BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - potrzebuje schemat wiązki el.szyb e30

Pietrek - 2008-09-23, 16:10
Temat postu: potrzebuje schemat wiązki el.szyb e30
Potrzebuje schemat elektrycznych szyb do e30 sedan.
Wiązki nigdzie nie moge dostać , dlatego spróbuje dorobić ją sam ...

Cypisek - 2008-09-23, 16:11

Wiązkę jest dość łatwo dorobić. masz może fotę wtyczki?
Pietrek - 2008-09-23, 16:13

Nie mam nic :/
Cypisek - 2008-09-23, 16:37

Bardzo prosta sprawa

Wszystkie kostki są takie same, z każdej z nich wychodzi 5 kabelków.

1: przewody masowe szt 2 brązowe
2. przewód plusowy szt 1 szarozielone
3. przewody sterujące silnikiem elektrycznym 2 sztuki (+) niebieskozielony i żółtoczarny

Przewody masowe (1) łączysz do kupy i jedziesz z nimi do akumulatora, przewód plusowy (2) przez bezpiecznik (powiedzmy 15A) podłączasz pod akumulator. Przewody sterujące (3) ciągniesz do drzwi i łączysz je z instalacją elektrycznych szyb w drzwiach.

z resztą instalacji postępujesz analogicznie (oczywiście nie musisz ciągnąć 4 kabli do akumulatora)

Po robocie :beer:

Elektryczne szyby będą działać 24/7 ale wg mnie to dobre rozwiązanie. Nie trzeba otwierać drzwi żeby opuścić szybę : /. . Zrobiłem tak już w 2 autach i działa bez problemu. Prościej się nie da :spoko:

Pietrek - 2008-09-23, 16:47

Mase moge podłączyć pod karoserie ? bo żeby pociągnąć kable do akumlatora który jest w bagazniku musiałbym wypruć troche wnętrza :mg:
Przewód plusowy moge pociągnąć ze stacyjki ? tak żeby podświetlanie przycisków nie działało 24/h ? ew da się podłączyc tak żeby szyby działały non stop a podświetlanie z kluczyka ?

Kolory kostek tylnych szyb są takie same ? jak podłączyć odcięcie prądu do tylnych szyb ? Sterowanie tylnych szyb też powinno być w tunelu ? czy tylko przednie szyby + to odcięcie napiecia w szybach tylnych ?

Cypisek - 2008-09-23, 16:57

Masa pod karoserię może być. Plus ze stacyjki jasne. Z tymi podświetleniami też by się coś wymyśliło ale nie wiem która masa od czego : ] Kolory kostek mogą być inne. W każdym razie plus i masy mają taki sam kolor, sterowanie szyb może być inny ale to tylko 2 kabelki ; ] jeżeli naciskając przycisk do góry będą jechały na dół to znaczy że musisz je zamienić. Sterowanie w tunelu, przecież nie na tylnych drzwiach :lol:
bolej1 - 2009-04-10, 15:13

witam mam problem z szybami żadna mi nie chce działać sprawdzałem na kostce w drzwiach starowanie jest (+ na czarnym i niebieskim) ale nie wiem pod którym powinna byc masa szyb? co moge jeszcze sprawdzić?
Pietrek - 2009-04-10, 15:56

Masa jest na brązowym przewodzie :) a biegunowość zmieniają przełączniki :)

U mnie był taki motyw w sedanie że jeden z dwóch przełączników do sterowania tynej szyby był niesprawny , i wtedy nie dało otwierać się szyby żadnym z 2 przełączników :) wymieniłem jeden przełącznik i nagle działa sterowanie pasażera i kierowcy :|

bolej1 - 2009-04-10, 17:16

oki jedno okno kierowcy chodzi chyba masa byla zaśniedziała, ale druge nie chodzi podczepiłem bezpośrednio z kostki z drzwiach (nie moge jej za cholerę rozdzielić )do akum i zjechalo na dol teraz nie wiem jak je podnieść pewnie trzeba zamienić bieguny ale jak odpiąć akum? aaaa i na przelaczniku zamiast + mam mase co jest?

[ Dodano: 2009-04-10, 17:18 ]
"2. przewód plusowy szt 1 szarozielone " ja na nim mam mase o co chodzi?