| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E36] 325i M50B25 Szarpanie autem i niestabilne wolne obroty
zaq1982 - 2008-10-22, 14:10 Temat postu: [E36] 325i M50B25 Szarpanie autem i niestabilne wolne obroty Z góry przepraszam za to „wypracowanie” ale chce dokÅ‚adnie opisać całą sytuacje.
Auto:BMW E36 coupe 93r, motor: M50B25 vanos.Od jakiegoÅ› czasu auto dziwnie sie zachowuje.Objawy nie wystÄ™pujÄ… non stop ale od czasu do czasu, a ostatnio coraz częściej.Podczas jazdy po mieÅ›cie z małą prÄ™dkoÅ›ciÄ…, dość czÄ™sto ze stałą prÄ™dkoÅ›ciÄ… np 40-60km/h na 2-3 biegu auto dostaje „czkawki” i zaczyna szarpać.Jak auto przyspiesza to szarpanie nie wystÄ™puje.Kilka razy miaÅ‚em też takÄ… sytuacje że auto nie chciaÅ‚o w ogóle jechać do 3 tys obrotów a powyżej 3 tys objawy ustÄ…piÅ‚y i silnik dziaÅ‚aÅ‚ normalnie.Odczuwalne jest też maÅ‚e szarpniÄ™cie przy zmianie biegów nawet jak robie to bardzo delikatnie.KolejnÄ… sprawÄ… sÄ… wolne obroty które stabilizujÄ… siÄ™ dopiero po kilku-kilkunastu sekundach „bujania” sie pomiÄ™dzy 400-1000 obr.Czasami auto nawet przygasa a obroty schodzÄ… prawie do zera po czym gwaÅ‚towanie skaczÄ… do ponad 1000 obr.Kilka razy zdarzyÅ‚o sie nawet że auto zgasÅ‚o.Po ponownym odpaleniu objawy ustajÄ… lub zmniejszajÄ… siÄ™ ale po jakimÅ› czasie znowu wracajÄ….Auto nie ma żadnych problemów z odpalaniem.Efekt bujania sie obrotów praktycznie nie wystÄ™puje gdy silnik jest „zimny”.Po rozgrzaniu siÄ™ silnika problem siÄ™ nasila ale i tak nie wystÄ™puje w każdej sytuacji.Na przykÅ‚ad jadÄ…c 100km/h wrzucam na luz to obroty Å‚adnie spadajÄ… do 700 i tam pozostaja bez zadnego bujania sie lecz gdy jade wolno na parkingu lub w korku i musze sie zarzymać to już wtedy obroty sÄ… nierówne.Potrafi delikatnie zabujać obrotami nawet jak auto jest odpalone a ja wysiÄ…de i zamkne drzwi.Auto przy tym dosyć sporo pali ale to jestem w stanie jakoÅ› wyjaÅ›nić ponieważ najczęściej robie krótkie odcinki (4-6 km) i pewnie non stop latam na „ssaniu”.Jak jade w dÅ‚uższa trase to spalanie wychodzi w normie.Próbuje sie uporać z tymi problemami ale już powoli koÅ„czÄ… mi siÄ™ pomysÅ‚y.W aucie jest nowa sonda Lambda Boscha kupiona w zeszÅ‚ym roku, sÄ… też nowe Å›wiece NGK, nowy czujnik poÅ‚ożenia waÅ‚ka rozrzÄ…du (używka ale sprawna), nowy filtr paliwa i nowa guma za przepÅ‚ywkÄ….Przepustnica i silniczek krokowy byÅ‚y czyszczone.Wczoraj byÅ‚em na diagnostyce komputerowej i jedyne co wyskoczyÅ‚o to błąd sondy Lambda.Dziwne jest to że sonda byÅ‚a jakby zawieszona i na poczÄ…tku nie byÅ‚o z niÄ… połączenia.Po chwili dziaÅ‚aÅ‚a tylko w wysokim zakresie wartoÅ›ci ale jak silnik osiÄ…gnÄ…Å‚ optymalnÄ… temp. to zaczęła pracować niby poprawnie, ale koleÅ› który robiÅ‚ diagnostyke i tak miaÅ‚ do niej jakiÅ› zastrzeżenia.Po ponownym skanowaniu już nie wywalaÅ‚o błędu sondy ale auto nadal miaÅ‚o niestabilne obroty.Komp nie wywaliÅ‚ bÅ‚edu cewek ani żadnego innego czujnika.PrzepÅ‚ywka ok, czujnik temp ok.Komputer w aucie byÅ‚ resetowany zgodnie z instrukcjÄ….Lewego powietrza raczej nie Å‚apie bo gdyby tak byÅ‚o to objawy byÅ‚y by non stop a tak nie jest.Musze jeszcze dokÅ‚adnie sprawdzić czy cewki nie majÄ… przebicia ale to chyba nie bedzie powodem takich objawów.Jedyne co mi jeszcze przychodzi do gÅ‚owy to czujnik poÅ‚ożenia przepustnicy i silniczek krokowy (byÅ‚ czyszczony ale może i tak jest uszkodzony) ale nie chce już w ciemno kupować wiÄ™cej części.Bardzo możliwe też że jest coÅ› nie tak z tÄ… sondÄ… bo podobno jakieÅ› dziwne dane podawaÅ‚a momentami pomimo tego że „niby” dziaÅ‚aÅ‚a.Ostatnio miaÅ‚em nawet takÄ… akcje że ostro pogoniÅ‚em tÄ… mojÄ… furke spod Å›wiateÅ‚ i na 3 biegu nagle poczuÅ‚em że troche zamuliÅ‚a.Na nastÄ™pnym skrzyżowaniu już ostro przygasaÅ‚a a jak pojechaÅ‚em na parking pod dom to zgasÅ‚a.JadÄ…c wyraźnie byÅ‚a zamulona.Po ponownym zapaleniu ostro byÅ‚o czuć benzyne z wydechu wiÄ™c pewnie laÅ‚a wache na maxa.NastÄ™pnego dnia rano auto odpaliÅ‚o jak nowe i pojechaÅ‚em do pracy.I o co tu chodzi?Czy to bedzie wina sondy? Może macie jakieÅ› pomysÅ‚y.Prosze o pomoc!!!
P.S. W aucie nie ma katalizatora a seryjny dolot jest zastÄ…piony dedykowanym K&N’em.W ECU jest też kość z programem Dinan’a.Jak nie wystÄ™pujÄ… w/w objawy to auto zapina naprawde przyjemnie ale czasami jak je „coÅ›” dopadnie to jest odczuwalnie sÅ‚absze ale bez problemu wkrÄ™ca sie nie obroty.
2fast4u - 2008-10-22, 14:28
Odkręć plastikową osłonę cewek i odpal auto w nocy. Część z tych objawów może wskazywać na przebicia na cewkach. Jak tak jest to zobaczysz światełka
Świece zmieniałeś ale fajek to już pewnie nie. Fajki w intercarsie to coś koło 9-10 zeta za sztuke. (a co sie dzieje z autem jak iskra raz leci na świece a raz na głowice to chyba nie muszę pisać).
zaq1982 - 2008-10-22, 14:46
Zrobie tą próbe na 100%.Zrobie jeszcze próbe z zamianą kości w ECU, Dinana na orginał żeby sie upewnić że to nie to.Ale czy to może mieć jakiś wpływ? Ponad rok po wymianie kości auto śmigało bez problemu.
Bioly - 2008-11-28, 22:02
sprawdz jeszcze czy masz domknieta przepustnice
SullyE36 - 2008-11-28, 22:58
Jak dla mnie to kończy ci sie przepływka. Z tego co piszesz w opisie to masz osprzet Boscha. Dobrze masz jak autko jest na ssaniu, wtedy do kompa podawane są inne wartości niż na zagrzanym silniku. Teoretycznie zamknięcie drzwi powoduje zabujanie samochodem i możliwe że przenosi sie to na bebechy przepływki - abstrakcyjne ale możliwe.
Odepnij przepływke i napisz czy pomogło.
zaq1982 - 2008-12-01, 18:41
| SullyE36 napisa³/a: | Jak dla mnie to koÅ„czy ci sie przepÅ‚ywka. Z tego co piszesz w opisie to masz osprzet Boscha. Dobrze masz jak autko jest na ssaniu, wtedy do kompa podawane sÄ… inne wartoÅ›ci niż na zagrzanym silniku. Teoretycznie zamkniÄ™cie drzwi powoduje zabujanie samochodem i możliwe że przenosi sie to na bebechy przepÅ‚ywki - abstrakcyjne ale możliwe.
Odepnij przepływke i napisz czy pomogło. |
Wszystko już jest ok.Zmieniłem sonde lambda i praktycznie wszystko wróciło do normy.Osiągi, spalanie i praca silnika są takie jakie powinny być.Jeszcze tylko silniczek krokowy zmienię bo się czasami potrafią obroty zabujać przez chwile ale o już jest detal.Ważne że auto jest już sprawne .
Lex - 2008-12-02, 13:19
Ile kosztowała Cię sonda lambda? Bo mam identyczne problemy jak ty więc widzę że muszę zmienić tą sondę.
Byłem dzis na diagnostyce i było kilka bledów i po wykasowaniu ich został tylko jeden-bład przepływki podaje ze ma za małe napiecie z przepływki czyli wychodzi na to ze u mnie padła przepływka dziwne bo mam identyczne obiawy jak ty. miałes bła przeplywki??? bo teraz juz nie wiem co wymienic lambde czy przeplywke??? Jak sie resetuje kompa w m50? znikaja wtedy bledy? bo jak nawet wymienie przeplywke to musze jechac znow wykasowac bledy? i znow placic? POMOCY
|
|