BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - problem z ogrzewaniem , E30 320

robak85 - 2008-10-30, 13:32
Temat postu: problem z ogrzewaniem , E30 320
witam
jestem tu nowy , przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi

mianowicie w mojej E30 wymieniałem uszczelke pod głowicą, teoretycznie układ jest odpowietrzony, tzn odpowietrzałem srubką na termostacie i na trójniku

ogrzewanie działa tylko przez chwile po przekręceniu stacyjki i wyłącza sie od razu jak odpali silnik

nie wiem czy ogrzewanie było wczesniej sprawne bo kupiłem auto latem :P

macie jakies pomysły??

pzdr

Cypisek - 2008-10-30, 15:49

zobacz czy przewody wodne wchodzące do nagrzewnicy są w odpowiedniej kolejności. Wg mnie bardzo prawdopodobne jest że są założone na odwrót.
Stammek86 - 2008-10-30, 16:54

też mi sie tak wydaje ze to przewody przy nagrzewnicy są odwrotnie podpięte
Rafał - 2008-10-30, 17:47

Stammek86 napisa³/a:

no i co wtedy sie dzieje bo nie kumam ?

pomijajac sprawe wlasciwego lub nie odpowietrzenia
zobacz jak zachowuje sie elektrozawór
jest pod dolna oslona kokpitu kolo pedalu gazu

Cypisek - 2008-10-30, 17:56

RafaÅ‚ napisa³/a:
Stammek86 napisa³/a:

no i co wtedy sie dzieje bo nie kumam ?

pomijajac sprawe wlasciwego lub nie odpowietrzenia
zobacz jak zachowuje sie elektrozawór
jest pod dolna oslona kokpitu kolo pedalu gazu

Wtedy kolego nie bangla :wink: Jeżeli głowica była ściągana to bardzo prawdopodobne że te przewody zostały odkręcone. Jak dla mnie dość łatwo je pomylić. Tzn teraz już wiem jak ma być, ale raz się walnąłem i grzania nie było.

IPLO - 2008-10-30, 23:22
Temat postu: .........
chłopie opisz to troche dokadniej jak przkrcisz na zimnie tez sie wyłancza dmuchawa po odpaleniu czy na zapłonie dmucha ,bo niejarze o co biega niegrzeje czy niedmucha czy to i to??
arniko - 2008-10-30, 23:23

Na moj gust to jak podlaczone sa przewody to nie ma zadnego znaczenia bo itak czy inaczej jest obieg wody. Moze byc zamulona nagrzewnica. Sprawdz czy obydwa przewody sa gorace jesli jeden jest goracy a drugi taki sobie to temat jest prosty
wrona - 2008-10-31, 00:13

arniko napisa³/a:
Na moj gust to jak podlaczone sa przewody to nie ma zadnego znaczenia bo itak czy inaczej jest obieg wody. Moze byc zamulona nagrzewnica. Sprawdz czy obydwa przewody sa gorace jesli jeden jest goracy a drugi taki sobie to temat jest prosty

ma znaczenie i to duze

czytajcie co pisza inni ..........
tez obstawiam zle podlaczone węże !! !

Artur C. - 2008-10-31, 06:18

Węże źle podpięte. ;/
Cypisek - 2008-10-31, 06:24

arniko napisa³/a:
Na moj gust to jak podlaczone sa przewody to nie ma zadnego znaczenia bo itak czy inaczej jest obieg wody.

O gustach się nie dyskutuje :roll: jednak trochę wiedzy i doświadczenia by się przydało :wink:

robak85 - 2008-10-31, 08:13

Cytat:
chłopie opisz to troche dokadniej jak przkrcisz na zimnie tez sie wyłancza dmuchawa po odpaleniu czy na zapłonie dmucha ,bo niejarze o co biega niegrzeje czy niedmucha czy to i to??

objawy są te same niezależnie, czy ustawiam ciepły czy zimny nawiew :!:

dmucha tylko chwile po przekręceniu zapłonu i przestaje dmuchac w momencie kiedy silnik odpala

możecie mi podpowiedziec, jak mają byc podłączone te węże?? chodzi Wam o podłączenie 3 węży do trójnika ??

Rafał - 2008-10-31, 08:32

jakto jakto
jak dmucha kiedy silnik nie pracuje przeciez wtedy pompa wody niczego nie tloczy

ocokomon

Cypisek - 2008-10-31, 09:46

robak85 napisa³/a:
Cytat:

objawy są te same niezależnie, czy ustawiam ciepły czy zimny nawiew :!:

dmucha tylko chwile po przekręceniu zapłonu i przestaje dmuchac w momencie kiedy silnik odpala

możecie mi podpowiedziec, jak mają byc podłączone te węże?? chodzi Wam o podłączenie 3 węży do trójnika ??

Chodzi o węże wchodzące do nagrzewnicy (2 sztuki) na grodzi pomiędzy serwem a kolektorem dolotowym. Nie pamiętam w jakiej kolejności mają być ale spróbuj przykręcić odwrotnie niż są :wink:

sowin19 - 2008-10-31, 12:57

robak85 napisa³/a:
tzn odpowietrzałem srubką na termostacie i na trójniku ogrzewanie działa tylko przez chwile po przekręceniu stacyjki i wyłącza sie od razu jak odpali silnik

robak85 napisa³/a:

Cytat:

Też nie bardzo czaję :?: Chodzi o wentylator, czy może elektrozawory :?: Przestaje dmuchawa chodzić :?: :|

henry - 2008-10-31, 14:00

.....Istotny jest kierunek przepływu cieczy przez nagrzewnicę !! !! Przy niewłasciwym podłączeniu przewodów cisnieniem cieczy jest zamykany elektrozawór ................
Miałem dokladnie to samo u siebie i cenna rada Artura.C pomogła mi tę usterke usunąć..............PZDR - henry

IPLO - 2008-10-31, 14:12
Temat postu: ,,,,,,,,,,
moze ci kształty weży pomoga jak masz takie orginalene jeszce to beziesz widział

http://www.realoem.com/bm...133&hg=64&fg=18

albo jeszce zamało wody w układzie

frantic - 2008-10-31, 17:27

wąż który wychodzi z bloku silnika z tyłu idzie do dolnego króćca (czyli do zaworu) a górny to wyjście płynu z nagrzewnicy i powrót do obiegu silnika