| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - m20b20 pare pytan
PaKu - 2008-10-28, 19:41 Temat postu: m20b20 pare pytan Witam mam pare pytan dot tego silnika a mianowicie.
Jakie maja byc luzy zaworowe?
Jaki najlepiej olej zalac poł syntetyk 10w40??
Czy jak będe miał głowice pęknięta to jest mozliwe ze w silniku bede miał olej z wodą czyli kakao
I jeszcze jeszcze jedno jak bede wyciagac silnik to najlepiej ze skrzynią czy bez bo słyszałem rozne opinie na ten temat.
Dzieki wielkie za odp.
pozdro
arniko - 2008-10-28, 19:55
Z 3 pytan odpowiem ci na 2 pytania. Jaki olej zalac to zalezy jaki przebieg ma auto a jesli nie pobieralo oleju to smialo lej 10w40. A jesli chodzi o peknieta glowice to owszem jest taka opcja ze bedziesz mial kakalko w silniku
PaKu - 2008-10-28, 20:01
silnik ma 200tys km przeb. Auto kupiłem z podejrzeniem ze albo głowica albo uszczelka pod głowicą głowice splanowałem i sprawdziłem ale robi sie kakao w dzbiorniczku wyrownawczym mozliwe ze to resztki oleju w układzie chłodzenia?? bo oleju nic nie ubywa na bagnecie wody w dzbioniczku tez nie a chłodnica jak była oparta o sciana to w ch*j oleju z jej wylało się i ja w miare mozliwosci wypłukałem ale reszty układu nie dałem rady.
I jeszcze jedno pytanie mam czy kierownica e36 podejdzie do e30?
Cypisek - 2008-10-28, 20:12
Luz na zimnym silniku 0.25mm
silnik da się wyjąć razem ze skrzynią
kierownica z e36 nie przypasi.
Używaj funkcji SZUKAJ!
MARAS - 2008-10-28, 20:32
powiem tak z praktyki dojście do górnych śrub łaczących skrzynie z silnikiem w m20 kiepskie prościej i zdecydowanie szybciej ok. 40min. wyjąć silnik razem ze skrzynia niezależnie czy przy pomocy żurawika czy wyciągu (knary) sprawdzone... tak samo wkładać jest łatwiej cały zespół a zwłaszcza gdy masz kanał jeden kieruje opuszczaniem drugi z kanału wciąga za skrzynię.w dwie osoby da radę lepiej w trzy bo trzeci pilnuje by nie puknąć w przednie wzmocnienie przegrodę czy szybę trzyma przewody trafia na poduchy łapami ...fajka przypali... piwo poda...
arniko - 2008-10-28, 21:27
Jesli to byla uszczelka pod glowica to powiem szczerze ze ciezko jes wyplukc uklad chlodznia z oleju. Tak wiec jesli wszystko jest ok to dluzszy czs moze byc bagno w zbiorniczku. Ale kontroloj to bo roznie bywa
|
|