted: :twisted:

Samochod jest caly czas w fazie prac wiec bede w miare mozliwosci regularnie dokladam nowe zdjecia.

Baza, a wiec od tego wszystko sie zaczelo.

Pierwszy etap prac a wiec ciecie i spawanie. Na pierwszy ogien do wymiany ida progi i skorodowane elementy podłogi i wzmocnien przy slupku A oraz skorodowane elementy ylnych nadkoli i podlogi bagaznika.

Czas pozatykac te wszyskie dziury :D

Gdy łatki były już wstawione stwierdziłem, że wzorem aut wyczynowych należy nieco wzmocnić stare nadwozie. Idealnym sposobem jest tzw. obspawanie. Obspawanie polega na zespawaniu spawem ciągłym, w regularnych odstępach, niemalże wszystkich miejsc fabrycznie zgrzewanych. Przednie i tylnie nadkola, kielichy McPhersona, podłużnice przednie i tylne, łączenie słupków z nadwoziem, łączenie ściany grodziowej przedniej z tunelem środkowym i wiele innych miejsc zostało potraktowane przerywanym spawem ciągłym. Dzięki tej operacji samochód będzie znacznie sztywniejszy a zatem będzie się na pewno lepiej prowadził a także mniej zużywał ponieważ nadwozie w ruchu będzie mniej ''pracować''.

Gdy wszyskie spawy byly juz zrobione auto trafilo do piaskowania. Dzieki temu dokladnie zostana oczyszczone spawy, komora silnika, bagaznik oraz wnetrze i przedewszystkim podwozie.

Po piaskowaniu auo zostalo oczyszczone z piachu i pomalowane specjalnym podkladem antykorozyjnym.

Teraz czas na wygladzanie wszystkich latek.

Na tym etapie po piaskowaniu ponownie przymierzylismy rozporke aby sprawdzic czy nadwozie przez lata sie nie zaczelo skladac do wewnatrz, idealnie pasujaca rozporka wskazuje, ze jet OK :D

Auto powoli zaczyna nabierac ksztaltu. Czas na pasowanie elementów nadwozia. Wymienilem drzwi pasazera na uzywane lecz w zdecydowanie lepszej kondycji niz moje oraz kupilem nowe blotniki przednie oraz maske. Blotniki i maska jest oryginalna BMW.

Zdjecia na ramie szyby sluzyly za wzorzec przy paswaniu drzwi i blotników :D

Na wykonczone blachy wnetrza auta polozylem nowe maty wygluszajace. Pod matami wszystko zostalo wczesniej polakierowane

Czesc bagaznika a przede wszystkim nadkola zostaly polakierowane guma w natrysku, wszystko dokldanie tak samo jak fabrycznie.

Na polakierowana powierzchnie spawów zostala pedzlem nalozona guma, dokladnie w tych samych miejscach i w ten sam sposob jak fabrycznie.

Nowa maska prosto z BMW, jakosc to jakosc

i nowa klapka wlewu paliwa

Ostateczne pasowanie i szlifowanie przed lakierownaniem

Czas na lakierowanie, teraz juz nie ma odwrotu, musi byc idealnie

Auto polakierowane, wyszlo po prostu doskonale. Czeka juz w garazu gotowe do transportu

Transport do garazu

Mercedes tez moze przyniesc Radość z Jazdy :D :D

I jeszcze kilka zdjec przed garazem, spasowanie blach jest idealne

Oplacalo sie tyle czasu poswiecic na blacharke i przede wszystkim lakierowanie, efekt jest dskonaly. :D

W czasie gdy auto stalo u lakiernika ja zabralem sie za remont zawieszenia. Na poczatek tylna belka, czyli cale tylne zawieszenie, hamulce, dyferencjal i polosie zostaly rozebrane do remontu.

Tak sie zaczelo

Rozbieram dyfer

Nastepnie oczyszczenie ze starego lakieru i glownie rdzy

Dyfer oczywiscie ze szpera 25% :D

I po pomalowaniu

W dyfrze wymienilem oba korki (spustowy i wlewowy), wszystkie uszczelki i oringi, kupilem takze nowy wieszak do dyfra, wszysko oczywiscie ORYGINAL BMW TEILE :D

Na koncu dekiel dyfra zostal wyszkielkowany, wszystkie srubki i metalowe uszczelki na nowo ocynkowane.

Efek finalny to wyglada tak, niezle co? :D

Zachecony efektami pracy przy dyfrze wziolem sie za tylne zaciski hamulcowe.

Najpierw rozbiórka, nie wyglada to zachecajaco

Zaciski zostaly pozbawione tloczkow, uszcelek i odpowietrznikow i zostaly najpierw wypiaskowane a nastepnie ocynkowane.

Wszystkie stare czesci z zacisków wlecialy na smietnik, kupilem nowe uszczelki, oringi, odpowietrzniki, nowe zestaw do montazu klockow i nowe tloczki (co ciekawe tloczki sa nie do dostania w BMW, istnieje tylko zamiennik)

Zaciski zostaly po cynkowaniu jeszcze pomalowane na zloty kolor (jak w oryginale) i przyszedl czas na montaz.

Tloczek z uszczelkami na miejscu

I cale zaciski zmonowane wraz z klockami

BAJKA :D

Po zrobieniu zaciskow nalezalo wyremontowac tylna belke i wahacze. Tylna belka wraz z wahaczami zostala wypiaskowana oraz pomalowana proszkowo. Wczesniej z wahaczy usunieto lozyska oraz wszystkie tuleje.

Po malowaniu wygladaly niezle, przyszedl czas na montaz nowych tulei, ori BMW.

Nastepnie nowe oslony tarczy hamulcowych

W miedzy czasie przygotowalem do montazu piasty. Zostaly wyczyszczone i otrzymaly nowe oslony (tez ori BMW)

Na koniec nowe łozyska i mozna skrecac wachacze.

W tym momencie wachacze byly skonczone, czas na stabilizator tylny aby wraz z wachaczami zamocowac go do belki.

Na poczatku wygladal tak

a po piaskowaniu i malowaniu prezentowal sie zdecydowanie lepiej. Wraz z nowymi lacznikami i gumkami wszystko bedzie ladnie pasowac.

Gdy wahacze wraz ze stabilizatorem były przymocowane do belki musiałem zająć sie hamulcem ręcznym. Tutaj tez wszystko zostało wymienione na nowe. Nowe szczeki hamulcowe (ATE), nowe linki hamulca recznego, śruby mocujące szczeki, sprężynki spinające (wszystko BMW).

A oto efekt

Następnie przyszedł czas na przewody hamulcowe. Tutaj tez nie mogło być kompromisów a zatem nowe przewody giętkie, nowe śruby, nowe uszczelki miedziane, nowe spinki oraz plastikowe mocowania (wszystko ori BMW). Nie obyło się bez nowych przewodów stalowych.

Po zamontowaniu przewodów pozostało jedynie założyć nowe tarcze (ATE) przykręcić zaciski i cieszyć się wygładem, niezawodnością i jakością nowego tylnego zawieszenia. Jestem super zadowolony z dotychczasowego efektu.

Galeria caly czas jest nieco z tyłu w stosunku co jest zrobione obecnie, wiec mozecie sie spodziewac dalszych aktualizacji.

PZDR

MP

DAREX - 2008-09-10, 21:15

WooooooW MIAZGA :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:
BARABUS - 2008-09-10, 21:19

jestem pełen podziwu !! !
mattim_bmw - 2008-09-10, 21:27

Respekt, no i original bmw teile.... :shock:

Marzy mi sie to samo... tylko jako baza e30 w wąskiej lampie :wink: :wink:

pozdro i trzymam kciuki za projekt

slawo - 2008-09-10, 21:28

jestem w szoku!!!!!
wiechue30 - 2008-09-10, 21:36

mialem okazje zobaczyć efekty pracy na żywo i :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: Marcin - po prostu brak slów, obyś jak najszybciej (z zachowaniem dotychczasowej jakości) ukończyl rekinka :spoko: :wink:
CyRyL - 2008-09-10, 21:39

:prosze: więcej takich projektów :!:
gratuluję odbudowy rekinka
widać że profi robota :spoko:

LUKAS - 2008-09-10, 22:27

No wkońcu się pochwaliłeś :D

Projekt wygląda obiecująco i bardzo profesjonalnie :D

A co wykombinowałeś z silnikiem ?? Będziesz coś remontował czy nieruszasz ??

PZDR!!

Bambus 3.. - 2008-09-10, 22:46

Wielki podziw za wytrwłość :brawo:
Jak Feliks z popiołów powstaje :D
Zdradź ile czasu Ci zajęło doprowadzenie wszystkiego do tego etapu...

Stammek86 - 2008-09-10, 23:48

Jest boska,gratki za prace i efekty jakie przynosi :spoko:
Też mysle o odbudowie reksia ale najpierw trzeba skonczyć obecny projekt :twisted:

bono20002 - 2008-09-11, 07:06

:shock: :shock: yyy.... nie wiem za bardzo co napisac...
respect? wystarczy? ....

Łukasz - 2008-09-11, 08:30

Marcin jesteś ostro piep sz nię ty :!: :!: :!: Świr i wariat :twisted:

Oczywiście w pozytywnym tych słów znaczeniu!!!

Ile w przybliżeniu do tego momentu to Cię to kosztowało, tak około?

Będzie piękny samochód...

mafia - 2008-09-11, 08:30

brawo. marzenie :roll:
Marcin - 2008-09-11, 08:38

LUKAS napisał/a:

A co wykombinowałeś z silnikiem ?? Będziesz coś remontował czy nieruszasz ??

PZDR!!

Silnik jest ostatnim etapem odbudowy. Bede go robil w zimie aby auto wyjechalo na wiosne 2009. Generalnie silnik idzie caly do roboty, dol, gora, szlif, wywazanie dynamiczne, jak bedzie trzeba to nowe tloki. Wszystko sie okaze po rozebraniu i zmierzeniu. Natomist nie bede go tuningowal, zostaje oryginalny.

Marcin - 2008-09-11, 08:41

Bambus 3.. napisał/a:
Wielki podziw za wytrwłość :brawo:
Jak Feliks z popiołów powstaje :D
Zdradź ile czasu Ci zajęło doprowadzenie wszystkiego do tego etapu...

Auto buduje juz 3 lata, teraz jestem na etapnie kompletowania nadwozia. Niedawno zalozylem podsufitke (oczywiscie nowa, oryginalna BMW :] ), koncze kompletowac uklad paliwowy (zbiorniki, przewodym wszystko nowe z BMW) i na przyszla wiosne auto wyjedzie z garazu o wlasnych silach.

Marcin - 2008-09-11, 08:42

Łukasz napisał/a:
Ile w przybliżeniu do tego momentu to Cię to kosztowało, tak około?

Kiedys jak wszystko podlicze to ci powiem na ucho. Na razie budrzet zwiekszyl sie 0 100% w stosunku do tego co planowalem. Ale prawda jest taka, ze w pewnym momencie nie da sie zaoszczedzic bo pierdowlami zepsujesz efekt koncowy. Poza tym wymieniam praktycznie wszytko na nowe bo krew by mnie zalala gdy np. kiedys w trasie padla mi pompa paliwa w swiezo wyremontowanym aucie, dlatego kupuje ja od razu nowa i licze na spokoj.

Dzieki wszystkim na mile slowa, postaram sie w najblizszym czasie wrzucic kilka zdjec z kompletacji nadwozia.

kjubus - 2008-09-11, 11:40

Marcin jesteś moim idolem :prosze: :D
Może kiedyś moje E21 będzie chociaż w 1/100 wyglądać tak jak Twoje :wink:
Ogromny szacunek dla Ciebie :prosze:

RoboCop - 2008-09-11, 12:27

Znając Ciebie wiedziałem, że w tej odbudowie nie będzie żadnej ściemy, drogi na skróty, oszczędzania etc, ale to co tu pokazałeś, jest po prostu.............................
IMPONUJĄCE!!!!

:spoko:

ps.jedyny podobnie profesjonalny projekt jakie spotkałem do tej pory to odbudowa M3 e30 Kijafy z Jastrzębia Zdroju, ale gość niestety mimo wora wydanych pieniędzy, poszedł trochę za daleko z wsadzaniem nieoryginalnego silnika i swoimi udziwnieniami, typu audio czy wnętrze... więc tamto auto jest nieporównywalne.

pozdro

Tymon - 2008-09-11, 14:37

Marcin, rewelacyjne podejście do tematu.
Gratuluje :spoko:

Yakuzatti - 2008-09-11, 15:54

ja nic nie mówię. Powiedziałem Marcinowi na żywo co o tym sądze...
chester - 2008-09-11, 16:36

aż miło się czyta i jeszcze milej ogląda. To co tutaj widzę to jakbym amerykański Hot Rod ogladał na Discovery z tym, że tutaj ori i bez grupy ludzi więc tym bardziej podziwiam.
Pozdrowienia i wytrwałości połączonej z kasą życzę i czekam na dalsze efekty.

Chester

chester - 2008-09-11, 16:39

P.S.
Dzieki Robo że mi linka wysłałeś.

Chester

henry - 2008-09-11, 16:55
Temat postu: Marcin i E21
............Byłem chyba dwa lata temu w Tarnowie ( a może było to trzy lata ) u Marcina i na własne oczy widziałem co on wyprawia. Stwierdziłem ,że pierwszy raz na własne oczy widze tak perfekcyjną odbudowę...............Mimo , że ja sam na odbudowę tego mojego drugiego sprzeta poświęciłem prawie 5 lat a wydałem do dzis ponad 50 (wiecie czego) , to i tak mi daleko do Marcina . Marcin , chylę czoła przed Twoja perfekcją odbudowy ........PZDR - henry
sybir - 2008-09-11, 17:32

Wooow, podziwiam za upór i wytrwałość.
Auto bajka.
sie ma

RoboCop - 2008-09-11, 17:41

chester napisał/a:
P.S.
Dzieki Robo że mi linka wysłałeś.

Chester

chciałem Ci pokazać, że duch szaleństwa i ułańska fantazja w narodzie nie ginie i wciąż na szczęście nie brakuje (Marcin nie obraź się bo to w pozytywnym sensie) wśród nas WARIATÓW :prosze:

RoboCop - 2008-09-11, 17:43
Temat postu: Re: Marcin i E21
henry napisał/a:
.........Mimo , że ja sam na odbudowę tego mojego drugiego sprzeta poświęciłem prawie 5 lat a wydałem do dzis ponad 50 (wiecie czego) , to i tak mi daleko do Marcina . Marcin , chylę czoła przed Twoja perfekcją odbudowy ........PZDR - henry

Henry nie ma się co łamać -Twoja odbudowa, ładowanie kasy czy co tam - ma zupełnie inne cele - a ten Twój FIACIOR jest MEGA, szkoda, że wciąż nie widziałem ani rekina ani Twojego ścigacza.

center - 2008-09-11, 17:58

ostro po cichu kibicowałem temu projektowi, wiedziałem o nim od dawna i nareszcie się czymś na forum pochwaliłeś.
myślę że poza kolejnym workiem pieniędzy nie ma Ci co więcej życzyć, bo wytrwałości Ci nie zabraknie na pewno..
pozdrawiam i spokojnie czekam dalej na efekt końcowy :beer:

David - 2008-09-11, 18:27

PLECIU, jestes ostro szajbniety 8-)
Znam cala historie tego e21. Nie ma nawet sensu wspominac o setkach godzin spedzonych na dojazdach do blacharza, telefonach , nerwach...Interesuje sie rekinami od dawien dawna i przejrzalem wiekszosc ciekawych forow z roznych stron swiata i musze powiedziec jedno : NIGDZIE, NIKT NA SWIECIE (powaznie) NIE ROBI DRUGIEGO TAK PROFESJONALNEGO PROJEKTU ODBUDOWY E21 :!: :!: :!:

Marcin - 2008-09-11, 18:29

Jeszcze raz dzieki za mile slowa. Najfajniesze w takiej pracy jest porownanie przedmiotu przed i po odbudowie (np. zacisk ham.) Same oczy sie smieja i czlowiek sam sie nakreca :)

P.S. Robo i Center, od niedawna moje 323i stoi w garazu w Katowicach, blisko Bawarii. Jak macie ochote obejrzec auto na zywo to zapraszam.

biemdablju - 2008-09-11, 19:28

yo

w skrócie PJP* :roll:
czlowiek ma swoje lata i troche widzial, :wow:
ale to co zaprezentowaleś :prosze: powala na kolana, najmniejsze szczególy i detale to jest wlasnie prawdziwa milość, full respect czlowieku, powodzonka, trzymaj tak dalej, niech sie uczą w niemcowni jak powinno sie pieścic swoje lalki :D

* - Pozytywnie Jeb....ty Perfekcjonista

pozdro

Kalina - 2008-09-11, 20:18

SKŁADAM :prosze: :prosze: TYLKO BRAC PRZYKŁAD Z TAKIEGO PERFEKCJONISTY . MARCIN BRAWO !! !!!!!! JESTES WIELKI PEŁEN SZACUN DLA CIEBIE I POKŁONY .
center - 2008-09-12, 07:10

Marcin napisał/a:

P.S. Robo i Center, od niedawna moje 323i stoi w garazu w Katowicach, blisko Bawarii. Jak macie ochote obejrzec auto na zywo to zapraszam.

jak tylko pozbieram do kupy swoją skarbonkę :) (tak jak przewidywałeś) :wink: to się pojawie :) pozdrowionka i walcz dalej

Pietrek - 2008-09-12, 08:54

Marcin napisał/a:

Ja też moge ? Ja też moge ? :wink:
Co tu dużo mówić ... projekt nie do opisania , zostaje tylko trzymać kciuki i kibicować do końca.
Jestem pod wrażeniem , marzy mi się taki sam projekt z e21 ... a potem z e30 ...

daniel325 - 2008-09-12, 11:09

dopiero dziś to zobaczyłem, piękne podejście do tematu, nie znam nikogo kto miałby tyle cierpliwości i zapału co ty
powodzena

RoboCop - 2008-09-12, 11:15

jak auto jest w Katowicach, to oczywiście zjawię się w najblizszym czasie.
Yakuzatti - 2008-09-12, 14:34

Się przylansuję lansiarzu do Katowic również zobaczyć jeszcze raz :D
Marcin - 2008-09-12, 17:05

Pietrek napisał/a:
Marcin napisał/a:

Ja też moge ? Ja też moge ? :wink:
Co tu dużo mówić ... projekt nie do opisania , zostaje tylko trzymać kciuki i kibicować do końca.
Jestem pod wrażeniem , marzy mi się taki sam projekt z e21 ... a potem z e30 ...

Jasne, ze tak, zawsze milo sie spotkac.

Marcin - 2008-09-12, 17:43

Czas na najprzyjemniejsza czesc remontu czyli kompletowanie karoserii.

Wszystkie sruby zostaly ocynkowane

Trzeba przykleic wygluszenia

Pasy wyczyszczone i przygotowane do montazu

i dalej wygluszenia

Kolumna kierownicza gotowa

I zestaw pedałow, na poczatku

rozebrany i wypiaskowany

pomalowany wiec czas na skrecanie

Ocynkowane srubki i nowa naklejka dopelniaja efektu

Aby wszystko bylo komplentne jeszcze pompka sprzeglowa

i nowy zestaw naprawczy z BMW

Kolumna kierownicza i pedaly wraz z pompka juz zamontowane, do tego kolejne wygluszenia

i wreszcie oryginalny dywan, kilkakrotnie prany az odzyskal swoj dawny wyglad. Oczywiscie przed polozeniem dywanow ulozylem elektryke, ktora przeszla gruntowny przeglad (wszystko dziala:))

Auto powoli zaczyna nabierac kształów

A teraz czas na lampy, napierw rozbieranie

kosze lamp wypiaskowane

wymalowane

Lampy wymalowane, odblysniki wyczyszczone.

Po zmontowaniu lapmy sa jak nowe.

Z tylnymi lampami nie bylo innego wyjscia jak kupic nowe, oryginalne.

Do kompletu wypucowane kierunkowskazy

i juz na aucie

Teraz czas na galanterie. Listewki zostaly wyczyszczone i wypolerowane, sa jak nowe po przeszlo 25 latach.

Do tego nowe chromowane klamki z E12 prosto z BMW

i naturalnie nowe spinki aby wszystko ladnie zmontowac (ori BMW)

Spinki do listewek szyb uchylanych zmontowane

podobnie spinki listew bocznych

Listwy i klamki juz na miejscu

i zaczyna sie robic corz ladniej

BIZON - 2008-09-12, 17:58

WIEEELKI SZACUNEK!!! 8-)
Jak dla mnie na razie najlepszy i najlepiej realizowany projekt.
Powodzenia i czekamy na końcowy efekt! :spoko:

Yakuzatti - 2008-09-13, 11:31

wstawić do salonu i niech ludzie patrzą.
Bob(E)k(30) - 2008-09-13, 12:07

MASAKRA !! !! K***A niech ktoś mi pomoże szczękę z ziemi podnieść bo sam nie dam rady :o :o ... Z całego serca życzę wytrwałości i jak najszybszego i tak perfekcyjnego odbudowywania Rekina ... POWODZENIA I POZDRAWIAM :)

PS. Ja bałbym się poruszać tak pięknym samochodem nawet po dywanie :) :o

SuT - 2008-09-13, 12:19

Co tu pisac Szacunek nawet nie wystarczy :spoko: :jupi:
center - 2008-09-13, 17:35

nim nie zapomnę, czym czyściłeś odbłyśniki w lampach??
i wyplakuj albo psiknij na czarno te opony :D

Cypisek - 2008-09-13, 19:13

No Marcin, gratuluję projektu! Temat przeczytałem z zapartym tchem! Piękna sprawa!!

Mam nadzieję że na przyszły sezon auto będzie do obejrzenia na jakimś zlocie??

528_driver - 2008-09-13, 22:45

R E S P E K T ! ! ! i tak jak napisalem z duuuuuzej litery.
Bardzo mnie cieszy ze jeszcze chodzi kilku takich wariatow (w baaardzo pozytywnym tego slowa znaczeniu) po tej ziemi.Zycze sukcesow przy dalszych pracach!
Pozdrawiam

Marcin - 2008-09-14, 06:55

center napisał/a:
nim nie zapomnę, czym czyściłeś odbłyśniki w lampach??
i wyplakuj albo psiknij na czarno te opony :D

W E21 odblysniki sa pomalowane twarda farba wiec najpierw wlalem do srodka wode z plynem do szyb i plukalem. Potem wylalem ta wode i wlozylem do srodka kilka malych kawalkow szmatki bawelnianej. Potrzasajac lampa przez kilkanascie minut szmatki pieknie wypolerowaly szklo lampy od wewnatrz i odblysnik. Na koniec szmatki trzeba usunac z lampy dluga penseta.

Grucha Jr - 2008-09-14, 11:50

Na glebę z nią :wink: A tak wogóle to ekstra projekt :spoko:
Marcin - 2008-09-14, 11:56

Grucha Jr napisał/a:

Zawieszenie na ktorym auto stoi to tymczasowy zlom porzyczony z kumpla 320. Auto stoi na tym zawiasie do czasu wlozenia mojego zawieszenia. Ale gleby w tym aucie nie bedzie na pewno, co najwyzej -30mm na sprezynach H&R.

Grucha Jr - 2008-09-14, 12:10

Marcin napisał/a:
Grucha Jr napisał/a:

Zawieszenie na ktorym auto stoi to tymczasowy zlom porzyczony z kumpla 320. Auto stoi na tym zawiasie do czasu wlozenia mojego zawieszenia. Ale gleby w tym aucie nie bedzie na pewno, co najwyzej -30mm na sprezynach H&R.

Zdaje sobie z tego sprawę że to tylko przejściówka... Felgi zapewne też :wink: Powodzenia w dalszej odbudowie :spoko:

RoboCop - 2008-09-14, 12:17

jakieś felgi w temacie widziałem kiedyś w Porszawce boko Bavarii :wink:
Marcin - 2008-09-14, 12:23

Felgi to jedyne sluszne ALPINA 6x15 na przodzie i 7x15 z tyłu. Jeszcze z nimi walcze aby wygladaly jak nalezy.
Grucha Jr - 2008-09-14, 12:30

Marcin napisał/a:
Felgi to jedyne sluszne ALPINA 6x15 na przodzie i 7x15 z tyłu. Jeszcze z nimi walcze aby wygladaly jak nalezy.

I pięknie będzie :spoko:

David - 2008-09-14, 17:09

Jedynie sluszne w rekinie sa bbs rs 8-)
Pietrek - 2008-09-14, 19:04

W sumie RSy 15" 4x100 nie tak trudno znaleźć :)
Tymon - 2008-09-14, 19:12

Marcin napisał/a:

Marcin znam dobrą firmę co malują super piecowo.
Jakby co to się odezwij.

Pozdrawiam

Marcin - 2008-09-15, 09:39

Tymon napisał/a:
Marcin napisał/a:

Marcin znam dobrą firmę co malują super piecowo.
Jakby co to się odezwij.

Pozdrawiam

Dzieki, jakby cos to sie odezwe.

Łukasz - 2008-09-15, 10:32

BBS rs w porównaniu z Alpiną w rekinie są do bani. Alpina nie jeździ na VW lub Oplach, a BBS RS owszem.
David - 2008-09-15, 12:42

Łukasz napisał/a:
BBS rs w porównaniu z Alpiną w rekinie są do bani. Alpina nie jeździ na VW lub Oplach, a BBS RS owszem.

zobacz na moje e12 jak bardzo do bani sa rsy na rekinie :wink:

Marcin - 2008-09-15, 12:54

Panowie wszystko zalezy od koncepcji wedle ktorej budujemy auto. W moim samochodzie pojawi sie kiera, galka ALPINA, spoiler wiec ciezko aby zakladac felgi BBS. Inaczej u Davida gdzie przedni spoiler to BBS wiec fele ALPINA byly by troche jak z innej bajki.
Łukasz - 2008-09-15, 13:22

David napisał/a:
Łukasz napisał/a:

zobacz na moje e12 jak bardzo do bani sa rsy na rekinie :wink:

david, kozackie masz auto, ale na Alpinach mogłoby być przekozackie :wink: Ale to moja opinia, cultstyle nie jest do końca w moim typie...

RoboCop - 2008-09-15, 15:09

alpina vs rs

slawo - 2008-09-15, 15:11

tylko alpina!!!!
jest masakra!!

lesiek - 2008-09-15, 15:25

Ale Marcin, zakładaj większe, bo 15" to troszke mało jest :P takie jak na fotce od Roberta wciśnij na pisty :P :spoko:
misza - 2008-09-15, 15:42

raczej sadze ze Marcin założy 15" skoro ma być total ori, chociaż 16" pieknie wyglada

piekna odbudowa, mam tylko jedno pytanie czmu nie wypiaskowałes budy na samym poczatku, żeby piachem oczyścić z rdzy a nie szczota drucianą, a potem po spawaniu tylko spawy oczyścić

p.s. nie ma w Polsce zakładów gdzie można zrobic kąpiel budy w kwasach ?(widziałem na discovery pokazywali takie coś) a potem zanurzają cała budę w podkładzie(tak pokazywali w tv)

pozdro

Marcin - 2008-09-15, 16:11

misza napisał/a:
raczej sadze ze Marcin założy 15" skoro ma być total ori, chociaż 16" pieknie wyglada

piekna odbudowa, mam tylko jedno pytanie czmu nie wypiaskowałes budy na samym poczatku, żeby piachem oczyścić z rdzy a nie szczota drucianą, a potem po spawaniu tylko spawy oczyścić

Za pozno sie dowiedzialem, ze u mnie w okolicy mozna to zrobic. Poza tym i tak wszystko kawalki skorodowane wycinasz wiec de facto rownie dobrze mozna piaskowac po spawaniu.

A co do kół, jako, ze nie tuninguje tego auta tylko wszystko ori z epoki to kola beda 15".

RoboCop - 2008-09-15, 16:31

15" to i tak niemało, dobrze że masz felgi o 2 szerokościach -fajnie to będzie wyglądać.
zdjęcie rzuciłem o tak sobie :)

Grucha Jr - 2008-09-15, 16:55

RoboCop napisał/a:
alpina vs rs
[url=http://img362.images...xm9.jpg]Obrazek[/URL]

Tutaj Alpina wygląda dużo lepiej od RS!! Ale może dlatego że jest z przodu :wink: Jedne i drugie fele ładne... Ale chyba też bym wolał Alpiny...

Enzo - 2008-09-16, 07:44

Piekny projekt :wink:
Dokladnie RS'y sa kozackie, ale do Alpiny nie maja startu bo alpiny sa pzrekozackie :mg:

RoboCop - 2008-09-16, 08:25

Marcin znalazłem!
B12 5,7l e31

B12 e32

B3 3,3l e46

B12 5,7l e31

Adi - 2008-09-16, 18:18

Marcin w końcu go pokazałeś :)
Kawał dobrej roboty włożony w odbudowę tego E21. Gratuluję wytrwałości i dalej czekam na efekt końcowy :)

Panowie Ślązacy jak się będziecie wybierać na oględziny do Marcina to dajcie znać, też bym na żywo zobaczył :)

Tors - 2008-09-16, 19:33

ogladałem to auto na ostatnim zlocie w tarnowie i nie da sie tego powiedziec inaczej jak: "MARCIN NIEZŁY ŚWIR Z CIEBIE!" :) sam chciałbym miec taka cierpliwosc ,checi i fundusze żeby samemu zaczac taki projekt! Mi tez po głowie chodzi e21 ale w innym stylu, tylko że znalezc bude w stanie nadajacym sie do naprawy jest bardzo ciezko! 3mam kciuki nie tyle za szybkie ukończenie co za ukończenie w tak samo perfekcyjnym stylu jak rozpoczęcie!
Pietrek - 2008-09-16, 19:51

Adi napisał/a:
Panowie Ślązacy jak się będziecie wybierać na oględziny do Marcina to dajcie znać, też bym na żywo zobaczył :)

To może grupą podjedźmy ... taki mini spot przy okazji ...

Marcin, Kiedy można podjechać ?

dEeste - 2008-09-16, 21:50

Super projekt, podziwiam realizatora za wytrwałość w dążeniu do celu :) dobrze ze masz to wszystko udokumentowane :) tylko rachunki zbieraj :D bedzie pozniej czym się pochwalić... tą relacje czytałem z taką ciekawością :> będe śledził dalszy postęp.... i pozdrawiam
sowin19 - 2008-09-16, 23:07

:o szczeny nie mogę pozbierać :o Garaż to na sejf teraz musisz przerobić :prosze: :prosze: :prosze:
G-R-Z-E-Ś - 2008-09-17, 08:48

Marcin wreszcie zobaczyłem twoje słynne E 21 naprawdę śliczna jest :wink: i tak jak większość mówi tylko alpiny :spoko:
Tymon - 2008-09-17, 09:00

Marcin napisał/a:
Ale gleby w tym aucie nie bedzie na pewno, co najwyzej -30mm na sprezynach H&R.

Też tak kiedyś mówiłem :wink:
No a tak całkiem serio, to jak założysz Alpinki 15stki i go lekko obniżysz to będzie wyglądać ślicznie.

Pozdrawiam

Marcin - 2008-09-17, 11:46

Pietrek napisał/a:
Adi napisał/a:

To może grupą podjedźmy ... taki mini spot przy okazji ...

Marcin, Kiedy można podjechać ?

Jestem w garazu codziennie po pracy czyli ok. 19.00 do 24.00. W weekendy mnie nie ma. Jakies PW i sie umowimy. Dajcie znac troche wczesniej to go przetre bo ostatnio wkladalem szybe przednia i jest strasznie "wypalcowany". :D

P.S. W weekend oddalem do napraswy moje mega oldschoolowe radio

Marcin - 2008-09-24, 09:06

W niedziele odebralem radio z naprawy. Dzis juz jest w stanie idealnym :D Kolega, ktory przy nim grzebal stwierdzil, ze jeszcze nie widzial radia z roku 80 tego, ktore byloby tak zaawansowane technicznie. Radio ma nawet pamiec stacji radiowych programowanych nie elektronicznie lecz mechanicznie 8-) OLD SCHOOL WYPAS :mg:

W piatek wrzuce zdjecia z montazu podsufitki.

Enzo - 2008-09-24, 11:05

W koncu radio nie byle jakie :wink:
mattim_bmw - 2008-09-24, 18:44

Takie fanty ciesza najbardziej :)
Marcin, normalnie jestes KOZAK przez duże K :!: :mg:

pozdrooo i powodzenia

Grzesiek2290 - 2008-09-26, 22:02

Ja pierdziu samochód odsłownie zbudowany od podstaw :o

A co do felg to co z tego ze VW'je maja RS'ki skoro na E21 BBS RS wyglada przekozacko , szczeka wrecz dotyka posadzki :D

Marcin - 2008-10-09, 12:13

W tym roku Mikołaj przyszedl wczesniej:)

KamilosE34 - 2008-10-09, 12:55

co to za amorki b4/b6?
I jakie springi do tego?

LUKAS - 2008-10-09, 14:14

KamilosE34, to jest B6, B4 przedewszystkim jest czarny ... 8-)
Marcin - 2008-10-09, 14:34

Tak jak pisze Lukas, Bilstein B6 a do nich H&R -35mm.
sybir - 2008-10-09, 16:43

Projekt naprawdę profi.
BTW
Jakoś zawsze myślałem że B6 są na grubym trzpieniu.
sie ma

LUKAS - 2008-10-09, 17:25

Zawsze to B8 jest na grubym.
Kruczek - 2008-10-11, 18:35

nie do opisania :shock:
sybir - 2008-10-11, 22:04

LUKAS napisał/a:
Zawsze to B8 jest na grubym.

Sorki, pomyliło mi się z E34, bo tam B6 jest na grubym.
sie ma

Marcin - 2008-10-24, 12:59

Zabawy ciag dalszy czyli montuje podsufitke.

Nowa podsufitka prosto z magazynów BMW AG :D

Montaż. Najpierw podsufikte w E21 mocuje sie za pomoca specjalnych prętów a nastepnie trzeba ja naciagnac i podkleic pod uszczelki szyby przedniej, tylnej, oraz bocznych.

Szablon jaki przysylka BMW jest za duzy, nalezy podsufiktke odpowiednio naciagnac a pozniej przyciac. Czuje sie troche jak pracownik BMW, ktory 25 lat temu robil to samo (choc pewnie szybciej niz ja)

Coraz lepiej...

Wstepnie OK, teraz trzeba zamontowac uchwyty, sloneczka i lusterko (jak robilem dziury na uchwyty bylem blady, wystarczy jeden blad i mozna miec dziure nie tam gdzie trzeba).

Super:)

Podsufitka podklejona, czas na szyby.

Nowe uszczelki szyby przedniej i tylnej by BMW.

Pasuje idealnie

Jeszcze chromowany klin

Wycieraczki

Zaslepki srub wycieraczek

i zamontowane

Teraz czas na tylnia półke. Oto ona zaraz po dostawie

Głosniki (zaden szczyt ale do radia z lat 80-tych i tak beda super)

Maskownice głosników

jeszcze nowe spinki do zamocowania półki...

w odpowiednio przygotowane miejsce..

i jest ładnie :)

boczki też już zmontowane

tylna szyba

zamontowana i podpieta

Na tej fali zabralem sie jeszcze za szyby tylne uchylane

najpierw rozbiórka

pucowanie, polerowanie i ponowne składanie

nowe dwie listewki do szyb uchylanych i

nowe uszczelki do srub i ozdobne nakretki

i gotowe

na szybie archiwalne juz logo BMW ORR bo tam sie cala moja przygoda z BMW E21 zaczela (umieszczenie tej naklejki na aucie to swgo rodzaju podziekowanie z mojej strony)

Od wewnatrz tez wszystko OK, zamontowalem juz oparcie kanapy (tapicerka oryginalna Kunstleder)

CDN :D

Tymon - 2008-10-24, 13:17

Respecta :spoko:
Naprawdę wspaniały projekt.

Pietrek - 2008-10-24, 13:26

Marcin, Jaki byłby koszt chromowanych klinów szyb do e30 ? :)
W jakich godzinasz składasz auto ? gdzie masz garaż ? czasem kręce się po Katowicach, chętnie bym zobaczył rekina. Jesli to nie problem podaj info na PW , wpadne kiedyś z zaskoczenia ;)

Marcin - 2008-10-24, 13:47

Na tej stronie jest dokladny cennik czesci BMW

http://www.mototec.pl/etk.php

Co do spotkania to najlepiej wczesniej zadzwon 695 304 377
Garaz mam na Ligocie, blisko salonu Bawaria Motors.

Mauser - 2008-10-24, 16:29

To ja bym też chętnie Cie odwiedził, najlepiej troche poprzeszkadzac podczas pracy :D
Wacha - 2008-10-24, 17:33

projekt jest niesamowity !! chlopie to co ty odjebales to normalnie brak slow !! jest zajebiscie :prosze:

pozdrawiam

DAREX - 2008-10-24, 17:36

Normalnie szczena opada :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:
RoboCop - 2008-10-27, 13:24

za montaż tej podsufitki powinieneś dostać medal -kto to próbował zrobić wie jakie to trudne :spoko:
alexil - 2008-10-27, 14:27

Cytat:
za montaż tej podsufitki powinieneś dostać medal -kto to próbował zrobić wie jakie to trudne

Medal to on powinien dostać od ASO BMW za ilość kasy zostawionej w serwisie :-)
Niesamowity projekt.

Pozdrawiam

BARABUS - 2008-10-27, 15:06

Powiem ci chłopie ze jestem pełen podziwu, bo powiedzmy sobie szczerze że nieliczni z nas byli by w stanie zrobić coś takiego :wow:

Jedyna sprawa jaka mnie tylko irytuje, nie mówię tego złośliwie tylko z czystej ciekawości

czy to co robisz, ma jakiś sens, tzn nie chodzi mi o twoją własną satysfakcje bo wiadomo ze jest, ale chodzi o to czy za kasę jaką topisz w tym aucie nie byłbyś w stanie kupić jakiegoś egzemplarza w oryginalnym stanie, z niewielkim przebiegiem ?? wiem z eto nie to samo, wiem ze prawdopodobnie to co robisz daje ci olbrzymią satysfakcje, ale czy to ma sens finansowy ? tak tylko pytam :mg:

projekt jest mega ! żadna rzeźnia typu swap i inne nie mają porównania z tym projektem, bo ten projekt ma na celu odbudowę a nie psucie :wink:

slawo - 2008-10-27, 15:41

BARABUS napisał/a:
ale czy to ma sens finansowy ?

wlasnie najwiekszym sensem tego projektu jest satysfakcja ze Marcin zduduje to auto od podstaw!!
nie sztuka jest kupic auto i postawic w garazu,sztuka jest zrobic to co prezentuje Marcin!!!
i nie liczy sie kosztow w takich projektach - liczy sie frajda!
jeszcze raz wielki szacunek dla Marcina i ogromny respekt!!

i czekam na zakonczenie projektu i slowa Marcina - nie kupilem sobie ladnego nowego e21 - ja je sam zbudowalem!

Jacek E30 - 2008-10-27, 15:53

slawo napisał/a:
BARABUS napisał/a:

wlasnie najwiekszym sensem tego projektu jest satysfakcja ze Marcin zduduje to auto od podstaw!!
nie sztuka jest kupic auto i postawic w garazu,sztuka jest zrobic to co prezentuje Marcin!!!

i czekam na zakonczenie projektu i slowa Marcina - nie kupilem sobie ladnego nowego e21 - ja je sam zbudowalem!

SŁAWEK zgadzam się-ale sztuką jest zdobyć kasę aby coś gotowego-klasycznego kupić np E30 M3, 2002 ti, 3,0 CSL itd :D

A tak wogóle nie mogę się doczekać jak te E21 zobaczę :)

slawo - 2008-10-27, 16:42

Jacek E30 napisał/a:
SŁAWEK zgadzam się-ale sztuką jest zdobyć kasę aby coś gotowego-klasycznego kupić np E30 M3, 2002 ti, 3,0 CSL itd

Jacus liczac kase wlozona w e30...juz dawno by bylo m3 po domem...tylko jakos nie tedy moja droga i widze ze Marcina tez...i dlatego chyle czola!

Marcin - 2008-10-27, 16:54

Z punktu widzenia ekonomii to nie ma sensu, natomiast z punktu widzenia satysfakcji i hobby jak najbardziej. Lubie to co robie z tym autem i tyle. Jak skoncze to wstawie na zime ten samochod do salonu w ktorym pracuje i bede sie usmiechal za kazdym razem jak ktos sie nim zachwyci.

Tego auta juz na pewno nie sprzedam (chyba, ze jak mega sytuacja typu choroba) wiec traktuje auto jak kumpla (a raczej kolezanke), ciesze mnie chwile spedzone przy odbudowie i mam nadzieje chwile radosci z jazdy.

Budowalem to auto gdy z kasa bylo krucho i buduje je dalej jak jest finansowo OK.

Ciesza mnie rowniez mile slowa i slowa wsparcie, dzieki wszystkim. Jak wszystko pojdzie OK to w przyszlym sezonie pogadamy o 323i stojac przy 323i na ktoryms ze zlotow.

PZDR

Stammek86 - 2008-10-27, 17:21

slawo napisał/a:
BARABUS napisał/a:

też tak uwazam,kupić coś gotowego kazdy moze kwestia pieniedzy a odbudować od podstaw już nie :D

Jacek E30 - 2008-10-27, 17:22

Marcin napisał/a:
Z punktu widzenia ekonomii to nie ma sensu, natomiast z punktu widzenia satysfakcji i hobby jak najbardziej. Lubie to co robie z tym autem i tyle. Jak skoncze to wstawie na zime ten samochod do salonu w ktorym pracuje i bede sie usmiechal za kazdym razem jak ktos sie nim zachwyci.

Tego auta juz na pewno nie sprzedam (chyba, ze jak mega sytuacja typu choroba) wiec traktuje auto jak kumpla (a raczej kolezanke), ciesze mnie chwile spedzone przy odbudowie i mam nadzieje chwile radosci z jazdy.

Budowalem to auto gdy z kasa bylo krucho i buduje je dalej jak jest finansowo OK.

Ciesza mnie rowniez mile slowa i slowa wsparcie, dzieki wszystkim. Jak wszystko pojdzie OK to w przyszlym sezonie pogadamy o 323i stojac przy 323i na ktoryms ze zlotow.

PZDR

Dobry pomysł z tym salonem-jestem ciekaw tylko ilu bedzie ludzi, którzy będą się prawdziwie zachwycali Marcina autem-bo moim zdaniem z pewnością bedzie się czym zachwycać !! Myslę tylko jak będą reagowali personel i klientela.

Dla przykładu ASO OLSZOWIEC-prawie cała kadra to nawet już nie wie co to jest E30, E34 o E21 to już nawet nie wspominam... Syn Pana Olszowca powinien chyba obsługiwać kasę u rzeznika-ale na ten temat to pogadamy przy piwku :wink:

Mateusz - 2008-10-27, 19:19

Chyle czoła! :prosze:
Mam cicha nadzieje, ze bede mogl i ja zobaczyc je na zywo, przyjezdzajac razem z Pietrkiem.

MAJSU - 2008-10-27, 19:59

BARABUS napisał/a:

czy to co robisz, ma jakiś sens, tzn nie chodzi mi o twoją własną satysfakcje bo wiadomo ze jest, ale chodzi o to czy za kasę jaką topisz w tym aucie nie byłbyś w stanie kupić jakiegoś egzemplarza w oryginalnym stanie, z niewielkim przebiegiem ?? wiem z eto nie to samo, wiem ze prawdopodobnie to co robisz daje ci olbrzymią satysfakcje, ale czy to ma sens finansowy ? tak tylko pytam :mg: :

Po takich właśnie pytaniach poznaje się kto jest prawdziwym miłośnikiem marki i pasjonatem modelu a kto jest "tylko" użytkownikiem samochodu marki BMW. Ja rozumiem w pełni Marcina bo też dłubie swoje E28 od roku chociaż wiem że finansowo to się nigdy nie zwróci ale mi satysfakcję daje poprostu to jak widzę że samochód powoli odzyskuje swój dawny blask.

BARABUS - 2008-10-27, 20:09

MAJSU napisał/a:

Po takich właśnie pytaniach poznaje się kto jest prawdziwym miłośnikiem marki i pasjonatem modelu a kto jest "tylko" użytkownikiem samochodu marki BMW. Ja rozumiem w pełni Marcina bo też dłubie swoje E28 od roku chociaż wiem że finansowo to się nigdy nie zwróci ale mi satysfakcję daje poprostu to jak widzę że samochód powoli odzyskuje swój dawny blask.

nie bądź śmieszny MAJSU, nie znasz mnie a oceniasz po jednym pytaniu, to świadczy tylko o tobie :cry:

nie powiedziałem że Marcin robi źle, ma inne podejście do sprawy i dzięki mu za to, bo ratuje BMW, czyli to co kochamy na tym forum najbardziej,

więc MAJSU nie mów mi jakie ja mam spojrzenie na BMW bo skąd ty to możesz widzieć wróżka jesteś czy co ? to że nie robie podstaw , od zera BMW to jeszcze nic nie znaczy, zresztą co ja ci będę tłumaczył skoro ty wiesz lepiej :?

MAJSU - 2008-10-27, 20:30

BARABUS napisał/a:
nie bądź śmieszny MAJSU, nie znasz mnie a oceniasz po jednym pytaniu, to świadczy tylko o tobie :cry:

nie powiedziałem że Marcin robi źle, ma inne podejście do sprawy i dzięki mu za to, bo ratuje BMW, czyli to co kochamy na tym forum najbardziej,

więc MAJSU nie mów mi jakie ja mam spojrzenie na BMW bo skąd ty to możesz widzieć wróżka jesteś czy co ? to że nie robie podstaw , od zera BMW to jeszcze nic nie znaczy, zresztą co ja ci będę tłumaczył skoro ty wiesz lepiej :?

Jeżeli cię uraziłem to sorry ale zabrzmiało to jak pytanie kogoś kto kalkukuje każdą zł włożoną w samochód żeby przypadkiem nie stracic przy odsprzedaży.

ANDRZEJ-BIELAK - 2008-10-28, 06:36

Pełen szacunek :spoko: , nie mogę się doczekać efektu końcowego.
Marcin napisał/a:
Jak skoncze to wstawie na zime ten samochod do salonu w ktorym pracuje i bede sie usmiechal za kazdym razem jak ktos sie nim zachwyci.
Moim zdaniem to powinien stać w jakimś salonie BMW, i powinni jeszcze za to płacić :P że mają pod dachem takiego klasyka.

Masz zamiar zarejestrować go na zółtych blachach :?: :?: :?:

Marcin - 2008-10-28, 09:33

Najpewniej bede go rejestrowal na "zółto"
YUHU - 2008-10-28, 21:44

Pełen PODZIW i SZACUNEK za wytrwałość i włożoną pracę. Czekam na dalsze relacje:)
Gasper - 2008-10-28, 21:58

Trzymam kciuki za pomyślne zakończenie projektu! No i zazdroszczę radochy przy składaniu auta :D
Enzo - 2008-10-30, 18:51

marcin, czy ty zcasem nie kupywales czesci do E21 w ASO we Wroclawiu? :)
Marcin - 2008-10-31, 09:56

Nie, z ASO we Wrocławiu nie mialem dotad kontaktu. Wszystko kupuje w Bawarii Katowice
Enzo - 2008-10-31, 10:18

Ostatnio jakis koles kupywal mnostwo nowych czesci do E21, tak duzo, ze ekspedeint powiedzial, zeby podjechal od tylu do magazynu :mg:
RoboCop - 2008-10-31, 18:37

Marcin napisał/a:

Świetny pomysł :spoko:

Majsu i Barabus a Wam co? Bo się zaraz posypią ostrzeżenia :)

Myślę, że Barabus próbuje skonfrontować swoje szaleństwo na punkcie marki z innymi, tylko jakos dziwnie zadał to pytanie :wink: , bo zabrzmiało to tak jakbyś chciał Marcina odwieźć od pakowania kasy w to auto...

pozdro

BARABUS - 2008-10-31, 20:10

nie wiem o co wam chodzi, forum jest od zadawania pytań no nie ??

dla mnie pytanie ma sens, pytanie kierowałem do Marcina a nie do was, zresztą nie ważne bo widzę że wszyscy maja klapki na oczach i tylko piszę ech ach a ja przynajmniej zadałem logiczne pytanie :)

Jakim jestem fanem marki to tylko wiem ja, a ze wole oryginalność za jeden worek kasy niż składać za dwa to już moja osobista sprawa :wink:

BARABUS - 2008-10-31, 20:11

nie wiem tylko za co te ostrzeżenie miało by być ??

koniec kropka, nie temat na takie bzdety :]
założę nowy :lol:

Pietrek - 2008-11-02, 20:17

Jakiego koloru masz dywan? bo nie wyświetla mi się zdjęcie
Na jednym Śląskim szrocie stoi e21 z jasną tapicerką , i jasnym dywanem ;)

Marcin - 2008-11-03, 10:22

Czarny dywan. a gdzie jest ten szrot? sprawdzil bym czy nie ma czegos fajnego w tym e21.
IPLO - 2008-11-03, 15:01
Temat postu: ,,
HIPHIP :prosze: HIPHIP :prosze: HIPHIP :prosze:
to jest to :spoko:

ty to musisz dbac o auto chyba zostaniew rodzinie

tak na boku ile godzin juz sie autem zajmujesz a ile kobietom :wink: ??

Mack` - 2008-12-07, 20:25

Marcin robisz cóś na ala ten ?bo znalazlem pare fotek

wydech kwestia gustu

Miesiąc minął jak tam prace przy czarnej ? :papa: :papa: :papa:

Marcin - 2008-12-08, 11:49

Zdecydowanie bardziej cos ala ten

MAJSU - 2008-12-08, 11:59

Marcin napisał/a:
Zdecydowanie bardziej cos ala ten

Obrazek

Uuuuufff :) I tak trzymać ! Złote pasy Alpiny pięknie wyglądają na czarnym lakierze...

center - 2008-12-30, 22:06

jak tam idą zimowe prace?
7ka - 2009-01-02, 11:04

no wlasnie :) strasznie zaciekawil mnie temat :spoko:
Marcin - 2009-01-05, 13:05

W grudniu mialem lenia i nic nie robilem ale od wczoraj juz co nieco podzialalem wiec jakies zdjecia. Jeszcze musze pojechac do Jurka do Krakowa odebrac półosie po remoncie.
alexil - 2009-01-07, 01:08

Czekamy na fotki ! Mam nadzieję, że garaż masz ogrzewany.... Jeśli nie to leń wcale mnie nie dziwi :)
Tymon - 2009-03-01, 13:34

Marcin, jak tam prace przy rekinie
Marcin - 2009-03-01, 18:25

Robi sie coraz cieplej wiec bede coraz czesciej w garazu. Na razie w domu robie przednie zawieszenie i przednie zaciski. Musze ten zlom zawiezc do piaskowania i malowania, zamowilem juz nowe czesci i bede walczyl.
Marcin - 2009-05-28, 07:54

Jak dam rade to dzis obiecana aktualizacja galerii, tak na zachete

Jacek E30 - 2009-05-28, 16:48

Zatkało mnie-MARCINIE kłaniam sie nisko :)
Paul - 2009-05-28, 17:15

:O zamiatasz.

Malo kto w Polsce ma tak profesjonalne podejście.

żal tylko że jest czarna w jakimś Kashmirbeige wyglądała by lepiej chociaż tak na prawdę i tak cięzko znaleść lepiej wyglądającą e21 bez względu na wszystko :)

Tymon - 2009-05-28, 19:45

Blachy będą żółte :?: :)
Marcin - 2009-05-28, 20:06

Po raz kolejny BMW nie zawiodło jeżeli chodzi o dostępność części zamiennych.

Nowe zbiorniki paliwowe

osłona

gumowe przewody paliwowe

przewód do odpowietrzenia zbiorników

opaski zaciskowe

stalowe przewody paliwowe

oraz przewód hamulcowy od pompy do tylnych hamulców

Już na aucie, oczywiście wszystkie spinki nowe

Zbiorniki już na miejscu

Spinki z logiem BMW:)

Smok w baku już podpięty

Łukasz - 2009-05-28, 20:08

wiesz co, sam nie wiem co napisać (tu było przekleństwo siarczyste)..... :shock:
Marcin - 2009-05-28, 20:15

Nowe sprężyny zawieszenia (-30mm)

Bilstein B6

podkładki gumowe sprężyn i górne mocowania amortyzatora

tak ładne, że aż żal na tym jeźdźić

wreszcie całe tylne zawieszenie spowrotem zamontowane (już nie pamietam, kiedy je demontowałem, aż sie łza w oku kręci)

i tył samochodu na właściwych felgach, czyli wyremontowanych ALPINA (tył 7x15)

Nowe dekielki ALPINA

Jestem zadowolony :)

cichecki0511 - 2009-05-28, 20:24

Normalnie jakbym oglądał sklejanie modelu z pudełka, każdy element nówka, normalnie szczęka opada - to będzie cudeńko na niespotykaną skalę :spoko:
jurexxx - 2009-05-28, 20:40

Marcin napisał/a:

i tył samochodu na właściwych felgach, czyli wyremontowanych ALPINA (tył 7x15).

Nowe dekielki ALPINA

Nie widać felg, tzn. zdjęcia się nie wyświetlają. Efekt masakrujący jak dla mnie, więcej :brawo:

kamilino19 - 2009-05-28, 21:41

Marcin jak dla mnie to jesteś tak ZBOCZONY :brawo: ze za samo podejście powinieneś dostać dofinansowanie od BMW za ratowanie historii marki...

bardzo chciałbym ja zobaczyć na żywo.... :beer:

Kujon - 2009-05-28, 21:56

chore.... :shock: :shock: :shock: przecież jak ty tym autem wyjedziesz w koncu , okurzy sie całe nawet w piękną pogodę to chyba ci serce pęknie :wink:
David - 2009-05-28, 22:01

Rany Boskie , Pleciu , spal w nocy nie bede :wow:
wiechue30 - 2009-05-28, 22:04

Kujon napisał/a:
chore.... :shock: :shock: :shock: przecież jak ty tym autem wyjedziesz w koncu , okurzy sie całe nawet w piękną pogodę to chyba ci serce pęknie :wink:

wlaśnei mialem pisać - czy Ty Marcin masz zamiar jeździć tym cudeńkiem?? chyba tylko z garażu na lawete :roll:

Paul - 2009-05-28, 22:07

Kujon napisał/a:
chore...

w dodatku zaraźliwe :D

któregoś pięknego dnia może mnie będzie stać na taki remont w moim cabrio :D

W katowickim BMW to chyba Cię całą ekipą zawsze witają stojąc przed salonem i śpiewając stolat :D

Marcin - 2009-05-28, 22:50

To jeszcze troche fotek

Elektryka ułożona i zamontowana nagrzewnica

od strony silnika wczesniej zamontowałem mechanizm wycieraczek

zamontowany wentylator

gotowe

we wnetrzu mogłem już założyć deskę rozdzielczą

mały sympatyczny gadżet

Przybyły schowek, kratki wentylacyjne i osłony

Przebieg 000000

Linka prędkościomierza

Tylna kanapa gotowa, można wygodnie usiąść :D

Dzała! :)

W bagażniku 13" zapasówka i podośnik

Rura wlewowa paliwa

Narzędzia w komplecie

Rozpórka Wiechers

Piękna paszcza rekina :D

Pasy ALPINA juz z jednej strony naklejone

Nowa antena radiowa

Kalina - 2009-05-28, 23:05

Marcin jestes wielki ..... Klaniam sie i mega szacun . Co tu wiecej pisac fabryke poprawiłes ..........
Robsy-M-Technic - 2009-05-28, 23:09

CUDO :shock: Brak słów... Piękna robota :spoko:
Marcin - 2009-05-28, 23:15

Dzieki wszystkim za mile slowa, zawsze daje to wiecej zapalu do dalszej pracy. Odbudowa tego samochodu pochlania mnostwo czasu ale efekt pozniej wynagradza wlozony trud.
Kalina - 2009-05-28, 23:17

A i mam nadzieje ze bede mogł wsiasc do niego w czystych pantofelkach...............
LUKAS - 2009-05-28, 23:22

Mcinek, porpostu brak mi słów :D

Ciesze się że jednak namówiłem Cięna ten kolor, bo będzie to wyglądało naprawdę imponująco :)

Całość na wielki mega plus.

Co do pasów Alpiny, to jakoś mi nie leżą, ale rozumiemże skoro i felgi Alpiny to będzie replika C1 ??

PZDR !!

Marcin - 2009-05-28, 23:33

Nie bede budowal repliki ALPINY. Chce zamonowac tylko te elementy ALPINA, ktore mogl kazdy kupic w salonie jako akcesoria. Ide raczej w strone tuningu z epoki niz repliki.
Gepard - 2009-05-28, 23:45

Mcinek wielki ukłon w Twoja strone wiem ze zawsze podchodziles w 100% powaznie do tematu ale to przechodzi moje oczekiwania. Trzymam kciuki i mam nadzieje ze zobacze to cudo kiedys na oczy :) A tak spytam nie chcial bys porzyczyc na troche mojej e30?? :)
Szajbaa - 2009-05-29, 08:10

co tu dużo pisac projekt powala a przez głowe przewijają sie wszelakie uczucia od podziwu do zazdrości. Piękne auto i najlepszy kolor!
Enzo - 2009-05-29, 08:55

Projekt masakra :shock: :shock: :shock:
stekmen - 2009-05-29, 10:31

:shock: :shock: :shock:
Yakuzatti - 2009-05-29, 10:37

zaje! :spoko:
urbi - 2009-05-29, 10:49

jestes chlopie chory :D

hehehhe piekne auto ! ciekaw jestem jak tym sie bedzie jezdzic :)

cos niesamowitego :)

SZACUN !

kiloff - 2009-05-29, 12:02

Marcin, ja wiedziałem że ty jesteś zdrowo szurnięty .. ale to się w mojej głowie nie mieści !! jesteś BOGIEM !! najbardziej mnie rozwaliło :

"Spinki z logiem BMW" !! to jest chore !! ;)

Mlody - 2009-05-29, 12:21

Jestem w szoku :wow: Brak mi słów , coś pięknego :!: :!: :!: :!:
Mack` - 2009-05-29, 14:41

Dziękuje za to co do tej pory widzie co wyprawiasz!!! Proszę/Prosimy o WIĘCEJ :) !! !!
:) Możesz mnie adoptować?? :papa:

maciek e30 - 2009-05-29, 15:17

Podziwiam Cie za wytrwałość, ja bał bym się tym autem jeździc po naszych pięknych drogach to e21 jest bezcenne :spoko: POZDRO :spoko:
Tomek3er - 2009-05-29, 18:27

Zatyka mnie jak patrze na ta fotorelacje mistrzowskie podejscie do sprawy ! a co silnikiem ?
kamil328 - 2009-05-29, 18:47

to jest piekne co ty wyczyniasz , a pamietam dzien w Tarnowie jak przy obiedzie chwaliles sie ze zaczynasz zabawe z e21
mafia - 2009-05-29, 23:28

żyłem w błogim przekonaniu że w swoim e30 dbam o każdą duperele :D jak widać nawet nie mam blisko.

rewelacyjny samochód, zazdroszczę naprawdę, głównie możliwości finansowych, czasowych i logistycznych :)

LUKAS - 2009-05-30, 05:16

A co z silnikiem?
Robiłeś generalkę czy zostawiasznie ruszony ??

Marcin - 2009-05-30, 07:29

Silnik bedzie zrobiony dokladnie tak samo jak wszystko co dotychczas czyli zadnych kompromisów.
puz - 2009-05-30, 07:51

nie mam nic mądrego do powiedzenia :prosze:
Sosen - 2009-05-30, 07:56

Stary przesadzasz po prostu!! :wow:
Brakuje mi słów aby określić jakim jesteś szefem :brawo:
Takiego projektu świat nie widział, po prostu bajka!!

Łukasz - 2009-05-30, 13:00

chłopaki ja mam pomysł - czy możemy Marcina zbanować za to co on nam robi ?? ???????????????????
mattim_bmw - 2009-05-30, 14:05

nie wierze :shock: :shock: :shock:
kostek666 - 2009-05-30, 14:57

Stary powiem Ci tylko tyle że BMW powinno dać Ci nagrode za to co robisz z tym samochodem.
To jest totalnie jak hołd dla tego auta nic dodać nic ująć poprostu ideał ,fabryka.
Ode mnie wielkie gratulacje szacunek, życze wytrwania w kontynuacji projektu.

Piotr_1 - 2009-05-30, 15:39

Dawno takiego czegoś nie widziałem :shock: Dla mnie inspirujące
damiano_e30 - 2009-05-30, 16:37

Nie wiem co napisać, po prostu jestem w szoku :shock:
ANDRZEJ-BIELAK - 2009-05-30, 17:51

Zatkało mnie, nie wiem co napisać. :wow: :wow: :wow: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze:

Wielki szacunek za prace trud włożony w odbudowę.
Mam tylko jeszcze jedna prośbę. Wrzucaj foty, im więcej tym lepiej.

David - 2009-05-31, 12:32

Pleciu, czekam na dalszy ciag jak na kolejny odcinek Dr Housa :shock:
MAJSU - 2009-05-31, 19:26

:wow: :wow: :wow: :wow: :wow:

Za coś takiego ci powinni chyba jakiś medal dac !

Pietrek - 2009-05-31, 20:07

Będziesz musiał zatrudnić jakaś sprawdzoną firme ochroniarską, dla niejednego będzie to łakomy kąsek :)
sowin19 - 2009-06-03, 00:58

:prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze: :prosze:
blue - 2009-06-03, 20:49
Temat postu: bmw e21
Piekna robota oby tak dalej,te rekiny na to zasłuzyly wiec działaj dalej. :spoko:
Bandit - 2009-06-04, 19:25

SZOK!!! :wow: :wow: :wow: :wow:
Tworzysz coś do czego niektórzy będą się modlić :)
Nie potrafię wyrazić jakim jesteś perfekcjonistą patrząć na te wszystkie nowiutkie, czyściutkie i lśniące elementy z logiem BMW - genialne!!! Swoim postępowaniem stanowisz autorytet w kwestii odbudowy. Jest to orgia dla moich oczu, bo sam przedkładam oryginalność nad wszystko. Pojadę nawet na koniec świata, aby zobaczyć rekina na żywo jak będzie skończony.
Pozdrawiam Cię Marcinie

mattiss - 2009-06-06, 15:32

Mega-super-szacun :prosze:
Łezka się kręci jak patrzę na to auto! Tylko takich właścicieli należy życzyć wszystkim babciom na emeryturze :spoko: Youngtimer pełną gębą!

Pozdrawiam

michal540i - 2009-06-14, 20:12

Wymiatacz. Widać, że jesteś prawdziwym fanem marki. Oby więcej takich ludzi jak Ty. Gratuluje pięknego e21 .

Pozdrawiam.

swietlik - 2009-06-14, 21:05

Jestem pełen podziwu i pod wielkim wrazeniem :) chciałbym kiedys tak odbudowac jakiś samochód :) Pełen szacunek. :spoko:
maaaad - 2009-06-17, 17:16

Nie no, Kolego, jesteś SZALONY po prostu :D
Szczerze Cię podziwiam za zapał i sposób, w jaki podszedłeś do tematu :D
Mam nadzieję, że już niedługo zobaczymy tę Twoją czarną "3" odpychającą się o własnych siłach :D
Aha, i nie zapomnij napisać maila do BMW AG i załączyć parę fotek Twojego cacka ;)
Pozdrawiam.

kjubus - 2009-06-22, 13:30

Marcin, po raz kolejny oglądam Twoją galerię i nasuwa mi się pewne pytanie :wink:
Gdzie umieściłeś klucz do kół? Pamiętam że kiedyś była dyskusja na ten temat.

michal540i - 2009-08-03, 23:24

Panie Marcinie jak postepy w pracy nad 323i ? Kiedy jakieś nowe zdjecia?
Pozdrawiam serdecznie !

Tymon - 2009-09-17, 14:22

Jak tam Rekinek :?:
===KOZA=== - 2009-09-17, 23:02

8-) Pamiętam jak dziś, staliśmy i gadaliśmy na temat Obecnego 323 :D :) Kilka lat temu odwiedziłeś mnie z chęcią zakupu mojego rekina :) he he ;) a raczej baranków.Bo auto było średnie :) choć miało kilka ładnych rzeczy w sobie :)

Fajnie spoglądać na taką żmudną i czasochłonną prace :) Pozdrawiam i ... trzymam kciuki za Ciebie i auto :) :)

Rafal_e30 - 2009-09-17, 23:36

Po prostu własnym oczom nie wierze :wow: Podziwiam Twój perfekcjonizm, konsekwencję i upór w dążeniu do zamierzonego celu. To tak jak by patrzec na powstanie nowego egzemplarza e21 w fabryce Bmw z tym, że Twój za pewne będzie wykonany ze sporo większą dokładnością dbałością o szczegóły. Jeszcze raz ogromne gratulacje i powodzenia w dalszych pracach. Z niecierpliwością czekam na kontynuację fotorelacji.
Pozdrawiam :)

===KOZA=== - 2009-09-20, 13:18

Marcin daj znać jak będziesz :) Potrzebuje kilka wskazówek :)
Marcin - 2010-01-12, 12:39

Ostatnio ktos mnie zapytal czy sperzdalem 323i bo nic o aucie nie słychac wiec daje kilka fotek zeby uspokoic iz auto jest caly czas odbudowanywane. Temat mocno przyspieszyl aby na wiosne jezdzic.

Niestety ze wzgledu na przeznaczanie kazdej wolnej chwili na auto jeszcze pewnie jakis czas nie bede mial czasu na uzupelnienie fotek. Na razie walcze aby za max 2-3 tygodnie silnik byl w 100% podpiety pod maska i odpalony.

MP

Tymon - 2010-01-12, 18:10

Jejku jakie to piękne :mg:
Marcin, musisz mi podać namiary, chętnie podjedziemy z ROZENEM i oddamy hołd twojej E21 :)

Tors - 2010-01-12, 18:46

No to 3mam kciki żeby to auto jak najszybciej zaczeło jeździć! Będzie chyba numero uno na całym globie jeżeli chodzi o e21! Byłem w BMW museum w Monachium i szczerze powiem że są tam niesamowicie piękne i wspaniale odrestaurowane auta ale chyba czegoś takiego tam nie mają! Musze któregoś dnia się zebrać i podskoczyć zobaczyć to wszystko na żywo!
Yabi - 2010-01-12, 21:10

Może by tak powiadomić museum w Monachium że mamy najpiekniejszy egzemplarz e21 :D
Tors, twój rekinek też jest przepiękny :wink:

Pietrek - 2010-01-12, 21:17

Yabi napisał/a:
Może by tak powiadomić museum w Monachium że mamy najpiekniejszy egzemplarz e21 :D

Jak już to Marcin ma :roll:
Tymon napisał/a:
Marcin, musisz mi podać namiary, chętnie podjedziemy z ROZENEM i oddamy hołd twojej E21 :)

Też bym podjechał ale Reno sie wstydze :wstyd:

Mateusz - 2010-01-14, 19:45

Pietrek moja padlina mozemy pojechac :P
aurel - 2010-02-09, 17:56

Jezu jesteście zdrowo szurnięci na tym Forum(oczywiście w pozytywnym tego slowa znaczeniu) Odbudowa powala na kolana. Pierwszy raz w życiu widzę (w sporo już widziałem) taka odbudowe samochodu. Naprawde gratuluje zapału (pieniędzy też ale chyba zapal jest tu ważniejszy)

pozdrawiam aurel

Greg205 - 2010-02-15, 23:22

Podziwiam ogrom pracy i wytrwałość!
Trzymam kciuki za dokończenie tego klasyka!

Chmielu - 2010-02-16, 10:29

Powiem szczerze, że co jakiś czas wchodzę na ten temat a później zazdroszczę i podziwiam ;-)

Gratuluję zapału i możliwości :spoko:

:prosze:

Marcin - 2010-02-16, 18:01

Silnik mam gotowy ale sa problemy ze skrzynia. Kupilem Getraga z jedynka do tyłu ale okazało sie, ze wybierak jest skrzywiony i teraz walczymy aby z dwoch skrzyni zrobic jedna na Tip Top. Troche to opoznia włozenie silnika do auta i odpalenie:(
MAJSU - 2010-02-16, 18:36

Czym malowałeś blok ?
świr E-36 - 2010-02-23, 21:10

Marcin pamiętam jak chyba z 5 lat temu wpychaliśmy rekina na lawetę to był początek wiedziałem że to zajmie w cholere czasu ale wiedziałem też że odpierdzielisz to tak jak chyba nikt w PL.
Zrób jakąś ładną fotkę w ładną pogodę bo jest na co popatrzeć.
W BMW to chyba zostaniesz dyrektorem w samej centrali za tego rekina.
Jednym słowem PIKNIE aż się łezka w oku kręci jak ten czas leci a auto pięknieje.

cinek850 - 2010-03-06, 10:51

Witam
Jak pisałem już na S/B jestem nowy na forum :)

Ale nie o tym tu.
Chciałem Cie spytać o kilka rzeczy odnośnie Twojego projektu.
Sam przymierzam się do odnowienia i konserwacji podwozia i wnętrza w swojej e34 i
mam kilka pytań z tym związane .
Jeśli mógłbyś napisz mi swój nr tel. (pw) zadzwonię i powiem o co mi chodzi.
Z góry dzięki

pozdrawiam

Marcin - 2010-03-06, 14:31

Masz na PW............................
Tymon - 2010-03-06, 19:34

Marcin, masz jakieś nowe fotki :?:
Ostatnio lekko zaspałem jak wyjeżdżałem z Bawarii i w ostatniej chwili Cię zauważyłem :D

Pozdrawiam :)

Marcin - 2010-03-07, 20:37

Tymon , wpadnij do Bawarii to zobaczysz silnik na zywo nie na fotkach:)
Tymon - 2010-03-27, 14:22

Byłem, widziałem i nie mam pytań :!:
Całość wykonana obłędnie z dbałością o najmniejsze szczegóły :)

Dzięki za spotkanko Marcin,

Qbba - 2010-03-27, 21:04

Z racji ze to mój pierwszy post to witam wszystkich zakręconych.
Marcinie po tym co zobaczyłem w tej galerii to nie wiem co mam napisać.
To jakiś obłęd - nie mogę się pozbierać... żałuje , ze nie pokazałeś mi dziś tego rodzyna.
Jak będę kiedyś nieopodal BM to się odezwę :wink:
Szacun :prosze: :prosze:

tomeks50 - 2010-03-27, 22:28

przedewszystkim wielki ,wielki szcunek za prace i serce wlozone w auto.nie ma chyba niczego piekniejszego jak autko zmienia sie z bazy w docelowe auto.jeszcze raz gratulacje i powodzenia w dalszych pracach
Marcin - 2010-03-29, 15:27

Pier@#$ Getrag 242 z jedynką do tyłu wreszcie jest złożony, w sobote silnik i skrzynia powiny byc juz w aucie. Wczoraj zmontowałem kompletne wnetrze i zwariowałem ze szczęścia. Usiadłem z kierownicą tego auta pierwszy raz od piecu lat. Jest pięknie:)
MAJSU - 2010-03-29, 15:30

Marcin napisał/a:
Pier@#$ Getrag 242 z jedynką do tyłu wreszcie jest złożony, w sobote silnik i skrzynia powiny byc juz w aucie. Wczoraj zmontowałem kompletne wnetrze i zwariowałem ze szczęścia. Usiadłem z kierownicą tego auta pierwszy raz od piecu lat. Jest pięknie:)

Dawaj fotki szybko :)

Sosen - 2010-03-29, 15:58

Już nie mogę doczekac się wielkiego finału tego wspaniałego projektu, syp fotosami mistrzu 8-)
Pietrek - 2010-03-29, 17:46

Dasz usiąść za kierownicą na jakimś zlocie ? :roll:
Marcin - 2010-03-30, 09:14

MAJSU napisał/a:
Marcin napisał/a:

Dawaj fotki szybko :)

W piatek rekin wskakuje na lawete i jedzie do Bawarii katowice na włożenie silnika, wtedy porobie fotki.

Krzysiek_e21 - 2010-03-31, 17:22

Marcin nie powiem nic nowego ale to piękna robota tak trzymaj już bliżej niż dalej :D Mam nadzieję że kiedyś się spotkamy bo z przyjemnością oglądnę to cacko. pozdrawiam
Mateusz - 2010-03-31, 19:26

Marcin bede jutro przejezdzal kolo Bavarii, moge wpasc po zdjecie z autografem? :P :mg:
Marcin - 2010-04-01, 10:34

Mateusz napisał/a:
Marcin bede jutro przejezdzal kolo Bavarii, moge wpasc po zdjecie z autografem? :P :mg:

Wpadaj:)

kazik - 2010-04-01, 23:26

Marcin- zmiażdżyłeś mi psyche :D . Pamiętam czasy ORR twojego poprzedniego rekina(najpiękniejszy jakiego kiedykolwiek widziałem) itp.
ORR się rozpadło,osoby które zarzekały się że rekin przeżyje ich ganiają dziś e36,e39, e46 a ty dalej z uporem maniaka czyścisz szczoteczką do zębów i polerujesz wszystkie śrubki.
Gdy zaczynałeś zabawę z tym wiedziałem że będzie gruboo i że nie jesteś kolejnym napaleńcem który podda się op 2-3 miesiącach ale tego się nie spodziewałem :twisted:
Wielki szacunek dla ciebie i mam nadzieję że w końcu zobaczę twoją uśmiechniętą gębę w tym rekinie na jakimś zlocie.

kjubus - 2010-04-02, 07:20

kazik napisał/a:
ORR się rozpadło,osoby które zarzekały się że rekin przeżyje ich ganiają dziś e36,e39, e46 a ty dalej z uporem maniaka czyścisz szczoteczką do zębów i polerujesz wszystkie śrubki.
Kazik, bardzo dobre podsumowanie :D
Marcin - 2010-04-02, 15:17

kazik napisał/a:
i mam nadzieję że w końcu zobaczę twoją uśmiechniętą gębę w tym rekinie na jakimś zlocie.

Ja ta nadzieją zyje od poczatku remontu.

marcinek_89 - 2010-04-02, 19:50

Marcin, liczę na to że na BTD będzie można ją obejrzeć :wink:

Powodzenia w pracy przy najładniejszym rekinie jakiego widziałem :brawo:

Chmielu - 2010-04-02, 21:34

marcinek_89 napisał/a:
Marcin, liczę na to że na BTD będzie można ją obejrzeć :wink:

Powodzenia w pracy przy najładniejszym rekinie jakiego widziałem :brawo:

No jeszcze nie widziałeś :P Może dopiero będziesz miał szansę wtedy go zobaczyć ;-P

Ja też taką nadzieję mam :spoko:

Pozdro chłopaki :spoko:

Marcin - 2010-04-03, 17:16

Mam nadzieję, ze uda mi sie auto w 100% skonczyc do BTD, napewno nie bedzie dotarte ale jak bedzie skonczone to pokulam sie po torze.

Własnie wsadziłem silnik ze skrzynia do auta, jestem po 36 godzinach rboty non stop, umieram ale silnik juz w komorze. :D

Tymon - 2010-04-03, 19:57

Marcin, szacun :spoko:

P.s. jedziemy od piątku :mg:
Zdzwonimy się po świętach :spoko:

Mateusz - 2010-04-28, 08:25

Marcin, i jak tam rekinek?
Marcin - 2010-04-28, 09:20

Cierpliwie czeka na termin koncowego polerowania u lakiernika + kilka poprawek i profesjonalne nałozenie wosku Zymol. Jak go odbiore po polerce to pozostanie zalozyc zderzaki, znaczki itp. i zaczac powoli jeszczedzic, porawiac, regulowac.

Łukasz - 2010-04-28, 09:51

Marcin, który rodzaj Zymol'u nakładasz?
Pietrek - 2010-04-28, 10:30

Silnik odpalony ? :)
Marcin - 2010-04-28, 14:11

Łukasz napisał/a:

Nie wiem, ludzie, ktorzy mi beda to robic czekają teraz na ten najlepszy, cos ok. 20 000zł za baniak :D

Silnik nie odpalony, czekam na króciec, ktory wkręca sie w blok i podpina wąż z płynem chłodniczym.

Marcin - 2010-05-03, 12:24

Pietrek napisał/a:
Silnik odpalony ? :)

Odpalony:)

blue - 2010-05-03, 13:12
Temat postu: bmw e21
Marcin pokazuj co sie pod maska dzieje :shock: i pokaz jak autko pod spodem wyglada :twisted: .Bo pewnie tak ladnie jak na zewnatrz.A tak na marginesie to zderzaki nowe kupowales czy oddawales do chromowania?
Marcin - 2010-05-04, 07:43
Temat postu: Re: bmw e21
blue napisał/a:
Marcin pokazuj co sie pod maska dzieje :shock: i pokaz jak autko pod spodem wyglada :twisted: .Bo pewnie tak ladnie jak na zewnatrz.A tak na marginesie to zderzaki nowe kupowales czy oddawales do chromowania?

Będę zamawiał nowe, czekam na wycenę.

MP

Marcin323 - 2010-05-04, 11:11

Jak coś mam bardzo dobrego chromiarza ale jest drogi ale elementy lux jak nowe robi :]

POZDRO :wink:

Pietrek - 2010-05-07, 23:54

Lud chce więcej zdjęć !

i igrzysk ! :)

BM 6 - 2010-05-08, 19:57

Pietrek napisał/a:
Lud chce więcej zdjęć !

Nie tylko LUD!!! Ja też obejrzałabym wreszcie to cudo w całości! Ile lat już składasz Marcinku?

Marcin - 2010-05-10, 14:55

Odbudowuję tego drapieżnika juz 5 lat i zostanie skończony na swoje 30 ste urodziny, dostanie od losu nowe, lepsze życie.

Poniżej nieco fotek.

323i ma bardzo charakterystyczny kombinstrument zwiazany z paliwem czyli: pompa paliwa, filtr paliwa oraz zasobnik cisnieniowy (utrzymuje stałe cisnienie w układzie i nie pozwalal paliwu sie cofać do baku). Z mojego zestawu postanowiłem ratować tylko wieszak metalowu, wszystkie inne elementy pomimo, ze działąly zdecydowalem sie wymienic na nowe. W przypadku przewodów nawet nie było o czym mówić.

W międzyczasie zajołem sie półosiami. Zostały rozebrane, przegladniete i pomalowane. Wszystko nastepnie zostało złożone przy uzyciu części BMW.

I wreszcie półosie oraz pompa paliwa zamontowane.

Marcin - 2010-05-10, 15:43

Tył był juz zasadniczo skończony więc zabrałem sie za przednie zawieszenie wraz z hamulcami. Niestety wraz z awarią mojego twardego dysku straciłem wszystkie zdjecia przedniego zawieszenia przed rozbiórką.

Kolumny zostały wypiaskowane i pomalowane proszkowo, pozostałe części nowe, amortyzatory Bilstein B6, sprężyny H&R - 30mm, dla mnie w sam raz. Wymieniłem także łożyska amortyzatorów.

Wachacze przednie

Kolumny zawieszenia juz zamontowane na aucie

Piasty wyczysciłem i pomalowałem, łożyska oczywiscie wymieniłem

nowe przewody hamulcowe metalowe i giętkie

Nigdzie nie mogłem dostać tarcz przednich ATE do 323i, na szczescie samo BMW nie zawiodło

Zaciski hamulcowe zostały wypiaskowane, rozbrane i wymieniłem w nich wszystko co mogło sie zużyć.

trudne do dostania tłóczki, musiały przyjwechac z Niemiec bo BMW ich nie oferuje a w Polsce żaden sklep ich nie miał

jeszcze osłona klocków hamulcowych i gotowe

Uratowałem wiązkę elektryczną do czujnika, podpiołem wszystko i jest OK.

Marcin - 2010-05-10, 16:47

i jeszcze kilka fotek

Serwo i pompa hamulcowa przed kuracją odmładzającą

pompa rozebrana i wyczyszczona

gotowa do założenia zestawu naprawczego BMW Ate

serwo pomalowane

gotowe, nawet udało sie uratowac oryginalną naklejkę Ate na serwo

ławka pod silnik

[img]http://img291.imageshack.us/img291/8976/skanowanie0035t.jpg
[/img]

wypiaskowana i pomalowana

korektor siły hamowania Ate

podpięty

elektryka wstepnie puiszczona pod maską, nowa cewka zapłonowa i akumulator (chciałem akumulator ori BMW ale juz nie produkują tego typu do 323i)

Przewody hamulcowe i elektrycznie, wszystko puszczone jak w oryginale. W takich autach odwzorowanie oryginału ma kolosalne znaczenie. Mi udało sie kupić zielone przewody hamulcowe a nie ciete, miedziane z metra. Zielone sa dokladnie takie jak te oryginalne z tamtych lat.

nowy przewód od pompki sprzęgła do zbiorniczka płynu hamulcowego (wymieniony z czysto estetycznych względów)

i przewód niebieski łączący przewód powyżej z samym zbiorniczkiem, zeby miec 4 cm tego przewodu zamówiłem z Niemiec pół metra:D ale dzięki temu pod maską jest w 100% oryginalny wygląd nawet w takich detalach.

obudowa sterownika silnika została oszkiełkowana

nawet trochę widać ten niebieski przewód :D

Wraz z remontem postanowiłem zamontowac wspomaganie do mojego 323i (oczywiscie oryginalne z E21). Gdy kupiłem juz cały zestaw oddałem przekładnie do kompletnej regeneracji.

łącznik wyczysciłem dokładnie

pompa tez została gruntownie wyczyszczona, przed rozbiórką nie sprawiała problemów, powinna byc OK

przewód elastyczny przekładni wymieniłem na nowy

a wszystkie elementy metalowe na nowo ocynkowałem

zamontowana

wraz z nowymi końcówkami drążków

Pozdrawiam

MP

Bartas - 2010-05-10, 17:09

Marcin nawet nie masz pojęcia jak zajeb**cie czyta mi się ten temat. Jak tylko widzę nowy post od razu zaczynam lekturę wzbogaconą oczywiście o rewelacyjne zdjęcia :!: Stary jestem pełen podziwu i wielkiego szacunku jak podchodzisz do tematu ODBUDOWY swojej BEEMKI :spoko:
Czekam na więcej :)

pedzels - 2010-05-10, 19:48

Aż mnie zamurowało Coś pięknego :shock: :shock:
marcinek_89 - 2010-05-10, 21:03

Będziesz rejestrował na żółte blachy? :D
mateuszczarn - 2010-05-10, 21:49

Kurde ile razy czytam ten temat mam zryty beret, Szacun
Bandit - 2010-05-10, 23:33

Znów napiszę, bo nie można po kolejnej recenzji nic nie napisać. Marcinie udowadniasz po raz kolejny, że nie idziesz na łatwiznę, że cel jaki sobie wyznaczyłeś na samym początku realizujesz od początku do końca, bez pół środków. Perfekcja, doskonałość po prostu oryginalność w każdym mikrometrze :brawo: . Ja znów mam mokre gacie, bo tak samo jak Ty mam świra na punkcie oryginalności. Znów nie będę mógł zasnąć w nocy.
Nie ukrywam, że "napaliłem się" na premierę E21 w dniu 03.05.br na torze Kielce, jednak poczekam jeszcze jakiś czas bo na taki diament jakiego stworzyłeś i szlifujesz jestem gotów poczekać. A gdy dojdzie do premiery przejadę choćby całą Polskę aby móc zobaczyć kolejny cud świata.

Życzę wytrwałości i kolejnego pociągu z forsą! :)

MarioIS - 2010-05-10, 23:40

Trochę to pod zboczenie podchodzi :lol: ale mnie się podoba.
Marcin - 2010-05-11, 07:23

Bandit napisał/a:

Nie ukrywam, że "napaliłem się" na premierę E21 w dniu 03.05.br na torze Kielce, jednak poczekam jeszcze jakiś czas bo na taki diament jakiego stworzyłeś i szlifujesz jestem gotów poczekać. A gdy dojdzie do premiery przejadę choćby całą Polskę aby móc zobaczyć kolejny cud świata.

Życzę wytrwałości i kolejnego pociągu z forsą! :)

No właśnie, czas premiery sie przeciąga z powodu zablokowania finansowego. Auto lada moment bedzie juz testowane na drogach ale jeszcze bez zderzaków i znaczków czyli skonczone ale nie na tyle abym chciał je komuś pokazać na zlocie. Prwdopodobnie dopiero w czerwcu bede mial kase na dokonczenie auta. Niestety w tym samym czasie ciągne dwa kosztowne projekty czyli auto i wykonczenie mojego mieszkania.

Auto bede rejestrował na zółto ale w poznieszym terminie, pewnie na zimie, wreszcie przepisy sie zmieniają na tylę, ze rejestracja tego auta "na żółte" nie ogranicza mojego prawa własności.

MP

MAJSU - 2010-05-11, 09:47

Marcin napisał/a:

Auto bede rejestrował na zółto ale w poznieszym terminie, pewnie na zimie, wreszcie przepisy sie zmieniają na tylę, ze rejestracja tego auta "na żółte" nie ogranicza mojego prawa własności.

MP

No Bajka.. Bajka normalnie ! Przeglądam tą galerię i wtedy wiem że nie jestem sam z moją chorobą :lol:

Możesz powiedzieć co się dokładnie zmienia bo też myślę na żółtymi blachami ?

Pietrek - 2010-05-11, 11:25

A obejże sobie jeszcze raz temat od początku :)
Jest Super !

Marcin - 2010-05-11, 12:13

MAJSU napisał/a:

Nie wiem postanowiłem cały temat zlecic rzeczoznawcy i niech on sie z tym buja. Ja mam alergie na wszelkiego rodzaju urzedników dlatego nie tykam sie tematu, nie mam do tego nerwów. Koszt operacji z udziałem rzeczoznawcy to ok. 1500zł a bez niego jakieś 700-1000zł.

MAJSU - 2010-05-11, 12:30

Marcin napisał/a:
MAJSU napisał/a:

Nie wiem postanowiłem cały temat zlecic rzeczoznawcy i niech on sie z tym buja. Ja mam alergie na wszelkiego rodzaju urzedników dlatego nie tykam sie tematu, nie mam do tego nerwów. Koszt operacji z udziałem rzeczoznawcy to ok. 1500zł a bez niego jakieś 700-1000zł.

Aha... Nie chodziło mi o drogę do zdobycia żółtych blach ty tak jak wspomniałeś zmiany w przepisach dzięki którym samochód będzie dalej mój a nie RP.

Marcin - 2010-05-11, 12:39

W najnowszym Classicauto jest artykuł o proponowanych zmianach, ktore znalazly sie juz w ustawie. Dla mnie najistotnieszje jest to , ze nawet majac auto na zółtych nie bede musiał pytac Konserwatora zabytków o zgode na czasowy wyjazd autem za granice np. na zlot.

MP

MAJSU - 2010-05-11, 12:54

Marcin napisał/a:
W najnowszym Classicauto jest artykuł o proponowanych zmianach, ktore znalazly sie juz w ustawie. Dla mnie najistotnieszje jest to , ze nawet majac auto na zółtych nie bede musiał pytac Konserwatora zabytków o zgode na czasowy wyjazd autem za granice np. na zlot.

MP

Aha to super idę do kiosku :)

Marcin - 2010-05-11, 16:47

Łukasz napisał/a:

Juz wiem, ZYMOL VINTAGE.

urbi - 2010-05-11, 21:45

co to jest zymol ?
wiechue30 - 2010-05-11, 23:08

urbi napisał/a:
co to jest zymol ?

firma produkująca kosmetyki do samochodu - glównie woski do karoserii i plyny czyszczace
http://www.zymol.com/index.aspx

Marcin- zbudowaleś nowe e21 i to lepsze niż z fabryki - zobaczymy sie pewnie na jakimś zlocie:)
p.s. czy aby przypadkiem wczesniej nie bylo pasów Alpiny na karoserii??

Marcin - 2010-05-12, 08:08

Pasy były ale juz ich nie ma. Im dalej jestem z tym projektem tym bardziej auto zbliza sie do oryginału i ten kierunek mi odpowiada. Miałem montowac przedni spoiler Alpiny i ten pomysl, tez juz jest nieaktualny. Zbyt duzo E21 ma teraz te spoilery i pasy wiec odpuscilem, byc moze nakleje oryginalne paski BMW.
wjtz - 2010-05-18, 11:51

Witam poznaliśmy się na sylwestrze 09/10 u Dawida w Tarnowie, pokazywałeś filmik i fotki z Nurburgringu i rozmawialiśmy o odbudowie twojej e21, ale dopiero teraz tak z nudów wszedłem sobie na beemka klub i postanowiłem poszukać twojego tematu i łyknąłem go od pierwszej strony do ostatniej bez odrywania się chociaż na chwilę. Cóż mogę powiedzieć, raczej nic bo wszytko zostało już powiedziane, ogromny szacunek za ogrom pracy jaki włożyłeś i jeszcze włożysz, potem tyko postawić autko w szklanym garażu :) a i tak prędzej czy później wydaje mi się że muzeum BMW się do ciebie zgłosi :) Jeszcze raz wielki szacunek :brawo: :brawo: :brawo: i z niecierpliwością czekam na więcej. Pozdrawiam

p.s. a gdzie teraz rekin stoi? W Katowicach? Bo jak tak to w czerwcu będę w PL to może będzie się można umówić, zobaczyć, dotknąć :)

Łukasz - 2010-05-18, 13:16

Marcin napisał/a:
Łukasz napisał/a:

Juz wiem, ZYMOL VINTAGE.

Dobry wybór.

Marcin - 2010-05-19, 15:29

wjtz napisał/a:

p.s. a gdzie teraz rekin stoi? W Katowicach? Bo jak tak to w czerwcu będę w PL to może będzie się można umówić, zobaczyć, dotknąć :)

Tak, auto stoi w Katowicach. Zapraszam, w czerwcu to bedziemy mogli nawet pojezdzic.

Pietrek - 2010-05-26, 10:20

Byłem dziś w Bawarii, ale e21 nie widziałem :(
Pewnie już stoi w ciepłym garażu ?

Marcin - 2010-05-26, 16:15

Pietrek napisał/a:
Byłem dziś w Bawarii, ale e21 nie widziałem :(
Pewnie już stoi w ciepłym garażu ?

Auto stoi w tej chwili w Tychach. Najpierw zrobiłem male poprawki malarskie + polerowanie finalne lakieru a teraz jest w "Car Spa" i czeka na swoją kolej do woskowania. Pewnie w poniedziałek domnie wróci ale już nie do Bawarii tylko właśnie do garażu.

MP

MarcinViper - 2010-06-09, 22:42

hej Marcin widze że temat E21 ogarniasz jak nikt inny w polsce:) wszystko robisz sam odnawiasz itp...
ja aktualnie stałem sie posiadaczem e21 i chce ją odnowic do 20lipca, ma to byc prezent dla mojego Taty na urodziny, gdyż kiedys tez miał e21 w kolorze 037 i tak auto zostanie pomalowane, ale to wszystko z czasem:)
powiedz mi czy orientujesz sie w cenach chromów okien i listew nadwozia?? o zderzaki nie pytam bo pewnie bardzo drogie, wiec chromowanie mi pozostaje.
bede tez potrzebował chyba przednią szybę jaki koszt??
no i oczywiście wszystkie uszczelki i te srebrne kliny
szukam ponadto dokładki zderzaka BBS nigdzie nie moge dostac, spóźniłem sie na allegro kilka dni.. a niemieckim ebay sa ale ja nie kumam tego ich jezyka:(
dzieki za pomoc i pozdrawiam

Marcin - 2010-07-01, 11:11

Rekin wizualnie jeszcze nie gotowy bo nie doszly jeszcze zderzaki ale juz JEŹDZI!:)

Czeka mnie jeszcze wymiana pasa przedniego i tylnej klapy, zamowiłem nowe a lakiernik czeka w pogotowiu. Zdezraki nówki sztuki już sie kompletują w Monachium, do tego emblematy, dywaniki i kilka pierdółek. Za miesiąc powinno wszystko śmigać.

MP

kjubus - 2010-07-01, 14:47

Marcin, a zdjęcia? :]
kamilo01 - 2010-07-01, 16:28

obczailem temat od poczatku M E G A R E S P E C T za zaangażowanie wlozona prace i czas szczeke zbieram juz dluzszy czas z ziemi :D :D :D
misza - 2010-07-01, 17:37

Marcin a czemu musisz wymienić przedni pas? chyba nie cały tylko ten dolny przedni tak? na zdj. wyglądał bajecznie

pozdro

Pablo325i - 2010-07-01, 18:32

Marcin, ale jesteś zboczony, takie rzeczy z Reksiem wyprawiasz :jupi:
Jak obejrzałem fotki od spodu (m.in. zawias, półosie) to stwierdziłem, że musisz kupić dywan po którym bedziesz wyprowadzać Reksia na spacer :mg:

Ogólnie: "O jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........" :shock: :shock: :shock:

Pietrek - 2010-07-01, 21:48

kjubus napisał/a:
Marcin, a zdjęcia? :]

;)

Co moge dodać...
Samochód juz teraz zostawia ślad na psychice, po otwarciu bramy odrazu pojawia sie uśmiech na twarzy. Po podniesieniu maski... banan od ucha do ucha !

Marcin dzięki za mile spędzone popołudnie !

Pablo325i - 2010-07-01, 22:38

większość ludzi nie lubi BMW, jak to zobaczą na drodze to już w ogóle będzie zazdrość i nienawiść :lol: :lol: :lol:
Skromna ta trójka, nie chce się pokazać, dajcie jej odetchnąć pełną gęba po tylu latach :roll:

scigacz - 2010-07-17, 11:36

Marcin gdy po raz pierwszy natrafilem na ten temat przestudiowalem go ,,od deski do deski" chociaz nie bardzo jestem zorientowany w tych tematach lecz juz wtedy bez jakiejkolwiek swiadomosci post zaburzył moja psychike i czesto do niego wracalem dzis rowniez przegladam post bo po pierwsze jest skarbnica wiedzy po drugie wiem co przezywasz gdy auto stoi prace ida powoli dlatego ze jest zastój finansowy brak czasu lub czesci a ty chcialbys wsiac odpalic silnik i jechac z usmiechem na twarzy gdzies przed siebie i po trzecie najwazniejsze (przynajmniej dla mnie) to to ze zawsze gdy mam chwile słabosci przy swoim projekcie to przegladam post by zmotywowac i uzbroic w cierpliwosc do dalszej pracy za co jestem Ci dozgonnie wdzieczny mam nadzieje ze kiedys bedzie mi dane zobaczyc owoc Twojej pracy na zywo pozdrawiam.
yogi7456 - 2010-07-26, 14:34

brak mi slow,nie wiem co mam napisac bo wszystko juz zostalo napisane,wszystko wypiaskowane,wymalowane,ocynkowane,wszystko ori BMW,nie no nie moge ze tacy ludzi jak Ty sie jeszcze trafiaja :shock: to naprawde zadkosc zeby AZ TAK odbudowywac przeciez stare juz auto,wielu by zrezygnowalo juz na wstepie,niewielu by dotarlo do polowy roboty a juz do konca to naprawde malo kto,potrzreba olbrzymich nakladow finansowych i duuuuzo czasu aby cos takiego zrobic a jednak Ci sie udalo i dalej w tym trwasz,ogromny szacun z mojej strony :brawo: ,a jednak cos napisalem :wink: pozdro
Nikikin - 2010-07-28, 12:59

No i co tam u rekinka? Kiedy będzie skończony?
Wszyscy na pewno są bardzo ciekawi, a tu cisza w temacie :( ...

Pablo325i - 2010-08-03, 19:34

Nikikin napisał/a:
a tu cisza w temacie :( ...

no właśnie :|
:wink:

Marcin - 2010-08-21, 08:23

Jak zaczynałem ten remont powiedziałem sobie, ze nie pokażę się nigdzie tym autem zanim nie bedzie w 100% skończone i tego sie trzymam.

Mam w notesie liste 20-25 drobnostek,ktore jeszcze muszę zrobic i powoli skreślam. Auto jest obecnie po geometrii i regulacji zapłonu. 28 sierpnia jadę do Tarnowa na regulacje K Jeta, trzeba ustawic CO2 i ogólnie mieszankę, teraz jest o wiele za bogato.

Staram sie cały czas docierac samochód, mam na nim teraz ok 230km przebiegu. Hamulce juz zrobione, klocki i tarcze sie docierają (musiałem poprawic dwa zaciski, będę je jeszcze raz odpowietrzał przed przeglądem technicznym).

Przedni zderzak juz mam złożony, jeszcze nie zamontowałem, wnetrze w 100% skończone (trzeba jeszcze raz wyregulowac reczny, bo szczeki juz sie ułożyły).

Samochód odradza sie jak fenix z popiołów, z wrażen z jazdy jestem mega zadowolony, auto sprawa mi nadzwyczajną przyjemność, jezdze delikatnie do 2000km, potem zacznę go stopniowo rozkręcac, zalęży mi aby wszystko sie w silniku dobrze ułożyło.

Nie wklejam na razie zdjęć, najzwyczajniej mi sie nie chce. Wkleję zdjęcia jak auto juz bedzie w 100% skończone i wtedy zrobie mega sesję. Kiedyś uzupelnie galerie i ostatnie fazy remontu.

Pozdrawiam

MP

Pablo325i - 2010-08-21, 12:50

Ale SSSSSSSSSsssssssok :shock:
Marcin, fotele bajeczka :jupi: :jupi: :jupi:

Pietrek - 2010-08-21, 13:00

Już widzę odbicie całego przodu w tym zderzaku :w00t:
Kierownica mi się mega podoba, wielowypust jest taki sam jak w e30 ?

PS. Jak rozrząd ? Jest dobrze ?

Marcin - 2010-08-22, 12:32

Wieloklin jest inny, do e30 ta kierownica nie podejdzie za to do e21 jest idealna:)

Rozrąd malina:) jeszcze raz dzięki za pomoc.

MP

misza - 2010-08-22, 12:40

Jesteś pewien z tym wieloklinem? Miałem w e21 kierownice MT1 z e30

pozdro

Tors - 2010-08-22, 17:00

Marcin kawal dobrej roboty! Jak zlozysz to walnij naprawde dobra sesje zdjeciowa z kims kto ma dobry sprzet i zrobi to z usmiechem na twarzy! Zobaczysz swojego rekina w nowym wcieleniu bo przy dobrym uchwyceniu zdjecia potrafi wygladac bosko nawet przecietne auto a co dopiero taki rodzyn! PS. Co do wieloklinu to moze sa rozne wersje ale w moim rekinie tez nie pasowala naba z e30.
kjubus - 2010-08-23, 07:43

Marcin, co to za dywaniki? Oryginalne BMW do E21?
Marcin - 2010-08-23, 08:08

kjubus napisał/a:
Marcin, co to za dywaniki? Oryginalne BMW do E21?

Tak oryginalne BMW. Okazało się, że cały czas są dostępne.

Marcin - 2010-08-23, 10:33

jeszcze kilka najaktualniejszych fotek:)

spoiler z bagażnika wraz z montażem nowej klapy będzie zdemontowany, nie do końca mi się podoba, przynajmniej na razie.

MP

bono20002 - 2010-08-23, 14:32

Można tak bez zderzaków pomykać?

Czemu nie ma żółtych blach?

slawo - 2010-08-23, 16:35

bono20002 napisał/a:
Można tak bez zderzaków pomykać?

Czemu nie ma żółtych blach?

Polska to piekny kraj w ktoeym wiele mozna ;)
Marcin jeszcze raz szacunek za projekt! za kazdym razem jak wchodze to mi sie humor poprawia!

Bandit - 2010-08-23, 22:34

Jak Feniks z popiołów... dech w piersiach zapiera! Cały czas czekam z ogromną niecierpliwością kiedy będzie finał i zobaczyć nowego rekinka na własne oczy.
Jeszcze raz dla Ciebie Marcin wielkie pokłony :prosze: :prosze:

===KOZA=== - 2010-08-24, 20:54

To jest strona sakramentalna :)
Jak nie lubię kościołów, to z wielką chęcią się tutaj modle i chylę czoła ! :D

Marcin mistrzostwo !! !

High-Tech - 2010-08-24, 21:01

:shock: o suke bladź - JEST PIĘKNA!

pozdro

Sosen - 2010-08-26, 08:30

Łeeee lipa, a gdzie blek hella? :mg:
===KOZA=== - 2010-08-26, 09:25

Sosen napisał/a:
Łeeee lipa, a gdzie blek hella? :mg:

Pewnie blek foli w ASO na magazynach zabrakło :lol: :wink: .

A do tego trzeba jeszcze z placu wynieść ze dwa Krzyże... a to nie takie proste i tanie rzeczy :mg:

he he!

Pablo325i - 2010-08-26, 15:41

Sosen napisał/a:
Łeeee lipa

oj nie jest źle, fura do odratowania :lol:

A tak poważnie to dobrze że na razie zdjęcie bez zderzaków, bo nie jestem jeszcze psychicznie przygotowany na totalne zrycie bani :D

Marcin - 2010-09-03, 14:50

Wczoraj podjechałem do garażu i okazało sie, ze na 99% ktos probował sie włamac do garazu. Znalazlem kilka sladów od brechy, ktorą ktos chciał otworzyc drzwi. Zamki były dobre więc drzwi nie pusciły. Rekin natychmiast znalazł nowe miejsce postoju w garażu podziemnym na strzezonym osiedlu.

Nie wiem jakim trzeba być skur#$%^, zeby probować komus ukraść tyle lat ciężkiej pracy. Polska to piękny kraj :(

blue - 2010-09-03, 17:22
Temat postu: Marcin 323i e21
:x co za cholera narod.Nic nie uszanuje tylko zabrac komus najcenniejsze złoto jakie posiada w głowie :wink: .Zamknij sie w garazu i poczekaj na niego,jak bedzie sie wkradał to lej go wałem napedowym napewno poczuje :jupi: .Tak na marginesie to dobrze ze postawilem gdzies indziej.
metaldaw - 2010-09-03, 19:12
Temat postu: Re: Marcin 323i e21
blue napisał/a:
:x co za cholera narod.Nic nie uszanuje tylko zabrac komus najcenniejsze złoto jakie posiada w głowie :wink: .Zamknij sie w garazu i poczekaj na niego,jak bedzie sie wkradał to lej go wałem napedowym napewno poczuje :jupi: .Tak na marginesie to dobrze ze postawilem gdzies indziej.

jak już oberwie wałem to bym jeszcze takiego delikwenta poczęstował prądem po jajcach i obowiązkowo łapy połamać takiemu

gtszudi - 2010-09-03, 19:42

elektrody na jaja , lopata w leb i do rowu. najlepiej zglos ze byla taka sytuacja , zeby policja puscila tam radiowoz co jakis czas. u mnie to spelnilo zadanie i odzyskalem dzieki temu chrom zderzaki do golfa mk1.
Bandit - 2010-09-05, 09:39

Marcin napisał/a:
Wczoraj podjechałem do garażu i okazało sie, ze na 99% ktos probował sie włamac do garazu. Znalazlem kilka sladów od brechy, ktorą ktos chciał otworzyc drzwi. Zamki były dobre więc drzwi nie pusciły...

Co za poj****y naród, włamać się i ukraść. Pogrzebać kogoś marzenia, cel, ogrom kasy i czasu w jednej chwili. Marcin teraz jeszcze pilniej musisz strzec swojego skarbu!

Tymon - 2010-09-05, 14:58

Marcin, byłeś na tych planowanych zlotach :?:
Wybierasz się w tym roku jeszcze na Ring :?:

Tymon - 2010-09-05, 14:58

Dopiero teraz doczytałem o próbie włamu..... MASAKRA :!:
Marcin - 2010-09-06, 12:17

Tymon napisał/a:
Marcin, byłeś na tych planowanych zlotach :?:
Wybierasz się w tym roku jeszcze na Ring :?:

Chciałbym pojechac w ten weekend na zlot do Tarnowa, czy na ring pojade jeszcze nie wiem? Na razie walczę z regulacją K Jeta bo jeszzce nie jest OK.

MP

Bloody - 2010-09-06, 23:29

Wg mnie nie chcieli ukraść auta... Bo gdzie by później takiego rodzynka ukryli? Auto powszechnie znane, więc zaraz mieli by porządny wpier***l i auto by do Ciebie wróciło ;)

Może chcieli jakieś narzędzia warsztatowe zwinąć?

maaaad - 2010-09-07, 07:35

Lepiej się o tym nie przekonać jednak.. Dziadostwo k#$@a mać :x
f33ldy - 2010-09-07, 09:39

bo to polska... ;/

czytam sobie forum od kilknastu miesiecy i zauwazylem tendenje do wynoszenia pod niebiosa projektow wysokobudzetowych (doskonale to rozumiem) np: HighTec najbardziej dopieszczone e34 w culcie i chyba najbardziej dofinansowane jakie widzialem na polskich i nie polskich forach bla bla bla...ale do rzeczy,

TWOJ PROJEKT JEST JUZ LEGENDA !! OD 2 LAT MIESZKAM W ANGLII I LUDZIE INTERESUJACY SIE MARKA SZEPTAJA :" ej jest koles na forum bmw co odpicowal starego rekina... ale jak chlopie nawet podkladki ma z wytloczonym BMW" 8-) :twisted:

Jestem pelen podziwu i jak kiedys bedzie mi dane to z bananem na gebie uscisne Twoja dlon :D

A co do zlodzieji to sprawa jest prost zje%ac sku$^%&*a!!!!

POZDRAWIAM !

ogolny - 2010-09-14, 10:36

Projekt od A do Z powala na kolana,szczęka opada, język pod podeszwą. :wow:
PRINS - 2010-09-14, 11:51

A jak wygląda sprawa z wycena tego auta. W razie wypadku czego Ci nie życzę .
Ktos cie przykładowo puknie z tylu ewentualnie z przodu beda liczyc tak jak kazde inne e21 ??
W cennikach firm ubezp warte sa max 3000 zl a co w przypadku jesli ktos włoży w takie auto np 50 tys zl ??

maaaad - 2010-09-15, 11:58

PRINS napisał/a:
W cennikach firm ubezp warte sa max 3000 zl a co w przypadku jesli ktos włoży w takie auto np 50 tys zl

Musisz udowodnić, ile ono jest warte... Tj. udowodnić nakłady, jakie poniosłeś na odbudowę (części, robocizna, materiały itp), ewentualnie wycena rzeczoznawcy.

Marcin - 2010-09-16, 12:19

Samochód bedzie zarejestrowany na zabytkowe tablice i wtedy podlega zupelnie innym regulom wyceny.

MP

Luciu-wrocław - 2010-10-09, 00:21

Jestem ciekaw jak fachowiec będzie robił tą wycenę i czy odpowiednio doceni ogrom pracy i serca włożony w auto , właściwie w tym momencie to już nie auto tylko dzieło sztuki , przynajmniej dla fanów :wow:
Marcin - 2010-11-09, 17:49

Cześć!

Poniżej trochę fotek z procesu wykańczania wnętrza

Recaro IdealsitzN77. Najpierw rozbiórka

Elementy metalowe foteli zostały wypiaskowane i pomalowane, gąbki wyprane.

Tapicerka na fotelu kierowcy była popękana i przetarta w kilku miejscach. Kupiłem oryginalny materiał tapicerski na metry z BMW oraz lamówkę

Wszystko zostało obszyte w firmie Carlex w Bielsku Białej

Mając tak wszytko przygotowane zacząłem składać fotele

następnie założenie boczków drzwiowych

folia

i boczek wraz z uchwytami

Do pełni szczęścia jeszcze brakowało kilku drobiazgów. Wszystkie potrzebne czesci dokupiłem

Trójramienna kierownica została obszyta skórą w Carlex, skórzaną gałkę zmiany biegów oraz dywaniki welurowe kupiłem nowe z BMW.

Efekt poniżej:)

MP

gtszudi - 2010-11-09, 18:25

jak dla mnie to to auto jest poprostu MEGA PRZE ZAJE KUR.. SUPER !! !

Marcin jestes WIELKI :!: :!: :!:

LUKAS - 2010-11-09, 18:28

Cinek, jesteś jedną z nielicznych osób na tym forum, ktore potrafią iść po bandzie :brawo: 8-)
Bloody - 2010-11-09, 18:48

Jejuuuu :shock:

Lecisz grubo po całej lini... Prawdopodobnie najlepsze e21 w Polsce :)

BTW. Ciekaw jestem jakbyś wystawił te Recaro, z nową ORI skórką np. na ebay.de, za ile by poszły... :lol:

dzidziusbmw - 2010-11-09, 19:36

jest piekny ten rekin, wnetrze cudowne,a w tej kierownicy sie zakochalem :P
chyle czola :spoko:

Pietrek - 2010-11-10, 00:23

Bloody napisał/a:
Prawdopodobnie najlepsze e21 w Polsce :)

Na pewno !

Wnętrze zapiera dech, jest idealne.

maaaad - 2010-11-10, 01:30

Genialna robota :spoko:
Miro - 2010-11-10, 15:29

Poezja wygląda jak nowe auto z salonu :)
BM 6 - 2010-11-10, 18:52

No, Marcin! Wreszcie widać w całości to, co pięć lat temu oglądałam w kartonikach. A już myślałam, że się nie doczekam. :)
Dantte26 - 2010-11-10, 20:41

Marcin,

o jasny gwint...idę zmienić gacie, bo właśnie popuściłem w spodnie...autko wyj.bane w kosmos...coś pięknego...jestem dosłownie Twoim fanem...życzę szybkiego finału projektu, a niedoszłemu złodziejowi niech siła wyższa upier.oli ręce przy samej d.pie...

Mateusz - 2010-11-11, 15:54

Chyle czola i nie wiem co powiedziec :shock:
Luca - 2010-11-14, 20:34

Kiedyś miałem E21 323i

Oglądam to co robisz i mówię - RESPECT, aż łezka się kręci.
Pozdrawiam
Luca

paluh - 2010-11-18, 18:27

szacun za cierpliwosc i wklad pracy wlozony w to cacko,, :brawo:
Yabi - 2010-11-18, 23:08

No coś pięknego pełen podziw :)
Marcin, wajcha od ręcznego w e21 tak ma być wysoko zaciągnięta czy wymaga regulacji przy szczękach? :P

Marcin - 2010-11-19, 23:48

Yabi napisał/a:
No coś pięknego pełen podziw :)
Marcin, wajcha od ręcznego w e21 tak ma być wysoko zaciągnięta czy wymaga regulacji przy szczękach? :P

Linki byly zle zalozone przy wajsze, teraz juz jest OK, popwaiłem mocowanie.

7ka - 2010-11-22, 17:35

:wow: :wow: :wow: :wow: :wow:

:spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko:

zatkało mnie :?

tomcat944 - 2010-11-24, 20:17

hej,
auto bardzo klasa, nie widzialem niczego z czym moglbym je porownac...
ustaw tylko reczny bo wydaje mi sie, ze dzwignia za wysoko stoi...

GRATULACJE :jupi:

ninja-5 - 2010-11-29, 22:04

Mistrz Świata :) chyba podrzucę Ci moje E32
Marcin - 2011-01-05, 09:10

Sprawiłem sobie mały prezent, Mikołaj się trochę spóźnij ale w Niemczech były snieżyce więc może dlatego:)

Najlepsze jest to, ze kierownica, gałka i naba jest nowiutka, prosto z pudełka. Cholernie się cieszę, ze udalo sie je zdobyc własnie takie :D

Niedługo zdjęcia tych elementów zamontowanych w aucie.

Mauser - 2011-01-10, 12:38

Co trzeba zrobić Mikołajowi, żeby taaaakie prezenty dawał? :wink:
BM 6 - 2011-01-10, 20:51

Mauser napisał/a:

Nie wiesz??? ... Podrzucić duuuużo kasy Mikołajowi a wtedy taki prezent murowany. :lol:

Marcin - 2011-01-13, 14:56

Dodam trochę fotek z przygotowań do remontu silnika oraz osprzętu.

Na początek rozdzielacz układu wtryskowego Bosch K Jetronic

Aluminiowe części zostały oszkiełkowane, samego rozdzielacza nie tykałem poza jego pomalowaniem. To jest element, który raz rozebrany juz nigdy nie będzie dobrze działał.

Metalowa obudowa filtra powietrza została wypiaskowana i pomalowana

i gotowe:)

Kolejny elementu K Jetronic'a to tzw. Warmleger

Zawór powietrza dodatkowego

6 nowych wtryskiwaczy

Wtryskiwacz rozruchowy

Obudowa termostatu przed

i po szkiełkowaniu

Kolektor dolotowy

i gotowy

sterownik zapłonu

oszkiełkowany

Do szkiełkowania oddałem także aparat zapłonowy, nie mam zdjęć przed ale wyszedł super

Nowa chłodnica

Zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego

Wszystkie przewody chłodnicze i podciśnieniowe wymieniłem na nowe

i jeszcze trochę części

na szczęście podczas rozbiórki silnika opisałem wszystkie przewody i węże, teraz okazało się to nieocenioną pomocą

Pozdrawiam

MP

Szajbaa - 2011-01-13, 17:48

Zaglądając w ten temat niemal zawsze doznaje jakiegoś szoku :)
Bloody - 2011-01-13, 18:54

Szajbaa napisał/a:
Zaglądając w ten temat niemal zawsze doznaje jakiegoś szoku

To nie jesteś w tym odosobniony :shock:

Marcin - 2011-01-13, 19:02

BM 6 napisał/a:
Mauser napisał/a:

Nie wiesz??? ... Podrzucić duuuużo kasy Mikołajowi a wtedy taki prezent murowany. :lol:

Dzis już kasa nie wystarczy. Kupiłem OSTATNIĄ kierownice ALPINA jaką miał jedyny znany mi sklep w Niemczech, ktory miał je jeszcze w ofercie :D

dzidziusbmw - 2011-01-14, 00:36

Jestes kur... pozytywnie pierdalniety :P hehehe. Masakra jak dla mnie twoje podejscie do tematu ,masakrujesz mi umysl :)
metaldaw - 2011-01-14, 14:24

a ja nadal twierdzę że to auto nigdy nie powinno wyjechać na jakąkolwiek drogę powinno stać w sejfie :!: :!: :!: :prosze: :prosze: :prosze:
vmasher - 2011-01-18, 17:29

temat rozjeb@ł mi całkowicie psychę :wow:

Marcin jesteś KOZAK ! ! !

masz "nowe" E21 :prosze: :brawo:

Marcin - 2011-01-26, 02:05

Kolejny etap prac nad remontem silnika. Silnik został rozebrany i zweryfikowany pod kątem potrzebnych nowych części i prac do wykonania.

Okazało się, ze potrzebne są nowe tłoki nadwymiarowe, stare zostały porysowane w czasie gdy silnik był już wyjęty z auta (zemściło się obracanie wałem w celu przesmarowania cylindrów). Blok silnika został rozwiercony pod nowe tłoki, układ korbowo tłokowy został wyważony dynamicznie razem z dociskiem sprzęgła. Ponad to blok został splanowany od strony głowicy i od strony miski olejowej. Całość wyczyszczono i pomalowano zgodnie z oryginałem na czarny kolor.

Głowica była zasadniczo w bardzo dobrym stanie, zrobiono standardowo sprawdzenie szczelności, planowanie, wymiana uszczelniaczy i prowadnic zaworowych. Zawory nie wymagały wymiany podobnie jak wałek rozrządu. Zanim cokolwiek zrobiłem przy głowicy została ona cała oszkielkowana podobnie jak wszystkie inne elementy aluminiowe silnika.

Komplet panewek silnika

Nowe śruby mocujące głowice oraz stopki korbowodów

Nowy czujnik ciśnienia oleju, tak na wszelki wypadek

Zaczynami składanie, czystość przede wszystkim

Korbowody z nowymi panewkami, tulejami i śrubami gotowe

Tłoki z korbami i wał czekają na założenie

czyszczenie bloku i

zabawa się zaczyna na dobre

1, 2, 3, 4 , 5, 6 wszystko się zgadza:)

Potem było sporo pracy i niewiele fotografowania, efekt jak poniżej

Najładnieszy kolektor dolotowy śpośród wszystkich M20

Wtryskiwacze na miejscu

i głowica cały czas fabryczna z tego silnika

Pozdrawiam

MP

ogolny - 2011-01-26, 07:20

Marcin - takich ludzi jak ty powinno się zamknąć. Wprowadzasz innych w depresje . :wink:
BM 6 - 2011-01-26, 10:22

ogolny napisał/a:
Marcin - takich ludzi jak ty powinno się zamknąć. Wprowadzasz innych w depresje . :wink:

Ja też się zastanawiałam, czy nie "rypnąć" Ci ostrzeżenia za niezdrowe podniecanie innych :wink:
A tak na prawdę, to powiedz Marcin, jak Ty wyobrażasz sobie jazdy tym samochodem? Z obstawą "goryli" w stylu prezydenta??? Czy będziesz w stanie postawić go na parkingu pod Marketem, chociaż na chwilkę???

bąku - 2011-01-27, 06:39

No bajerka niesamowita :D , ale uważam że skoro wymieniłeś cały układ tłokowo-korbowy na nowy to również powinieneś wymienić zawory i wałek, wiem że to parę groszy kosztuje, ale w skali całego projektu to kropla.
Marcin - 2011-01-27, 09:50

bąku napisał/a:
No bajerka niesamowita :D , ale uważam że skoro wymieniłeś cały układ tłokowo-korbowy na nowy to również powinieneś wymienić zawory i wałek, wiem że to parę groszy kosztuje, ale w skali całego projektu to kropla.

Przeciez nie wymienaiłem całego układu korbowo tłokowego:) Wymieniłem tloki a nie wał korbowy, korbowody i tłoki :lol:

Wałek i zawory nie wymagały wymiany więc się ich nie wymienia. Byly w tak dobrym stanie, ze kupno nowego wałka i zaworów nic by nie poprawiło.

MP

===KOZA=== - 2011-01-27, 10:55

Heh :)
Marcin powiedz mi jakim olejem będzie silnik zalany? :) :D

To twoje auto to spokojnie pod kołdrę sobie włożył :wink: jak za dawnych czasów do miśka się przytulił i dobrze spał :D

Masz chętnych na wożenie do ślubów ? Ja jestem chętny, puki sam nie znajdę e-21 :)

Ale mi się tęskni za moim błękitnym rekinem :(

Pozdrawiam!

Rom535 - 2011-01-27, 11:39

Nie wiem co tu napisac,projekt jest maksymalny i profesjonalny 3maj tak dalej.
Najlepszy projekt ,auto na forum wg mnie.
Big szacun

mateuszczarn - 2011-01-27, 17:12

Marcin, jest chory w dobrym tego słowa znaczeniu, ja nie mam pytań :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:
PRINS - 2011-01-27, 17:26

GENIUSZ !! !
Przyjedz w tym roku na german fest tym wozem a masz pewne 1 miejsce jesli sie tka nie stanie to pojeb ten fest takich ludzi jak ty powinno sie nagradzać najwyższymi nagrodami !! !
To chyba jedyne auto w polsce i jedyna taka osoba ktora ma tak zryty beret :)
Ogromny + za wlozony wklad i za samozaparcie w tym co robisz .
POZDRO :D

dj_marcoss - 2011-01-27, 20:46

Powinni ci dać nagrodę Nobla w dziedzinie motoryzacji :D
Bandit - 2011-01-28, 00:47

Jak pojawia się nowy wpis w Twoim temacie od razu klikam. Choć wiem, że mam się spodziewać pełnego profesjonalizmu to Ty i tak mnie zaskakujesz swoją konsekwencją do projektu. Już nie piszę tu o jakiejś nakrętce, śrubce lecz nawet każdy zwój na śrubie ma być wyczyszczony, oszkiełkowany czy Bóg wie jeszcze co.
Marcin Twoje odrestaurowywanie wg. mnie już przeszło do historii, jesteś urzeczywistnieniem realizacji tak czasochłonnego, finansowochłonnego przedsięwzięcia. Nie boję się tego napisać - możesz być autorytetem pod różnymi względami.

Ogromnie Ci kibicuję i życzę Ci ukończenia rekina i kolejnego Everestu pieniędzy!

Marcin - 2011-01-28, 04:49

===KOZA=== napisał/a:
Heh :)
Marcin powiedz mi jakim olejem będzie silnik zalany? :) :D

Zalałem go syntetycznym Motulem Competition 15W 50. Wybrałem go poniewaz jest w pelni syntetyczny a zarazem gesty (15W) a zatem rekinowa pompa oleju nie bedzie miała problemu aby zbudowac cisnienie.

===KOZA=== napisał/a:

Masz chętnych na wożenie do ślubów ? Ja jestem chętny, puki sam nie znajdę e-21 :)

Nie ma problemu.

Na razie rekin sobie śpi:)

Sosen - 2011-01-28, 12:05

Marcin przeginasz na całej linii, brak mi słów :spoko:
Pietrek - 2011-01-28, 23:55

Marcin napisał/a:
Na razie rekin sobie śpi:)
'
'
Coś tam kiedyś wspominałeś że będzie zimował między nowymi beemkami, chyba coś pomyliłem :)

Co zostało do zrobienia żeby można było powiedzieć "Skończone" ?

Pozdro !

LUKAS - 2011-01-29, 00:13

No pięknie aż oczko bieleje hehe ;)

Po podłodze widzę że siniczek składany w ASO BMW :D
Co wogóle się stało że wymeiniłeś tłoki i obrabiałeś blok, kompresje stracił silnik :?:

Rozumiem że na majowy BTD już nim przyjeżdzasz ;)

PZDR!!
LUKAS ;)

kjubus - 2011-01-29, 10:21

I zderzaki już na miejscu :wink:
Marcin - 2011-01-29, 12:26

LUKAS napisał/a:
Po podłodze widzę że silniczek składany w ASO BMW

Remontowany u Jurka w Krakowie, ale włożony do auta oczywiście u mnie w ASO.

LUKAS napisał/a:
Co w ogóle się stało że wymieniłeś tłoki i obrabiałeś blok, kompresje stracił silnik

Generalnie zepsułem ten silnik ponieważ powinienem go rozebrać zaraz po wyjęciu z auta. Ktoś „mądry” mi poradził, żeby nalać oleju do cylindrów i co jaki czas pokręcić wałem. Super, ale od tego kręcenia tłoki się porysowały i musiały być wymienione. Jak już musiałem wymieniać tłoki to wziąłem nadwymiar, zawsze trochę pojemności więcej.

Gdybym dziś to robił to rozebrałbym silnik od razu, dobrze wszystko opisał i składował w kartonie, wtedy pewnie wystarczyłoby wymienić pierścienie.

Generalnie w Krakowie silnik w częściach trafiał do różnych fachowców, blok do jednego, głowica do innego a całością zarządzał Jurek, który go później poskładał. Gość od głowicy trochę poporawiał tu i tam. Jest podobno jakis trik w doszlifowywaniu zaworów, który zastosował żeby poprawić sprawność głowicy ale szczegółów nie znam. Jurek mógłby to wytłumaczyć. Biorąc pod uwagę fakt, ze Jurek zna cały krakowski światek rajdowo wyścigowy jestem przekonany, ze wybrał najlepszych fachowców.

Na majowy BTD zapisz mnie już teraz za kierownicą 323i.

Pietrek napisał/a:
Coś tam kiedyś wspominałeś że będzie zimował między nowymi beemkami, chyba coś pomyliłem

Nic nie pomyliłeś ale ten temat będzie aktywny dopiero po otwarciu nowego salonu Bawarii Motors w Katowicach.

Pietrek napisał/a:
Co zostało do zrobienia żeby można było powiedzieć "Skończone" ?

Drobnostki, tu poprawić, tam dokręcić, coś ustawić itp. I oczywiście jeszcze docierac, auto ma na razie przejechane ok. 1300km.
[/quote]

kjubus napisał/a:
I zderzaki już na miejscu :wink:

Niestety tylko przedni, BMW nie może sobie poradzić z dostarczeniem narożnika zderzaka w stanie, który by mnie satysfakcjonował. Już przysłali dwa i oba są do :cenzura: . Zamówili chyba całą partię u kogoś „tańszego” i jakość chromu jest nie do przyjęcia. Czekam na kolejny.

mafia - 2011-01-29, 19:56

miałem ten sam problem zderzakowy w e30 w wąskiej lampie. zamówiłem nowy zderzak w aso za wór pieniędzy i po 1szej zimie miał kropki rdzy na chromie. 22letni przedni nie miał nic.

powiedz Marcin jak to wytłumaczyć? wyobrażałem sobie to tak że bmw ma zarchwizowaną specyfikację techniczną każdej części (wymiary, materiał i zalecenia procesu produkcyjnego) żeby zachować jednakową jakość elementu, ale widocznie jakoś inaczej się to odbywa?

maciek e30 - 2011-01-29, 20:49

Powiem tylko jedno żółte blachy :spoko: :prosze: :spoko:
Pietrek - 2011-01-30, 00:39

Marcin napisał/a:
Nic nie pomyliłeś ale ten temat będzie aktywny dopiero po otwarciu nowego salonu Bawarii Motors w Katowicach.

A widziałem widziałem że się buduje ;) Ciesze się, bo będe miał 2 kroki teraz ;)

Kalina - 2011-01-31, 20:39

Pamietam jaki dzis kiedy razem zaczynalismy temat z e21 . Ja od tego momentu zdazylem kilka razy kupic i sprzedac kolejne bmw a Ty dalej jestes konsekwentny w swym postepowaniu . Szczere uklony za doprowadzenie projektu do finalu. Jestem pod wiekszym wrazeniem niz sie spodziewalem .

p.s Aha i jeszcze jedno zmieniaj te chromowane klamki na oryginalne czarne bo zbyt odbiegaja od oryginalu :mg:

Marcin - 2011-01-31, 23:29

Kalina napisał/a:
p.s Aha i jeszcze jedno zmieniaj te chromowane klamki na oryginalne czarne bo zbyt odbiegaja od oryginalu :mg:

NIE! :mg: :beer:

maaaad - 2011-02-13, 10:56

Marcin, wypowiesz się na temat kosztów odrestaurowania tego 323? :mg:
http://otomoto.pl/bmw-323...-C17465748.html

Marcin - 2011-02-14, 00:23

Odbudowa oryginalnego 323i przy uzyciu oryginalnych części, bez znizek i znajomosci, zakładajac, ze wszystkie roboty zlecasz fachowcom moze spokojnie przebic 25000E.
Wanat - 2011-04-05, 18:05

Premiera na BTD? :wink:
318Albert - 2011-04-05, 21:07

Szacun oby więcej takich ludzi było na ziemi :prosze: Chciałbym zobaczyć auto na żywo zawsze chciałem mieć rekina jednak budżet studenta na to jeszcze nie pozwala :?
Marcin - 2011-04-06, 10:32

Wanat napisał/a:
Premiera na BTD? :wink:

Dokładnie tak:)

Bandit - 2011-04-06, 15:16

Ja od jakiegoś miesiąca odliczam dni :D
kjubus - 2011-04-14, 10:07

Marcin, jakieś nowości? Od ponad dwóch miesięcy żadnej zdjęciowej relacji.
LUKAS - 2011-04-14, 10:09

kjubus, premiera na BMW TRACK DAY 2011 Tor Kielce.
Zapraszam serdecznie ;)

A 28-29 wystawa Moto Nostalgia w Warszawie, również zapraszam serdecznie ;)

Marcin nie gniewasz sie ze dałem info ;)

PZDR!!
LUKAS :D

Marcin - 2011-04-14, 13:13

LUKAS napisał/a:

Marcin nie gniewasz sie ze dałem info ;)

Absoulutnie nie :D

Zapraszam na BMW Track Day i Targi Moto Nostalgia.

Pietrek - 2011-04-14, 19:09

Żałuje że nie będzie mnie w Kielcach, tym bardziej w Warszawie :/
globi - 2011-04-16, 12:36

szczeka mi spadła na ziemie !! GRATULACJE :) nigdy jej nie sprzedawaj :D
Bandit - 2011-05-03, 21:50

Wyczekiwałem rekina z ogromnym entuzjazmem... Ale pogoda wszystko zepsuła. Czy najbliższą okazją podziwiania E21 będzie Motonostalgia? Będziesz obecny nawet jak będzie deszcz?
Pozdrawiam

Marcin - 2011-05-04, 07:22

Bandit, generalnie nie jezdze jak ma padac. Jak uda mi się wszystko w pracy poukładać to może pojade w niedziele 15 maja na 3er Fest do Kozienic.
Neumann - 2011-05-12, 16:34

Respekt nawet niewiesz jak bardzo Twoje foty pomagaja mi w kompletowaniu mojego E21. Co prawda moje to tylko 1.8 ale tez na K-jetcie . Ostatnio stracilem moje foty ktore kompletowalem przed remontem, a tata rozkrecil caly modul paliwowy do pomiarow. Dzieki Tobie wiem jak ma teraz wygladac. Tez sam uznaje zasade bez zbednych kompromisow, choc po latach szukania odpowiedniej budy wkoncu zaczolem swoja remontowac. No i co tu duzo gadac, prawie wszystkie blachy jakie sie da sa juz nowe. Ale znam ten zamysl. Wiem jak to jest kompletujesz caly uklad nowa czesc po nowej a pozniej masz caly samochod od najdrobniejszysz czesci w swojej glowie. Wiesz co bylo nowe a co regenerowane. Sam ogromem pracy Tobie nie dorownam, ale moze za jakies 3-5 lat spotaja sie jeszcze jakiej jezdzace rekiny :)
kamilo01 - 2011-05-12, 21:10

zatkalo mnie no nie wiem co powiedziec MEGA SZACUN!!!!!!!
Marcin - 2011-05-13, 21:04

Neumann napisał/a:
Respekt nawet niewiesz jak bardzo Twoje foty pomagaja mi w kompletowaniu mojego E21. Co prawda moje to tylko 1.8 ale tez na K-jetcie . Ostatnio stracilem moje foty ktore kompletowalem przed remontem, a tata rozkrecil caly modul paliwowy do pomiarow. Dzieki Tobie wiem jak ma teraz wygladac. Tez sam uznaje zasade bez zbednych kompromisow, choc po latach szukania odpowiedniej budy wkoncu zaczolem swoja remontowac. No i co tu duzo gadac, prawie wszystkie blachy jakie sie da sa juz nowe. Ale znam ten zamysl. Wiem jak to jest kompletujesz caly uklad nowa czesc po nowej a pozniej masz caly samochod od najdrobniejszysz czesci w swojej glowie. Wiesz co bylo nowe a co regenerowane. Sam ogromem pracy Tobie nie dorownam, ale moze za jakies 3-5 lat spotaja sie jeszcze jakiej jezdzace rekiny :)

Jak bedziesz regulował K Jeta dajznac, pomoge. Dosc mocno rozumiem ten system.

gtszudi - 2011-05-13, 21:11

Marcin , wrzucilbys jakies nowe foteczki w slonecznym swietle :) chcialbym zobaczyc rekinka jak wyglada przygotowany do zlotów.
Marcin - 2011-05-15, 23:25

Ostatnio mam strasznie duzo pracy i rekin stoi nie ruszany w garazu. Moze w nastepny weekend znajde czas aby pojechac go umyc i zrobic kilka fotek ale nie obiecuje.
kamil.k - 2011-05-16, 21:18

masakra to wyglada na zdjeciach :shock:

Marcin, czy korek wlewu oleju nie powinien być metalowy ??

nie wiem ile obrotów zrobiłes wałem na sucho ale jakos nie chce mi sie wierzyc w to żeby przez to sie porysowały tłoki,jak sa dobrze spasowane to tylko po przegrzaniu jest możliwe przytarcie tłoka żeby miał rysy, przynajmiej tak mi sie wydaje

Marcin - 2011-05-16, 22:42

kamil.k napisał/a:
masakra to wyglada na zdjeciach :shock:

Marcin, czy korek wlewu oleju nie powinien być metalowy ??

Powinien byc metaowy ale jest juz niedostepny jako nowy a kilka staryj,ktore miałem niestety puszczaly olej.

Wanat - 2011-05-29, 21:06

Widziałem, widziałem. Marcin, miło było poznać i podebatować. Pozdrawiam i do zobaczenia.
SmasherE30 - 2011-05-30, 13:24

video z reksiem Marcina
kamil.k - 2011-05-30, 20:31

Marcin, a samej uszczelki nie dało się przełożyc albo dokupic ?? nie wierze że korek to taki problem :)

uważam ze auto powinno miec imienne blachy np. "rekin" 8-)

lesiek - 2011-06-28, 09:33

KOSMOS :!: Wiecie co w tym aucie jest najfajniejsze :?: Patrzysz pod spód i widzisz wszystko NOWE :!: Wszedzie jest wszystko NOWE, lub w stanie idealny :!:

Marcin, kawał bardzo dobrej roboty :!: Tylko powyciągaj muchy w chłodnicy, bo znalazłem dwie :D

Stammek86 - 2011-06-28, 12:04

widzialem na zywo i potem nie moglem zasnać,to auto zryło mi banie totalnie.
I szacun dla wlasciciela za to ze to jezdzi o wlasnych silach na zloty a nie na lawecie.

aurel - 2011-06-29, 11:47

auto kosmos totalny. nie da sie opisac widoku tego wozu ktory jest praktycznie nowy
FantomVA - 2011-09-05, 10:00

Marcin jak będziesz chciał tego rekina sprzedać to daj znać.
Ja go przygarnę z radością.

misza - 2011-09-05, 10:52

zapewne to się nigdy nie stanie :lol: :lol:
FantomVA - 2011-09-05, 12:31

Tez tak myślę ale jak ma go sprzedać to ja go przygarnę będzie mu cieplutko w Hiszpanii :)
Pietrek - 2011-09-25, 14:34

Znalezione w sieci.

Jacek - 2014-03-20, 20:45

Widzę, że temat lekko obumarł, ale wrzucam linki z Autodatą do K-Jeta, może się przyda:

rudolff - 2016-08-25, 10:35

A gdzie te linki bo jakos u mnie ich nie pokazuje?? o co kamanksięgowa Jelenia Góra?????
Adolf88 - 2016-09-02, 11:53

Rudolff u mnie też nie widać tych linków :/ musiał zrobić się jakiś błąd :/ może ktoś pomoże? Pozdrawiam
ignac33 - 2016-09-06, 10:06

No właśnie , ja też ich nie mam ;/ Ludziska dodajcie jeszce raz te zdjęcia bo tak wszyscy zachwycają że chce ich zobaczyć. :prosze:
lidamoo - 2016-09-12, 11:01

I ja bym chętnie zobaczył, ale widać, że problem jest z wczytaniem obrazków z bazy danych, bo wywala error na nich. :(
Dodatkowo wchodząc na forum jest ostrzeżenie na czerwono, że strona zawiera treści szkodliwe. :/ A wcześniej tego nie było.

nokerman - 2016-09-14, 11:18

Zdjęć nie ma by Jacek wystawił je na jakimś śmiesznie dziwnym hostingu http://picoolio.net/

i co poradzisz? nawet z imageshack'a poznikało dużo zdjęć

Irek87 - 2016-12-06, 13:08

lidamoo napisał/a:
I ja bym chętnie zobaczył, ale widać, że problem jest z wczytaniem obrazków z bazy danych, bo wywala error na nich. :(
Dodatkowo wchodząc na forum jest ostrzeżenie na czerwono, że strona zawiera treści szkodliwe. :/ A wcześniej tego nie było.

Kolego u mnie robi się to samo :/ i nie już się zastanawiałem czy to jakiś wirus czy co za rzeczy się dzieją.. A zdj. u mnie nie wczytują się wyst. bład..