| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Usunięcie odmy z dolotu
bono20002 - 2008-10-30, 12:18 Temat postu: Usunięcie odmy z dolotu Witam.
Planuje zrobić cos takiego jak w temacie, silnik to m42b18, czy ktoś robiłcoś takiego?? wiadomo, odma jest podłączona do gumy dolotu, i podaje tam w jakis sposób ciepłe powietrze..jak to obejść?? jak ją wywalić z tego dolotu?? widziałem ludzie pakuja jaieś filterki na wyjscie tuż z pokrywy zaworów..a co z resztą turek?? ma ktos moze jakies instrukcje do tego??jakies porady??patenty??
PS.nie piszcie mi tylko że to nic nie da i że nie zgodne z przepisami...wiem swoje i tak nie posłucham głupich docinków
speed - 2008-10-30, 12:27
Przepisy przepisami - i tak nikt tego sprawdzał nie będzie czy odmę masz podpiętą czy nie Zgodnie z Twoją prośbą nie napiszę że to nic nie da - bo nie da Jeśli faktycznie chcesz zrobić taki "tjunink" to nie zakładaj żadnych filtrów tylko zrób sobie jakąś ładną puszkę gdzie wprowadzisz odmę (puszkę podziuraw by spaliny mogły swobodnie z niej wylatywać ale tak żeby kropelki oleju mogły się w niej gromadzić). Zatkaj sobie też wejście odmy do kolektora by silnik nie ciągnął "lewego" powietrza.
bono20002 - 2008-10-30, 12:37
| Cytat: | | Zatkaj sobie też wejście odmy do kolektora by silnik nie ciągnął "lewego" powietrza |
Orientujesz się w ogóle jak wygląda dolot w ISie??
.....dajesz sobie ręke uciąć że będzie wszystko prawidłowo banglać???? a może nie tak..zapłacisz mi za remont silnika??
Widziałes kiedyś co sie pod maską dzieję jak odmę zapchasz??
speed - 2008-10-30, 12:55
| bono20002 napisa³/a: | | Cytat: | | Zatkaj sobie też wejÅ›cie odmy do kolektora by silnik nie ciÄ…gnÄ…Å‚ "lewego" powietrza |
Orientujesz się w ogóle jak wygląda dolot w ISie??
.....dajesz sobie ręke uciąć że będzie wszystko prawidłowo banglać???? a może nie tak..zapłacisz mi za remont silnika??
Widziałes kiedyś co sie pod maską dzieję jak odmę zapchasz?? |
A UMIESZ CZYTAĆ
WIESZ CO TO WEJÅšCIE
A MOŻE MASZ PROBLEMY Z ROZRÓŻNIENIEM WEJŚCIA I WYJŚCIA
Nie wiem dokładnie jak wygląda odma w is-e ale zasada we wszystkich autach jest taka sama, chodziło mi byś zatkał sobie wejście odmy do kolektora/przepustnicy a nie jej wyjście z pokrywy zaworów (bloku silnika)
Wiejski Filozof
Naucz się czytać ze zrozumieniem bo chyba jest Ci to obce
bono20002 - 2008-10-30, 13:11
Dobra pominiemy uwagi i porady tego pana ,
next...
PS.. miastowy burżuj się odezwał ..słuchaj dalej tego swojego wodza ...jak mu tam?? Danio i kibel??
W przypadku niedrożności odpowietrzenia w skrzyni korbowej bardzo szybko tworzy się nadciśnienie i olej wyrzucany jest z silnika przez najsłabszy element - uszczelnienia. Jeśli uszczelniacz został wypchnięty z gniazda, możemy być prawie pewni, że jest to wina zatkanego odpowietrzenia.....O zatkaniu odmy świadczy także wypchnięty bagnet do sprawdzania poziomu oleju.
całkiem niedawno widziałem przypadek zatkania [wejścia(dokładnie tak jak piszesz, wejście do przepustnicy)] odmy...żeby było zabawniej ..w beemwy .. nie m iło sie zrobiło pod maską...tak oleisto,brudno i w silniku głośno..
PS.2 Może i jestem ze wsi ale potrafie się zachować, Ty za to wielki miastowy i brak Ci jakiejkolwiek ogłady więc od wiejskich filozofów to wyzywaj sobie siebie przed lustrem, bo świrujesz pawiana
speed - 2008-10-30, 13:28
Nie twierdze ze jesteś ze wsi. Sądząc po podpisie w Twoim avatarze to mieszkasz w mieście bo Mińsk Mazowiecki i Otwock to miasta (wiejski filozof to takie powiedzenie).
Ale Ty jesteś uparty ciągle nie rozumiesz (albo nie chcesz zrozumieć) o czym ja mówię. Powtarzam jeszcze raz - rura odmy ma dwa końce - jeden to wyjście z bloku bądź pokrywy zaworów albo i z jednego i drugiego a drugi to wejście do kolektora ssącego bądź kanału dolotowego przed przepustnicą. Odmę chcesz sobie wypuścić gdzieś tam do puszki tak jak to pisałem powyżej a co zrobisz z "luźnym" króćcem w kolektorze dolotowym ZATKASZ bo inaczej silnik będzie źle pracował. Prościej nie potrafię tego wytłumaczyć. Nie kazałem Ci zatykać odmy (bo tego nie można zrobić) tylko luźny króciec.
bono20002 - 2008-10-30, 13:44
| speed napisa³/a: | | Nie twierdze ze jesteÅ› ze wsi. SÄ…dzÄ…c po podpisie w Twoim avatarze to mieszkasz w mieÅ›cie bo MiÅ„sk Mazowiecki i Otwock to miasta (wiejski filozof to takie powiedzenie). |
Darujemy to sobie.
| speed napisa³/a: | Ale Ty jesteÅ› uparty ciÄ…gle nie rozumiesz (albo nie chcesz zrozumieć) o czym ja mówiÄ™. Powtarzam jeszcze raz - rura odmy ma dwa koÅ„ce - jeden to wyjÅ›cie z bloku bÄ…dź pokrywy zaworów albo i z jednego i drugiego a drugi to wejÅ›cie do kolektora ssÄ…cego bÄ…dź kanaÅ‚u dolotowego przed przepustnicÄ…. OdmÄ™ chcesz sobie wypuÅ›cić gdzieÅ› tam do puszki tak jak to pisaÅ‚em powyżej a co zrobisz z "luźnym" króćcem w kolektorze dolotowym ZATKASZ bo inaczej silnik bÄ™dzie źle pracowaÅ‚. |
zgadzam się z Tobą ,tylko ze nie wiem czy wiesz ale w m42 nie jest np tak proste jak w m10... i tu jest cały ból, bo zrobisz jeden krok nie tak i masz fontannę olejową.. żeby to było tak proste ... nie pytałbym się..
W ISie masz tak:
-Wyjście z pokrywy
-jakiś śmieszny trójnik pod kolektorem - idzie rurka do silniczka krokowego , do gumy dolotu
-Wejście do przepustnicy połączone z tym trójnikiem pod kolektorem. (to jak sie zapchało to ch..j... olej w górę idzie.
| speed napisa³/a: | | ProÅ›ciej nie potrafiÄ™ tego wytÅ‚umaczyć. Nie kazaÅ‚em Ci zatykać odmy (bo tego nie można zrobić) tylko luźny króciec. |
Spoko źle nie chciałes..
speed - 2008-10-30, 13:55
Odma jest tylko z pokrywy zaworów Nie ma wyjścia też z bloku silnika
Dobra to mamy tak odmę do puszki, a dalej, myślę że można by podać mu do dolotu tam gdzie była kiedyś odma czyste powietrze ale takie przed przepływomierzem.
p.s. Pewnie że nie chciałem źle
bono20002 - 2008-10-30, 14:00
michał, jaja se robisz??
Cypisek - 2008-10-30, 15:40
bono20002, pięknie się wyrażasz. speed dobrze mówi. A ty najpierw rozłóż ten dolot razem z odmą zobacz o co tam chodzi, a dopiero potem zacznij się awanturować.
W m42 da się poza tym zrobić coś więcej, ale chyba daremne będą moje słowa....
mucha - 2008-10-30, 21:17
ja nie mam odmy podlaczonej z dolotem + usuniete elementy grzewcze na przepustnicy, zacznijmy od poczatku
http://bmwfans.info/origi...11/ill-11_0264/ na koncu elementu nr 10 mam filterek
http://bmwfans.info/origi...13/ill-13_0578/ elementy grzewcze numer 3 i 7 wylecialy, a wyjscie pod przepustnica jest zaslepione
http://bmwfans.info/origi...11/ill-11_0560/ waz numer 21 laczy glowice z blokiem
silnik krokowy jest polaczony bezposrednio z dolotem za przeplywomierzem
obroty biegu jalowego nadal stabilne, nie widze zadnych zmian procz tego ze przepustnica jest czysta
bono20002 - 2008-10-31, 09:07
no, panie mucha o to mi chodziło... to juz coś....
co do zmian.... chodzi tu własnie o czystą przepustnicę i o to żeby auto (jak to ktoś pięknie napisał) nie oddychało swoimi bąkami
PS ..to u ciebie to zobaczyłem kiedyś a później sie zastanawiałem kto to miałten patent .... no i elektryczny wiatrak... że tak powiem troche ściagam od Ciebie
| Cypisek napisa³/a: | bono20002, piÄ™knie siÄ™ wyrażasz. speed dobrze mówi. A ty najpierw rozłóż ten dolot razem z odmÄ… zobacz o co tam chodzi, a dopiero potem zacznij siÄ™ awanturować.
W m42 da się poza tym zrobić coś więcej, ale chyba daremne będą moje słowa.... |
Jakies wybory na moderatorów sie zbliżają czy co?? punkty zbierasz?? na jaką kartę nabijasz?? bp, orlen??
EDIT ; sorry zapomniałem, nie zauwazyłem..juz nim jestes...dasz mi nartę tylko za które słowo ranking jest??
Cypisek - 2008-10-31, 09:37
| bono20002 napisa³/a: |
no, panie mucha o to mi chodziło... to juz coś....
co do zmian.... chodzi tu własnie o czystą przepustnicę i o to żeby auto (jak to ktoś pięknie napisał) nie oddychało swoimi bąkami
PS ..to u ciebie to zobaczyłem kiedyś a później sie zastanawiałem kto to miałten patent .... no i elektryczny wiatrak... że tak powiem troche ściagam od Ciebie
| Cypisek napisa³/a: | bono20002, piÄ™knie siÄ™ wyrażasz. speed dobrze mówi. A ty najpierw rozłóż ten dolot razem z odmÄ… zobacz o co tam chodzi, a dopiero potem zacznij siÄ™ awanturować.
W m42 da się poza tym zrobić coś więcej, ale chyba daremne będą moje słowa.... |
Jakies wybory na moderatorów sie zbliżają czy co?? punkty zbierasz?? na jaką kartę nabijasz?? bp, orlen??
EDIT ; sorry zapomniałem, nie zauwazyłem..juz nim jestes...dasz mi nartę tylko za które słowo ranking jest?? |
Nie jestem moderatorem i nie mam zamiaru nim być, ale tak czy inaczej u mnie masz -
kamil.k - 2008-10-31, 10:36
bono20002, jestes żałosny
bono20002 - 2008-10-31, 11:01
| kamil.k napisa³/a: | bono20002, jestes żaÅ‚osny |
Dzięki. Ty też
Gepard - 2008-10-31, 13:33
A tak naprawde o co Ci chodzi skor bluzglasz na kogos ktoo probuje Ci pomoc moze to kwestia wychowania.
bono20002 - 2008-10-31, 14:25
Kur... a zamknijcie juz
ten temat bo coraz mądrzejsi sie udzielają , co chciałem się dowiedziałem tyle.. ... A jak dymu szukacie.. to na zabawe na wioskę... sztachety w dłoń.
| Cytat: | | A tak naprawde o co Ci chodzi skor bluzglasz na kogos ktoo probuje Ci pomoc moze to kwestia wychowania. |
Gdzie widzisz jakis bluzgi pokaż mi choć jeden na kogoś ..... masz jakis uraz z dzieciństwa z tymi bluzgami czy jak..
Cypisek - 2008-10-31, 14:51
| bono20002 napisa³/a: | Kur... a zamknijcie juz
ten temat bo coraz mądrzejsi sie udzielają , co chciałem się dowiedziałem tyle.. ... A jak dymu szukacie.. to na zabawe na wioskę... sztachety w dłoń.
| Cytat: | | A tak naprawde o co Ci chodzi skor bluzglasz na kogos ktoo probuje Ci pomoc moze to kwestia wychowania. |
Gdzie widzisz jakis bluzgi pokaż mi choć jeden na kogoś ..... masz jakis uraz z dzieciństwa z tymi bluzgami czy jak.. |
Ale ty masz gadane porażasz kulturą osobistą.
Grucha Jr - 2008-10-31, 19:12
O nie mogÄ™ WchodzÄ™ na forum po jakimÅ› tygodniu a tu taka polewka
Artur C. - 2008-11-01, 08:15
| bono20002 napisa³/a: | Kur... a zamknijcie juz
Gdzie widzisz jakis bluzgi pokaż mi choć jeden na kogoś ..... masz jakis uraz z dzieciństwa z tymi bluzgami czy jak.. |
Przepraszam ale z Twych wypowiedzi wynika że sam dymu szukasz dodając jakieś przysrywki - aby kogoś obrażać wystarczy użyć takiego tonu wypowiedzi jak Ty.
|
|