| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
Nasze Śmigiełka - [E46] kostek_ja ->> M3 Competition
kostek_ja - 2008-12-14, 21:29 Temat postu: [E46] kostek_ja ->> M3 Competition Witam jestem szczęśliwym użytkownikiem BMW M3 z 2005r.
Samochód kupiłem w Niemczech rok temu z przebiegiem 11tys. km z roczną gwarancją. Niestety po pewnym czasie wystąpiły problemy z silnikiem. Najbardziej prawdopodobne jest to że jak stał u tego dilera od którego kupiłem eMkę to ktoś na jakieś jeździe testowej przydarł go na zimnym. Samochód brał też dosyć sporo oleju, ale to ponoć normalne w silnikach o oznaczeniu S, więc się tym nie przejmowałem. Niestety później zaczął stukać i tracić moc. Okazało się że przydarła się góra. Skończyło się to wymianą silnika na nowy. Niestety firma ubezpieczeniowa "Europlus" (u której owy diler wykupił gwarancję) twierdzi że użytkownik nie dbał o stan olej i nie chciała nic z tym zrobić. Żeby samochód nie stał 2 lata (czas rozprawy sądowej) kupiliśmy nowy silnik i idę z nimi do sądu o zwrot kosztów. W sumie samochód stał pół roku. Ale teraz jeździ i to bardzo fajnie
Silnik ma dopiero 4tys. przebiegu, więc jeszcze go oszczędzam. Wymieniłem olej po 3 tys. Po tysiącu kilometrów od wymiany oleju nie wziął nawet jego odrobiny.
Jak chyba każdy z miłośników BMW wie jednostka napędowa w tym BMW (3,2l 343KM) Została w 2001r silnikiem roku, a w latach 2001-2006 wygrywała w kategorii 3-4l.
I muszę przyznać że jest niesamowita, szczególnie w połączeniu ze 100% szperą. Zawieszenie mimo swojej sztywności przyzwoicie tłumi nierówności.
Jeżeli chodzi o wyposażenie to ma właściwie wszystko, oprócz SMG (osobiście wolę manual), szyberdachu (nikomu to niepotrzebne, a jednak minimalnie podnosi środek ciężkości) i TV (będzie ). Za to mam Navi 16:9, nagłośnienie Harman-Kardon (pięknie gra) itd.
Większości pewnie nasuwa się tylko jedno pytanie: Co to jest ten pakiet Competition? Jest to chyba najlepszy pakiet w oferowany w M3 e46. W jego skład wchodzą:
1. lepsze hamulce (od CSL'a)
2. bardziej bezpośredni układ kierowniczy (naprawdę super, też od CSL'a)
3. kierownica i hamulec ręczny pokryty alkantrą (super leży w dłoniach i oczywiście też od CSL'a)
4. fabrycznie zdjęty ogranicznik (jeszcze nie sprawdziłem)
5. 19 calowe felgi od CSL'a (dostępne tylko w tym pakiecie)
6. lakier Interlagos Blue (dostępny tylko w tym pakiecie)
7. wnętrze wykończone w aluminium (jakieś inne i ładniejsze i też dostępne tylko w tym pakiecie)
8. M Track Mode (połowicznie wyłączona kontrola trakcji, moim zdaniem nic nie warty).
Wady tego pakietu to: Brak multifunkcji, a co za tym idzie brak tempomatu i wybierania głosowego.
Zacząłem bawić się trochę na torze, a co za tym idzie zainteresowałem się też modyfikacjami. Aktualnie z modyfikacji mechanicznych mogę się pochwalić grubszymi stabilizatorami, Powerflex'ami, short shifter'em z dssr'em i przewodami hamulcowymi w stalowym oplocie. Niedługo zagości pewnie też gwintowane zawieszenie. W bardziej odległej przyszłości założe hamulce Stoptecha (4x355mm, 6tłoczków z przodu i 4 z tyłu) i kompresor. Ponadto uruchomiłem multifunkcję, a w przyszłym tygodniu powinien działać tempomat i wybieranie głosowe. Założyłem też pasy 4-punktowe które się zakłada w ok. 30s, a no co dzień używam zwykłych.
Kilka fotek na zimowych 18tkach:
Wnętrza:
Na 19:
A oto jak siÄ™ prezentujÄ… pasy 4-punktowe:

Trzeba tylko zamontować 2 dodatkowe wpięcia:

A jak jesteśmy przy temacie pasów to ostatnio kupiłem taką pierdołkę:

Ogólnie jest dosyć wygodna gdyż nie trzeba sobie ręki wykręcać żeby sięgnąć po pas. Aczkolwiek każdy kto wsiądzie od razu to urywa z tych zawiasików (nic się nie psuje, można bez problemu włożyć na miejsce). Oprócz mnie . Mi się nigdy nie urwało i uważam że to świetna rzecz.
Cypisek - 2008-12-14, 21:55
Ten kolor jest przepiękny!! reszta też niczego sobie ; ] Fajne foty. pozdro
Jac - 2008-12-14, 22:58
Bardzo ladne autko super fotki oby Ci wyszło z tym zwrotem kosztow pozdrawiam
slawo - 2008-12-14, 23:50
swietne auto...coraz bardziej mi sie podoba e46 m3
wiem jaka daje frajde,chodz jezdzielm tylko z smg to wraqzenia sa bezcenne
trzymam kciuki za tych zlodziei ubezpieczeniowych!
Dymek_kg - 2008-12-14, 23:52
dobraaaaaaaaaa
masakra jaka maszyna sni sie taka
Bambus 3.. - 2008-12-15, 00:46
Super furka..
Pakiet od CSLa zajebiaszczy
Blaid - 2008-12-19, 22:40
Kup sobie fotel z przelotkami na pasy, bo stracisz głowe. Dosłownie.
W żadnym razie nie wolno montować pasów szelkowych w zagłówku...
kostek_ja - 2008-12-20, 02:13
W instrukcji od tych pasów tak jest więc jest ok i nie widzę powodów dla których miałbym stracić głowę. Jak duże siły by tam nie działały to nie da rady żeby mi ucięły głowę
Blaid - 2008-12-20, 21:00
A to możliwe, nie czytałem instrukcji. Spokałem się z kilkoma niezależnymi opiniami ludzi siedzących w sporcie samochodowym, że takie mocowanie jest niewskazane.
Tak czy siak kubeł na tor nie zaszkodzi
sybir - 2008-12-21, 08:52
Fajna maszynka, prezentuje się wyśmiecicie.
Chyba w zeszłą niedzielę spyknęliśmy się na gierkówce
w okolicach przed Nadarzynem, chyba że to było inne M3.
sie ma
Rom535 - 2009-01-02, 20:04
Wyjadacz zaje...!!!!felga powala
528_driver - 2009-01-02, 20:31
No,no,no
mialem przyjemnosc pomykac M3 z SMG i bylo bosko.....sadze ze w manualu robi to jeszcze wieksza frajde.....gratuluje nabytku
Piekny ogierek
kostek_ja - 2009-01-15, 15:18
Dziękuję za pozytywne komentarze
Przez ostatnie 2 miesiące jeździłem na skórzanej kierownicy, gdyż chciałem mieć drugą rezerwową kierownicę żeby móc jeździć jak ta będzie w obszyciu, a skórzaną kupiłem dlatego, że koło kierownicy można kupić tylko z nakładkami, które są drogie, a że i tak kupowałem te od multifunkcji (na razie działa tylko sterowanie radiem, bo BMW Polska jakoś ma problem z przesłaniem odpowiednich plików), to kupiłem cały komplet ze skórzaną kierą. Ale nareszcie mam znowu kierownicę w alcantarze
Ostatnio nie można ustawić u mnie odpowiedniego negatywu z tyłu, więc zamontuje też "Adjustable Rear Control Arms"
A do tego właśnie przyszły regulowane łączniki przedniego stabilizatora.
Blaid - 2009-01-15, 15:37
super mody
fajnie że idziesz w performance
kostek_ja - 2009-01-15, 15:46
Doszedłem do wniosku że ładniej będzie wyglądał temat jak dołożę zdjęcia wcześniejszych modów:
Stabilizatory UUC (przód: 30,7mm tył: 24,7mm) z "wyścigowymi" łącznikami z tyłu:

UUC Short Shifter EVO 3 z DSSR'em:

przewody hamulcowe w stalowym oplocie:

4-punktowe pasy wpinane w standardowe zapięcia:

I nowego silnika:

RoboCop - 2009-01-15, 16:30
Ale FURACZ!!!
Gatuluje! Ciekawostka, ten pakiet Competition.
Bandit - 2009-01-17, 00:49
Wóz kapitalny!!!
Skoro zainwestowałeś w pasy (wnioskuje, że jeżdzisz po torze) to kup do kompletu kubeł.
Kolorek śliczny!
kostek_ja - 2009-01-17, 13:14
Bandit, dobrze wnioskujesz. Aczkolwiek M3 ma być samochodem dosyć uniwersalnym tzn, i na tor i na co dzień. Więc jakieś hardcorowe kubły nie wchodzą w grę. Myślę natomiast nad kubłami od Porsche GT2. Gdyż są ładne, skórzane i mają składane oparcie (nie mylić z regulowanym). Ale ostatnio kupiłem sporo części do M3, wyjazdy na tor są dosyć drogie (opony, wacha), no i byłem zmuszony kupić silnik. Więc na razie muszę poczekać na kolejne mody.
W planach sÄ…:
- gwint ohlinsa
- hamulce Stoptecha
- kubły od GT2
- kompresor
- rozpórki
- funkcja TV
- 18tki pod slicki
Mentolovy - 2009-01-17, 13:31
Mam pytanie co to jest to DSSR?
slawo - 2009-01-17, 13:37
seryjny wybierak:
UUC Double Shear Selector Rod (DSSR).
slawo - 2009-01-17, 13:42
kostek_ja - 2009-01-17, 16:03
| Mentolovy napisa³/a: | | Mam pytanie co to jest to DSSR? |
Dokładnie tak jak pokazał slawo. Naprawdę pracuje sporo precyzyjniej, szczególnie w połączeniu z Short Shifter'em. Krótko, precyzyjnie, nie za ciężko. Gorąco polecam.
cichecki0511 - 2009-01-17, 21:35
| kostek_ja napisa³/a: | | Mentolovy napisa³/a: | | Mam pytanie co to jest to DSSR? |
Dokładnie tak jak pokazał slawo. Naprawdę pracuje sporo precyzyjniej, szczególnie w połączeniu z Short Shifter'em. Krótko, precyzyjnie, nie za ciężko. Gorąco polecam. |
A orientujecie siÄ™ czy jest to do nabycia do e30, najlepiej w Polsce?
kostek_ja - 2009-01-17, 22:50
cichecki0511, jest do e30. W każdym razie w stanach:
http://www.uucmotorwerks.com/
LUCAS_M3 - 2009-01-20, 18:41
Piękne auto i zacne plany... Oby tak dalej.
Jaki to kolorek, bo widzę że podobny do mojego
PS: zakochałem się w tym aucie
slawo - 2009-01-20, 19:53
129 zieloncow
jak stanieje waluta zamowie
kamilino19 - 2009-01-20, 20:13
bardzo sie podoba:)
jaka nazywa barwy nadwozia
i czy felgi z tego linka
http://img363.imageshack....41/10gd8bx6.jpg
maja jakąś nazwę??jakie parametry kółek??pozdro
kostek_ja - 2009-01-20, 20:36
| kamilino19 napisa³/a: | | jaka nazywa barwy nadwozia |
Interlagos Blue. Chyba napisałem to w pierwszym poście.
SÄ… to felgi z pakietu Competition 8Jx19 ET:47 i 9,5Jx19 ET:27
Felgi od M3 CSL wyglądają tak samo, gdyż to niby mają być te same, ale różnią się parametrami 8,5Jx19 ET44 i 9,5Jx19 ET:27
Te felgi produkuje BBS, z tego co siÄ™ orientuje to nazywa je chyba RX, ale nie wiem czy w takiej specyfikacji nie robi tylko dla BMW.
|
|