BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - m30 w e30 - problemy ( obrotomierz, chłodzenie itp.)

Hroop - 2008-10-21, 21:58
Temat postu: m30 w e30 - problemy ( obrotomierz, chłodzenie itp.)
Hej, szukajka mi nic nie znalazła..
Mam problem z obrotomierzem, tzn nie działa..
Silnik razem z wiązką i kompem są przełozone na m30b35 (z e32 '87) - ponoć jest na to prosty patent ale nigdzie nie moge znaleźć o nim informacji..
Dodam że ekonomizer żyje (narazie na postoju - wychylony max w prawo czasem sie waha przy dodawaniu/odpuszczaniu gazu)
Druga sprawa to zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego - czy przy seryjnym (po '87 - po stronie kierowcy) można pożenić chłodzenie m30, czy kombinować ze zbiornikiem na podszybiu jak w e32 albo przenoszeniem tego który jest?
I ostatnie to temperatura załączania wentylatora elektrycznego (visca nie ma, chłodnica z 324td) jaki dobrac czujnik w chłodnicę (wentylator to ori do e30 dodatkowy)
Pzdr i z góry dzięki za pomoc
Tomek

Bambus 3.. - 2008-10-21, 23:59

Ad 1.
Co do obrotomierza...nie pomogę...ja mam elektrykę przepiętą jak na www.e30.de.
U mnie chodzi, nie działa natomiast ekonomizer, znaczy cały czas jest wychylony na maks, ale to akurat mała strata...
Ad 2.
Ja na początku miałem zbiornik wyrównawczy tak jak Ty, z lewej strony w ori miejscu. Teraz mam tak jak w e32 na podszybiu i naprawdę chwalę sobie to rozwiązanie. Jest to teraz najwyższy punkt w układzie chłodzenia i odpowietrzanie całego układu zajmuje mi raptem 10-15 min. Wcześniej to było przegięcie, trwało to około godziny i kosztowało mnie bardzo dużo nerwów.
Ad 3.
Ja mam termo czujnik, który załącza wentylator przy 92 stopniach, a rozłącza kiedy temperatura zejdzie do 87 stopni. Możesz dobrać właśnie o takim zakresie temperatur.
Może być na przykład taki:
http://www.autosklep.isto...n,500785,0.html

Szajbaa - 2008-10-22, 07:18

z tego co pamietam to mozna podac sygnał z cewki i bedzie działac obrotomierz,

wiatrak robiłem włączany na stałe przyciskiem

Enzo - 2008-10-22, 09:25

Co do obrotomierza podbij do Wrony :)

Co do zbiorniczka to twierdze tak samo jak Bambus.

CHldozenie natmoast mam takie:
Chlodniczka z 324td, wiatrak z 330 e46 (420mm) i daje rade, czasam izakladam do tego wszytskiego visco :)

Hroop - 2008-10-29, 17:52

Dobra Pany, jeszcze jedna prośba o pomoc..
Silnik odpala, ale dopóki nie złapie temperatury to kuleje, falują mu obroty, przylewa go i różne takie nieciekawe historie, natomiast jak sie rozgrzeje to jak ręką odjął,
Spotkaliście sie już z takimi objawami? Jakieś sugestie?
Z góry dzięki za pomoc

Stammek86 - 2008-10-29, 18:27

czujnik temp.(niebieska koncowka) ktory daje info do kompa moze być walniety.
Hroop - 2008-10-31, 00:39

Problem obrotomierza rozwiązany - kabelkiem z "-" na cewce do czarnego w wiązce do zegarów..
Pozostało doprowadzić kulture pracy silnika i będzie ok..
Jedno pytanie, czy puszka filtra z m30 różniła się w e34 i e32? jest troche przyciasno żeby to pożenić, tzn może potrzebna jest inna guma do przepływki..

[ Dodano: 2008-10-31, 01:35 ]
Jeszcze mi sie nasunęła wątpliwość, czy cewka z m20b25 będzie sie sprawdzać przy m30?

Bambus 3.. - 2008-10-31, 13:12

Obudowy filtra powietrza się nie różniły w wersji e34 i e32
Inne były np. w wersii 735i e23 ale taką puszkę ciężko znależć...

Według realoem.com cewki są takie same zarówno dla M30B35 i M20B25

Hroop - 2008-10-31, 19:18

To jest zdjęcie e34 prawda?
Widzisz ja mam inną puszkę, taką podłużną..
Dzięki za rozwianie wątpliwości co do cewki.
Dzisiaj zanabyłem świece i kable WN (NGK) także zobaczymy czy sie coś poprawi..
Da sie jakoś zdiagnozować ten czujnik (niebieska końcówka)?

Ps: Wczoraj pierwsza jazda próbna :shock:
Ogranicze sie do tego: Osoby które twierdzą że zdrowe m20b25 jest szybsze od m30b35 nie wiedzą co mówią..

Bambus 3.. - 2008-10-31, 19:32

Cytat:
To jest zdjęcie e34 prawda?

Tak jak wcześniej napisałem to jest 735i e23 wersja 218KM
E34 i e32 ma taką sama podłużną puszkę

Cytat:
Da sie jakoś zdiagnozować ten czujnik (niebieska końcówka)?

najłatwiej byłoby się pod kompa podpiąć i sprawdzić
można byłoby chyba jeszcze rezystancję czujnika sprawdzić ale w tym momencie nie znam parametrów jakie powinien on mieć :?

Cytat:
Ogranicze sie do tego: Osoby które twierdzą że zdrowe m20b25 jest szybsze od m30b35 nie wiedzą co mówią..

Tak zawsze mówią Ci, którzy coś słyszeli, a nie mieli okazji się przejechać
Z tym samym przełożeniem mostu przy obu silnikach rożnica w przyśpieszeniach jest baaardzo odczuwalna :twisted:

Hroop - 2008-11-01, 02:43

Dobra - kable i świece zmienione, na ciepłym już jest ok..
Wsadziliśmy nowy termostat -> jeżdżąc normalnie, nawet szybciej bez wentylatora przy 10st. C temperatura jest stabilna, przy ślizganiu (delikatne okręgi) podchodzi nieśmiało pod pion, także wentylator daje rade..
[tutaj chciałbym nadmienić że nie ma sytuacji jak przy 2,5, że sie muli, tylko zawsze można dodać gazu i jest należyta reakcja]
Pojawił sie jeszcze jeden problem, mianowicie obrócił sie pasek klinowy, dostał troche luzu i przetarł wąż przy termostacie :evil:
Stożek bez osłon to przegłupi patent, bo jak tylko pociagnie cieplejsze powietrze to zaczynają falować obroty (nie wspominam już o tym że pewnie zabiera troche dołu..)
Podsymowując, będe wdzięczny za jakąś podpowiedź co do zamocowania puszki filtra z m30 i jakieś sugestie nt paska klinowego, czy ktoś z Was spotkał sie już z takim problemem?
na e30.de wyczytałem że najlepszy wydech to jest 2x50mm, macie jakieś sprawdzone rozwiązania?

Szajbaa - 2008-11-06, 16:48

mi tez pasek się obrócił przy pierwszym odpaleniu nowy pasek odpowiedni naciag i działa. org obudowa z e32, e34 normalnie powinna Ci wpasowac sie bez problemu mówie o takiej plastikowej

foto z e30.de

Hroop - 2008-11-06, 22:35

I lipa - dziś zrobiłęm 100km testując i jeżdżąc za róznymi sprawami..
Na wieczór - zerwany pasek :x
Z puszką to sie chyba musze sam zabrać do roboty..
Generalnie auto jest przelane w całym zakresie temp i obrotów, na 100km zeszło dziś pół zbiornika prawie..
czasem zdaży mu sie strzelić ogniem z rury (przelot :/ )i pływają obroty (+/- 500-1200rpm).
Przy wpiętym czujniku położenia przepustnicy sie dławi i ma ciągle "dziury w gazie"
Albo to wina wtrysków albo jakiegoś czujnika, w czwartek wpinam sie pod komputer i zobaczymy co wyjdzie..
Szajbaa, rozumiem że też masz silnik na jednym pasku? Mógłbyś coś więcej napisać jakie masz kółka pasowe itp?

Najgorsze jest to ze co chwile coś musze dokupywać i nie widać poprawy tak naprawde, a budżet sie wyczerpuje powoli..
Jak tak dalej pójdzie to sie wkurze i odstawie auto do kogoś kto sie na tym zna..

Ehh, ale zamiata przyjemnie jak ma momenty bez kaprysów..

Szajbaa - 2008-11-07, 11:27

wkładałem ten silnik koleszcze był z e32 koła były hmmm jak by to powiedziec pod grubszy pasek niz w m20 w m20 jak by obydwa paski są podobnej grubości(wspo i alt) w m30 pasek od wspo jest dużo cienszy niz ten od alternatora, kolo alternator widac na oko nawet ze na wiekszy pasek generalnie są tam dwa paski wspo i alt tak to wygladało w tym silniki zerknąłem i w silniku z e34 tez mam załozony gruby pasek. sprawdz czy jakies koło krzywe nie jest może??

co do tego zalewania to probowałes np kompa podmienic?? i sprawdz czy przepływka jest z zestawu tego co komp bo nie bedzie działać. zestawu tzn z roczników bo były starsze i nowsze i np u mnie nie działała nowsza przeplywka ze starszym kompem itp.

Hroop - 2008-11-07, 17:16

Dzięki, posprawdzam, dzisiaj kombinujemy z tymi kołami bo jutro wyrazów już opłącony (na szczęście nie ma dziur w gazie to mozna jechać..)
Nie myślałem o tym żeby patrzeć na kompa/przepływke pod kątem nr - postaram sie wybadać co i jak - to lepsze niż kupowanie w ciemno czujników itp..
Pzdr

Tors - 2008-11-07, 19:28

filtr powietrza razem z puszka idealnie pasuje z e34 535! Taki mam u siebie i wyglada dobrze, a co wazniejsze nepewno sprawdza sie lepiej niz stozek! co do wszystkich pytan jakie masz to wal na PW moze coś pomoge! Mam jeszcze sporo zdjeć z przekładki swojego silnika i troszke opisów tez sie znajdzie!