| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Swap e30 2.0 12v na 2.5 12v - problem
Lechu - 2008-10-25, 19:32 Temat postu: Swap e30 2.0 12v na 2.5 12v - problem Witam,
zabrałem sie za swapa w mojej e30. Początkowo siedział w niej m20b20 z 91 roku z sondą i na nowszym złączu diagnostycznym. Teraz siedzi juz włożony m20b25 z 86 roku, bez sony i na starym złączu diagonostycznym. Przełożylismy silnik z całą wiązką i komputerem.
Jedynym problemem była okrągła kostka łącząca wiązke silnika z puszką bezpieczników, w silniku 2,5 jest 11 pinów, w puszce bezpieczików sporo więcej, no ale to kwestia braku sondy itp- niezgadzają się również numery pinów- jednak dowiedziałem się ze po złożeniu, powinno być ok. I teraz- czujniki na liczniku, działają, komp chceck działa. Nie działają-el szyby i grzane fotele, dmuchawa nagrzewnicy, oraz co najgorsze silnik nie dostaje prawdopodobnie prądu, a ni na krokowy, ani iskry na swiece. Rozrusznik kręci tak jak należy.
W czym może być problem?
Cypisek - 2008-10-25, 20:06
| Lechu napisał/a: | | el szyby i grzane fotele, dmuchawa nagrzewnicy |
To jest oddzielny układ elektryczny, nie ma nic wspólnego ze swapem. Co do sondy to nie znajdziesz pinów odpowiadających za nią w złączce z bardzo prozaicznej przyczyny........... kabelki od sondy idą do komputera ; ] ciężko mi myślenie wychodzi bo jestem po całym dniu zajęć ale zaraz postaram się jeszcze coś wymyślić.
Lechu - 2008-10-25, 20:12
Z tą sondą faktycznie tak jak piszesz, więc czemu u mnie jest wiecej przewodów niż w nowym silniku? Tamta e30 też miała check, z tym, że ja mam ABS ale to też oddzielny moduł i wiązka. Czemu nie działaja te szyby itd? Prąd podłączony niby prawidłowo.
Cypisek - 2008-10-25, 20:19
A bezpiecznik sprawdziłeś??
[ Dodano: 2008-10-25, 20:27 ]
Może to ci trochę pomoże
Lechu - 2008-10-25, 20:28
W pierwszej kolejności, szyby szybami, ale silnik krokowy wogole nie dostaje prądu i brak iskry.
Guta - 2008-10-25, 20:29
| Lechu napisał/a: | Z tą sondą faktycznie tak jak piszesz, więc czemu u mnie jest wiecej przewodów niż w nowym silniku? Tamta e30 też miała check, z tym, że ja mam ABS ale to też oddzielny moduł i wiązka. Czemu nie działaja te szyby itd? Prąd podłączony niby prawidłowo. |
Przy rozruszniku oprócz kabla od automatu jest kabel który podczas kręcenia rozrusznikiem odłącza akcesoria,dotknij nim do masy i sprawdż wtedy szyby.
Pozdrawiam
Lechu - 2008-10-25, 20:36
Jest tam faktycznie kabel żołto-czarny, zobacze tak jak radzisz, wygląda tamm równiez na to że brakuje jednego kabla-jest jedno miejśce na wpięcie,może mieć to związek z całym prądem na silnik?
[ Dodano: 2008-10-25, 20:41 ]
| Cypisek napisał/a: |
Może to ci trochę pomoże |
Myślę że pomoże , sprawdze czy odpowiednie kable się zgadzaja
sowin19 - 2008-10-25, 20:44
| Cypisek napisał/a: | A bezpiecznik sprawdziłeś?? |
Nie chcę za nikogo odpowiadać, ale myślę że Cypisek, miał na myśli bezpiecznik/przycisk, który jest przy przyciskach od otwierania szyb (ten 3/5). Sprawdź to czy nie jest wyciśnięty, miałem podobną sytuację z szybami a w tym samym czasie brakło mi paliwa i szukałem "igły w stogu siana".
Lechu - 2008-10-25, 20:46
sowin19, i ten bezpiecznik również sprawdzałem - ale dzięki za odpowiedz.
[ Dodano: 2008-10-25, 21:33 ]
Czy jest możliwe, że po złym wpięciu tego złącza (mijanie się pinów) czyjniki w liczniku zaświęcą się a reszta będzie martwa?
[ Dodano: 2008-10-26, 16:38 ]
Wiem już prawdopodobnie w czym problem, do rozrusznika powinny isc 4 kable?? +, - i ma inne cieńsze, żółto czarny od dolu i jeden którego u mnie brak od góry??
Cypisek - 2008-10-27, 10:40
| Lechu napisał/a: | | Wiem już prawdopodobnie w czym problem, do rozrusznika powinny isc 4 kable?? +, - i ma inne cieńsze, żółto czarny od dolu i jeden którego u mnie brak od góry?? |
3 sztuki - gruby średni i cienki. i masa na obudowie
[ Dodano: 2008-10-27, 10:46 ]
AA zapomniałem do grubego są przykręcone 2 kable, jeden ze strony akumulatora a drugi pewnie od alternatora.
Lechu - 2008-10-28, 12:25
Problem rozwiązany Brakowało dodatkowego plusa. Ale z szybami mam dalej problem. Nie wiem czy nie brakuje tego kabla masowego który odłącza akcesoria tak jak pisał Guta
Guta - 2008-10-28, 13:03
| Lechu napisał/a: | Problem rozwiązany Brakowało dodatkowego plusa. Ale z szybami mam dalej problem. Nie wiem czy nie brakuje tego kabla masowego który odłącza akcesoria tak jak pisał Guta |
A sprawdzałeś czy działają przy otwartych drzwiach?u mnie działały tylko na otwartych,a po podłączeniu tego kabelka do masy na stałe zaczęły działać normalnie,uszkodzony był ten odłącznik akcesoriów w automacie.
Lechu - 2008-10-28, 22:25
U mnie do rozrusznika ida takei kable: zasilający prosto z akumulatora, masa z wiazki, żółto-czarny z wiązki i to wszystko, na górze widać puste złącze tak jakby brakowało jakiegoś cienkiego przewodu.
[ Dodano: 2008-11-02, 11:05 ]
Witam ponownie, szyby już działają, dzięki za odpowiedz. Teraz mam inny problem Brak iskry na swiece, do cewki prad dochodzi z cewki juz nie wychodzi. Sprawdzałem na 2 cewkach wiec to chyba nie jest problem że przepalona. Nie mam pojęcia o co chodzi
[ Dodano: 2008-11-03, 18:24 ]
Do tego prawdopodobnie wtryski sie nie otwierają, jeśli ktoś spotkał sie z takim problemem proszę o poradę, raczej chodzi o jakiś dodatkowy plus w złączu.
Guta - 2008-11-13, 20:14
| Lechu napisał/a: |
Do tego prawdopodobnie wtryski sie nie otwierają, jeśli ktoś spotkał sie z takim problemem proszę o poradę, raczej chodzi o jakiś dodatkowy plus w złączu. |
Mam rozwiązanie naszych problemów,no mojego na 100% bo już sprawdziłem.
Trzeba podłączyć zielony kabelek z 3pinowej szarej kostki która jest przy wtyczce do komputera w schowku do plusa po stacyjce i śmiga.
Info od Grześka co ma 4,4 w e30
Pozdrawiam
Lechu - 2008-11-16, 19:32
Guta - zgadza się, dodatkowo 2 inne przewody są od ekonomizera i obrotmierza, biały i niebieski. Pozdrawiam[/b]
kamil.k - 2009-03-01, 20:51
a jakie problemy napotkam podlaczajac wiazke m20b25 na motronicu 1.3 z wiazka m20b20 na l-jetronic czy mi sie wydaje czy musze porzezbic cos
Koko - 2009-03-01, 22:31
witam podepne sie do tematu
u mnie po swapie z 1.8 na 2.5 tez nie działały szyby, lusterka,dmuchawa,klima brak plusa po zapłonie też zbieg okoliczności??
kamil.k - 2009-03-02, 20:42
| Koko napisał/a: | witam podepne sie do tematu
u mnie po swapie z 1.8 na 2.5 tez nie działały szyby, lusterka,dmuchawa,klima brak plusa po zapłonie też zbieg okoliczności?? |
a pod maska podlaczałes cos wiecej oprócz tego okrąglego złącza jakos nigdy nie przygladałem sie instalacji pod maska i nie wiem co i jak tam jest popodłączane a wole wiedziec bo może w tym tygodniu bede to podłaczał i nie chciałbym niespodzianek
gtszudi - 2009-03-03, 21:56
| Lechu napisał/a: | U mnie do rozrusznika ida takei kable: zasilający prosto z akumulatora, masa z wiazki, żółto-czarny z wiązki i to wszystko, na górze widać puste złącze tak jakby brakowało jakiegoś cienkiego przewodu.
[ Dodano: 2008-11-02, 11:05 ]
Witam ponownie, szyby już działają, dzięki za odpowiedz. Teraz mam inny problem Brak iskry na swiece, do cewki prad dochodzi z cewki juz nie wychodzi. Sprawdzałem na 2 cewkach wiec to chyba nie jest problem że przepalona. Nie mam pojęcia o co chodzi
Do tego prawdopodobnie wtryski sie nie otwierają, jeśli ktoś spotkał sie z takim problemem proszę o poradę, raczej chodzi o jakiś dodatkowy plus w złączu. |
co do braku iskry na swiecy , podlacz pod przewod zasilajacy cewke lampke i zobacz jak swieci , bo moze na cewke isc napiecie , aczkolwiek pod obciazeniem nie bedzie miala zasilania , a jak nie to pociagnij od aku do cewki i zobacz wtedy czy bedzie iskra.
kamil.k - 2009-03-09, 22:40
dobra panowie troche popatrzylem na te kable i te dwa schematy i widze ze brakuje mi 5 pinow w starej wtyczce które najprawdopodobniej sa w nowej wtyczce.
czy może wystarczy tylko jak skrece te wtyczki i puszcze plusa ze stacyjki do tej 3 pinowej wtyczki i wszystko bedzie hulalo czy cos jeszcze podłaczac
te dodatkowe piny w nowej wtyczce a ktorych nie ma w starej to :
9. TD speed signal - black co ta za kabel do predkosciomierza czy nie
12. CARB DME control unit /engine plug - green cos z kompem tylko o co chodzi
14. TACH speedometer signal -black/white znowu cos z predkoscia tylko czego
15. P/N starter / engine plug -black/green cos z rozrusznikiem
20. FTM - pojęcia nie mam bladego o co z tym chodzi
pomoże ktos rozszyfrowac co jest co
Szajbaa - 2009-03-10, 12:30
a co do tej kostki 3pinowej to poszukajcie bo ona powinna byc gdzies przy schowku schowana, nawet mialem tą kostke w wąskiej 318 gaznik i nie trzeba ciagnac zadnych kabli ze stacyjki.
zielony zielono czarny to zawsze byly kable jakies plusowe, więc moze ci zabraknac jakiegos pradu, powinny sie pokrywać niemal w kazdym silniku podłacz i zobacz czy kreci czy jest iskra, tak jak mowie nic nie ciagnij tylko poszukaj przy schowku wtyczki.
kamil.k - 2009-03-11, 01:48
prawie wszystko juz podłaczyłem tylko z tego co zauważylem mam jedna wolną 2 pinową wtyczke ktora wychodzi z wiazki razem z wtyczka od krokowego.co to jest .gdzies kiedys mialem jakies fotki gdzie była opisana cała wiązka i nie moge znalesc
Szajbaa - 2009-03-11, 08:46
| kamil.k napisał/a: | | prawie wszystko juz podłaczyłem tylko z tego co zauważylem mam jedna wolną 2 pinową wtyczke ktora wychodzi z wiazki razem z wtyczka od krokowego.co to jest .gdzies kiedys mialem jakies fotki gdzie była opisana cała wiązka i nie moge znalesc |
hmm albo przepustnica albo to ustrojstwo co do filtra weglowego idze pod przepustnicą.
hmm przepustnica ma 3 piny, więc chyba to drugie
kamil.k - 2009-03-12, 00:45
no auto odpaliło ale jest kilka ale .po odpalenie wchodzi odrazu na wysokie obroty . silnik pochodzi z automatu może to przez to jakies pomysły odlacząłem przeplywomierz nie pomogło.wyglada na nie rozbierany.klapka chodzi lekko nie zacina sie ani nic.krokowy tez odlaczałem i podmieniałem i tez bez zmian
nie działa mi obrotomierz:?:
nie wiem co to jest za rurka wychodzaca od spody przepustnicy.taka cienka z 8 mm ktora na koncu jest sporo grubsza z fi 30mm i cos sie pewnie w nia wklada tyko nie wiem co.nie wiem pod co to podlaczyc
może ta wtyczka co zostal to jest od skrzynie automatycznej do silnik z tak współpracował .druga taka sama jest w schowku przy wtyczce kompa o ile mnie pamiec teraz nie myli
Szajbaa - 2009-03-12, 08:52
no ta rurka to to ustrojstwo o którym ja mowie do filtra weglowego i ta kostka co mowisz wolna to od tego
[ Dodano: 2009-03-12, 08:54 ]
http://bmwfans.info/origi...13/ill-13_0205/
a moze ta regulacja na przepustnicy trzyma wysokie obroty?? słychac to pstrykniecie jak zamyka sie przepustnica??
kamil.k - 2009-03-12, 13:48
silnik odpalil .wyczysciłem czujnik polozenia przepustnicy ale własniee mam jakis inny 5 pinowy z okragla wtyczka i nie slychac tego pykniecia jak sie zamknie lub otoworzy przepustnice.wazne ze silnik juz pali od strzala ale mam inne problemy
nie działa obrotomierz i nie mam ładownia bo nie swieci sie po przekreceniu kluczyka kontrolka
to cos wystajace o co pytałem jest to czarny gumowy weżyk ktory wychodzi od spodu przepustnicy i konczy sie wieksza koncówka w ktora cos sie wtyka . wziałem go na razie zaslepiłem bo nei bardzo wiem gdzie go i z czym pdlaczyc. nie wiem czy ja mam u siebei ten filtr weglowy .ma ktos foto takie bardziej realistytczne z poprzedniej wiazki razje nic takiego nei bylo podlaczane wiec pewnie tego u mnei nie bylo
Szajbaa - 2009-03-12, 15:15
ja w m20 nie przykrecilem masy miedzy alternatorem a silnikiem dodatkowej i tez nie bylo ladowania, mozesz zrobic fotke tej przepustnicy?? bo nigdy takiej nie widziałem,
moge zrobić fote tego weglowego wieczorem.
kamil.k - 2009-03-12, 22:58
| Szajbaa napisał/a: | ja w m20 nie przykrecilem masy miedzy alternatorem a silnikiem dodatkowej i tez nie bylo ladowania, mozesz zrobic fotke tej przepustnicy?? bo nigdy takiej nie widziałem,
moge zrobić fote tego weglowego wieczorem. |
wydaje mi sie ze ten czujnik jest wiekszy niz te zwykle 3 pinowe.
wie ktos co zrobic żeby było ładowanie i zeby działał ekonomizer wogule nie swieci sie kontrolka ladowania.ty też tak miales jak sie zewrze ze soba kable to kontrolka swieci ale po przekreceniu zaplonu gasnie .podmieniałem alternator i nic
o która dodatkowa mase ci chodzi ja mam mase do miski dana chyba ale miedzy silnikiem i alternatorem to nie kojarze zebym mial z poprzednim silnikiem
rozumiem że czujnik temp musze wymienic na 1 pinowy tak bo temp tez chyba nie działa
Szajbaa - 2009-03-13, 11:45
no wlasnie masy mi brakowało miedzy alternatorem a silnikiem i doczepilem plecionke zaczeło działac, mialem to samo kontroilka nawet nie zapalała, czujnik to myśle że się kable moga w tym okragłym(prrzy bezpiecznikach) nie pokrywać, ale mozesz sprobowac z jednopinowym,
to masz podłączoną tą przepustnice czy nie?? w wiązce masz taką ogrągłą kostke do przepustnicy???
kamil.k - 2009-03-13, 18:55
tak w wiazce mam taka okragła wtyczke bo wsadzałem sinik razme z wiazka z ktora chodzil w e34.mysle ze bez czujnika przepusticy by nei odpalił wogule ale nie ssprawdzałem tego
gdzies doczytalem ze moze mi brakowac plusa wlasnie do tej kontrolki od strony stacyjki cyz jakos tak
jak zewre oba kable ze soba to kontrolka sie swieci.jade moze cos wymodze
[ Dodano: 2009-03-14, 08:01 ]
| Guta napisał/a: | | Lechu napisał/a: |
Mam rozwiązanie naszych problemów,no mojego na 100% bo już sprawdziłem.
Trzeba podłączyć zielony kabelek z 3pinowej szarej kostki która jest przy wtyczce do komputera w schowku do plusa po stacyjce i śmiga.
Info od Grześka co ma 4,4 w e30
Pozdrawiam |
znalazłem ta szarna koste 3 pinowa ale ona u mnie wychodzi własnie z deski a nie ze idzie z wiazka i jest kolo wtyczki kompa i tam po przekreceniu pojawia sie plus na zielonym srodkowym kablu.do czego to tam podłaczyc
adamm - 2009-03-14, 21:03
| Guta napisał/a: | | Lechu napisał/a: | Z tą sondą faktycznie tak jak piszesz, więc czemu u mnie jest wiecej przewodów niż w nowym silniku? Tamta e30 też miała check, z tym, że ja mam ABS ale to też oddzielny moduł i wiązka. Czemu nie działaja te szyby itd? Prąd podłączony niby prawidłowo. |
Przy rozruszniku oprócz kabla od automatu jest kabel który podczas kręcenia rozrusznikiem odłącza akcesoria,dotknij nim do masy i sprawdż wtedy szyby.
Pozdrawiam |
Dokłądnie jak powiedział Guta.
Ja miałęm to samo.
Przy rozruszniku jeden z przewodó masowych był odłączony.
Znalezienie tego zajęło mi kilka godzin, bo wtedy nie było się kogo podpytać, ale się udało.
To załatwi sprawę akcesoriów.
kamil.k - 2009-03-14, 21:28
dzisiaj byłem i wyjąłem szczotki i w jednym i drugim alternatorzesa krótko mowiąc ich prawie nie ma a oba chodziły do konca i u mnie nawet raz mi kontrolka nie mogneła czy zeby aku sie rozładowało a robiłem krótkie odcinki wiec doładowywał dobrze
w poniedziałek kupie szczotki i sie zobaczy czy to pomoze
Szajbaa - 2009-03-15, 08:55
hmm, tą kostke 3 piny, powinna byc w schowku i przy wtyczce komputera, ale nie wiem jak to wygląda w wiązce z e34, bez czujnika przepustnicy odpali, ja dawałem masę z obudowy alternatora do silnika i zaczeło działać, jak mowi guta patrz też rozrusznik.
kamil.k - 2009-03-15, 09:10
ale guta pisze o kablu jakby komus nie działały inne rzeczy a u mnie raczej wszystko działa tylko adowania brak.dzisiaj pojade to jeszcze lukne co i jak a w poniedziałem podmienie szczotki
Szajbaa - 2009-03-15, 09:34
tak, ale brak kazdej masy warto sprawdzić, a z rozrusznikiem tez mialem róne przypadki, spotkałem sie kiedys z wiązką z 3 kablami do rozrusznika + i jak by dwie masy... a sprawdzałeś jak sie kable w tej okrągłej pokrywają?? znajdz schemat od wiązki opisujący kable i schemat swojej beemki i popatrz w kostce czy nie brakuje czegoś np wlasnie plusa czy masy.
adamm - 2009-03-15, 09:55
| Szajbaa napisał/a: | | spotkałem sie kiedys z wiązką z 3 kablami do rozrusznika + i jak by dwie masy... |
w moim M40 tak właśnie jest.
jeden przewód masowy działa tak, że w momencie startu rozrusznika, zabiera masę, która idzie do instalacji elektrycznej i rozłancza np. wentylator, lusterka i coś jeszcze.
Wszystko po to, żeby w momencie rozruchu niepotrzebne odbiorniki nie zabierały prądu
kamil.k - 2009-03-15, 10:40
ogladałem stara wiazke silnika po ciemku juz bylo i duzo nei widzialem i tam faktycznie bylo wiecej kabli .np. do alternatora ten cienki szedl jako podwójny cienki a w nowej wiazce mam jako pojedynczy
sprawdze jeszcze jak wyglada wiazka silnika do m20b25 od e30 bo mam tez taka w zapasie
[ Dodano: 2009-03-15, 11:51 ]
tak wyglada to co mi wchodzi do schowka.wtyczka od kompa i od obc czy jakos tak zadnej 3 pinowej nie mam oprocz tej ktora wychodzi od stacyjki
[ Dodano: 2009-03-17, 19:24 ]
dobra podałem ta dodatkowa mase i ładowanie niby jest i jezdze ale dziwi mnie jedno.poprzednio ten sam alternator na tym samym mocowaniu smigał z poprzednim silnikiem i ładowanie było a teraz po przekładce znikneło
szczotki musiałem wymienic swoja droga bo na starych nie ładował juz nawet jak mial ta dodatkowa mase
Szajbaa - 2009-05-18, 00:43
i jak tam temat stoi??
no skoro mowisz że wiązka Twojego silnika jest z e34 to może i w niej nie ma tej kostki 3 pinowej, jak masz wiązke od jakiegos nowszego m20 to zalóż i tyle.
kamil.k - 2009-05-18, 12:05
temat stoi nic nie ruszałem bo całe dnie pracuje
3 pinowa kostka jest ale to ta która idzie do zegarów.musze do nie podac odpowiedni sygnał z wtyczki od kompa i powinno grac.znalazłem kiedys rozpiske pinow kompa to wrzuce w temat żeby nie zgineła. dzisiaj mam troche wolnego to jak nei zapomne to sprawdze jak wygada wiazka od innego m20 na motronicu . komp ma nr 384 czy jakos tak i byl to ostatni wypust z tego co mi wiadomo
marcinek84 - 2009-12-06, 17:22
3 pinowa biała kostka, o której mówicie jest np w wiązce z m10b18 ( ja taką miałem), jej rozłączenie powodowało brak iskry i paliwa. W wiązce do m20b25 tez wtyczki nie ma i obywa się bez niej silnik pali, a wiązke mam z E34.
|
|