| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - FIltr paliwa jedna wielka porazka
Anonymous - 2004-12-22, 19:49 Temat postu: FIltr paliwa jedna wielka porazka Witajcie.
Pewnego dnie dojechalem na oparach na stacje i od tego sie zaczelo.
Samochod przerywal i dusil sie.
Zgodnie z wsystkimi poradami i fragmetami forum stwierdzilem ze przyczyna mojego problemu jest filtr paliwa.
Wymienilem go dzisiaj i wszystko bylo prawie ok.
Jeszcze troszke przerywal ale bylo coraz lepiej , gdy wchodzil na wyzsze obroty problem ustepowal.Po przejechaniu jakis 15 km tragedia , znowu przerywa , krztusi sie ba nawet z wydechu strzela ogolnie to jak dobrze rozklekotany trabant Malo tego vmax to 50 km/h na kazdym biegu po 10 na luzie jest to samo.Przy redukcij z 5 na np 2 (jadac 50) zero odzewu , dopiero jak spadnie do 20 to znowu zaczyna przerywac a kolo 10 delikatnie przyspiesza
center - 2004-12-22, 20:11
moze to pompa, czyms Ci sie zapchala jak mowisz ze jechales na oparach, jakis badziew z baku Ci cos zawadza...
nie znam sie tak bardzo na mechanice ale moze...jesli to pierdola to nie krzyczcie na mnie za glosno
Bruner - 2004-12-22, 21:00
| center napisa³/a: | | moze to pompa, czyms Ci sie zapchala jak mowisz ze jechales na oparach |
Pompa zawsze ciagnie z dna, wiec to czy na oparach czy na pelnym zbiorniku nie ma znaczenia, rownie dobrze moze zaciagnac syf jak zalejesz pod korek. Moze sie poprostu przytarla.
Anonymous - 2004-12-22, 23:28
Mam jeszcze jedno pytanko w ktorym miejscu znajduje sie pompa paliwa a jezeli w baku to w ktorym miejscu dokladnie
Anonymous - 2004-12-22, 23:54
Ewentualnie ja byscie znali jakis dobry zaklad w wawie ktory by mogl na to zerknac za jakies rozsadne pieniadze to byl bym wdzieczny
Bruner - 2004-12-23, 00:07
| Marcelus napisa³/a: | | Mam jeszcze jedno pytanko w ktorym miejscu znajduje sie pompa paliwa a jezeli w baku to w ktorym miejscu dokladnie |
Pod kanapa od strony pasazera, pod owalna pokrywa.
nokerman - 2004-12-23, 06:35
taak
wygląda na to że pompka sie przytarła i nie podaje odpowiedniego ciśnienia, to jest efekt jazdy na oparach
Anonymous - 2004-12-23, 11:52
Ok rozbroilem pokrywke i wyjalem pompe jest jednak maly problem nie ma ona zbytnio sladow jakiego kolwiek zuzycia. Flitr na dole pompy jest czysty i nie uszkodzony jest jednak cos lepszego nie mam jednej rurki wychodzacej z pompy nie tej od paliwa oczywiscie ale tej drugiej , co to moze byc jakies baku odpowietrzenie czy cus , jest poprostu zatkane kawalkiem gumy i zcisniete metalowa przepaska .Jak sprawdzic czy ta pompa nadaje sie jeszcze do czegos?
Bruner - 2004-12-23, 15:01
Moja stara pompa tez z zewnatrz wyglada jak nowka, a przez nia wrocilem do domu na holu, wiec nie patrz na wyglad, wazne co jest w srodku. W Etzoldzie jest troche skomplikowana procedura sprawdzenia pompy, ale moze Ci sie przyda:
"-Podlaczyc woltomierz do pompy paliwa.
-Wyjac przekaznik pompy paliwa.
-Polaczyc przewodem pomocniczym styki 87b i 30 w zlaczu wielostykowym; pompa
powinna zaczac pracowac i napiecie powinno wynosic co najmniej 11,5V. W przeciwnym
wypadku sprawdzic akumulator, miejsca polaczen i przewody.
-Miedzy styki 87b i 30 zlacza wielostykowego podlaczyc amperomierz. Pobor pradu przez
pompe nie powinien przekraczac podanych wartosci maksymalnych. 318i z ukladem
wtrysku K-Jetronic - 9,5A; samochody z ukladem wtrysku L-Jetronic, DME do VIII 1985
6,5A, od IX 1985 - 5A.
-Odlaczyc przewod doprowadzajacy paliwo do regulatora cisnienia i wlozyc przewod do
naczynia pomiarowego o pojemnosci ok 3 dm3.
-Polaczyc przewodem pomocniczym styki 87b i 30 zlacza wielostykowego i pozostawic
pracujaca pompe paliwa przez ok 30 sekund. Przetloczona ilosc paliwa powinna
wynosic dla samochodu 318i z ukladem wtrysku L-Jetronic oraz 320i - 700 cm3; dla
samochodu 323i - 750 cm3; dla samochodow 325e oraz 325i - 850 cm3.
-Jesli zmierzona ilosc paliwa jest mniejsza, nalezy wymienic filtr paliwa i ponownie
sprawdzic wydajnosc. Jesli wydajnosc jest w dalszym ciagu za mala, nalezy wymienic
pompe paliwa."
Prosciej chyba bedzie pozyczyc od kogos na moment sprawna pompe i podmienic. W wawie mieszka chyba najwiecej klubowiczow, wiec powinienes sie z kims dogadac.
|
|