BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Oznaczenia na wycieraczkach

Bandit - 2008-09-30, 16:25
Temat postu: Oznaczenia na wycieraczkach
Witam
Zadałem sobie trud i wnikliwie przeszukiwałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na interesujące mnie pytanie.

Czy oryginalne wycieraczki do E30 posiadają wygrawerowaną nazwę koncernu bądź firmy produkujące je? Dokładnie: czy na elemencie nr 2 (tym metalowym szkielecie) znajduje się jakieś oznaczenie?
http://www.realoem.com/bm...849&hg=61&fg=45

Pytam, bo zamienniki które są do kupienia dedykowane do E30 nie posiadają żadnych oznaczeń a kosztują o wiele mniej od oryginału. W przypadku gdy oryginał nie posiada oznaczeń możnaby kupić zamiennik.

Dziękuje za uwagę :D

kamil.k - 2008-09-30, 19:57

u mnie jest nazwa producenta juz nie pamietam dokładnie jak to firma.dałem za obie cos koło 50zł i mogły by lepiej zbierac czasem ale moze to wina szyby czy cos

jak niema nazwy producenta to juz musi byc totalna lipa

jackx - 2008-09-30, 21:17

nie za bardzo rozumiem twój problem , chodzi Ci o to jakiej firmy wycieraczki sa a raczej były zakładane w fabryce ??
czy jak piszesz o tańszych zamiennikach to w przypadku kupienia zamiennika firmy Bosh , Champion czy Waleo są wygrawerowane na ramkach oznaczenia danej firmy , nawet kupując wycieraczki firmy MOT-GUM ( chyba tak sie nazywa) też jest wytłączka z nazwa firmy

P.S.
a tak na marginesie co to ma za znaczenie, czy ma nazwe firmy czy nie. mozesz kupic zwykły szajs za 5 zł i jak bedziesz zadowolony z ich działania to nazwa firmy nie ma znaczenia . nooo chyba że dla ciebie ma znaczenie "metka na ubraniu"

Opto - 2008-09-30, 21:25

kup sobie wycieraczki Alca i po problemie kosztuja smieszna kase a sa na prawde super ;) sprawdzone :spoko:
Bandit - 2008-09-30, 23:26

jackx napisa³/a:
chodzi Ci o to jakiej firmy wycieraczki sa a raczej były zakładane w fabryce ??

Również oto

jackx napisa³/a:

P.S.
a tak na marginesie co to ma za znaczenie, czy ma nazwe firmy czy nie. mozesz kupic zwykły szajs za 5 zł i jak bedziesz zadowolony z ich działania to nazwa firmy nie ma znaczenia .

Rozchodzi się oto, że bardzo chciałbym założyć oryginalne wycieraczki. Chce się dowiedzieć jak wyglądają oryginały, jakie są różnice między zamiennikiem i czy warto kilkakrotnie przepłacać za oryginał.

MarcinPioneer - 2008-10-01, 07:28

Oryginale to są SWF firma która teraz należy do VALEO.
jackx - 2008-10-01, 14:32

oryginał czy zamiennik w budowie samego ramienia nie ma różnicy , wyglądaja tak samo, wyjątkiem sa te wynalazki bosch-a i valeo aero coś tam
ja osobiście kupuje chapiony( od wielu lat kupuje tylko championy i jak na razie nie mam zastrzeżeń) z piórem dociskowym ( dla kierowcy i pasazera )