| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
Nasze Śmigiełka - [E36] Bartas
Bartas - 2008-11-02, 22:01 Temat postu: [E36] Bartas Przedstawiam swój nowy nabytek jakim jest BMW E36 z marnym M52B28 pod maską. Z tego co mi wiadomo, auto przyjechało z Raichu jako full seria w nienagannym stanie z welurem na pokładzie. Poprzedni właściciel doposażył auto w pakiet stylizacyjny M-Technik oraz skórzane wnętrze w kolorze bananowym. Zawitała felga w rozmiarze 18'' i zrobiło się bardzo elegancko. Jadąc oglądać to autko, nie wiedziałem czy je kupie, jak zobaczyłem byłem już bardziej na tak, ale dopiero po rundce na siedzenie pasażera... wiedziałem że do stolicy sam nie wrócę. Vin już rozkodowałem i wszystko się zgadza (Touring to wcześniej nie był ), zadowolony jestem okrutnie
Zmiany i poprawki jakie już wprowadziłem:
- wloty na hamulce wróciły na swoje miejsce
- nowa gałka ///M3
- duży OBC z manetką
- pakiet dla niepalących
- poprawki lakiernicze (2 burchelki z rdzy)
- nowy emblemat na klapie

W planach mam:
- zamontowanie lusterka wewnętrznego fotochromatycznego
- nowy Bilstein B6 na tył i pewnie zawias M na porzód (ale dopiero po zimie)
- zmianę tylnych lamp na ori M3
- czarną podsufitkę z emki
- zmianę atrapy / grila na poliftowy
- ori zegary z emki
- odświeżenie i zabezpieczenie lakieru na wiosnę
- tylna półka z roletą i trzecim stopem
- zbieranie rarytasów
Mówcie co wam serce i oczy dyktują na jej temat
siwy e-36 - 2008-11-02, 23:07
W sumie na tych nocnych fotach niewiele widac ale wyglada na zadbana. Generalnie wedlug mnie to ladna seryjna e36 coupe bez udziwnien. Posadz ja tylko ciut nizej i tak jak planujesz zmien lampy tyl na ori ///M i bedzie git. Silnik jak najbardziej odpowiedni Pozdrawiam
Rafals - 2008-11-02, 23:15
Calkiem fajna
Szkoda ze masz sam dol sport sitzow a gore od zwyklych
Bartas - 2008-11-11, 17:59
Pogoda dziś wyjątkowo dopisała więc umyłem beemke i podjechałem cyknąć parę fotek Moja ślicznotka w słoneczny dzień:

Do końca tygodnia powinien zostać założony pas poliftowy (z szersza nerką), co odejmie ślicznotce wizualnie kilka latek i prawdopodobnie czarny sufit I dalej będę zbierał graty
[ Dodano: 2008-12-22, 16:16 ]
Projekt posuwa się powoli naprzód i tak założony został przedni pas poliftowy, czarny sufit z modelu M3 + samo ściemniające lusterko wsteczne, wykładzina bagażnika z mocowaniami na zakupy i oryginalne tylne lampy z białym kierunkiem. Obecnie beemka jest w wersji zimowej, na 16" stali z pięknym kołpaczkiem ale lepsze to niż wygląd tramwaju
Lada dzień powinienem usunąć blendę z tylnej szyby co poprawi wygląd tyłeczka Dalej przybędą nowe lampy z ringami ccfl i zegary z M3.
Bob(E)k(30) - 2008-12-22, 16:31
Brawo Jasiu
Twój parowóz coraz bardziej przypomina tratwę
Bartas - 2009-02-24, 16:21
Zaniedbałem trochę temat, ale to nie oznacza że jest jakiś zastój w pracach
Po kolei- przytuliłem ori reflektory BOSCH'a i dołożyłem ringi CCFL w jedynym słusznym kolorze- żółtym. Wygląda rewelacyjnie, pięknie widać nawet w słoneczny dzień.
Ogólnie gratów sporo nie przybyło, ale za to dużo pozmieniały
Zawias na tył Bilstein B6 nóweczka:
kiera z M3 w idealnym stanie z poduchą.
Kierunkowskazy
Zegary troszkę poprawiłem, tak na M3 look.
Na nadchodzący sezon, powoli przygotowuję felgi. Obecnie 2 skończone...
i na sezon taki mały gadżet do felg
Dodatkowo uzbroiłem się w zestawik CB Radia. Uniden 520 XL Pro i antenka President Ohio. Świetnie się spisuje i to z anteną na bagażniku...
Z założonych planów już więcej zrobiłem niż zostało, ale tak to już jest, że zawsze znajdzie się coś nowego, co jednak warto by było mieć, albo idealnie pasuje i robi się neverending story. Jest już u mnie półka tylna z 3 stopem, ale montaż dopiero na wiosnę i czekam obecnie na gałkę zmiany biegów M z lakierowanym plastikiem i skórą.
Najbliższe plany:
- nakładki aluminiowe na pedały M
- rozpórka na przód
- dokładka GT Ecken
- listwy progowe z M
- blenda na śmietnik (nie wiem tylko jak to zrobić?)
- odświeżenie lakieru na wiosnę
Wszystko. Pozdro,
Bartas
Vitek_Slupsk - 2009-02-26, 10:08
a z czego jest ta blenda?? z ABS czy żywica?? nie ma takiej tragedii z nią. osobiście podobają mi się blendy w e36. a tak po za tym to ładne e36.
Bartas - 2009-02-26, 10:43
Vitek_Slupsk, blenda jest chyba z plastiku sporo mogę ją wygiąć i przyklejona jest w 2 punktach do szyby- to na pewno. Mi ta blenda nie za bardzo się podoba, zwłaszcza, że jest już troszkę popękana i ogólnie swoje już chyba przeżyła. Jak to ściągnąć, żeby nie zepsuć szyby ani uszczelek? Blacharz / lakiernik nie chciał się tego podjąć...
[ Dodano: 2009-05-02, 11:11 ]
U mnie sezon pełną gębą. Beemka przeszła sezonowy przegląd: wymiana filtrów, płynów, hamulców, nabicie klimy itd. Dostała wkładkę K&N - mistrzostwo świata, od dołu lepiej się zbiera i jakby silnik lżej pracował. Letnie ogumienie na ten sezon to Pirelli P Zero Nero 225/40 na tył i Continental SportContact 2 225/40 na przód. Dostałem w swe łapska GT Eckeny i od razu wylądowały na właściwym miejscu. A w świąteczne popołudnie pojechałem na starą cegielnię pofocić z deczka Tak niunia wygląda na chwilę obecną:
W międzyczasie zakupiłem jeszcze brakujące klucze ze schowka w bagażniku i latarkę ze schowka na rękawiczki.
Bob(E)k(30) - 2009-05-05, 15:02
ładnie ładnie Diabeł tkwi w szczegółach ... każdy brakujący element, który dołożysz dodaje jej uroku ... oby tak dalej
Bartas - 2009-06-29, 12:36
U mnie jest zastój temat gratów stoi w miejscu, ale niebawem powinno się coś ruszyć.
Z nowości to zakupiłem tylko dywaniki welurowe (wersja do używanych samochodów) a w piwnicy leży i kurzy się tylna półka z 3 stopem. Nie mam też czasu jechać do szybiarzy, żeby mi tą blendę ściągnęli, a sam boję się, ze szybę rozpierniczę próbując.
Dywaniki:
A wczoraj podjechałem na taką jedną miejscówkę celem zrobienia kilu fotek i takie są tego efekty
Miejsce pewnie przez niektórych znane, zwłaszcza przez tych, którzy oglądali serial "Odwrócenia" i pierwszą scenę z niego
Wszystko co chciałem przekazać
Grucha Jr - 2009-06-29, 17:58
Miejscówka chyba przy Idzikowskiego?? Ładne autko i ciekawe fotki...
Bartas - 2009-11-26, 22:31
Udało się kupić nowe wnętrze do mojego wehikułu, oraz zamontować tylną półkę z roletą i 3 światłem stop. Fotele w przyszłym tygodniu jadą do tapicera na ponowne obszycie w ten sam kolor. Szare boczki będą zmienione na czarne, jak tylko znajdę czarne.
Sory za fotki marnej jakości ale aparatu nie miałem ze sobą, a i mój telefon jest w naprawie, więc fotki telefonem zastępczym (2mpix )
Na założenie czekają jeszcze progi skręcane z M3.
Kupiłem także ksenony 4300K i muszę przyznać, że świecą wyśmienicie!
Ogólny plan wygląd teraz tak, że zaczynam robić z niej projekt M3 GT. Pierwsze graty już zamówione. GT Schwert i carbonowe detale do wnętrza. Po kolei mam zamiar skompletować wszystkie bajery z GT i może na koniec zmienić kolor na słynny British Racing Green nr 312.
DaVido - 2009-11-26, 23:39
z M3 brakuje jeszcze silnika graty niezłe, fajnie że realizujesz wszystkie początkowe założenia
plotek - 2009-11-27, 00:20
NOO kolego, bardzo ladna bawarka! Sam chcialem kupic e36 328 w dokladnie takim kolorze lecz wyszlo jak wyszlo(nie to zebym zalowal ). Super ze realizujesz swoje poczatkowe plany! Tak trzymac
P.S. chyba nawet sie ostatni mijalismy, jakies dwa tygodnie temu w markach
pozdrawiam
Bartas - 2009-12-20, 14:45
wczoraj wróciło
cały czas nie wierze, że są moje
biemdablju - 2009-12-20, 14:59
Bartas gdzie obszywales fotele bardzo ladnie to wyszło, mają jakąs stronkę można wiedzieć jaka cena za same przednie fotele
pozdro
Bartas - 2009-12-20, 15:24
biemdablju, za obszycie foteli, tylnych zagłówków i podłokietnika zapłaciłem 1,5k. Obszywałem u tapicera za Wołominem (w Duczkach), chłop ma ponad 40 letnie doświadczenie. Wszystkie szwy BMW zna na pamięć. Fotele wyglądają, tak jakby wczoraj opuściły dział M Gmbh w Monachium. Jak chcesz szersze info to wal na PW albo gg.
susel18 - 2010-03-04, 23:43
Zajebista beemka, chyba zainwestuje w m-zderzaki i nowe lampy
helmut - 2010-03-05, 09:46
fajna furka
Bartas - 2010-03-05, 09:48
w połowie stycznia miała miejsce taka nieprzyjemna sytuacja
Na szczęście beemka już wraca do zdrowia. Blacha jest już zorbiona, z bajerów doszły spryskiwacze reflektorów z manetką i progi skręcane z M3. Na montaż czeka rozpórka przednia górna, od Nakrętki i dzisiaj powinien dotrzeć do mnie gwint FK AK-Street z regulacją 40 - 80mm.
Na sezon 2010 zostały zakupione nowe felgi Rondell 0058 8J 17" ET35. Do tego dojdą oponki Dunlop SP 9000 215 lub 225 o profilu 40 lub 35.
Obecnie jestem na etapie zdejmowania lakieru bezbarwnego z rantu w celu przygotowania go do polerki
Udało mi się także poskładać w jedną całość spoiler Class II, niesteyy montaż będzie dopiero jak kupię GT Eckeny i GT Schwert będzie gotowy do założenia.
Zdobyłem, także oryginalne podgrzewane, oczywiście elektrycznie sterowane lusterka z M3, czekam tylko na wkłady i powoli będzie można brać się za montaż.
Pitt_1986 - 2010-03-08, 15:09
Swietne autko.... tylko cos mi te felgi nie pasuja, poza tym BOMBA......
Rom535 - 2010-03-10, 00:14
B.dobry projekt,szkoda tego dzwonu tylko.Idziesz w dobrym kierunku
Bartas - 2010-09-06, 22:50
Update:
Setup: Gwint FK- przód opuszczony do połowy, tył na maxa, Felga Rondell 0068 17" 8J, Spoiler Class II z M3 GT
listwy progowe z M3.
Następnie wziąłem się za najważniejszy grat z M3 GT:
GT Schwert odmalowany i w zasadzie gotowy do założenia:
Druga szyba z miejscem na 3 stop. Poprzednia nie spełniła moich oczekiwań w 100%, ale ta jest igiełką
No i chyba najważniejsza rzecz- elementy wnętrza pokryte hydrografiką imitującą carbon tak jak M3 GT.
I dzisiejsze małe zakupy:
I tak: 7 litrów oleju Valvolie VR1 Racing 5W50 (pełny syntetyk), 1 litr płynu hamulcowego DOT 5.1 , 12 litrów płynu chłodniczego Prestone, filtr oleju oraz filtr kabinowy.
Dodatkowo widać tam zwrotnicę z czujnikiem ABSu. W obecnej mi padł, a jak dobrze wiadomo, ciężko wyjąć sam czujnik i go przełożyć, więc kupiłem kompletną zwrotnicę.
Wymiana płynów ustrojowych w następny poniedziałek i prawdopodobnie ostatnia sesja na tym setupie Przez zimę metamorfoza
Na deser, sesja z początku lata:
f33ldy - 2010-09-07, 11:00
calkiem sprosna :) !
|
|