BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problem z wolnymi obrotami

samson2 - 2008-12-04, 10:27
Temat postu: Problem z wolnymi obrotami
Panowie podpowiedzcie bo osiwieje.
Przypadek pewnie Wam znany, M50B20 z vanosem. Jeździł na LPG i zaliczył 3 strzały gazu (wymiany gum pod kolektorem ssącym i chyba 2 razy przepływka). Skończyła mi się cierpliwość i LPG poszło w cholere.
Teraz latam na benzynie (od ostatnich 40 000km). Raz na dwa miesiące mam problem z wolnymi obrotami, nagle nie wiadomo dla czego zaczynają falować od 1800 do 2200 obrotów.

Diagnoza jednego ze znanych warsztatów w Wawie była jasna - silniczek krokowy. Nie było ratunku, musiałem jechać w trasę, chłopaki wyjęli krokowy, umyli, założyli i pomogło. Działo się tak jeszcze ze 3-4 razy w ciągu roku. Czasami pomagało mycie a czasami tylko mocne depnięcie w gaz na luzie.

Przy kolejnym zawieszeniu się obrotów wkurzyłem się i zakupiłem nowy silniczek (tudzież zawór powietrza dodatkowego) z BMW. Po montażu wielkie zdziwienie, nic to nie dało. Dalej jest tak jak było. Sprawdzaliśmy przepływkę i sondę, dalej to samo.
Zrzuciliśmy kolektor ssący żeby poszukać nieszczelności na przewodach, wszystko wyglądało ok, jedynie jedna odma była zeżarta, wymieniliśmy.

Mi już kończą się pomysły jak pozbyć się cholernego problemu.

maaaad - 2008-12-04, 20:00

A czujnik położenia przepustnicy sprawdzałeś? Może uszkodzony albo zasyfiony jest...
samson2 - 2008-12-05, 12:29

Czujnik był sprawdzany, po jego odłączeniu dalej jest to samo.
bono20002 - 2008-12-05, 14:12

Możliwe że komp sie wysypuje.