| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e30] dwa problemy: wskaźnik temp. i ogrzewanie
Marcin e30 - 2004-12-22, 21:45 Temat postu: [e30] dwa problemy: wskaźnik temp. i ogrzewanie ad1. problem jest taki że po włączeniu zapłonu wszkazówka pokazuje jaka jest temperatura "wody", a po odpaleniu spada ona na 0. Zakładałem licznik kumpla i wszystko było oki.
Czy do wymiany jest wszkaźnik i czy są one zamienne np. zamiast VDO pasuje MOTOMETER
ps. czujnik jest sprawny i dobrze pokazuje z licznikiem z '86 roku
ad2. z ogrzewaniem jest taka kwestia: silnik nagrzany, odpowietrzony a leci chłodne powietrze. ciepłe leci tylko podczas jazdy od 110km/h w góre. nagrzewnica i cały układ chłodzenia był sprawdzany i czyszczony w lato więc raczej nie jest zapchany. Zawór ten przy nagrzewnicy w lato był sprawny i czyszczony.
Macie jakieś pomysły w czy jest problem
ps. już mi tyłek marznie w aucie więc wszystkie pomysły mile widziane
sarna1 - 2004-12-22, 22:11
ad 1 wymien wskaznik - w obydwu modelach desek sa takie same na 100%
ad 2 odpowietrzales na otwartej nagrzewnicy
Marcin e30 - 2004-12-23, 00:20
| sarna1 napisa³/a: | | ad 1 wymien wskaznik - w obydwu modelach desek sa takie same na 100% |
dzięki. wymienie i zobaczymy co bedzie
| sarna1 napisa³/a: | ad 2 odpowietrzales na otwartej nagrzewnicy |
chyba tak. na wszelki wypadek odpowietrze jeszcze raz.
czy może mieć wpływ na temperature zastosowany płyn w układzie chłodzenia mam mieszanke petrygo i wody
Anonymous - 2004-12-23, 08:41
MAM TO SAMO ciepłe powietrze leci mi tylko czasami , najczesciej po ostrej jeżdzie i tylko gdy silnik jest w pełni nagrzany ... POMOCY !
Vindevil - 2004-12-23, 10:20
A czy ktoś z was sprawdzał termostat?
Marcin e30 - 2004-12-23, 10:26
U mnie termostat wydaje sie być dobry. Na zegarch kolegi jeździliśmy dość długo po trasie i po mieście i nawet "korzystaliśmy ze śmiegu" i wskazówka stała idealnie pionowo. Jeśli nic nie pomoże to podmienie termostat i zobaczymy.
adrian e30 - 2004-12-25, 11:28
pany, to lipnie zalozony gaz wam tak pitoli z tym ogrzewaniem. włóżcie w wąż ktory ogrzewa reduktor jakis dławik zeby mniej wody na niego szlo, powinno pomoc
pozdro Adrian
loko - 2004-12-25, 12:16
coÅ› w tym jest co adrian pisze
a co do ogrzewania w środku to termostat nie ma nic do tego pod warunkiem że wskazówka stoi pionowo. obieg plynu do nagrzewnicy jest ten sam co mały obieg w silniku... w związku z tym termostat może być cały czas zamknięty ale będzie ciepło w samochodzie... jeśli natomiast termostat jest cały czas otwarty wtedy silnik się nie dogrzeje i jeśli do tego reduktor z parownikiem go skutecznie schładzają to ciepło nie będzie...
Marcin e30 - 2005-01-24, 03:19
jeszcze jedna sprawa jeśli chodzi o wskaźnik temp
padł mi dzisiaj akumulator od radyjka bo długo grało i samochód zapalony "z biegu" i o dziwo wskazówka nie opadła tylko pokazywała normalnie
spotkaliście sie z czyms takim
zegary rozbierałem już kilka razy i wszystko wygląda na całe i sie zastanawiam czy nie dać elektronikowi do sprawdzenia zegarów
fozgen - 2005-01-24, 11:13
panowie jest 2 rozwiązania tego problemu , jeden to kłopot z pomyleniem przewodów do nagrzewnicy , a drugie to zawór nagrzewnicy , jezeli nie otworzy sie to bedzie leciało tylko w czasie mocnego nagrzania i tylko chwilkami , miałem to samo ..... sprawdzałem wszystko , nawet zaworek chciałem wymieniac , a to tylko przewody pomylone .....dolny z górnym , zasilanie z odpływem .....
powodzenia
slawo - 2005-01-24, 11:36
No dobrze a jak sprawdzic ten zaworek? Bo termostat wymienilem,fura raczej na 99% odpowietrzona i cieple powietrze jest takie jakby chcialo a nie moglo!!! Moze ten zawor przy narzewnicy padl,jak go sprawdzic - przewody na 100% mam ok podlaczone
slawo - 2005-01-24, 11:52
Hmmmm,ale o ile wiem to to jak dam na zimne to leci zimne,jak dam na cieplo na maxa,leci tak sobie,chyba ze faktycznie moze ten potencjometr sie skonczyl ale wtedy wogole by dzialal?
Marcin e30 - 2005-01-28, 09:22
kontynuje temacik nadal
wczoraj walczyłem kilka dobrych godzin i ogrzewaniem i na koniec pracy okazało sie że jedna rurka ( na metalowa przy nagrzewnicy ) jest gorąca a druga delikatnie ciepła ( oczywiscie wszystko odpowietrzony ).
Co sie okazało nagrzewnica gdzieś przecieka - deliikatnie - ale sie cały czas zapowietrza - tak myśle. Dzisiaj wszystko wyciągne tj. całą deske rozdzielcza i nagrzewnice i sprawdze wszystko.
Wieczorem powinienem wiedzieć co jest i napisze to moze pomoże to innym w problemach z ogrzewaniem.
ps. nie wiem jak u was ale u mnie jest mróz a ja nie lubie jeździć w kurtce wiec bede walczył do końca
artvi - 2005-01-28, 22:30
sprubuj nalazyc zacisk metalowy ( taki regulowany srubka) na rurke co prowadzi wode do parownika jesli masz gaz no i zacisnij troszke ... w tamtym roku tak zrobilem i jakby troszke cieplej bylo w autku ... aha po jakichs 3 miesiacach ten zacisk przecial mi ta rurke - ale w pore zauwazylem wyciek ( do gazownika na piwko i po sprawie )
Marcin e30 - 2005-01-28, 23:52
pierwsza sprawa której jestem pewny to nagrzewnica jest do wymiany bo strasznie przecieka
nadal nie jestem pewny zaworu
Marcin e30 - 2005-02-04, 01:52
teraz jestem pewny już wszystkiego
może komus to pomoze więc nie bawiąc sie w zadne duperele wymieniłem całą nagrzewnicę i nigdy nie zgadniecie co sie stało
normalnie mam ciepełko ze az przyjemnie pośmigać autkiem
jak wcześniej pisałem stara nagrzewnica przeciekała i zawór jakby mniej przepuszczał, teraz jest już oki
dla mnie temat zamknięty
|
|