| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jak wyjąć skrzynię biegów z e30?
Le_wo - 2008-09-19, 08:29 Temat postu: Jak wyjąć skrzynię biegów z e30? Witam.
Mój problem polega na tym, iż mam duże problemy z wyjęciem skrzyni. Po odkręceniu wszystkich śrub i całej reszty skrzynia niechętnie daje się wyciągnąć. Robię obecnie swap 1.6 na 2.0 w e30 i samo wyszarpanie skrzyni z dwulitrówki zajęło mi o zgrozo 2,5 godz., a z 1.6 do tej pory jeszcze nie wyrwałem. Podejrzewam, że chodzi o ustawienie skrzyni, bo chyba już nic innego nie wchodzi w grę. Dodam, w modrej książce opis wyjęcia ogranicza się do:
-odkręcić śruby mocujące skrzynię,
-wysunąć skrzynie do tyłu,
-odkręcić podporę i przy pomocy drugiej osoby wyjąć skrzynie czy jakoś tak.
Przydała by mi się informacja na ten temat, gdyż coś czuję, że to nie moja ostatnia walka z wyjęciem skrzyni
Z góry dzięki za podpowiedzi.
kafarek - 2008-09-19, 10:49
Może to Ci pomorze..
Le_wo - 2008-09-19, 11:37
Dzięki za bardzo ładny opis wyglądu i elementów skrzyni.
Tyle,że ja teoretycznie wiem jak się ją wyjmuje. Chodzi mi o to, że strasznie ciężko wychodzi.
Czy jest jakieś ustawienie skrzyni (przekręcić) w którym się ją wyjmuje, a może wystarczy ją tylko równo trzymać i nie trzeba tak się z nią szarpać jak ja
Artur C. - 2008-09-19, 12:59
Trzyma wałek skrzyni w łozysku w wale silnika -częsty przypadek.
Podważaj ją symetrycznie dwiema breszkami to wyjdzie.
Bambus 3.. - 2008-09-19, 13:44
A nie łatwiej byłoby jak robisz swap wyciągnąć silnik razem ze skrzynią, a potem tak samo włożyć drugi?
Cypisek - 2008-09-19, 18:55
ja zawsze szarpie skrzynie na lewo i prawo w dół i do góry cały czas ciągnąc ją do tyłu, wszystkie zawsze mi się poddawały, może za mało łaciny używasz skrzynia musi poczuć respekt przed wyciągającym. Jeżeli robisz to w kanale to musisz wyczuć moment kiedy skrzynia zacznie spadać ci na głowę.
Pawel735 - 2008-09-19, 23:17
| Cypisek napisa³/a: | ........może za maÅ‚o Å‚aciny używasz skrzynia musi poczuć respekt przed wyciÄ…gajÄ…cym. Jeżeli robisz to w kanale to musisz wyczuć moment kiedy skrzynia zacznie spadać ci na gÅ‚owÄ™. |
Nie ma to jak konkretne praktyczne porady
Pozdro Piotrek
Le_wo - 2008-09-20, 07:18
Dzięki Panowie za zainteresowanie sprawą.
Wczoraj (piątek) podszedłem do sprawy z głową i mniejszą ilością siły
I o dziwo po 15 minutach skrzynię miałem na karko-głowie
Podstawą jest utrzymywanie skrzyni w jak najbardziej neutralnym położeniu, tzn. tak aby
wałek się nie zakleszczał przy jej wyciąganiu. Zrobiłem to tak, że odkręciłem wszystko co się dało, łącznie z podporą, oparłem się barkiem o skrzynię, starając się ją utrzymywać w jak jak najmniejszym napięciu z silnikiem i delikatnymi niewielkimi ruchami ruszałem we wszystkie strony świata.... i poszło
A co do wyjęcia silnika razem ze skrzynią, to wymontowując pierwszy silnik i tak nie dbałem o budę, więc wszystko rozkręciłem i rzeczywiście wyjąłem w dół cały komplet. Ale w drugiej becie nie chciało mi się rozkręcać belki, a zatem i częściowo zawieszenia, a z moich obliczeń wynikało, że inaczej to bydle nie wyjdzie...
Dzięki wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że jakiemuś amatorowi takiemu jak ja, ten temat choć trochę pomoże. Mi na pewno niedługo podczas dłubania silnika kumpla.
Pozdrawiam.
Grzesiek2290 - 2008-09-20, 14:01
| Le_wo napisa³/a: | | Ale w drugiej becie nie chciaÅ‚o mi siÄ™ rozkrÄ™cać belki, a zatem i częściowo zawieszenia, a z moich obliczeÅ„ wynikaÅ‚o, że inaczej to bydle nie wyjdzie... |
Słabo liczyłes
M20 wchodzi bez przypału bez jakiejkolwiek ingerencji w zawias etc.
Odkrecasz maske i ładujesz go ze skrzynia od gory po prostu
Rafals - 2008-09-20, 14:09
| Grzesiek2290 napisa³/a: | | Le_wo napisa³/a: | | Ale w drugiej becie nie chciaÅ‚o mi siÄ™ rozkrÄ™cać belki, a zatem i częściowo zawieszenia, a z moich obliczeÅ„ wynikaÅ‚o, że inaczej to bydle nie wyjdzie... |
Słabo liczyłes
M20 wchodzi bez przypału bez jakiejkolwiek ingerencji w zawias etc.
Odkrecasz maske i ładujesz go ze skrzynia od gory po prostu |
M40 tak samo wychodzi bez problemu.
np.
Grzesiek2290 - 2008-09-20, 17:13
| Rafals napisa³/a: | | M40 tak samo wychodzi bez problemu. |
M40 gabarytowo to mały silniczek wzg. takiego M20 i wyjecie lub wsadzenie go do nadwozia to pryszcz
Ja nawet wsadzajac M50 wsadzałem razem ze skrzynia bo mi potem nie chciało by sie w kanale sie z nia bawic...
WNTcoupe - 2008-09-21, 13:53
dokładnie szyciej i łatwiej wyjąć casłość ja ostatnio swapowałem właśnie na m20 i włożenie tego silnika mi zajęło pół godziny
|
|