| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Funkcja przepływomierza?
jakub - 2004-12-15, 18:19 Temat postu: Funkcja przepływomierza? Witam.
Jaką funkcję spełnia przepływomierz podczas pracy silnika na gazie? silnik M20B25. Jakie mogą być inne uszkodzenia oprócz opisanych na forum pogięć klapki (przysłony) wewnątrz przepływomierza?
Moje auto przy delikatnej jeżdzie bardzo szarpie i dopiero zwiększenie otwarcia przepustnicy powoduje zanik tych denerwujących objawów.Dzieje się to przy obrotach 1-2 tys, podczas pracy silnika na gazie Jakie mogą być inne przyczyny poza przepływomierzem? Świece mają około 10 tk, przewody bez biegajacych iskierek.
Anonymous - 2004-12-15, 18:57
Witam .Dołącze sie do postu .Mam E-30 316 na gażniku niema przepływomierza i ostatnio też sie pojawiły takie objawy na LPG przy delikatnej jezdzie szarpie dopiero przy mocniej otwartej przepustnicy jest ok.Świece mam nowe i nowy filtr gazu i powietrza.
lokop e30 320i - 2004-12-15, 19:30
Panowie chyba pora wymienic membrany w parowniku.
jakub - 2004-12-15, 19:36
Membrany mają też około 5 tys km, problem polega na tym że te objawy nie są ciągłe. Samochód źle "chodzi" gdy wskaźnik chwilowego zużycia paliwa "głupieje" i pokazuje 30 l/100. Gdy pokazuje prawidłowe wartości wszystko jest ok.
erikson - 2004-12-15, 19:50
u mnie tez tak jest,inst. gaz mam wyregulowana na analizatorze i przez to teraz idzie tyle gazu ile potrzeba,w przypadku kiedy auto postoji w korkach z właczy mi sie wisko wiatraka,silnik ma wieksze opory i mu ciezej,wtedy mam takie objawy jak wy,gdy wczesniej gaz był odkrecona na chybił trafił to objawy były mniejsze.Najprawdopodobniej u mnie to mała gawka paliwa i silnik sie ksztusi-tak mi sie wydaje
center - 2004-12-15, 19:57
| jakub napisa³/a: | | Samochód źle "chodzi" gdy wskaźnik chwilowego zużycia paliwa "gÅ‚upieje" i pokazuje 30 l/100. Gdy pokazuje prawidÅ‚owe wartoÅ›ci wszystko jest ok. |
prawidlowe wartosci na gazie????
to albo ja mam cos poszpacone, albo cus jest nie tak, jak sie przezuca na gaz to jest zawsze max...
lokop e30 320i - 2004-12-15, 20:13
| center napisa³/a: | | jakub napisa³/a: | | Samochód źle "chodzi" gdy wskaźnik chwilowego zużycia paliwa "gÅ‚upieje" i pokazuje 30 l/100. Gdy pokazuje prawidÅ‚owe wartoÅ›ci wszystko jest ok. |
prawidlowe wartosci na gazie????
to albo ja mam cos poszpacone, albo cus jest nie tak, jak sie przezuca na gaz to jest zawsze max... |
Masz cos poszpacone. Wskaznik chwilowego zurzycia powinien chodzic normalnie tzn tak jak na bencynce, no moze pokazywac troszke wiecej. Tak jest bynajmnie u mnie.
center - 2004-12-15, 20:18
hmmm, strange...a to zmienia cos ze mam instalke na srubke??
a co to moze byc ze mi wali od razu w max, nie przeszkadza mi to zupelnie, ale pytam z ciekawosci..
lokop e30 320i - 2004-12-15, 20:42
Zebysmy sie dobrze zrozumieli. Jak stoisz w miejscu to ma byc max czy na gazie czy na bencynce. Jak jedziesz to ma wskazywac tak samo na bezynie i na gazie moze troszke wiecej, z moich obserwacji tak wynika, a mysle ze tak jest bo na gazie do przeplywki dostaje sie oprucz powietrza gaz i to on powoduje wskazywanie wiekszego spalania co zreszta nie mija sie z prawda.
U mnie tak jest i tez mam instalke na srube.
center - 2004-12-15, 20:47
wiem wiem, ale ja mam ciagle maxa czy sie stoi czy sie lezy
to co mogli schrzanic moji kochani specjalisci od kuchenek gazowych?
duchPW - 2004-12-15, 20:48
u mnie ze wskaźniekiem jest tak jak u lokopa - też na śrubę
.... a co do telepania - to jesteś jakub pewien, że to silnik sie dławi - gdzie objawia się to 'szarpanie', bo może to np. podpora wału - czy szarpanie jest z silnika, czy z tyłu?
Gepard - 2004-12-15, 23:08
ekonomizer na gazie tez mam odciety z tego wzgledu ze tez mam najprostsza instalacje ktora nie kozysta z przeplywonierza. Tak wiec odpowiedz do pytania z tego postu jest prosta zadanie przeplywki w przypadku gazu uzaleznione jest od instalacji gazowej u mnie ona jest zbedna
lokop e30 320i - 2004-12-15, 23:38
| Gepard napisa³/a: | ekonomizer na gazie tez mam odciety z tego wzgledu ze tez mam najprostsza instalacje ktora nie kozysta z przeplywonierza. Tak wiec odpowiedz do pytania z tego postu jest prosta zadanie przeplywki w przypadku gazu uzaleznione jest od instalacji gazowej u mnie ona jest zbedna | W przeplywce moga sie tez zuzyc te sciezki po ktorych ten palec lata. Przeplywka na gazie spelna ta sma role co na bezynie tzn informuje komp o ilosci dostajacego sie do silnika powietrza. Moja instalka tez o nie kozystaz przeplywki a zreszta zadna instalka na parowniku nie kozysta z przeplywki a mimo to u mnie ekonomizer dziala. Instalki z kompem korzystaja z: Czuj pol przepustnicy, sondy lambda, temperatury parownika, obr silnika. Zadna nie kozysta z przeplywki.
Aa moze wy macie jakies l-jety tam sa troszkie inne chyba przeplywki na 4 a nie na 5 pinow?
center - 2004-12-16, 00:12
ja mam L i mam 5...
hmmm, no coz, bede sie tylko domyslal ile pali
moze to czasami lepiej nie wiedziec 8)
lokop e30 320i - 2004-12-16, 00:16
Pewnie lepiej nie wiedziec sie czlowiek nie stresuje bynajmniej przez caly czas Co do ilosci pinow to nie wiem raz tylko widzialem l-jeta imial 4 piny i tamta przeplywka w motronicu nie dzialala. Obroty byly tylko do 2000 a puzniej sie ksztusil icharczal kaszlal.
Kimbek - 2005-02-25, 23:42
u mnie ekonomizer też działa na lpg a instalacja na śrubke.
Ale coś mi padło odpalam odpala na sekunde i gaśnie i na lpg i pb, na pb uda się na dłużej ale bardzo nierówno pracuje,
Odłączam przepływke na pb chodzi da się jeżdzić, na lpg bez zmian,góra na sekunde. Dlaczego tak się dzieje czy to napewno przeływki wina, ale dlaczego na gazie po odłączeniu dalej niedziała?
|
|