| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E28 520i TURBO
bachus - 2004-12-18, 23:13 Temat postu: E28 520i TURBO mam pytanko
czy do normalnego wolnossącego silnika M20b20 mozna dodac turbosprężarke co trzeba byłoby zmienic zeby moznabyło jezeli nie mozna i jaki byłby tego przewidywalny koszt
bachus - 2004-12-18, 23:23
juz wiem ze mozna i znam koszt 200Euro za tłok (1200Euro)+ cena turbiny (ok 500 PLN);/
za info dziękuję JIMowi
SmasherE30 - 2004-12-19, 04:19
Najmniejszy koszt jaki sobie kiedyś obliczyłem, ale taki żeby wszystko na 100% banglalo to jest 6000zł. Jeśli natomiast ktoś ma jeszcze 2 tysie w zanadrzu to kute tłoki i wtedy można ciutkę więcej dmuchnąć. Najfajniej się uturbia na bebechach od diesla, wystarczy zmienić tłoki i można dawac niezłe ciśnienie zapewne (no jeszcze pozosaje kwestia głowicy )
Taka instalka za 6 tysi to turbinka nie za duża, na przykład k03, kolektor wydechowy orurowanie, IC od tdi albo jakąś małą używkę, blow-off i za resztę piggyback i strojenie. W silniku nic traczej grzebac nie trzeba, ewentualnie 2 pompe paliwa szeregowo i regulaor siśnienia większy i wtryskiwacze ... na przykład od m30b35, przelotowy wydech ... pewnie coś tam jeszcze. Większość m20tek (głównie najmłodsze) ma stopień sprężania 8,8:1. W związku z tym silnika nie trzeba odprężać. Lekkie doładowanie w postaci 0,3 bara i takiej małej turbinki na pewno dało by spory dół i blisko 200 koników w takim 2,0. Ekonomika mogła by ulec pogorszeniu ale przynjamniej nie trzeba byłoby się martwić czy silnikowi taka instalacja nie zaszkodzi. Dobrze wystrojona będzie oszczędna dla tłoków. Pierwsze co może pójść to moim zdaniem uszczelka pod głowicą, korbowody no i głowica.
Gorzej jest dopiero później, bo jak sie wciągniesz to chcesz większe turbo, większe ciśnienie, więcej niutków i jak na czymś zaoszczędzisz to ... hmmm ... bum
To tylko moje domysły oparte na wiedzy jaką z różnych źródeł zdążylem do tej pory zgromadzić
Baur - 2004-12-20, 12:39
Dobra rada ? Zejdzcie juz na ziemie...
|
|