| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - ASC Nie działa poprawnie.
xxx149xxx - 2008-11-04, 20:50 Temat postu: ASC Nie działa poprawnie. Witam
Mam następujący problem z ASC.
Kontrolka gaśnie po zapaleniu silnika można ją wyłączać i włączać. Na trawie jak próbowałem czy ASC działa to bez problemu wszystko działa ładnie ogranicza obroty silnika. Na asfalcie jak się ostro ruszy to nie raz się ASC zaświeci i już nie da go włączyć. Nie reaguje w ogóle na przyciskanie guzika. Tak samo jak wyłączę ASC i pobuksuje to już nie da się włączyć ASC.
Co może być nie tak?
Mam szpere w aucie.
Z góry dzięki za pomoc
slawo - 2008-11-04, 21:19
o ile pamietam jesli jest asc nie moze byc szpery!
te dwie rzeczy sie wykluczaja
nie wyszla o ile wiem zadna fabrycznie e36 ze szpera i asc - chyba juz wiesz czemu!
tak samo jak m3 e36 zadna nie ma asc poniewaz ma szpere
xxx149xxx - 2008-11-07, 19:06
| slawo napisa³/a: | o ile pamietam jesli jest asc nie moze byc szpery!
te dwie rzeczy sie wykluczaja
nie wyszla o ile wiem zadna fabrycznie e36 ze szpera i asc - chyba juz wiesz czemu!
tak samo jak m3 e36 zadna nie ma asc poniewaz ma szpere |
Wszystko możliwe bo poprzedni włąścicel założył szpere z M3. Jak bedzie działało to ASC na śniegu bo na trawie ładnie działa. Na asfalcie jak sie mocno ruszy auto ustawione prosto to też działa. Jak sie bokiem wyjdzie to ASC sie zapala i już nie da sie włączyć go.
RoboCop - 2008-11-07, 19:10
masz racje slawo, ASC wyklucza szpere, w tym i innych modelach.
xxx149xxx - 2008-11-09, 12:13
To będzie działało to ASC na śniegu ? Bo jak na trawie próbowałem to działa bardzo dobrze tylko na asfalce ma problemy nie wiem dlaczego.
LUKAS - 2008-11-09, 12:55
Zaraz zaraz bo czegos tu nierozumiem (moze za glupi jestem )
Jak ASC ma wykluczac szpere
ASC to uklad zapobiegajacy poslizgowi kol napedzanych, tzn jak ruszamy na sliskim ASC dlawi silnik zeby niebuksowac kolami.
NIema roznicy predkosc obrotowa kol tylnych lewe-prawy, tylko tyla os przednia ...
Niejestem pewien jak to bylo w w starszych modelach ale w nowych (tylko M Power ma szpere) z ukladem stabilizacji jazdy jest szpera ...
kafarek - 2008-11-09, 14:00
Dokładnie tak jak jak Lukas. Ja miałem E32 w automacie... zeszperowane i z ASC. Nie miałem problemów z nim... Tak samo MARAS.. E34 w trumnie.. Szpera i ASC... Może dłubane, może nie.. nie wiem.. Działało jednak jak trzeba..
Rozumiem też, że w starszych modelach ASC działało w sposób bardzo prosty - przymykało przepustnicę. Nie przekazywało momentu na drugie koło, które miało większą przyczepność. W e36 to wciąż stara technologia... Nie widzą zatem powodów by nie stosować szpery w pojazdach wyposażonych w ASC. No gdyby szpera była 100% to rozumiem.
By rozwiązać logicznie ten problem, należało by znać próg różnicy obrotowej kół na którą ASC reaguje.. Jeśli mniej jak 25% to faktycznie połączenie 25% szpery z ASC nie ma sensu.
slawo - 2008-11-09, 15:06
Lucas mas racje m3 e46 posiada,ale to inna technologia
jednak z fabryki nie wyjechalo zxadne e36 ze szpera i asc - cos w ty musi byc
ChriS - 2008-11-09, 15:43
W 850 mam ASC i nie mam szpery,a czasami robi mi podobnie tzn. ASC wyłącza się samo.
Najchętniej to bym to całkiem zdezaktywował,bo tylko przeszkadza.
LUKAS - 2008-11-09, 16:02
Wyłaczanie sie ASC lub ABS jest spowodowane w takim powiazanym pzypadku wadliwym czujnikiem ABS ...
BOR - 2008-11-09, 17:49
Faktycznie nie można było zamówic z fabryki połaczonych opcji szpery i ASC.
W starszych modelach (pierwsze e32 e34) ASC tylko dławiło przepustnicę przy zerwaniu przyczepności tylnych kół.
W nowszych modelach jest tzw. ASC+T, czyli oprócz dławienia momentu silnika system pomaga przenosic moment na koło o większej przyczepności przyhamowując odpowiedni koło hamulcem tylnym. Jeżeli powiążemy oba tylne koła szperą, to ASC ma problem z połapaniem się o co chodzi (hamuje 1 koło, a zachowanie drugiego poprzez szperę też się zmienia).
Rafał - 2008-11-09, 18:41
no wlasnie
ASC -Automatic Stability Control (czyli kontrola przepusnicy)
ASC+T - Automatic Stability Control plus Traction (przepusnica +ABS)
w nowszym systemie za posrednictwem 2 przewodowego ukladu kol tylnych ABS sterownik ASC moze hamowac poszczególnymi tylnymi kolami, zatem jesli masz szpere nie bedzie to dzlalo poprawnie ze wzgledu na 25% "zeszperowanie"
czyli
ASC i szpera -tak
ASC+T i szpera- NIE
ChriS - 2008-11-09, 19:02
No to fajnie skoro mam tylko ASC to będę mógł mieć szperę
xxx149xxx - 2008-11-09, 20:31
Jak można sprawdzić czy sie ma ASC czy ASC+T. ABS mi działa bez problemu kontolka się nie świecie i przy gwałtownym chamowaniu czuć jak przerywa hamulec.
Rafał - 2008-11-09, 21:10
w którym roku bylo wyprodukowane twoje auto ?
http://users.cybercity.dk...te/traction.htm
ASC+T is available as standard equipment in all '97 BMW models with a capacity of 2.8 litres or more and as an option in all BMW four cylinder models
Kujon - 2008-11-09, 22:10
bzdury, bzdury, bzdury oczywiście że w E36 fabrycznie montowano ASC w połączeniu że szperą , osobiscie jezdziłem taką M3 3,2
wrona - 2008-11-09, 22:20
tak jest to mozliwe bo w m3 nigdy nie bylo asc + t
pozdro
kafarek - 2008-11-09, 22:27
| Kujon napisa³/a: | | bzdury, bzdury, bzdury |
czytaj ze zrozumieniem
| RafaÅ‚ napisa³/a: | ASC i szpera -tak
ASC+T i szpera- NIE |
Kujon - 2008-11-09, 22:31
| kafarek napisa³/a: | | czytaj ze zrozumieniem |
ty też
| slawo napisa³/a: | nie wyszla o ile wiem zadna fabrycznie e36 ze szpera i asc - chyba juz wiesz czemu!
tak samo jak m3 e36 zadna nie ma asc poniewaz ma szpere |
już wiesz dlaczego bzdury
kafarek - 2008-11-09, 22:49
To cytuj tekst na który odpowiadasz tak jak ja to zrobiłem, bo się robi bałagan
slawo - 2008-11-10, 09:43
Kujon jestes pewien ze to cos ma szpere?
podaj vin - sprawdzimy jak wyszla z fabryki - bo to jedyna m3 z asc jaka widzialem w zyciu
byc moze dlatego ze jest z smg...
LUKAS - 2008-11-10, 09:58
Buni miał SMG I w E36, chyba mial ASC z tego co pamietam i szpere jak najbardziej tez
Kujon - 2008-11-10, 10:00
nie mam Vinu, bo auto już sprzedane, ale jak bardzo ci zależy to poszukam na necie zdjecia i opisy M3 z ASC i szperami , popytajcie chłopaków co zwożą emki, puza, luka , daniela napewno wam potwierdzą to co mówie
wrona - 2008-11-10, 10:10
| LUKAS napisa³/a: | Buni miaÅ‚ SMG I w E36, chyba mial ASC z tego co pamietam i szpere jak najbardziej tez |
u buniego napewno nie ma asc
LUKAS - 2008-11-10, 10:14
ASC, SMG, jeden kij co za roznica ehhehe
Rafał - 2008-11-10, 11:34
ABC.... XYZ...........
kafarek - 2008-11-10, 12:22
Ja bym to wszystko nazwał kagańcem
Rafał - 2008-11-10, 13:19
| xxx149xxx napisa³/a: | | To bÄ™dzie dziaÅ‚aÅ‚o to ASC na Å›niegu ? Bo jak na trawie próbowaÅ‚em to dziaÅ‚a bardzo dobrze tylko na asfalce ma problemy nie wiem dlaczego. |
mysle ze dobrym rozwiazanem jes pojechanie w sobot do kielc na "trakdeja" jak sie bardzo postarasz do rozluźnisz szpere i wszystko wróci do normy
xxx149xxx - 2008-11-12, 15:50
| RafaÅ‚ napisa³/a: | | xxx149xxx napisa³/a: | | To bÄ™dzie dziaÅ‚aÅ‚o to ASC na Å›niegu ? Bo jak na trawie próbowaÅ‚em to dziaÅ‚a bardzo dobrze tylko na asfalce ma problemy nie wiem dlaczego. |
mysle ze dobrym rozwiazanem jes pojechanie w sobot do kielc na "trakdeja" jak sie bardzo postarasz do rozluźnisz szpere i wszystko wróci do normy |
Ma ktoś inną propozycję oprócz rozluźnienia szpery
MARAS - 2008-11-12, 17:11
| kafarek napisa³/a: | | Tak samo MARAS.. E34 w trumnie.. Szpera i ASC... |
niestety Kafarek nie mam szpery tylko ASC ... wyłaczone na stałe z tym się nie da jeździć ten typ kontroli poślizgu tylnych kół regulowany przymulaniem przepustnicy jest według osobistych odczuć z lekka upośledzony i działający z opuźnieniem... nie potrafiłem się powstrzymać od niecenzuralnych słów gdy w momencie gdy ja zamierzałem ostro ruszyć komputer ograniczał moje zamierzenia a pamietanie by za każdym razem po uruchomieniu auta wcisnąć wyłącznik ASC to spore utrudnienie
Nie wiem napewno ale nie spotkałem się jeszcze z autem wyposażonym w ASC czy ASC+T i szperę, moim zdaniem troszkę się to wyklucza
Dla przykładu nawet różne ogumienie na przedniej osi i tylnej wprowadzało zamęt ASC w mojej trumnie... pozatym w czasie jazdy jak działało nie mogłem go wyłaczyć tylko stojąc a i tak po ponownym uruchomieniu siklnika znów działało dlatego wypiołem przekaźnik ASC i mam spokój i ja decyduję o trakcji lub jej braku podczas ruszania
P.S. tak dla ścisłości ASC tak jak ABS bierze sygnały ze wszystkich czterech czujników a nie tylko z tylnych właśnie na podstawie różnicy pomiedzy prędkością kół przednich i tylnych ogranicza moc...
RoboCop - 2008-11-12, 20:07
Może to rozwieje wątpliwości czy szpera + ASC może być, skan z prospektu BMW 5 e34 z 1993 roku:
[/i]
Rafał - 2008-11-12, 20:10
a po polsku ? .
RoboCop - 2008-11-12, 20:37
myslałem, że ktoś się popisze znajomością jezyków
może Adi by przetłumaczył....
528_driver - 2008-11-15, 00:17
A wiec poswiece chwile mego cennego czasu i przetlumacze.
"ASC+T ma za zadanie w krytycznych sytuacjach zabobiegac uslizgowi kol napedzajacych co ma zapewnic maksymalna stabilizacje toru jazdy.Gdy jedno z kol napedzanych traci trakcje wtedy ASC ingeruje w sterowanie silnikiem.Poprzez cofniecie przepustnicy tzn przez przestawienie czasu zaplonu zostaje zredukowany moment napedowy.Kontrola trakcji (T) wplywa dodatkowo roniez na moment hamowania. kolo ktore jest narazone na uslizg jest bez ingerencji kierowcy przyhamowywane tak ze uslizg jest eliminowany.Poniewaz lewe jak i prawe kolo niezaleznie od siebie moga byc wyhamowywane, ma ASC+T spelniac funkcje jak regulowana blokada mostu z blokada w przedziale od 0 do 100%.ASC+T oferuje najwyzsza stabilnosc jazdy,optymalna trakcje a co sie z tym wiaze wiecej bezpieczenstwa i komfortu jazdy.Od modelu 530i jest w ASC+T zintegrowany MSR ktory zapobiega blokowaniu kol napedowych przy hamowaniu silnikiem"
To by bylo tak mniej wiecej - niestety z Nazistowskiego nie da si prztlumaczyc doslownie bo sieczka wyjdzie.Postaralem sie sprowadzic to do jezyka zrozumialego
RoboCop - 2008-11-16, 01:28
Brzmi logicznie -fajnie, że chciało Ci się przetłumaczyć
528_driver - 2008-11-16, 02:25
| RoboCop napisa³/a: | | że chciaÅ‚o Ci siÄ™ przetÅ‚umaczyć |
hehe do uslug.....staram sie jak moge
kiloff - 2009-03-03, 18:01
odgrzeje kotleta ... mam 328i z ASC (niewiem czy to ASC czy tez ASC+T - w rozkodowanym VINie tego nie pisze - koncowka VINu to ER43194), chce wrzucić do siebie szpere od M3 3.0 - dam radę ? będzie mi ASC działał ? bo z tego co tu przeczytałem to już sie pogubiłem - pomóżcie chłopaki, bo nei chce być tysiaka w plecy
MARAS - 2009-03-03, 20:29
| kiloff napisa³/a: | odgrzeje kotleta ... mam 328i z ASC (niewiem czy to ASC czy tez ASC+T - w rozkodowanym VINie tego nie pisze - koncowka VINu to ER43194), chce wrzucić do siebie szpere od M3 3.0 - dam radÄ™ ? bÄ™dzie mi ASC dziaÅ‚aÅ‚ ? bo z tego co tu przeczytaÅ‚em to już sie pogubiÅ‚em - pomóżcie chÅ‚opaki, bo nei chce być tysiaka w plecy |
Jeżeli jest tylko ASC to szpera nie powinna zakłócać jego działania bo ASC kontorluje tylko moment przy pomocy przymkniecia przepsutnicy ale jeżeli okaże się ASC+T (a 328 może to mieć jak najbardziej) to komplikuje sprawę bo trakcja jest sterowana przy użyciu odpowiednio lewego i prawego zacisku hamulcowego a zacieśnienie szpery jest stałe więc może wprowadzać zamieszanie dla modułu ASC ale jak mówię teoria nie zawsze pokrywa się z praktyką... z tego co mi wiadomo z fabryki nie wyjeżdżały 328 ani inne modele z trakcją i szperą co do M3 nie jestem pewien.
slawo - 2009-03-03, 20:38
po co Ci asc?
szpera to szpera auto bez szery to nie auto
MARAS - 2009-03-03, 21:16
| slawo napisa³/a: | po co Ci asc?
szpera to szpera auto bez szery to nie auto |
cwaniaczku... pewnie można szpere założyć i za każdym razem wsiadając do auta wyłączać ACS lub jak ja wywalić przekaźnik i na stałe zdezaktywować to dziadostwo
KwitoE30 - 2009-03-03, 21:25
| slawo napisa³/a: | po co Ci asc?
szpera to szpera auto bez szery to nie auto | słyszałem ciekawsze okreslenie, BMW bez szpery to kaleka
slawo - 2009-03-03, 21:56
| MARAS napisa³/a: | | cwaniaczku... pewnie można szpere zaÅ‚ożyć i za każdym razem wsiadajÄ…c do auta wyłączać ACS lub jak ja wywalić przekaźnik i na staÅ‚e zdezaktywować to dziadostwo |
szybciej zarowke wyjac haha
kiloff - 2009-03-04, 08:12
czyli jesli okaze sie ze mam ASC+T to odpinam na stale to dziadostwo (mam nadzieje ze mozna inaczej niz przyciskiem) i nie musze sie o nic martwic ?
to teraz jeszcze jedno glupie pytanie - moze jakos po zacisku rozpoznam czy mam ASC czy ASC+T
slawo - 2009-03-04, 10:37
| kiloff napisa³/a: | | moze jakos po zacisku rozpoznam czy mam ASC czy ASC+T |
chyba pompa abs jest inna w asc + t
[ Dodano: 2009-03-04, 10:40 ]
sprawdz pompe ABS - jesli ma taki numer:
34 51 1 164 333
to masz asc +t
Przemass - 2009-03-04, 22:37
na sterowniku abs tez chyba jest napisane
sowin19 - 2009-03-05, 00:06
To ja z innej beczki... U mnie w e39 4.4 ASC świeci się na okrągło i nie da rady włączyć. Wszystko pięknie jak jest sucho, ale jak mokro to bywa gorąco w najmniej odpowiednim momencie. Może ktoś wie co może być przyczyną (ABS działa bdb)
kiloff - 2009-04-01, 08:55
no więc odgrzeje kotleta ponownie ..
szpera + ASC - auto super przewidywalne, nawet po sliskim bardzo ladnie jezdzi
szpera + wylaczone ASC -
ogolnie przetestowane - szpera i ASC w aucie moga jak najbardziej byc razem i wszystko dziala OK
slawo - 2009-04-01, 10:28
| kiloff napisa³/a: | | szpera + wylaczone ASC - |
jak pierwsze wrazenia? daje frajde co?
kiloff - 2009-04-01, 10:57
| Cytat: | jak pierwsze wrazenia? daje frajde co? |
szpera daje rade bardzo dobrze, gorzej z kierownikiem - bo jak narazie to sie boi tych glupich 190KM na tylniej osi w polaczeniu ze szpera ..
ale od teraz juz wiem ze BMW bez szpery to nie BMW a tyle lat kase pakowalem w felgi, zawieszenia i inne glupoty zamiast zaczac od podstawowej rzeczy
slawo - 2009-04-01, 12:22
| kiloff napisa³/a: | | ale od teraz juz wiem ze BMW bez szpery to nie BMW a tyle lat kase pakowalem w felgi, zawieszenia i inne glupoty zamiast zaczac od podstawowej rzeczy |
nic dodac nic ujac !
|
|