BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Grzeje się silnik, chłodnica jest zimna E36 2.0 Dalej żle

siben - 2008-10-24, 16:59
Temat postu: Grzeje się silnik, chłodnica jest zimna E36 2.0 Dalej żle
Witam,wczoraj rano pojechalem na ryby wszystko było wporządku,gdy wróciłem odpaliłem samochód przejechałem kawałek i temperatura skoczyła na czerwone pole,stanołem dolałem deczko płynu do chłodnicy,a chłodnica zimna wiatrak można palcem zatrzymać,kolega mowi że to termostat,te 2 węże co idą do kolanka co jest przy termostacie jeden gorący drugi twardy,co może być żeby mnie mechanik nie naciągnął bo termostat sam sobie wymienie.
Z góry dzięki :)

[ Dodano: 2008-10-24, 17:01 ]
A czy termostat mógł zparcieć ze starości,albo od stania na parkingu,śmigam raz na tydzień ok.30km
Dziś wymieniłem termostat,potem zabrałem się za odpowietrzanie i nic.
1-odkręciłem odpowietrznik
2-wlałem płyn i zaczołem uciskać węża ale z odpowietrznika nic nie leciało,uciskałem dolnego węża tego po lewo to bąbelki z odpowietrznika lekko leciały
3-zakręcilem odpowietrznik,korek od wlewu otwarty
4-zapaliłem silnikgdy się nagrzał odkręciłem lekko odpowietrznik deczko pary poleciało ale CHłODNICA dalej zimna a silnik się nie przegrzewał
5-zaczoł się gotować płyn zakręciłem korek zgasiłem silnik,odkręciłem odpowietrznik troche pary uleciało,gdy wkręcałem odpowietrznik przekręciłem śróbę :x :x chłodnica dalej zimna,gdy włączyłem silnik za chwilę sporo pary leciało raz szarej,raz zielonej,z urwanego odpowietrznika
6-Chyba żle zaczołem odpowietrzać?,pompa wody czy dobra?Dzięki za wszelkie podpowiedzi

siwy e-36 - 2008-10-24, 17:18

Witam. Na 99% termostat, w gorszym przypadku pompa wody padla ale z Twojego opisu wynika ze predzej termostat. Pol godz roboty przy wymianie, gorzej pozniej z odpowietrzeniem ukladu... I tak termostat mogl zaparciec zastac sie ze straosci tym bardziej jak malo jezdzisz. Termostat odmawia posluszenstwa nawet w nowszych autach, generalnie kazdy predzej czy pozniej pada...Pozdro
nitrus - 2008-10-24, 17:53

termostat wymień i powinno być ok
siben - 2008-10-24, 19:04

Dobra dzięki jutro z rana się za to wezme :spoko: :beer:

[ Dodano: 2008-10-25, 18:30 ]
A może ktoś normalnie wytłumaczyć jak to odpowietrzyć bo znalazłem na foróm z 4 sposoby.

WhiteCabrioBMW - 2008-11-30, 09:03

Witam , ten sam problem dopadl mnie wczoraj , z tym ze wszystko bylo ok do momentu kiedy dolalem koncentratu do zbiorniczka , plyn zaczal sie gotowac , i generalnie stan plynu byl za wysoki , wiec , zlalem caly plyn z chodnicy i zaczalem bwic sie w odpowietrzanie ukladu. Wobecnej chwili sytuacja wyglada tak ze plyn sie gotuje , waz na dole jest zimny , brak w nim plynu , a wisko sie nie zalacza.Co teraz ? Pompa wody padla ? termostat ? Stan oleju jest ok , a wlalem przynajmniej okolo 15 litrow plynu. Stan oleju ok.

Wczesniej zakres temperatur wygladal tak ze przy jezdzie strzalka pokazywala temperatrure ponizej normalnej czyli tak jakby byla niedogrzana , dopiero w korkach dochodzila do normy . Nie wiem co jest , pomozcie , bo nie chce strzelic jakiegos babola. Silnik m52b25.

southOFheaven - 2008-11-30, 10:13

skoro jest silnik m52 to bardzo mozliwe ze czas na remont ukladu chlodzenia.. trzeba sie zaopatrzyc w pompe wody z metalowym wirnikiem oraz na wszelki wypadek nowy termostat..

ja u siebie mialem identyczny objaw- powod? Zapowietrzony uklad- cholernie ciezko bylo odpowietrzyc, zwlaszcza gdy sie ma weze od LPG. Lanie plynu w otwor w chlodnicy nic nie dalo (powietrze zawsze bylo), plyn uzupelnilem poprzez przewod wody od parownika..

pompa wody 120zl, termostat 30zl, odpowietrzanie 6cylindrowki: caly dzien- wrazenia bezcenne.

WhiteCabrioBMW - 2008-11-30, 15:06

Sytacja wyglada tak....chlodnica od strony wlewu , jest , goraca , od strony powrotu , zimna , waz od powrotu zimny . Gorny waz idacy od zbiorniczka do termostatu , goracy odpowietrzony . Poziom plynu dwie kreski powyzej normy,oba odpowietrzniki , pozamykane, korek odkrecony , dmuchawa full , gorace powietrze dmucha do srodka , jest cacy. temperatura ok . Problem zaczyna sie kiedy wylacze calkiem dmuchawe , wtedy po okolo 5 minutach plyn w zbiorniczku zacvzyna sie gotowac i kiepiec gora ,temperatura ok , waz od powrotu zimny , , chlodnica zimna , wisko nie reaguje , zamykam korek wlewu i otwieram odpowietrzajacy chlodnicy , Nic poza para nie leci waz i chlodnica , zimne.
southOFheaven - 2008-11-30, 16:26

skoro nic poza para nie leci to znaczy ze masz jeszcze powietrze, powietrze=para! ma leciec plyn bez babelkow..