BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - Polerka - pytanie pomocnicze?

HAMANN E30 - 2008-10-10, 14:58
Temat postu: Polerka - pytanie pomocnicze?
WITAM
Prosze o wskazóke co polerowac i kiedy.
Podkłąd juz połozony,po nim przyszła kolej na lakier (akryl).No i teraz mam pytanko czy poleruje polakierowaną powerzchnie przed nalozeniem klaru czy po nalozeniu klaru???Chodzi o spolerowanie powstałych przejść.
Pozdrawiam.

orzel811 - 2008-10-10, 16:14

weź dobrze wytłumacz jaki lakier położyłeś, czy to jest akryl, metalik czy perła :?:
a najlepiej daj jakieś zdjęcie podglądowe to ci wszystko wytłumaczę bo za mało trochę się rozpisałeś
pozdrawiam

HAMANN E30 - 2008-10-11, 02:34

to jest akryl...tylko akryl teraz nie wiem czy polerowac przed polozeniem klaru czy po nalozeniu klaru.Chce zniwelować przejscia któe powstały po nalozeniu akrylu.
KamilosE34 - 2008-10-11, 07:39

1.Akrylu nie trzeba pokrywac klarem
2.Jezeli masz zle pocieniowane akrylem i polozysz klar to juz nie bedziesz mial mozliwosci spolerowac czegokolwiek co bylo na akrylu.

kamil.k - 2008-10-11, 07:50

dlaczego niby akrylu nie trzeba pokrywac klarem ??

jak masz słabo położony akryl to spoleruj i dopiero maluj bezbarwnym tylko kilka warstw zeby bylo co polerowac :D

ralf78 - 2008-10-11, 11:46

Witam robie troche w lakierach i z tego co wiem to na akryl nie stosuje sie lakierow bezbarwnych, wystepuje jednak tkzw dwuwarstwówka czyli kolor baza mat i dopiero lakier bezbarwny jako 2 warstwa.Pozdrawiam
orzel811 - 2008-10-11, 12:28

kamil.k napisa³/a:
dlaczego niby akrylu nie trzeba pokrywac klarem ??

a to dlatego że akryl jest stosowany w systemie jednoskładnikowym czyli kładziesz podkład, akryl i wszystko już :!: :!: nie daje się na to bezbarwnego bo po czasie bedzie z chodził płatami z karoseri :!:

jeśli chciałeś mieć duży połysk to było położyć metalika bądź perłę i na to lakier bezbarwny Standoxa ( w chwili obecnej najwyższej jakości lakier bezbarwny na rynku )

co do przejść to jeśli robiłeś coś "taśmy" i nie było to na jakimś załamaniu to ..... zepsułeś, możesz to oczywiście polerować ale przejście bedzie w takim przypadku i tak widoczne.
żeby było oky to podczas samego malowania powinieneś w miejscu łączenia starego lakieru z nowym użyć rozcieńczalnika do cieniowania ale to już jest wyższa szkoła jazdy :)
jak coÅ› to pytaj to pomoge :)
pozdrawiam

kamil.k - 2008-10-11, 12:52

może mi sie wydaje ale widziałem kilka aut tak pomalowanych przez kolege i bezbarwny nie schodzi :) tylko nie wiem czy to nie byl akryl mat tak jak pisze ralf78 pamietam tylko ze bezbarwnym malowali minimum 4-5 razy i dopiero to polerowal po jakims czasie
HAMANN E30 - 2008-10-11, 13:53

tewz jestem zdania,ze jak poloze klar to juz nie spoleruje przejść.Ruszam do pracy takze zdam relacje co i jak.Jesli chodzi o klar to tez mnie dziwi dlaczego mial bym go nie klasc.W sklepie i w lakierniach mówili,ze kładą takze troszeczke mnie zdziwiła ta koncepcja.Jesli chodzi o przejscia z `tym rozczienczalnikiem to mogl bys dac jakies rady na przyszlosc.Pozdrawiam.
kazik - 2008-10-11, 14:44

Klar na akryl niema problemu>możesz polożyć ale zaraz po lakierowaniu akrylem.Jeśli odczekasz tydzień czy dwa to proponował bym dodać do klaru rozpuszczalnika do cieniowania.
urbi - 2008-10-11, 23:43

a widzieliscie kiedys czarny mat pokryty clarem ? kosa !
IPLO - 2008-10-12, 13:21

oj ale bałagana tamte boczne elementy tez sa w lakierze czy sama baz acrylowa??
no cos nowego jkies acryle matowe moze chodzi o baze??
jak masz acryl i na tym jest lac. to przed lakerwm, wodnym jedziesz i po lakierowaniu tez wiadomo az za przejscia

ralf78 - 2008-10-20, 10:12

Sorry ale klarlack na acryl???? To sa jakies garazowe metody! Profesjonalnie jesli chce sie miec "gładki" lakier nie metallic to stosuje sie Baze a na nia klarlack. Ale baza zawsze jest matowa. Kamil masz racje ale to nie byl akryl tylko baza ewentualnie.Pozdro
kamil.k - 2008-10-20, 19:00

urbi napisa³/a:
a widzieliscie kiedys czarny mat pokryty clarem ? kosa !

ja widuje u siebie codziennie od czasu kiedy to golf wjechał w moje drzwi i pózniej na myjce cisnieniowej za blisko wziałem pistoletem i poschodził w tym miejscu bezbarwny :lol: