| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - wywalenie kata i sondy lambda w m20 - jak to zrobic ?
Pawel735 - 2008-12-20, 21:35 Temat postu: wywalenie kata i sondy lambda w m20 - jak to zrobic ? Z tego co mi wiadomo, były wersje e30 z katem i bez.Według mojej wiedzy też wersje bez katalizatora nie miały oprocz samego kata także sondy lambda oraz miały inny komputer.
Co należałoby zrobic aby z wersji z katem zrobic wersje bez katalizatora ? Czy wystarczy wyrzucic kata, sonde i zmienic kompa ? Czy może są jeszcze jakies inne modyfikacje w tych dwóch typach silników ? Jak mi się taka przeróbka odbije ja spalaniu bo jesli chodzi o dynamike to powinna sie teoretycznie zwiekszyc.
Tymon - 2008-12-20, 22:16
Pawel735, ja nie ma kata, tylko mam wstawiony tłumik przelotowy.
Sondy nie ruszałem
Po co chcesz wywalać sondę
Pawel735 - 2008-12-20, 23:12
Ponieważ jak wiadomo sonda lambda steruje pracą katalizatora więc jeśli mamy wersje bez katalizatora wiec automatycznie sonda nie ma czym sterowac wiec w takim wypadku byłaby zbyteczna i opierając sie nad tym co napisałem wychodziloby ze wersje bez kata nie miały sondy.
MAJSU - 2008-12-20, 23:25
| Pawel735 napisa³/a: | | Ponieważ jak wiadomo sonda lambda steruje pracÄ… katalizatora wiÄ™c jeÅ›li mamy wersje bez katalizatora wiec automatycznie sonda nie ma czym sterowac wiec w takim wypadku byÅ‚aby zbyteczna i opierajÄ…c sie nad tym co napisaÅ‚em wychodziloby ze wersje bez kata nie miaÅ‚y sondy. |
Hmmm... Jeżeli chodzi np o M20B20 to nie da się chyba założyć kompa od wersji bez kata bo tam był K-jet a nie motronic oraz inny układ zapłonowy więc chyba by to nie zagrało ? Czy się mylę Np M30 z katem i bez to dwa różne silniki. Inne tłoki, komp, sprężanie... Krążyły plotki że niby po odłączeniu lambdy i założeniu kompa od wersji bez kata utracone konie wrócą niestety hamownia inaczej zweryfikowała tą tezę.
slawo - 2008-12-20, 23:39
| Pawel735 napisa³/a: | | Ponieważ jak wiadomo sonda lambda steruje pracÄ… katalizatora |
nie te lata chyba
sonda jest przed katem to raz
wywalenie jego nie wnosi nic do odczytow sondy to dwa
i steruje mieszanka paliwo-powietrze to trzy
wywalenbie sondy nic nie zmieni
slawo - 2008-12-20, 23:42
aa jeszcze jedno,325i anglik wersja bez kata 90 rok chyba,w kazdym badz razie waska lampa jaka rozbieralem miala sonde normalnie
madmarx - 2008-12-20, 23:57
o! to ciekawostka przyrodnicza.... a możesz wytłumaczyć czymże to owa sonda steruje w katalizatorze???
Buziaczki!
Pawel735 - 2008-12-21, 00:08
| madmarx napisa³/a: | o! to ciekawostka przyrodnicza.... a możesz wytÅ‚umaczyć czymże to owa sonda steruje w katalizatorze???
Buziaczki! |
Pytaj Etzolda - u niego to wyczytałem w mądrej książce.
Hmmm.... ale przecież sonda mierzy zawartośc tlenu w spalinach i i podaje sygnał do komputera aby ten odpowiednio ustawił skład mieszanki paliwowo powietrznej więc obecnośc czy brak kata nic tutaj nie zmienia w tym wypadku bo sonda tak czy siak będzie potrzebna wiec tutaj po całości zgadzam się ze Sławkiem.
slawo - 2008-12-21, 00:17
wiec przyjacielu wywal kata i daj zrobic konkret wydech,np u Bartka w lodzi,nierdzewa polozona konkretnie z x pipem i masz problem z glowy
Pawel735 - 2008-12-21, 00:36
wydech juz generalnie mam tylko zastanawialem sie nad modyfikacjami jakie ma wersja bez kata w odroznieniu do tej z katem ale faktycznie jedyne co mozna zrobic to najzwyczajniej zastapic katalizator czyms innym a cała reszta czyli sonda i komp pozostaje po staremu
slawo - 2008-12-21, 10:43
| Pawel735 napisa³/a: | | wydech juz generalnie mam tylko zastanawialem sie nad modyfikacjami jakie ma wersja bez kata w odroznieniu do tej z katem ale faktycznie jedyne co mozna zrobic to najzwyczajniej zastapic katalizator czyms innym a caÅ‚a reszta czyli sonda i komp pozostaje po staremu |
dokladnie, inaczej nie bedzie dobrze
kamil.k - 2008-12-21, 10:57
| slawo napisa³/a: | | Pawel735 napisa³/a: | | wydech juz generalnie mam tylko zastanawialem sie nad modyfikacjami jakie ma wersja bez kata w odroznieniu do tej z katem ale faktycznie jedyne co mozna zrobic to najzwyczajniej zastapic katalizator czyms innym a caÅ‚a reszta czyli sonda i komp pozostaje po staremu |
dokladnie, inaczej nie bedzie dobrze |
tylko ze w wiekszosci przypadkow u osób ktore wywalały kata silnik byl zalewany benzyną(czuc było benzyne w srodku) i pasowałoby troche pokreci i podregulowac a nie tylko wyciac kata i wstawic cos na jego miejsce
slawo - 2008-12-21, 11:00
| kamil.k napisa³/a: | | ylko ze w wiekszosci przypadkow u osób ktore wywalaÅ‚y kata silnik byl zalewany benzynÄ…(czuc byÅ‚o benzyne w srodku) i pasowaÅ‚oby troche pokreci i podregulowac a nie tylko wyciac kata i wstawic cos na jego miejsce |
no zgadza sie, dlatego dobrze jest miec jakis dedykoany wydech do tego,lub jak pisalem customowy
Rambo - 2008-12-21, 13:30
witam
ja w swoim m20b20 z 1990 roku wywaliłem kata i w jego miejsce wspawałem 2 zwykłe rury
Zmiany:
spalanie bez zmian
osiÄ…gi bez zmian
dźwięk w okolicach 2 tyś obr. ( taki basowy pomruk ) zrobił się donośniejszy
Poza dźwiękiem żadnych zmian nie zauważyłem
Pozdro
|
|