BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Sprawdz swojego 318iS'a

pocisk997 - 2008-12-07, 11:05
Temat postu: Sprawdz swojego 318iS'a
Kilka dni temu namierzyłem na jakimś amierikańskim forum m42 ciekawy temat, w ktorym piszą o dość czestym problemie dotykającym ISy, a mianowicie żelastwo w postaci śrubiek w misce olejowej. Ja wojego już sprawdziłęm, polecam także wam, bo skutki mogą być marne :|

1.
Wypuszczamy olej z silnika, po czym odkręcamy tą mniejszą dolną miske olejową i pierwsze co, zerkamy w poszukiwaniu czegoś takiego:

2.
Zaglądamy przez otwór po małej misce do silnika, zwracając szczególnie uwage na śrubki zaznaczone zieloną gwiazdką, z tego względu, że miedzy dużą miską , a blokiem silnika znajduje sie uszczelka odpowiedzialna za połączenie smoka z kanałem olejowym w bloku.

3.
Niestety, w momencie kiedy śrubki zaznaczone zieloną gwiazdką się poluzują lub wypadną, przód dużej miski olejowej lekko sie uchyla i uszczelka odpowiedzialna za połączenie smoka z w.w. kanałem olejowym doprowadzającym olej do pompy oleju , zsuwa sie tak że pompa oleju zamiast zasysać olej, zasysa powietrze:

Czytałem juz o nie jednym IS'ie zatartym w ten sposób wiec polecam sprawdzić. Roboty mniej niż godzina, ale napewno warto.

Pozdrawiam!

bono20002 - 2008-12-09, 08:13

Przyklejcie to do zrób to sam czy jakiegos innego działu

PS. dzieje sie tak z tymi śrubkami że IS to niestety wiertarka , wysokie obroty, potężne wibracje..coś musi sie wykręcić ;)

Łukasz - 2008-12-09, 10:29

is nie jest żadną wiertarką - spójrz przy jakich obrotach osiąga max moc - po prostu silnik 16 zaworowy... do japońskich wiertarek mu daleko
bono20002 - 2008-12-09, 14:46

No bo to jest niemiecka wiertarka :P