BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E-30-czujnik zużycia szczęk hamulcowych??????

ANDRZEJ-BIELAK - 2008-10-13, 21:13
Temat postu: E-30-czujnik zużycia szczęk hamulcowych??????
Elo witam
Dzisiaj, po 2 miesiącach jazdy ze świecącą kontrolką zużycia klocków hamulcowych, (klocki wymienione 3 miesiące temu na nowe, dzisiaj sprawdzone na 2 komplecie), postanowiłem zobaczyć o co chodzi....... i nic nie zrobiłem, , kontrolka dalej się pali. Próbowałem mostkować, sprawdziłem czy kablek nie przełamany, i jest ok aż do wiązki w którą wchodzi, a kontrolka zużycia dalej się świeci.
Kontrolka najpierw zaczeła mrugać, potem się zapaliła sie na stałe.

Moje pytanie: Czy E-30 z bębnami z tyłu jest czujnik zużycia szczęk hamulcowych??? Żadnych idących kabli nie widać.

wojtaq - 2008-10-14, 15:34

z tyłu chyba nie ma czujników
sprobuj mostkować na przodzie bo u mnie tez swiecila ale za ktoryms zmostkowaniem przestala bo styki cos nie łapały w tej wtyczce

Cypisek - 2008-10-14, 16:41

W bębnach napewno nie ma czujnika. Też kiedyś z tym walczyłem ale skończyło się na wykręceniu żarówki z zegarów :wink:
kafarek - 2008-10-14, 16:59

Czujniki działają gdy zwierają się do masy. Skoro świeci się czujnik, znaczy że obwód jest zamknięty. Wystarczy czasem dobrze umyć podwozie i gdy jest licha izolacja, to o przebicie nie trudno. Nie ma wyjścia tylko przedzwonić dokładnie przewody od samych czujników.