| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - RozrzÄ…d M42
pocisk997 - 2008-12-05, 00:31 Temat postu: RozrzÄ…d M42 Witam!
Czy może mi ktoś powiedzieć, na podstawie zdjęć, czy moje ślizgi są wyjechanie? Na moje oko wyglądają bardzo dobrze, ale w łańcuch chrobocze wiec musze sie za to zabrać.
Koła na wałkach wyglądają przyzwoicie, ślizg napinający nie ma wżerów po długości od łańcucha, wrecz przeciwnie,jest gładziutki, co do tego długiego ślizgu, to nie wiem, bo ciezko bylo cokolwiek zobaczyć, ale mam foto , koło pomocnicze, to na dole z łożyskiem wygląda również przyzwoicie, niestety nie dostalem sie pod dolną osłone wiec nie widziałem zębatki atakującej :police: Moim zdaniem wygląda to jakby łańcuch był wyciągniety i "brakuje" napinacza zeby go naciągnąć o te może 2mm wiecej. Skoro kołą są idealne, płozy (chyba) też, to podejżenie pada właśnie na wyciągnięty łąńcuch, który widać ze faktycznie był wymieniany, bo jest na nim napis FEBI, wiec nie jest możliwością zeby orginalnie z fabryki taki wyszedł. Były właściciel twierdzi że wymieniany był łąńcuch przy przebiegu ok.160tkm , teraz jest prawdopodobnie koło 220tkm. Moje pytanie brzmi, czy jest to możliwe żeby łańcuch wyciągnął sie po takim przebiegu, czyli ok 60tkm? Troche wydaje sie to nieprawdopodobne
Wymieniłem napinacz na nowy, ale niestety chałas w dalszym ciągu utrzymuje sie w granicach obrotów 2000rpm - 2500rpm , z tym , że po przekroczeniu tych 2500rpm nagle zanika i już jest cisza jak makiem zasiał. Gdy tylko zdejme noge z gazu i obroty zejdą poniżej 2500 to znów pojawia sie hałas do ok 2000 po czym zanika. Domyślam sie że łąńcuch rezonuje. Czy jest ktoś kto ten problem przerabiał?
Ślizg napinający po wykreceniu napinacza, aby można było odchylić go od łąńcucha:
Ślizg prowadzący łąńcuch po przeciwnej stronie ślizgu napinacza:
Stammek86 - 2008-12-05, 00:41
w m42 przewznie najbardziej zuzyte jest kolo wlasnie na wale korbowym...
Co do twoich objawow to masz oleju nalane na max? te silniki lubia mieć max na miarce a jak wlasnie jest troche mniej oleju to czesto slychać rozrzad...
MATI - 2008-12-05, 00:46
Ja u siebie mam na max a i tak mi chrobocze,z tym przebiegiem 160tys to chyba gosc przesadził bo podobno producent daje gwarancje na 300tys z tym ze u mnie rozrzad zaczal sie odzywac przy 230tys,znajmomy robił patent z podkladka na napinaczu ale nie pojezdzil dlugo z ciszą pod maską,po jakis 200km znowu sie odezwało.
pocisk997 - 2008-12-05, 01:03
| Stammek86 napisa³/a: | w m42 przewznie najbardziej zuzyte jest kolo wlasnie na wale korbowym...
Co do twoich objawow to masz oleju nalane na max? te silniki lubia mieć max na miarce a jak wlasnie jest troche mniej oleju to czesto slychać rozrzad... |
No wlasnie wiem o tym, dla tego oleju mam dolane na max'a , nawet dzis sie zacząłem zastanawiać, czy przypadkiem nie mam bagnetu od innego modelu, bo z tego co wiem, to mam silnik z e36 wsadzony a tam przecież jest inna miska
hmmm... moze zagadam z kumplem co ma m40 , mysle ze powinien miec poprawny bagnet nie sÄ…dzisz?;>
To mi wygląda jakby nie dostawal odpowiedniej ilości oleju do tego napinacza
jak jade na rownych 2500obrotach stale to tak chrobocze i przestaje z czestotliwosciÄ… sekundowÄ… nawet.
| MATI napisa³/a: | | Ja u siebie mam na max a i tak mi chrobocze,z tym przebiegiem 160tys to chyba gosc przesadziÅ‚ bo podobno producent daje gwarancje na 300tys z tym ze u mnie rozrzad zaczal sie odzywac przy 230tys,znajmomy robiÅ‚ patent z podkladka na napinaczu ale nie pojezdzil dlugo z ciszÄ… pod maskÄ…,po jakis 200km znowu sie odezwaÅ‚o. |
Z tą gwarancją producenta to jest wiecej opinii niz ludzi ktory je wypuszczają, optymalnie ponoć sie zmienia przy 160tkm, ale fakt faktem ze przejechac może znacznie wiecej (ale nie musi).
Patentów na groszówke nie bede stosowal u siebie w aucie, zbyt wiele wyzeczen mnie kosztowalo zebym mial sobie pod sobą dołki kopać
Czuje ze skonczy sie to wymiana lancucha i zembatki atakującej, bo naprawde kół na wałkach nie ma co ruszać, ani ślizgu napinającego.
Cypisek - 2008-12-05, 08:17
Jak u ciebie wyglądają górne koła zębate? Ząbki mają płaskie czy ostre krawędzie?
pocisk997 - 2008-12-05, 08:46
Wygladają jak nowe, kilka mm płaszczyzna miedzy zebami, czyli krawedzie są płaskie
[ Dodano: 2008-12-05, 09:05 ]
A mozecie mi Panowie powiedziec czy ten otwor zaznaczony strzalka na zdjeciu powinien byc zaslepiony czy też nie? Na fotce widac ze czyms jest zatkany, a u mnie leci z niego olej ktory opływa napinacz do okoła i wypływa tym otworem
Cypisek - 2008-12-05, 09:30
U mnie wygląda to tak. Może właśnie w tym jest problem? Napinacz nie ma ciśnienia oleju i dlatego łańcuch jest luźny.
bono20002 - 2008-12-05, 11:53
jedna pytanie....filtr oleju to kiedy zmieniałes?
MARAS - 2008-12-05, 12:10
ten zaślepieony otwór to jakby zawór bezpieczeństwa taki jak w pompach wspomagania kiedy jak jest za duże ciśnienie wywala zaślepkę inaczej napinacz hydrauliczny wysunąłby się tak daleko ażłby z niego tłoczek przy okazji łamiąc ślizg napinający.
W pompach wspomagania kiedy załóżmy wirnik przestanie działać jak powinien lub zablokują się jego łopatki ciśnienie rośnie maksymalnie wtedy przez takiego typu zaworek z wbita zaślepką wywala płyn...
Ja radze zaślepić ten otwór odpowiedniej średnicy kulka łożyskowa i stuknąć trzy razy punktakiem wokół otworu. tak jak to widac u Cypiska na zdjęciu z tym że tam jest oryginalnie wklepana miseczka.
Prawidłowo przy sprawdzaniu napinacza wystarczy zakrecić ręcznie (kluczem) wałem korbowym 2x 360* by pompa olejowa podała na niego ciśnienie i wypchnęła z niego tłoczek tak by napiął łąńcuch.
pocisk997 - 2008-12-05, 13:51
bono20002, filtr oleju zmieniany był ok 4tkm temu,
Cypisek, Dzieki za foto! Rozwiało moje wątpliwości co do rozrządu. U mnie ewidentnie nie ma tej zaślepki tylko jest dziura, wiec myśle ze właśnie tam leży problem halaśnego łańcucha.
MARAS, Niezły pomysł z tą kuleczką od łożyska! Zrobie tak jak mówisz, no chyba ze nie znajde odpowiedniego rozmiaru kulki to pilnikiem sie pobawie w aluminiowych skrawkach, ktore leżą u mnie w piwnicy i skonstruuje taką kulke samemu i zapunktuje porządnie.
Pytanie tylko czy wtedy nie bedzie za dużego ciśnienia w napinaczu, ale skoro w innych IS'ach tak jest i funkcjonuje, a u mnie tego brakuje to chyba bedzie ok
[ Dodano: 2008-12-05, 13:52 ]
ahaa... Cypisek, nie masz problemów z głośnym łańcuchem?
Cypisek - 2008-12-05, 15:38
| pocisk997 napisa³/a: | | ahaa... Cypisek, nie masz problemów z gÅ‚oÅ›nym Å‚aÅ„cuchem? |
to ja mam łańcuch? w życiu bym nie pomyślał
MARAS - 2008-12-05, 23:54
Skoro masz możliwosci i zdolności manualne albo wykrojnik wytnij krażek z blachy, nie koniecznie musi być kulka, podałem przykład jaki zrobiłem u siebie... i w kilku pompach wspomagania z grupy VW ( tam włąśnie są kulki) originalnie w IS jest tam miseczka stalowa o grubości 0,8mm wcisnieta wypukłą stroną w otwór a wokół otworu są zapunktowane trzy miejsca by nie wypadła (spęczona zewnetrzna krawędź otworu) tak jak to widać na fotce od Cypiska nie wiem czy u niego wypadła czy nie ale ktoś poprawiał kilka razy podejrzewam że tak jak u mnie wypadła niestety ja swojej nie znalazłem wiec dopasowałęm kuleczkę z łożyska bo akurat robiłem w nie swoim garażu i nie miałem pod ręką wykrojnika. Zazwyczaj sam wycinam wszelkiego rodzaju krążki i uszczleki z miedzianej blachy lub aluminiowej pod korki (np. oleju w misce)
pocisk997 - 2008-12-06, 09:39
Taaa... wykrojnik, chcialbym cos takiego. Ja musze niestety recznie zasówać.
Kurde, widze ze też Cie ten problem dotknął
Musze nad tym pomyśleć jak to zrobić, bo przeca to nie ma prawa wypaść, a jakby wkręcić tam śrubke i poprawic odrobiną kleju? może nie najlepszy pomysl, ale zawsze jakis:P Albo zmierze średnice tego otworu i podlece do znajomego zeby mi jakąś pierdółke wyciął, wytoczył, wyspawał, ulepił
PRINS - 2008-12-06, 11:32
Mi tez bylo slychac lancuszek na biegu jalowym to bylo slychac jakby sie cos rozpadalo.
Jak odkrecilem stary to byl zaciety albo zapieczony
kupilem z FEBI zalozylme pojezdzilem z 200 km tez sie zaciol oddalemna gwarancje i dali mi nowy od tamtej pory nie slychac lancuszka>
Mam kolege ktory ma przejechane ponad 400 tys iS 'em i w rozrzadzie nic nie bylo robione
pocisk997 - 2008-12-06, 14:25
| PRINS napisa³/a: | Mi tez bylo slychac lancuszek na biegu jalowym to bylo slychac jakby sie cos rozpadalo.
Jak odkrecilem stary to byl zaciety albo zapieczony
kupilem z FEBI zalozylme pojezdzilem z 200 km tez sie zaciol oddalemna gwarancje i dali mi nowy od tamtej pory nie slychac lancuszka>
Mam kolege ktory ma przejechane ponad 400 tys iS 'em i w rozrzadzie nic nie bylo robione |
Moj stary napinacz po wyjeciu okazał sie w pełni sprawny, ale mimo to kupiłem nowy i nadal slychać ten łańcuch. Na dniach zaślepie ten otwór i dam sobie głowe uciąć że przestanie go być słychać, poprostu napinacz nie dostaje cisnienia, bo cale ucieka przez ten otwór ktory nie jest zaślepiony, a powinien. Powyżej 2,5tys przestaje go być słychać, bo wtedy cisnienie jest tak duże, ze nie daje rady uciec przez ten otwór i wtedy napinacz zaczyna działać, tak ja to widze
PRINS - 2008-12-07, 00:13
Tak jak koledzy wyzej pisali wymien ta uszczelke meidziana
frantic - 2008-12-07, 00:49
widze że i mnie czeka ta robota, dzis kupilem nastepnego IS-a i rozrząd jest bardzo głośny do 3 tys obrotow
pocisk997 - 2008-12-07, 10:29
| PRINS napisa³/a: | | Tak jak koledzy wyzej pisali wymien ta uszczelke meidziana |
A co mi po uszczelce? KtorÄ… uszczelke? Pod napinaczem???
frantic, No to polecam zdjąć pokrywe łąńcucha na wysokoći termostatu i sprawdzić czy nie nie masz identycznego problemu co ja.
frantic - 2008-12-07, 21:02
z tego co juz sie dowiedzialem na 99% mamy ten sam przypadek, jak to naprawie to napisze
pocisk997 - 2008-12-07, 21:56
frantic,
A masz zdjętą obudowe? Jak tak to czy mógłbyś mi podać średnice tego otworu?
Musze miec auto na chodzie, wiec musialbym zdjąć dekiel, zmierzyć, założyć, po czym znow zdjąć, zaślepić otwor i znow założyc
Masz juz jakiś patent na zaślepienie tego?
Widze ze temat troszke sie przydal
Cypisek - 2008-12-07, 22:01
| pocisk997 napisa³/a: | | Masz juz jakiÅ› patent na zaÅ›lepienie tego? |
najłatwiej to by było nagwintować i wkręcić tam śrubkę ; ] ale to już całkiem nie będzie spełniało swojego zadania, a tak chyba nie może być.
pocisk997 - 2008-12-07, 23:31
No wlasnie:/ Mysle ze jak dotÄ…d najlepszy pomysl to wstawic cos a'la kulka od lozyska i zapunktowac:)
MARAS - 2008-12-08, 20:02
Tak odnośnie rozrzadu i ciśnienia oleju myślę, że warto połączyć oba tematy Twoje spostrzeżenia Kolego Pocisk997 http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=34624
też spotkałem się z podobnym przypadkiem śrubki jeszcze się trzymały ale można było wykręcić je palcami warto zajrzeć to taki podobny zonk jak w przypadku M60 i odkręcającego się koła pompy oleju...myślałem że to odosobniony przypadek ale chyba coś w tym jest.
kavka - 2008-12-09, 20:09
Dziś przy okazji wymiany oleju mój mechanik spojrzał pod pokrywe rozrządu a tam niespodzianka ... Też nie ma tej zaślepki Ogólnie silnik nie chodzi jakoś głośno ale czasem przy porannym uruchamianiu było chwilowe żegotanie tak jakby łańcuch walił o obudowe ... Jutro auto bedzie gotowe to napisze czy coś dało zaślepienie
Aha i tak BTW śrubek w misce nie miałem
PS: Bardzo dziękuje autorowi tematu za naświetlenie sprawy bo tak to dalej jeździłbym w niewiedzy
Pozdrawiam
pocisk997 - 2008-12-10, 00:33
Ciesze sie ze Ci pomogł ten temat Ja za swojego sie biore też czym predzej, bo uszy mnie juz bolą przy około 2000rpm Mam nadzieje ze dzieki temu tematowi wiele IS'ow zostanie uzdrowionych Mysle ze jutro tez swojego rozbiore i zobaczymy jak u mnie bedzie sie sprawa miała, z tym , ze musze podjąć decyzje czym to zaślepić , zeby było bezpiecznie (czyt. żeby zaślepka nie wypadła).
kavka, Pochwal sie jak tylko zrobisz swój rozrząd jakie to dało efekty.
Pozdrawiam i życze powodzenia!
kavka - 2008-12-10, 23:15
A więc otwór zaślepiony Przy pierwszym uruchomieniu podobno lekko zagrał (nie wiem nie było mnie przy tym wojtek to słyszał ) ale w sumie po wymianie oliwy być może że to normalne Nie jeździłem dziś zbyt wiele i odpalałem 3 razy przy czym 2 razy jak silnik był zimny i jest błoga cisza Poza tym mam wrażenie że silnik w zakresie od 2000-3000 , czyli tam gdzie łańcuch najbardziej słychać , chodzi jednak ciszej Ogólnie wydaje mi sie że zaślepienie dało rezultat pozytywny Zobaczymy co będzie po nocy
A tu kilka fotek poglÄ…dowych
Tutaj cały winowajca
Tu lekarstwo Taka pastylka
No i po sprawie
Jeszcze raz dzięki za porady No i wielkie dzięki dla naczelnego mechanika mojej ISki czyli Wojtaqa
Pzdr.
pocisk997 - 2008-12-11, 03:28
kavka, Super że Ci sie udało!
Ja sie rano zabieram za swoj bolid:D
Mam nadzieje ze efekty bedÄ… takie same
PS. Z czego jest zrobiona "PASTYLKA" ?
wojtaq - 2008-12-11, 08:38
pasytlka jest zrobiona tak :
śruba 8 byla nie nagwintowana do końca wiec brzeszczot w ręce i tniemy
plasterek kilkumilimetrowy wycialem stad gdzie sruba nie jest nagwintowana czyli jest gladka
ładnie wchodzi pod młoteczkiem a pozniej dobrze punktujemy w tych 3 ori miejscach
pocisk997 - 2008-12-11, 21:22
Niestety u mnie nie dalo;/ Pół dnia wstawiałem tą zaślepkę, odpalilem w strachu, żeby nie wypadła no i bez zmian:/ Wiem tylko ze napinacz u mnie nie jest chyba wysuniety na max'a wiec powinien coś napinać. A moży być tak że przez to , ze jezdzilem bez zaślepki w tym otworze łańcuch dostał szybciej po d... i suż jest wyciągnięty? Zastanawiam sie nad tym, czy by nie kupić samego łąńcucha i go nie wymienić, bo cholernie zależy mi na tym zeby było cicho i żebym mógł spokojnie depnąć i nie obawiać sie o rozrząd:/
Wydaje mi sie jednak że moj napinacz wystaje bardziej niż u kavka, wiec moze jednak to łańcuch? Panowie pomóżcie!
kavka - 2008-12-11, 22:55
Może być już napinać wyłechtany albo tak jak mówisz łańcuch albo ślizg ...
pocisk997 - 2008-12-11, 23:24
Napinacz jest nowy, slizg napinający nie ma wogole sladow zużycia, zebatki eleganckie, jak nowki. Kupie sam łańcuch i zobaczymy czy ucichnie.
Wie ktoś, czy jest problem ze zdjęciem dolnych kół pasowych na wale, zeby dostać sie do dolnej zębatki???
[ Dodano: 2008-12-13, 01:48 ]
Jednak jest ciszej
tylko boje sie przykręcić go wyżej jak 4500rpm żeby ta pastylka nie wypadła
kavka - 2008-12-14, 19:10
| Cytat: | Jednak jest ciszej
tylko boje sie przykręcić go wyżej jak 4500rpm żeby ta pastylka nie wypadła |
No właśnie też sie teraz zastanawiam co robić a czego nie robić żeby ta pastylka nie wypadła Póki co jest cisza aczkolwiek myśle że nawet podkręcenie go do odcinki przy rozpędzaniu nie powinno nic popsuć gorzej jakbyś przytrzymał go na tej odcince dłużej to wtedy mogłoby sie coś stać
Cypisek - 2008-12-14, 20:07
Może być wina wyciągniętego łańcucha, u mnie był właśnie wyciągnięty i stary w porównaniu do nowego był o jakiś 1 cm dłuższy!
pocisk997 - 2008-12-15, 15:12
Wczoraj na A4 rozbujałem swoje maleństwo tak, że nie zchodziłem poniżej 180km/h i chyba nic nie wypadło, chociaż bałem sie jak cholera, ale myśle że jest ok. Kupie ten łańcuch z czasem i zaloże nowy i mam nadzieje ze bedzie git. A powiedzcie mi Panowie, czy jest problem ze ściąganiem kół pasowych na wale, zeby dostać sie do zębatki? Żeby wymienić łańcuch jeśli dobrze pamietam trzeba tylko odkręcić koła na wałkach?
wojtaq - 2008-12-15, 16:13
nie wiem jak jest w m42 ale w dieselku nie ściągłem bo nie dało rady go odkrecic bo silnik byl wyciagniety
ale jak silnik jest w aucie to ta wielka sruba mysle nie powinna sie tak krecić grunt to chyba dobrze ją zblokować
rozkręć na pierwszych trzech biegach do końca kilka razy i wtedy zobacz czy nie wypadła
pocisk997 - 2008-12-15, 19:00
wojtaq, Nie do konca zrozumialem Twoja wypowiedz
Cypisek - 2008-12-15, 20:59
To ja wam panowie wytłumaczę jak to się robi. Jeżeli coś niejasno napisałem przepraszam - otworzyłem już piwo.
Ustawiamy silnik w pozycji GMP. 1 tłok ma być na górze. Wtedy bierzemy jakiś stalowy bolec średnicy 5mm i wkładamy go w dziurkę która znajduje się w bloku pod rozrusznikiem. Bolcem tym blokujemy koło zamachowe, jest w nim specjalna dziurka do jego blokowania blokowania. jeżeli jest to odkręcamy rolkę napędzającą pompę wspomagania czy klimatyzacji. nakładamy na tą wielką śrubę nasadkę 24 mm rurkę 1 metr i kręcimy jeżeli jedliśmy śniadanie powinno puścić. Ja takie operacje robiłem sam nawet na silniku stojącym na palecie. Jeżeli nie puszcza trzeba w nią wsadzić kilka młotków wziąć dłuższą rurkę i odmówić kilka zdrowasiek. Kiedy już odkręcimy tą śrubę duże koło pasowe powinno zejść, jeżeli nie to trzeba puknąć kilka razy gumowym młotkiem i zjedzie. Pod dużym kołem jest mniejsze, które siedzi bezpośrednio na wale korbowym. Z nim bywa różnie raz złazi raz nie. Jeżeli zejdzie samo to fajnie. Jeżeli nie chce zejść i nie mamy ściągacza to polecam prosty sposób. Kółeczko to posiada 6 otworów M8 wystarczy wkręcić w te otwory 2 pręty M8 po przeciwnych stronach, długości 15-20 cm, założyć na to duże koło pasowe które przed chwilą ściągnęliśmy przyłapać je 2 nakrętkami i metodą młotka ściągać małe kółko, po kilku (nastu) uderzeniach powinno się zsunąć. Przy nakładaniu tego małego kółka trzeba uważać żeby nie wysunąć klinika ustalającego z jego dotychczasowego miejsca pobytu, wpadnie do miski trzeba go dobrze nacelować i wsunąć/puknąć młotkiem.
wojtaq - 2008-12-15, 22:09
| pocisk997 napisa³/a: | wojtaq, Nie do konca zrozumialem Twoja wypowiedz |
czego nie zrozumiałeś ?:>
Cypisek pieknie opisał jak sie to robi
pocisk997 - 2008-12-15, 23:54
Cypisek, No pieknie pieknie! Wytłumaczone jak krowie na rowie, wiec teraz zostaje mi kupić łańcuch i do dzieła;] Zastanawiam sie czy profilaktycznie nie dozbierać do zebatki atakującej, bo reszty nie bede wymienial z racji tego ze niema sensu. Wiem ze najlepiej wymieniać całość, ale aktualnie mnie nie stać:/ Jeszcze jedna sprawa: Czy kupować łąńcuch FEBI, czy jakiś inny? Słyszałęm ze są jakieś oryginalne łańcuchy kilka zł droższe. Wogóle to ja mam silnik od e36 z 92r, ale łańcuch jest chyba ten sam co w e30 318is prawda?! Na bank nie jest to TI
Z tego co sie orientuje, to wymieniając sam łąńcuch nie odkrecamy nic po za kołami na wałkach?! Te koła są regulowane, wiec jak je odkrece, to jak ustawić je idealnie w poprzednim położeniu? Zastanawia mnie czy metoda zaznaczenia śrubki i koła nie da mi 100% pewności, ze ustawiłem je tak samo jak były wcześniej
[ Dodano: 2008-12-15, 23:55 ]
wojtaq, W sumie już jest ok Po głebszym przemyśleniu składni poprzedniego posta już czaje
Rafał - 2008-12-16, 00:08
| Cypisek napisa³/a: | | GND GDN czy jak ona siÄ™ tam anzywa |
GMP
Górny
Martwy
Punkt
Cypisek - 2008-12-16, 08:37
| RafaÅ‚ napisa³/a: | | Cypisek napisa³/a: | | GND GDN czy jak ona siÄ™ tam anzywa |
GMP
Górny
Martwy
Punkt |
Rafał - 2008-12-16, 08:43
GND - to oznaczenie punktu masy
Cypisek - 2008-12-16, 09:00
| RafaÅ‚ napisa³/a: | GND - to oznaczenie punktu masy
|
No właśnie wiem i cały czas mi się to wszystko myli
[ Dodano: 2008-12-16, 23:19 ]
| pocisk997 napisa³/a: | | Z tego co sie orientuje, to wymieniajÄ…c sam łąńcuch nie odkrecamy nic po za koÅ‚ami na waÅ‚kach?! |
Eeeee chyba da radę ściągnąć łańcuch bez odkręcania kół.
pocisk997 - 2008-12-20, 17:34
Panowie! Mam pytanie i prośbe.
1. Czy mógłby ktoś zmierzyć długość bagnetu w m42 od dolnego o-ringa do górnego poziomu stanu oleju?
2. Czy może sie coś stać, jesli bede miał troszke wiecej oleju niż max?
kavka - 2008-12-20, 17:47
Wczoraj sprawdzałem olej właśnie i mam minimalnie ponad max i póki co jeszcze jeżdże Myśle że jeśli nie jest to jakaś wielka ilość to nic sie nie stanie
pocisk997 - 2009-02-28, 10:08
Mam pytanie Panowie! Wymieniłem łańcuch wraz ze slizgami i zębatkami. Czy musze to docierac? Przejezdzijem juz z 500km - 700km i mam ochote troche depnąć... ale pytam dla pewnosci:P
Cypisek - 2009-02-28, 10:22
Jakby się miało urwać to już by się urwało ; ] ja tam nic nie docierałem.
zwierzchu - 2009-05-12, 09:38
A napiszcie mi czy ta pastylka jest tylko wklepytana czy klejona(spawana) ? I jak wam sie chodzi silnik do dzis
wojtaq - 2009-05-12, 11:25
ori jest chyba tylko wklepywana , te trzy punkty wokoło właśnie się punktakiem klepie i to ma ją trzymać
myślę że można ją delikatnie liznąć jakimś silikonem ale najważniejsze to pamiętać o tym że musi ona być zrobiona na bardzo ciasno gdyż inaczej znów wyleci !
kavka - 2009-05-12, 22:12
U mnie albo rozrząd dogorywa albo znów pastylka wypadła bo słychać łańcuch między 2000-2500 obr .
zwierzchu - 2009-05-13, 22:57
Może macie możliwość dorobienia jednej wiecej pastylki , byłbym wdzieczny
bono20002 - 2009-05-14, 08:59
| kavka napisa³/a: | | U mnie albo rozrzÄ…d dogorywa albo znów pastylka wypadÅ‚a bo sÅ‚ychać Å‚aÅ„cuch miÄ™dzy 2000-2500 obr . |
predzej pastylka bo łańcuch daje znac ok 3-4 tys obr a jak pastylka wypadnie to od samego dołu napinaczn ne napina choc jakby wypadała to by od 2do 4 tys rzęźił..dziwne a
| Cytat: | Może macie możliwość dorobienia jednej wiecej pastylki , byłbym wdzieczny
|
Było opisane jak zrobić żaden problem
Wymieniłem ostatnio u siebie napinacz, co dziwne, auto odzyskało jakby troche mocy ale wraz słychać dziada, ale jestem przekonany że dropsik u mnie mógł wyskoczyc bo moje ustrojstwo kreci sie do 7tys obr, a dostało nie raz nei dwa pod odcinkę i mogło nei wytrzymac, w weekend pewnie sie za to wezme
kavka - 2009-05-14, 18:16
Zastanawia mnie wogóle jak to jest że jednym wypada co chwile ta pastylka a inni jeżdża i nic nie słychać ... Przecież nie bede co kilka kkm zaklepywał nowej pastylki A może by tak ją zaspawać , zalepić , zalać , cokolwiek ?
Cypisek - 2009-05-14, 18:54
| kavka napisa³/a: | Zastanawia mnie wogóle jak to jest że jednym wypada co chwile ta pastylka a inni jeżdża i nic nie sÅ‚ychać ... Przecież nie bede co kilka kkm zaklepywaÅ‚ nowej pastylki A może by tak jÄ… zaspawać , zalepić , zalać , cokolwiek ? |
Nagwintuj i wkręć śrubkę ; ]
MARAS - 2009-05-14, 19:29
| Cypisek[quote="pocisk997 napisa³/a: | | Z tego co sie orientuje, to wymieniajÄ…c sam łąńcuch nie odkrecamy nic po za koÅ‚ami na waÅ‚kach?! |
Eeeee chyba da radę ściągnąć łańcuch bez odkręcania kół.[/quote]
A po jaką cholere chcesz koła rozrządu odkręcać... Ustawiasz w GMP blokujesz koło zamachowe kołkiem w bloku, blokujesz oba koła rozrzadu najlepiej razem jedno do drugiego żeby się nie przestawiły względem siebie wykręcasz napinacz i łańcuch lata jak żyd po pustym sklepie... odkręcasz górną listwę prowadzacą tą pomiedzy kołami rozrzadu i ścigasz łańcuch zakładasz nowy teraz ściskasz napinacz az do charakterystycznego klikniecia i wkrecasz go w blok luzujesz blokadę kół rozrzadu wyjmujesz kołek z bloku i kluczem energicznie robisz 3-4 obroty wałem pompa oleju poda olej by docisnać napinacz i napiąć łańcuch ustawiaszw GMP sprawdzasz czy wszystko jest na znakach i palcami sprawdzasz czy łańcuch jest napiety pomiedzy kołami listwami prowadzacymi składaszobudowy zakłądasz pompę wody zakładasz koła napedu osprzetu paski etc. odpalasz...
P.S. ....i nic nie trzeba docierać...
bono20002 - 2009-05-15, 16:32
o prosze jaki pan majster nam sie trafił, mysle że od naczelnika tematu powinienes dostac pomógłmiszona
A w temat bardziej...zawsze sie zastanawiałem czy przy 2 wałkach mozna sciagnac własnei tak łancuch i założyc nowy , czy nic sie nie popier tego..... maras, bóg zapłać neich Ci bozia w dzieicach wynagrodzi
MARAS - 2009-05-15, 17:03
| bono20002 napisa³/a: | | zawsze sie zastanawiaÅ‚em czy przy 2 waÅ‚kach mozna sciagnac wÅ‚asnei tak Å‚ancuch i zaÅ‚ożyc nowy , czy nic sie nie popier tego..... |
nie ważne czy to pasek czy łańcuch... przy dwóch wałkach zawsze blokuje się koła wzgledem siebie nie mają się wtedy jak przestawić powinno się stosować blokady do tego ale gdybym miał kupić zestaw blokad do każdego silnika to bym z torbami poszedł wystarczą dwie blaszki 15x70mm grubości 1,5-2mm z wywierconymi otworami na końcach i dwie śruby z nakretkami zakładasz jedną pod koła drugą na koła i skręcasz śrubkami i mamy pewność że nic się nie przestawi.
| bono20002 napisa³/a: | maras, bóg zapÅ‚ać neich Ci bozia w dzieciach wynagrodzi |
Jesssuuu tylko nie w dzieciach... mam już dwoje... lampy Alladyna... butelki whisky bez dna... talonów na paliwo... bogatej kochanki....ale nie wiecej dzieci....
Cycu - 2009-05-30, 06:36 Temat postu: Pomocy Przepraszam potrzebna mi pomoc Słyszę stuki gdy ciepły motor w swym m42 gdy zimny wszystko gra Co mu dolega ?
MARAS - 2009-05-30, 21:54
Stuki ale skad one dochodzą? z bloku z rozrządu z głowicy...jakie metaliczne, ciche głuche, pudełkowaty dzwięk czy jaki deszcz o rynne... jakies konkrety szczegóły na jałowych obrotach czy podczas wkręcania, czy zchodzenia z obrotów...
może poziom oleju za niski, olej nie ten, jaki przebieg silnika z gazem bez gazu?
Poczytaj tematy o m42b18 na forum moze natkniesz się na podonmy objaw... łatwiej będzie coś ustalić.
Cycu - 2009-05-31, 19:43
Stuk z głowicy blisko przegrody silnika występuje tylko na jałowym biegu po złapaniu temperatury gdy zimny ok regulatory wymienione ten sam objaw był na starych to mało prawdopodobne by ten sam padł regulator odgłos przypomina tykanie jest równomierne .
|
|