BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - czujnik położenia e30

kris - 2008-10-31, 22:31
Temat postu: czujnik położenia e30
witam mam pytanko ma ktoś patent na wydłubanie czujnika położenia wału (obrotomierz nie chodzi ) w silniku 24td i drugie jakie klucze trzeba do wymiany paska rozrządu bo w bejcy jeszcze tego nie robiłem :shock: z góry dziękujehttp :wink:
Artur C. - 2008-11-01, 09:47

Czujnik powinien wyjść po odkręceniu śrubki na klucz 10- choć powodów braku obrotomierza może być kilka między innymi :
- uszkodzony komp
- uszkodzone zegary
- wiązka silnika
- czujnik.
U mnie walnięty był komputer.
Do paska potrzeba:
- blokady wału (koła zamachowego),pompy wtryskowej' wałka rozrządu,
- kluczy 10,13,17,19.
- klucza dynamometrycznego do napinacza.

kris - 2008-11-02, 08:01

Witam dzięki za odpowiedz. Czujnik poodkręcałem kluczykiem 10 i drugim imbusem ale jak go wyjąc :wow: bo się obraca w okół własnej osi i nie chce wyjść ! A mam inny czujnik i widzę ze on jest wciskany na oringu i chyba on go tak trzyma i tu jest cały problem! :x Podejrzewam że to jego wina bo gdy kupiłem moją brykę to poprzednik mówił że też nie chodził obrotomierz i ekonomizer a ona jezdzi bez problemów :jupi: zegary sprawdzałem wyglądają na dobre więc wydaje mi się ze to będzie to. jaki olej wlać do wspomagania bo tam jest teraz hipol 80 w kolorze szaro ciemnym?kiedy załącza się podgrzewacz paliwa we filtrze czy działa jest wtyczka ale to sprawdzę tylko napięcie a grzanie :?: niech moc śmigiełek będzie z Wami :beer:
Artur C. - 2008-11-03, 06:17

Do wspomy olej ATF o ile niema NIVO bo wtedy taki jakie jest oznaczenie na zbiorniczku.
W podstawie filtra jest czujnik który załącza grzałkę na filtrze poniżej 5-ciu stopni.