BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Trzaskanie w silniku M40

Scigany - 2004-12-18, 00:16
Temat postu: Trzaskanie w silniku M40
Witam, mam taki problem, jakis czas temu w moim silniku mechanik wymienil walek, dzwigienki, hydroregulatory, podkladki i wogole caly rozrzad, zrobilem to, bo bylo juz slychac trzaskanie, szczegolnie jak byl zimny silnik. Teraz jest tak, ze jak jest zimny silnik, to ciuchutenko chodzi, a jak sie zagrzeje, to slychac metaliczne trzaskanie w jednym miejscu pod pokrywa. Co to moze byc ?
Pawel-e30 - 2004-12-18, 10:43

jest coś takiego jak panewki na mocowaniu wałka do głowicy może to masz wytarte jeśli oto chodzi to zdejmij głowice i trzeba to poddać obrubce bo innej raczej niema przyczyny jesli ci wszystko wymienił chyba że cię przekręcił mechanik i włożył ci stare samoregulatory gdyż wtedy mogły trzymać cisnienie a teraz już dały ciała :lol:

Ps. Jedz do pseudo mechanika z reklamacjÄ… :wink:

Qba - 2004-12-18, 13:05

Miałem podobnie metaliczne stukanie pod pokrywą okazało sie że miałem pozapychane kanały doprowadzające olej na wałek od góry (wynik rozbitej miski olejowej ) wszystko wyczyściłem zmieniłem olej na pełny syntetyk wymieniłem po 1000 km oczywiście na syntetyk, i jak reką odjął, dodam że stuki były bardzo glośne i zaczynały się jak przegoniłem autko na autostradzie ok 15 km zaczynało walić, na szczęście wałek panewki itp. ocalały dodam jak usłyszałem że mam jeżdzić na pełnym syntetyku to zrobiłem oczy i mówie ze jak to przecierz to prawie 200tyś przebiegu, cóż wszystkie objawy mineły autko chodzi jak marzenie mam 8000 po wymianie oleju a ten jest cały czas czysty ciśniemie ok, cośtakiego jak wypłukiwanie nagaru nie występuje.
Trche sie rozpisałem ale miałem strasznego doła z tym pukaniem więc chciałem opisać sytuację w miarę dokładnie.
P.S. To ewidętnie nie było stukanie hydrauliki

Qba - 2004-12-18, 13:13

I jeszcze dopiszę ze sprawą zajmował sie gość który ceny ma z kosmosu, ale każdy jeden problem potrafi rozwiązać ( naprawia oldtimery BMW ) dla szwabów do rajdów aut historycznych.
P.S. Gość ma manie tłumaczenia wszystkiego co robi i dlaczego, kiedyś spędziłem u niego 5 godzin (chciałbym mieć takie wykłady na uczelni)

Qba - 2004-12-18, 13:15

To był chyba mój największy post jak do tej pory :lol: :P :D
Pawel-e30 - 2004-12-18, 13:16

Qba ciekawe teorie snujesz że po rozbiciu miski zaczeły ci się zapychać kanały olejowehmmmm to ty jeszcze po rozbiciu miski jechałes?
Syntetyku nawet bmw nie zalewało do M40 :lol:

Ps. Qba czy ty jakis czas temu nie sprzedawałeś e30? bodajze touringa?
I na forum zjarów nie chwaliłeś się ze do torunia zabierasz pare kompletów opon a potem nie przyjechałeś? :lol: :lol: :lol: :lol: :?:

Gasper - 2004-12-18, 13:57

Jak mogą się zapchać kanały olejowe po rozbiciu miski olejowej?? Niech mi ktoś to wytłumaczy. Sam parę dni temu rozbiłem swoją miskę :evil: , jednak skapnąłem się dopiero po paru kilometrach. Przyznam, że jak po tej feralnej jeździe sprawdziłem poziom oleju, to jeszcze byłw normie. Dopiero po całym dniu stania olej wylał się prawie cały. Autko stoi teraz u mnie w domu i czeka na nową miskę w związku z tym mam pytanie: Czy mogło się coś uszkodzić kiedy jechałem z pękniętą miską przez kilka km?
Pawel-e30 - 2004-12-18, 14:03

wszystko zależy jak ci się rozwaliła miska jezeli jezdziłeś cyły dzien i stan oleju był w normie to to jest małe pęknięcie miski więc niemasz się czym przejmować ja dwu krotnie rozwaliłem miske i za kazdym razem w przeciągu dwuch minut nie było oleju w misce :lol:

A co do zapychania sie to wydaje mi się tylko jedna opcja jak jedziesz po piachu udezysz w kamień i wyleci ci olej a smok zassie ci piachu to jes jedna opcja a druga jak zakłądasz miske i pełno w niej syfu jest i wtedy smok zassie ten syf chyba że ktoś ma jeszcze inne pomysły to chętnie posłucham :twisted:

Qba - 2004-12-18, 14:25

Do Paweł e30 nie miałem touringa a chciałbym, teorie mnie też zdumiały (było na forum) ale się sprawdziły, więc czemu miałbym nie uwierzyć mechanikowi jeśli widziałem syf w tych kanałach po wyczyszczeniu było OK. Tak udezenie było delikatne ale "trafione" nie miałem pojęcia że cieknie, kontrolka od ciśnienia sie nie swieciła jak sie zatrzymałem zaczął przygasać i dopiero kontrolka a po yłączeniu silnika kałuża oleju pod samochodem. Nie twierdze ze przez rozbicie miski olejowej zapchały mi sie kanały (moze sie zle wyraziłem) twierdze ze u mnie wystapil taki problem i tak go rozwiazalem, probuje pomóc bo mialem taka sytuacje. A Ty zamiast szydzić i opowiadac niestworzone historie z oponami sprubuj pomyśleć dlaczego tak a nie inaczej sie stało i może razem odpowiemy sobie na pytanie czemu kanały były zapchane i czy miało to związek z rozbiciem miski może np podniesieniem temp. Dodam że nie jestem mechanikiem tylko opisuje swoja sytuacje
Do gasper po mojemu jesli poziom oleju był OK to nic nie powinno sie stać ja przejechałem 10 km i udało sie, wymień miche zalej olej i odpal jesli coś nie tak to usłyszysz, ale penie Paweł e30 odpowie konkretniej na Twoje pytanie

Gasper - 2004-12-18, 14:57

Dzięki Wam obu za odpowiedzi! :wink: Miskę kupiłem na eBay za 20 euro, kupiłem olej, filtr, uszczelkę i teraz czekam aż przyjdzie listonosz. Czaję się teraz na osłonę miski żeby więcej się taki przykry wypadek nie zdarzył.
Pawel-e30 - 2004-12-18, 15:00

Qba odpowiem konkretnie na twoje pytanie :lol:

Jeżeli zalałeś syntetyca to musiałeś się liczyć z tym ze auto jezdziło wcześniej na innym oleju nie syntetycu (((((chyba ze jezdziło na syntetycu i ty otym dobże wiedziałęś noto przepraszam :lol: )
i poprostu syf został wypłukany przez syntetyka i zaczeły się zapychać kanały olejowe a rozbicie miski wtedy niema nic wspólnego z tym.

Jezeli wlałeś syntetyk po rozbiciu miski to na jakim oleju wczesniej jezdziłeś?
Co ci powiedział mechanik z jakiego powodu kanały się zapchały?

Qba - 2004-12-18, 15:34

Wcze
Qba - 2004-12-18, 15:39

Sorry maly problem z klawiatura.
Wczesniej jezdzilen na polsyntetyku castrol magnatec ale olej zmienilem po tym jak wyczyscilem kanaly

artvi - 2004-12-18, 21:43

u mnie autka jak patrzylem na faktury poprzedniego wlasciciela takze smigalo na syntetyku ... ARAL 5W 40 . Faktura z serwisu BMW
Scigany - 2004-12-19, 23:33

olej sie pieknie rozpryskuje na walku, bo rurka byla tez nowa, nie pytajcie jakie to dolujace to walenie po rozgrzaniu sie silnika, mechanik na pewno mnie nie nakrecil na lewe uzywane popychacze, bo to bardzo dobry znajomy i nie wchodza wogole w rachube takie waly. Ma mi zajzec w nowym tygodniu pod pokrywe zeby zlokalizowac feler. Na dzien dobry rzucil haslem, ze jeden z nowych popychaczy mogl nawalic i jak sie nagrzeje silnik, to on robi sie miekki. Najbardziej schizuje mnie to, ze to trzaska po tych nowych elementach i boje sie zeby mi sie znowu tam nie wytarlo. Qrwa, ale dol ...
Baur - 2004-12-20, 12:28

Quba, a powiedz mi, czy jak zalałeś syntetyka, nie rozszczelnił Ci sie silnik ? Nigdzie nie zaczoł pocic ojejem itp. ? Co prawda lanie po 170 tys (jak u mnie) syntetyka, po połsyntetyku jest wbrew regułom itp, ale przy tak wrazliwym rozrządzie, wałku itd myśle o tym... szczególnie że poza wałkiem mam super czysty silnik w środku, po wumianie oleju na magnateca, i zrobieni 3 tys, wyjmuje bagnet i olej jest czysty jak nówka, więc może by mi aż tak duzo syfu 5W40 nie wypłukał... tylko te uszczelki......
Qba - 2004-12-20, 16:27

Witam nie zaowazylem zadnych wycieków i i ubywania oleju :!:
Scigany - 2004-12-21, 22:22

dzisiaj juz zdiagnozowalismy z mechanikiem trzaskanie, okazalo sie , ze jeden nowy hydropopychacz jest miekki po nagrzaniu silnika i wogole nie spelnia swojej roli. Przeraza mnie tylko to, ze trzeba wszystko znowu zdjac i nowe zimmeringi + uszczelke zapodac... znowu koszty, pozatym zbadalismy sonde i okazalo sie, ze na wolnych obrotach wogole nie pracuje, obroty mi faluja, i przygasa strasznie. Powiedzcie mi, bo widzialem na allegro sondy do roznych niemieckich aut. Moja ma 4ry przewody, moge taka kupic ? czy musze juz kupowac oryginal za straszna kase ?
artvi - 2004-12-21, 23:06

kiedys tez juz o to pytałem i do tej pory niewiem co mam zrobic? :roll:
Tu cos o tym było:
http://slave.e-edukacja.p...ht=sonda+lambda

Scigany - 2004-12-22, 15:58

chyba ta zapodam, boscha i podobno pasuje

http://allegro.pl/show_item.php?item=36969215

Pawel-e30 - 2004-12-22, 21:18

Scigany napisa³/a:
dzisiaj juz zdiagnozowalismy z mechanikiem trzaskanie, okazalo sie , ze jeden nowy hydropopychacz jest miekki po nagrzaniu silnika i wogole nie spelnia swojej roli. Przeraza mnie tylko to, ze trzeba wszystko znowu zdjac i nowe zimmeringi + uszczelke zapodac... znowu koszty, pozatym zbadalismy sonde i okazalo sie, ze na wolnych obrotach wogole nie pracuje, obroty mi faluja, i przygasa strasznie. Powiedzcie mi, bo widzialem na allegro sondy do roznych niemieckich aut. Moja ma 4ry przewody, moge taka kupic ? czy musze juz kupowac oryginal za straszna kase ?

Hm widze twój mechanik to dobry jakiś twój kumpel czy jak?

A pozatym pewnie jakieś podróbki włożyliście i masz efekty że już jeden popychaćż nie trzyma ciśnienia a czy zastanowiłeś się że za chwile może się następny zrobić mięki?

I co wtedy? :lol: (odpowiedz sobie sam na to pyt.) :wink:

Scigany - 2004-12-23, 18:07

no tak, wlozylem popychacze firmy ajusa
Scigany - 2004-12-28, 06:13

dzisiaj sie dowiedzialem, ze moze byc klopot z ta sonda, chodzi o wtyczke, a raczej jej brak, a podobno przewody do samej wtyczki sa jakies beztlenowe i lutowanie odpada, bo w srodku stalowa linka jest ... ktos cos slyszal ?