BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - buczenie w głośnikach

Anonymous - 2004-12-22, 13:51
Temat postu: buczenie w głośnikach
Wiat!

Niedawno zainstaloweałem sobie nowe radio (Blaupunkt Freiburg CD34) w swojej bawarce (E30) i niestety przyjemność słuchania psuje buczenie w głośnikach. buczenie spowodowane pracą silnika. Mam podejżenia, że zakłucenia te powoduje alternator. Czy któryś z sznownych kolegów ma pomysł jak wyeliminować tą przykrą i dokuczliwą uciążliwość ? :x

Pozdrawiam serdecznie!

bachus - 2004-12-22, 18:27

witam.
Czasem nawet w nowych i prawidłowo odkłóconych samochodach słychać zakłócenia od układu zapłonowego silnika lub alternatora przedostające się przez zasilanie. Może być to spowodowane wadliwym zaprojektowaniem instalacji w aucie. W takim przypadku należy spróbować zmienić punkt podłączenia zasilania - najlepiej zgodnie z zaleceniami wprost z akumulatora, w dalszym postępowaniu - dołożyć filtr przeciwzakłóceniowy na przewodzie zasilającym jednostkę sterującą. Filtr należy kupić gotowy np. CARPOWER ENF-30, CARPOWER ENF-90. Do zasilania wzmacniaczy raczej nie stosuje się filtrów - jeśli już należy koniecznie sprawdzić maksymalny prąd jakim można dany filtr obciążyć.
Po podłączeniu wzmacniacza sygnał z niego jest zakłócony - może być to spowodowane tzn. pętlą masy (powstaje ona ponieważ radio i wzmacniacz mają osobne podłączenia masy a są dodatkowo łączone przewodem sygnałowym - który spina ich masy). W takim przypadku należy odłączyć masę w jednym z wtyków sygnałowych (cinch) lub zastosować izolator pętli masy (CARPOWER FGA-40)

O to wskazówki 8)

* W zasadzie najlepsze jest podłączenie wprost do akumulatora - gwarantuje to najmniejsze spadki napięcia i pewny punkt masy. Nie należy wykorzystywać karoserii jako połączenia masy. Należy także uważać przy podłączaniu urządzeń aby nie stykały się z karoserią auta. Na początku przewodu "plusowego" (tzn. jak najbliżej akumulatora - powiedzmy do 30cm) należy założyć dodatkowy odpowiednio dobrany bezpiecznik (o rozmiar większy niż zastosowany w zasilanym urządzeniu) tak aby w razie ew. zwarcia nie doszło np. do pożaru!

*Na początku przewodu "plusowego" (tzn. jak najbliżej akumulatora - powiedzmy do 30cm) należy założyć dodatkowy odpowiednio dobrany bezpiecznik (o rozmiar większy niż zastosowany w zasilanym urządzeniu) tak aby w razie ew. zwarcia nie doszło np. do pożaru!
:twisted: żeby zapamiętać :D

lukasz - 2004-12-22, 19:50

Ja ci radze sprawdzic sprawdzic, czy to rzeczywisci to nie jest ten modulik antyzakloceniowy na alternatorze. Ja własnie to podejrzewam.Pozdro :evil:
Anonymous - 2004-12-23, 11:10

Dzięki za poradnik ;)

Pozdrawiam!