BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Kierownica M-Technik II w e30

cichecki0511 - 2008-11-24, 21:07
Temat postu: Kierownica M-Technik II w e30
Witam, nabyłem okazyjnie w bardzo dobrym stanie kierownice M-Technik II i mam pewien problem. Otóż po pierwsze nie działa klakson, po drugie nie odbijają kierunki. Przyczyną nieodbijających kierunków jest element nr 2 na tym schemacie:
http://www.realoem.com/bm...580&hg=32&fg=35

w mojej kierownicy nie ma on tego wypustu i najprawdopodobniej jest to taka kierownica z elementem nr 4 na tym schemacie:
http://www.realoem.com/bm...609&hg=32&fg=35

Co dziwne obie te części maja taki sam numer.

Pierwsze moje pytanie jest czy jakbym dorwał jakąś inną kierkę z elementem jak z pierwszego schematu to czy dałoby się przełożyć to do tej z drugiego.

Pytanie drugie - czy ktoś z was ma jakąś kierownicę w kiepskim stanie i mógłby odsprzedać mi sam ten element.

Pytanie trzecie - czy różnice w tych elementach są przyczyną niedziałającego klaksonu?

Dziękuje za uwagę i czekam na odpowiedzi :wink:

Cypisek - 2008-11-24, 21:30

Może ten element jest poprostu urwany dlatego nie odbija? mam kierę m tech 2, wcześniej miałem małą kierownicę z nabą, do tej naby jest przykręcony taki sam element jaki jest w kierze mt 2 i ten co na schematach. Jest przykręcany na śrubki więc pewnie da się go zamienić. CO do klaksonu to bardzo możliwe że przez to nie działa, w końcu w tym elemencie jest część przewodząca +

[ Dodano: 2008-11-24, 21:37 ]

center - 2008-11-24, 22:01

a skoro w aso taki element kosztuje 35zl to nie warto go sobie kupic fulken nowy?
cichecki0511 - 2008-11-25, 07:56

Jeżeli faktycznie tyle kosztuje to pewnie że kupię w ASO, tylko że zaniepokoiło mnie to zdjęcie które dał Cypisek, gdyż u mnie to wygląda tak:

a kiera tak:

Moja poprzednia kierownica miała nabę i też wyglądała tak jak na fotce od Cypiska.

I co wy na to da rade coś zakombinować?

Cypisek - 2008-11-25, 21:44

EEEEE przecież tego plastiku u ciebie nie ma : / Kup nowy w ASO jak mówi Center przykręć i będzie banglać.
cichecki0511 - 2008-11-26, 21:17

No i zrobiłem tak jak mówiliście, kupiłem nowy element w ASO - koszt śmieszny bo 26 PLN (a już na innym forum słyszałem opinie że zdarzali się tacy co kupowali kierownice MT II w kiepskim stanie za 120 - 150 PLN tylko dla tej części). Po raz kolejny okazało się że czasem warto wykonać telefon do ASO :D

Klakson działa, jest tylko nadal problem bo przy skręcaniu w prawo kierunek nie odbija, w lewo tak. Albo już kierunek jest wyrobiony albo to wina tego elementu bo wykonany jest z plastiku. Na fotce poniżej widać moją kierkę bez tego elementu i oryginalną nówkę i można zauważyć że w przypadku kierownicy nowej ten element jest metalowy (tak samo jak w mojej poprzedniej kierownicy z nabą - też jest metalowy) :(

[img=http://img165.images...anienl8.th.jpg]

A już myślałem że będzie ok, jest na to jakiś patent czy szukać innej manetki?

Cypisek - 2008-11-26, 21:32

A dobrze go przykręciłes? może trzeba obrócić o 180 stopni?
sarna1 - 2008-11-26, 21:56

dokladnie - moze byc zle ustawiony
cichecki0511 - 2008-11-26, 22:05

Cypisek napisa³/a:
A dobrze go przykręciłes? może trzeba obrócić o 180 stopni?

Nie no bez przesady :) aż tak źle ze mną nie jest :wink: Poza tym można go przykręcić tylko w jednej pozycji bo wystaje z niego metalowy styk do klaksonu który wchodzi tylko w jedno miejsce w kierownicy. Na tej fotce którą wkleiłeś widać że też jest to plastik więc może faktycznie manetka już się wyrobiła.

W manetce jest taki cyngiel, który wychyla się po włączeniu kierunkowskazu i o niego zahacza element który kupiłem wyłączając kierunki przy wracaniu kierownicy do pierwotnego położenia. Siedziałem w aucie dzisiaj ze 2 godziny ze zdjętą kierownicą i próbowałem dojść co jest nie tak i to co zauważyłem to:
1) cyngiel zamocowany jest na dwóch sprężynkach - od góry i od dołu
2) cyngiel ma inny kształt od góry (skręt w prawo) i od dołu (skręt w lewo)
3) przy skręcie w prawo (wtedy nie odbija) stawia znacznie mniejszy opór i generalnie w inny sposób się chowa
4) ktoś nawalił tam sporo smaru (do kolumny kierowniczej) i może przez to element który zakupiłem ślizga się po cynglu (ale wówczas ślizgałby się i w jedną i w drugą stronę) - jutro usunę nadmiar smaru
5) zamontowałem z powrotem starą kierownicę z nabą i wszystko działało w obie strony

Co z tym fantem dalej począć? Tylko nie mówcie że założyć starą kierownicę :)