BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - BMW E30 M50B25 problem z odpalaniem

Jancza - 2008-10-05, 14:46
Temat postu: BMW E30 M50B25 problem z odpalaniem
Witam
Mam nastepujacy problem
samochod : bmw e30 silnik: m50b25 vanos z 95r od e34 touring.
Auto nie chce nawet ruszyc rozrusznikiem, nie znam stanu akumulatora jest to 55ah, na pycha odpala bez problemu pochodzi troche i odpala normalnie z kluczyka, i tak w kolko, wkladalem akumulaor roczny centra ale 45ah, dzisiaj probowalem innym akumulatorem 50ah i to samo, wlozylem od astry diesla 55ah i rowniez nic.
Czy ten silnik wymaga jakiegos minimanego pradu rozruchowego, minimalnego akumulatora np 65ah bo bylbym pewien ze problem lezy w elektryce po swapie ale zastanawia mnie to ze jak juz na pycha odpali to jest pozniej w stanie pare razy odpalic z kluczyka.
Czy problem lezy tylko w aku musi byc wiekszy ? czy moze byc inny problem.. niestety jak na zlosc nie mam skad jak narazie wziasc aku np 65ah lub wiekszego a nim taki kuie chce miec pewnosc ze chodzi tylko o aku.
Ktos pomoze?

kafarek - 2008-10-05, 14:51

masa na rozruszniku jest? Sprawdź też masę na silniku. M50 powinno choć raz zakręcić aku już50Ah.
Jancza - 2008-10-05, 16:30

gdyby masa byla nie podlaczona to by wcale nie odpalil z kluczyka/rozrusznika a on odpalil po tym jak pochodzil troche na moim akumulatorze 55ah ( podladowal sie? ), ale daje sie odpalic moze ze 2-4 razy zaleznie od tego ile pochodzi (kontrolki aku i oleju swieca wyraznie po przekreceniu kluczyka) po paru odpalenich znow to samo - juz nie odpali z kluczyka/rozrusznika - a wtedy kontrolka oleju i aku nie swieci w ogole albo ledwie to widac ze sie swieca ( pali sie reszta kontrolek : check, rezerwa, reczny, kloci itp ) , wkladalem inne akumulatory 45ah, 50ah, 55ah i nie odpala (na innych akumulatorach nie odpalalem na pycha )
Dodam ze jezeli przekrecam stacyjke i brak reakcji, kontrolki oleju i aku sie nie pala (choc inne dzialaja) to tak samo nie slychac pompki paliwa zeby sie zalaczala po przekreceniu kluczyka a wiem ze dziala bo jak aku sie "podladuje?" po odpaleniu na pycha i odpalam z rozrusznika to pompka tak samo jak kontrolki zalaczaja sie (jak wspomnialem wyzej) pare razy i znow lipa.
Moze to jakis przekaznik? Za slaby aku ? wtf ?

kafarek - 2008-10-05, 18:16

Mówię.. sprawdź masę. To nie kosztuje, a może objawiać się na pierdylion sposobów. Między innymi tak jak opisujesz. I nieprawdą jest, że bez masy głównej nie odpalisz silnika.. Masę pociągnie po innych przewodach, które będą się zresztą gotowały. Może być tak że raz przewodność jest, raz nie ma. Tym bardziej że te m50 jest wrzeźbione w E30.

Sprawdź, to nie kosztuje i nie jest czasochłonne.

Jancza - 2008-10-05, 19:31

dzieki za wskazowki jutro pierwsze co zrobie to posprawdzam mase na rozruchu i na silniku i dam znac czy cos bylo..
Cypisek - 2008-10-05, 19:34

Tak jak mówi Kafarek, sprawdź masę. Kiedyś po swapie miałem taki problem że bardzo ciężko palił, jak się rozgrzał to już wcale nie chciał kręcić. Przyczyną była niedokręcona masa pomiędzy silnikiem a podłużnicą.
ARAS E30 - 2008-10-05, 20:02

Sprawdzibym jeszcze styki na rozruszniku,czy nie są zaśniedziałe lub niedokręcone.Może być również elektromagnes rozrusznika lub kostka stacyjki do wymiany.Jak nie możesz odpalić, to przygasają lekko kontrolki w czasie próby rozruchu?Słychać wtedy jakieś stuknięcie z rozrusznika?Więcej danych ,a znajdziemy 100% przyczynę :D
Jancza - 2008-10-05, 20:14

przekrecam stacyjkie w pozycje "gotowosci" i kontrolki rezerwy paliwa, check'a i zaciagnietego recznego pala sie a kontrolki oleju i aku nie pala sie w ogole, rzadko zdarza sie ze ledwie widac ze swieca, raz zauwazylem ze wsiadalem do auta lekko nim bujnelo to przez ulamek sekundy slabo zamrugaly. kiedy przekrecam kluczyk to nie ma absolutnie zadnej reakcji - kontrolki nie przygasaja bo nawet sie nie pala ( a byly nieliczne przypadki ze po przekreceniu stacyjki w stan gotowosci palily sie od oleju i aku ale po przekreceniu stacyjki poprostu gasly, nie bylo nawet pykniecia na rozruch. Inna sytuacja ze jak juz na pycha odpale, silnik popracuje troche, zgasze i chce odpalic go normalnie to na dotyk pali, kontrolki oleju i aku sie pala i tak do czasu, pozniej znow lipa.
Objawy czasami naprawde sa takie jakby gdzies cos nie laczylo ( przewod masy?)..

ARAS E30 - 2008-10-05, 20:47

No to brak masy na silniku mamy ,Panie :D .
Jancza - 2008-10-06, 18:30

jestem w lekkim szoku bo faktycznie dociagnalem mocniej srube kabla masy przy silniku i wszystko gra a naprawde nie wymagala wiele... tak nie wiele a tyle problemow
Dziekuje Panowie Wasz upor na mase spowodowal ze od tego zaczalem i bingo :)
Pozdrawiam

Karola - 2008-10-06, 18:50

Jancza napisa³/a:
jestem w lekkim szoku bo faktycznie dociagnalem mocniej srube kabla masy przy silniku i wszystko gra a naprawde nie wymagala wiele... tak nie wiele a tyle problemow
Dziekuje Panowie Wasz upor na mase spowodowal ze od tego zaczalem i bingo :)
Pozdrawiam

Bo My to jesteśmy taki internetowy Anatolij Kaszpirowski :lol: :lol: :lol:

Tak to ja Cypisek :wink:

Jancza - 2008-10-08, 19:39

Witam
Podepne sie pod ten watek bo po co tworzyc nowy a byc moze bylo to juz na forum walkowane. Wlasnie rozj***em chlodnice w swojej e30 przy hamowaniu srubki visca (tyle co widac przy lampce z komy bo ciemno bylo ) zahaczyly o chlodnice i poszla...
Czy ktos wie jaka chlodnica powinna byc w e30 z silnikiem M50 vanos tak zeby bylo to "bezpieczne" ??

Grzesiek2290 - 2008-10-08, 21:01

Ja mam taka z E34 525 24v (rdzeń bodajże 440mm) i powiem ze daje rade ale na swiatłach trzeba wiskoze albo wentylator bo łapie temp.

A skoro chłodnica u ciebie to wybór z przymusu to szukaj takiej od 324d lub od ety. Bedzie duza, cienka i wisco wejdzie bez problemu.

Jancza - 2008-10-08, 22:21

wlasnie mam a raczej mialem nowa od 324td i visco wchodzi ale jest za mala przestrzen nie jest bezpieczna :/ a jak wyglada oryginalna chlodnica od m20 2.5 ?? podejdzie?? bo chyba jest cienka...
slawo - 2008-10-08, 22:25

no to widac silnik masz za blisko przodu i dlatego,tu nie wina chlodnicy tylko osadzenia silnika
chlodnica od 324td i jest jeszcze sporo miejsca do visca

kamil.k - 2008-10-08, 22:44

że niy podczas hamowania silnk ci sie tyle do przodu ruszył ze wiatrak zawadzil o chłodnice ??

ja tak ostatnio mialem ale ja sie powiesiłem wydechem i u mnie silnik mial sie prawo ruszyc ale żeby przy hamowaniu o tyle poszedl to cos jest nie tak.może łapa pekla albo poduszka nie dokrecona

Jancza - 2008-10-12, 12:11

no w sumie 2 rzeczy sie zlozyly na to ze chlodnica zostala uszkodzona, pierwsza - silnik faktycznie posunal sie na prawej lapie troche do przodu (chyba niedokrecona sruba) i druga rzecz przy visco mam 4 sruby mocujace wiatrak do niego i u mnie sa to nie 4 srubki imbusowe jak do tej pory widywalem tylko 4 szpilki i 2 z nich wystawaly poza obrys viscozy na dodatek miedzy viscoza a wiatrakiem byly nakretki ktore sam wiatrak odstawialy w stron chlodnicy o jakies 3-4mm (tak kupilem visco ze tez nie przyjzalem sie temu) , juz to poprawilem zyskujac dodatkowo kilka cennych a moze nawet kluczowych milimetrow.. na szczescie chlodnice dalo sie tanio naprawic w prof. zakladzie.... czlowiek na bledach sie uczy... ale wolalbym na cudzych ;)
Grzesiek2290 - 2008-10-12, 15:35

No to w przypadku małej ilosci miejsca na ratunek przychodzi wisco+wiatrak od TDS'a

Jest okolo 1-1.5cm cienszy niz std wisco w E30.

Jancza - 2008-10-12, 19:39

Grzesiek2290 a orientujesz sie jak to visco od tds'a ma sie do visca od m50 ?? bo pomysl moze jest wart rozwazenia.. i czy to visco od tds'a bez problemu nakrece na silnik m50 ??
Grzesiek2290 - 2008-10-12, 21:22

Spokojnie powinno wejsc na kołko pasowe bo juz widziałem kilka E30 po swapach z wiskoza z TDS'a

Z wygladu roznica polega na tym ze wiatrak jest przykrecony do wiskozy na 3 sruby i wokól łopatek smigła jest obrecz.

W praktyce wychodzi tak jak pisałem okolo 1-1.5cm krótsze niz normalna wiskoza

Yabi - 2008-10-12, 22:10

Kolega w e30 2.5 (dzieło Puza) ma chlodnice podobno od 2.5 m20 na fotkach widac... Wiatrak jest naprawde bliziutko chodnicy...

Jancza - 2008-10-12, 23:57

Grzesiek2290 orientujesz sie czy sama viscoza od tds'a jest ciensza niz taka od m50 ?? bo z samym wiatrakiem sobie poradzilem jak sadze..
Grzesiek2290 - 2008-10-13, 09:54

Cytat:
Grzesiek2290 orientujesz sie czy sama viscoza od tds'a jest ciensza niz taka od m50 ?? bo z samym wiatrakiem sobie poradzilem jak sadze..

Nie porownywałem obu ale wyglada na ciensza chodz mozliwe ze to chyba raczej wiatrak odejmiej najwiecej cm.

Najlepiej by było wsadzic cały zestaw z wiscoza i wiatrakiem z TDS,a bo jak cos zle spasujesz to moze byc problem szczegolnie ze wiskokoza nakreca czasami niezłe obroty

Jancza - 2008-10-13, 11:47

z wiatrakiem nie mam problemu bo odwrocilem go przycialem troche platy zeby o czujnik vanosa nie haczyly ale samo visco wolalbym zeby bylo troche ciensze jezeli to w ogole mozliwe zyskalbym troche cennych mm :) Czy ktos sie orientuje czy visco od tds'a jest ciensze od zwyklego m50
Seba2401 - 2010-01-12, 19:24
Temat postu: Re: BMW E30 M50B25 problem z odpalaniem
Witam!
Mam bmw e30 z roku 91 i mam maly problem bo raz pali a raz nie.Dzisiaj np odpalila i nie chciala wejsc na obroty i zaraz zgasla a potem juz nie chciala odpalic. Paliwo ma i pompke paliwa ma wymieniona co to moze byc pomocy ??

Jancza - 2010-01-13, 22:46

najpierw napisz jaki masz silnik to pewnie szybciej uzyskasz jakas podpowiedz.

p.s. tak sobie czytalem ten watek wyżej z ta chlodnica co mi rozwalilo - to nie byla wina za malej odleglosci miedzy chlodnica a visco bo na nastepny dzien jak juz bylo jasno okazalo sie ze chlodnica sie przemiescila bo byla zle zamocowana - takie sprostowanie po ponad roku :lol:

MARAS - 2010-01-14, 15:40

Jancza napisa³/a:
wtedy kontrolka oleju i aku nie swieci w ogole albo ledwie to widac ze sie swieca ( pali sie reszta kontrolek : check, rezerwa, reczny, kloci itp )

sprawdź dokręcenie przewodów na rozruszniku i masy buda-łąpa silnika... taki objaw kontrolkowy po przekręceniu stacyjki powoduje brak masy lub luźne połączenie masy.

a po uruchomieniu masę silnik może brac choćby poprze linkę gazu... do momentu aż się na niej pancerz nie stopi wtedy silnik chodzi a linka świeci na czerwono.

CO do VIska z TDSa jest takie samo jedynie wiatrak jest inny płytszy choć o wiekszej średnicy ale za to głebiej osadzony na visku stąd nei zawadza wiatrak z TDSa z viskiem jak w przypadku wiska ze standardowym wiatrakiem m50

Obejrzyjcie sobie projekty PUZa jaki silnik nie wstawi zawsze mu sie visco mieści tylko przyjrzyjcie się z jakimi wiatrakmi i nie ważne czy to m50, S50 czy m60
biorąc pod uwagę włąściwe ustawienie silnika w pionie i poziomie

Jancza - 2010-01-14, 20:39

MARAS napisa³/a:
Jancza napisa³/a:
wtedy kontrolka oleju i aku nie swieci w ogole albo ledwie to widac ze sie swieca ( pali sie reszta kontrolek : check, rezerwa, reczny, kloci itp )

sprawdź dokręcenie przewodów na rozruszniku i masy buda-łąpa silnika... taki objaw kontrolkowy po przekręceniu stacyjki powoduje brak masy lub luźne połączenie masy.

a po uruchomieniu masę silnik może brac choćby poprze linkę gazu... do momentu aż się na niej pancerz nie stopi wtedy silnik chodzi a linka świeci na czerwono.

CO do VIska z TDSa jest takie samo jedynie wiatrak jest inny płytszy choć o wiekszej średnicy ale za to głebiej osadzony na visku stąd nei zawadza wiatrak z TDSa z viskiem jak w przypadku wiska ze standardowym wiatrakiem m50

Obejrzyjcie sobie projekty PUZa jaki silnik nie wstawi zawsze mu sie visco mieści tylko przyjrzyjcie się z jakimi wiatrakmi i nie ważne czy to m50, S50 czy m60
biorąc pod uwagę włąściwe ustawienie silnika w pionie i poziomie

dzieki MARAS za checi ale ten temat byl poruszony ponad rok temu :) takze sprawa z masa wyjasniona . ten watek to tzw. odgrzany kotlet przez Seba2401

MARAS - 2010-01-14, 21:01

Sorrka Jancza przeczytałem w skrócie pierwszy Twój post i ostatni z wczoraj i połączyłem w jedną całość... ;/ mój błąd nie spojrzałem na daty postów