BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E30]Niskie obroty na zimnym silnik (m40b18)

kafarek - 2008-09-16, 17:45
Temat postu: [E30]Niskie obroty na zimnym silnik (m40b18)
Siema!

m40b18 z LPG II gen. Na zimno (np rano, po kilkunastogodzinnym postoju), silnik po uruchomieniu pracuje na bardzo niskich obrotach (`400). Po rozgrzaniu do temp ~50° obroty trzymają się na 800, czyli prawidłowo. Po kolejnym rozruchu już na ciepłym silniku problemu nie ma. Tylko ten pierwszy rozruch na zimno i praca ~4 minuty.

Dodatkowo powiem, że bez względu na temp silnika przy przełączaniu z LPG na PB (bez przygazówki) silnik wchodzi na chwilę na ~2500 obrotów, po czym spada poniżej 500 i wraca do normalnych wartości 800. Mozę tn objaw ma jakiś związek z powyższym.

Wymieniłem dzisiaj:

- czujnik temp. ECU (niebieski) na nowy.
- świece na nowe.

W nieciekawym stanie jest kopółka (ale to akurat nie powinno mieć wpływu), którą przeczyściłem. Dolot jest szczelny, przepływka sprawna mechanicznie.

Gdzie tkwi przyczyna?

Mauser - 2008-09-16, 19:10

U mnie jak miałem z takim czymś problem, to było po odłączeniu przepływki na chodzącym silniku i tego typu różnorodne kombinacje. Pomogło odłączenie aku i na wszelki wypadek wypięcie komputera - jak ręką odjął.
Teraz mam jakieś dziwny problem na PB - z za niskimi obrotami i telepaniem:/ . . . pokombinuje, dam znać.

MARAS - 2008-09-17, 00:44
Temat postu: Re: [E30]Niskie obroty na zimnym silnik (m40b18)
kafarek napisa³/a:
...Dodatkowo powiem, że bez względu na temp silnika przy przełączaniu z LPG na PB (bez przygazówki) silnik wchodzi na chwilę na ~2500 obrotów, po czym spada poniżej 500 i wraca do normalnych wartości 800. Mozę tn objaw ma jakiś związek z powyższym...

Kolego a nie kręciłeś lub ktoś nie kręcił śrubą regulacji CO na przepływce :?:

kafarek napisa³/a:
...przepływka sprawna mechanicznie...

Jak dokonałeś takiej diagnozy :?:

z tego co mi mówiłeś przez telefon to przyczyna leżałaby po stronie czujnika temperatury...ale mówiłem zmierz go najpierw a nie od razu wymieniaj...

a skoro zimny nie terere za bardzo a przełaczeniu czyli zanik PB zainm zapodany jest gaz skaczą obroty to znak że krokowy działa bo próbuje uchronić silnik przed zgaśnieciem a po chwili w dól leca obroty a potem wracają to cośik jakby rozregulowana przepływka...lub zacinająca się, Kafarek tak z ręką na piersi strzału gazu nie było czasem?

P.S. może daj go na analizator spalin i regulację przepływki przeprowadzić, często nieumiejętni gazownicy nie mogąc wysterować gazowni biorą się za regulację przepływki...

Albo prościej weź od Brunera przpływkę i odpal zimny silnik na jego przepływce...

może być też zwalony regulator ciśnienia paliwa tak było u Metaldawa...

Kruszon - 2008-09-17, 12:16

Co do niskich obrotów na zimnym to obstawiał bym membrany w reduktorze ( na zimnym pod koniec agonni reduktora nawet gaśnie na gazowni, swoja droga na LPG powinno przełączać się powyżej 25 st C płynu chłodzącego)

A co do wysokich obrotów emulator wtrysków może za długo paliwo podawać po przełączeniu na LPG.

Rafal_e30 - 2008-09-17, 12:22

Mam podobny problem z obrotami na zimnym, przy pierwszym rozruchu. Jednak w moim przypadku sprawa się tyczy wyłącznie Pb. Na gazie jest ok. Wiem, że mam sondę niesprawną (reaguje ponoc wyłącznie przy wysokich obrotach). Kiedyś też poszedł strzał gazu. Co prawda jest tam zapadka zabezpieczająca przepływomierz przed uszkodzeniami ale mogło uszkodzic przepływkę....
kafarek - 2008-09-17, 15:16
MARAS napisa³/a:
Kolego a nie kręciłeś lub ktoś nie kręcił śrubą regulacji CO na przepływce :?:

Ja nie kręciłem na pewno, bo wiem czym to grozi... Czy gaziole.. nie wiem..

MARAS napisa³/a:
Jak dokonałeś takiej diagnozy :?:

Normalnie.. Przepływka na stół, klapka chodzi bez zacinki w pełnym zakresie, oryginalnie zamknięta, nie tykana z wyglądu.

MARAS napisa³/a:
z tego co mi mówiłeś przez telefon to przyczyna leżałaby po stronie czujnika temperatury...ale mówiłem zmierz go najpierw a nie od razu wymieniaj...

Koleś co wymyślił umiejscowienie czujnika temp do ECU w m40 powinien być zwolniony z pracy! Koszt czujnika niewielki, wymiana nie zaszkodzi. Problem pozostał.

MARAS napisa³/a:
Kafarek tak z ręką na piersi strzału gazu nie było czasem?

Ja nie miałem. Poprzedniemu właścicielowi wiem, że się przytrafiło.

MARAS napisa³/a:
Albo prościej weź od Brunera przpływkę i odpal zimny silnik na jego przepływce...

Tak zrobiÄ™ jutro..

MARAS - 2008-09-17, 23:16
kafarek napisa³/a:
Koleś co wymyślił umiejscowienie czujnika temp do ECU w m40 powinien być zwolniony z pracy! ..
a co łapki masz za krótkie :lol:

...spróbuj w m50 wymienić oring na wtyku odmy pod kolektorem ssącym bez rozbierania... to jest wyzwanie zabawa w macanie jedna ręką bo drugiej nie włożysz by sobie pomóc...
albo wkręć filtr oleju ręką w corrado G60 lub załóż wąż na termostat, czy wymień pasek wielorowkowy w calibrze... a makesm debilizmu projektantów jest dla mnie mocowanie do trawersy gum stabilizatora przedniego w escorcie czy fieście
po takich zabawach nawet po sześciopaku rozpinam stanik jedną ręką a drugą zdejmuję stringi każdej :wink:

P.S. czasem też mam myśli że Beemki montowali sami leworęczni... bo jak przechylisz się nad silnikiem po stronie pasażera to czujnik łatwiej dopaść i wykręcić wtedy prawą ręką...