| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Klimatyzacja ręczna w zimie
yoshi - 2008-11-23, 10:41 Temat postu: Klimatyzacja ręczna w zimie Witam.
Mam ręczną klimę w aucie i chciałem zapytać czy są jakieś wytyczne dotyczące korzystania z niej w zimie
Tzn. czy ją włączać czy nie Czy np. poczekać do nagrzania się silnika Bo do tej pory wsiadałem do auta i klima chodziła non stop
A wiadomo brak doświadczenia i nie chcę czegoś spier... kolega ma Saaba 95 i tam jest tak że jak jest za zimno to klima się nie włącza (Climatronik)
Sosen - 2008-11-23, 10:45
Wypada włączyć klimę raz na jakiś czas, niech się trochę rozrusza i przesmaruje.
ChriS - 2008-11-23, 10:47
| Sosen napisa³/a: | | Wypada włączyć klimÄ™ raz na jakiÅ› czas, niech siÄ™ trochÄ™ rozrusza i przesmaruje. |
Ten pan ma racjÄ™,dodatkowo klima osusza powietrze i nie zaparujÄ… Ci siÄ™ szyby.
WI$NIA - 2008-11-23, 10:48
ale włączaj ją dopiero jak sie silnik chociaz troche rozgrzeje, zawsze bedzie mu troche lzej
yoshi - 2008-11-23, 11:48
| ChriS napisa³/a: | | dodatkowo klima osusza powietrze i nie zaparujÄ… Ci siÄ™ szyby. |
to wiem, na jesieni w piÄ™kna sprawa | Sosen napisa³/a: | | Wypada włączyć klimÄ™ raz na jakiÅ› czas, niech siÄ™ trochÄ™ rozrusza i przesmaruje. |
czyli można jeździć z klimą w zimie po rozgrzaniu silnika
slawo - 2008-11-23, 13:08
nie zapominajcie ze klima ponizej chyba 6st czy ilus tam sie nie zalaczy niestety
Pawel735 - 2008-11-23, 13:08
| yoshi napisa³/a: | | ChriS napisa³/a: | | dodatkowo klima osusza powietrze i nie zaparujÄ… Ci siÄ™ szyby. |
to wiem, na jesieni w piÄ™kna sprawa | Sosen napisa³/a: | | Wypada włączyć klimÄ™ raz na jakiÅ› czas, niech siÄ™ trochÄ™ rozrusza i przesmaruje. |
czyli można jeździć z klimą w zimie po rozgrzaniu silnika |
BA... nawet trzeba jeździć bo klimatyzacja nie służy jedynie do schładzania powietrza ale także do jego osuszania z wilgoci co przydaje się zimą.Pozatym klimatyzację trzeba włączyć co najmniej raz na tydzien aby uklad sie przesmarował.
esiue30 - 2008-11-23, 13:25
klime w zimie należy włanczac jak najczęsciej, własnie po to by przesmarować układ a takze uszczelnic olejem wszystkie oringi w układzie które sa właśnie uszelniane olejem.
co do temp. zewn. nie wiem jak jest w danych modelach ale tak zgadza sie niekiedy nie da jej się załonczyc kiedy jest zbyt zimno. wszytsko zalezy od danego układu i w takim przypadku należy w jakis cieplejszy dzień załonczyc klimka by sobie pochodziła. ogólnie czym wiecej chodzi tym lepiej i nie odwrotnioe
slawo - 2008-11-23, 13:57
i co roku sprawdzenmie klimy polecam z wymiana filtra pylkowego o ile jest
oraz odgrzybienie...strasznie wali jak sie tego nie zrobi
yoshi - 2008-11-23, 14:30
| slawo napisa³/a: | i co roku sprawdzenmie klimy polecam z wymiana filtra pylkowego o ile jest
oraz odgrzybienie...strasznie wali jak sie tego nie zrobi |
tak to wiem w sierpniu wymieniałem filtr i odgrzybiałem, na wiosnę muszę wymienić osuszacz i "kość słoniową" jakaś puszka która coś troszkę przepuszczała
|
|