| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e36]Pomocy!Problem z silnikiem
radekcarlos - 2008-11-09, 13:37 Temat postu: [e36]Pomocy!Problem z silnikiem Witam!
Moja bunia to E36 318i M40 92r.
zacznę o początku w zeszłym roku wymieniłem olej półsyntetyk castrol magnatec
przez całą zimę było cacy żadnych bocianów
problem zaczął się gdzieś tak pod koniec sierpnia
podczas zapalania przez chwilę zaklekotał
czasami twało to chwilę czasami dłużej,ale czytałem na forum że ten typ tak ma i nie ma co się przejmowaćmu
ale kilka dni temu problem przybrał na sile
podczas zapalania-tylko rano-kontrolka od ciśnienia gaśnie a potem na sekundę się zapali i gaśnie już się nie zapalając
klekotanie trwa dłużej niż wcześniej a jadąc dzisiaj ustało po odpaleniu i od nowa zaczęło podczas jazdy
nie jest taki klekot lecz tak jakby klawiatura chodziła bez oleju
dopiero po przejechaniu 10 km ucichło
co może być tego przyczyną?
zapchane doloty olejowe do rozrządu?
pompa olejowa?
dodam że silnik nie bierze oleju normalnie się wkręca do 6 tys.,tylko te zawory tak grają jakby bez oleju pracowały
seba e30 - 2008-11-09, 20:49
radze wymienić hydro napinacze zaworowe alternatywą może być zmiana oleju na minerał ale nie polecam.
Snajper - 2008-11-09, 21:01
hej, a na jakim oleju jezdzila wczesniej???
jak na mineralu i zalales polsyntetyk to czym predzej jedz na wymiane oleju. Po przejsciu z minerala na polsyntetyk trzeba olej wyminic ponownie max po 5-6 tkm bo polsyntetyk ma wlasciwosci wyplukujace nagar z silnika. jezeli wczesniej byla na mineralu to bylo go tam sporo i teraz mozesz miec zapchany filtr oleju i przewody ktore nie puszczaja oleju w obieg.
ps. pewnie jak odkrecisz pokrywe obudowy filtra oleju to bedzie sie przelewac.
ps.II zalej ponownie tym samym olejem polsyntetycznym i bedzie git chociaz jezeli to jest przyczyna to negatywnych zmian nie cofniesz ale nie powinno byc tragedii.
demeter - 2008-11-10, 06:21
faktycznie może to olej mineralny zapchał magistral
e
Snajper - 2008-11-10, 13:43
na 99,9% to jest to...
wymien olej (wlej ten sam polsyntetyk), filtr i mozesz tez magistrale (metalowa rurka z otworkami pod pokrywa, koszt nowej ok. 40-60 zl, mozna ja tez wyczyscic preparatem w spreyu do gaznikow) i bedzie dobrze
demeter - 2008-11-10, 15:09
wymień olej na dobry półsyntetyk
radekcarlos - 2008-11-14, 20:02
Wymieniłem olej na LIQUI MOLY 10w40
zawory już nie grają czyli wymiana oleju była jak najbardziej słuszna
teraz mam problem z kontrolką oleju
podczas zapalania-tylko po długim nie paleniu-kontrolka gaśnie a potem zapala się na 1 sekundę i gaśnie już całkowicie
dodam że po zapaleniu silnika i wyłączeniu i szybkim odpaleniu kontrolka nie zdąży się znowu zapalić
|
|